Un început: pactul ecologic european

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

„Cînd o să dispară Olanda?“, se întreabă pe un ton panicat un articol din Politico. Sigur, Olanda nu dispare, nu în viitorul previzibil, cel puțin, dar subiectul rămîne totuși serios. E vorba despre efectele schimbărilor climatice într-o țară care și-a făcut un titlu de mîndrie din secole de luptă pentru amenajarea teritoriului astfel încît nu numai să fie ferită de inundații, dar și să cîștige pămînt în dauna mării. Ca efect al revoluției industriale, a venit acum rîndul naturii să își ceară dreptul, iar olandezii par să accepte.

De aceea, autoritățile au decis, în anumite cazuri, să permită inundarea unor terenuri pe care anterior reușiseră să le scoată de sub ape și să le folosească pentru agricultură. E un compromis rațional, dar insuficient.

Dacă previziunile oamenilor de știință se adeveresc, Olanda, și nu numai ea, va avea mult mai mult de făcut pentru a se proteja de efectele catastrofice ale schimbărilor climatice. Și nu va putea lupta singură. Oricît de bogată e Olanda și oricît de pricepuți sînt specialiștii ei în amenajarea teritoriului, eforturile pentru oprirea încălzirii globale nu pot fi făcute doar în spații mici, populate de oameni care înțeleg riscurile și sînt dispuși să facă ceva.

Lupta trebuie să fie globală. Însă, așa cum s-a dovedit recent la Madrid, în cadrul Conferinței ONU dedicată combaterii efectelor schimbărilor climatice, consensul nu există. Nu încă. După Madrid, 44 de țări, majoritatea insulare sau situate pe coaste de mări și oceane, au semnat o declarație prin care își comunicau consternarea și dezamăgirea față de refuzul marilor poluatori ai lumii de a-și asuma răspunderea pentru efectele schimbărilor climatice. 

Soluția intermediară e un soi de coaliție a binevoitorilor care să forțeze cumva și restul statelor să acționeze. Aici intervine Uniunea Europeană care, și sub presiunea opiniei publice, a anunțat un așa-numit Pact Ecologic European (Green Deal) care urmărește reducerea la zero a emisiilor de carbon pînă în 2050 și transformarea radicală a economiilor statelor membre în sensul responsabilizării ecologice. Documentul vorbește despre „decarbonizarea“ industriei energetice, sprijinirea inovării în economie, renovarea clădirilor pentru a reduce consumul de energie, transport public alternativ și alte cîteva zeci de măsuri menite să seteze un standard pentru restul lumii.

Prezentat de Ursula von der Leyen la doar cîteva zile după ce noua Comisie Europeană și-a intrat în drepturi, pactul a fost relativ bine primit în Parlamentul European. De altfel, cu europeana Greta Thunberg desemnată omul anului de revista Time și sute de mii de oameni pe străzile Madridului cerînd acțiune, deputaților le-ar fi fost greu să justifice o opoziție fermă la orice propunere care setează ținte legate de acest subiect.

Există totuși diferențe. Stînga e de părere că țintele asumate de Comisie nu sînt suficient de ambițioase. Verzii vorbesc ironic despre „catalogul de bune intenții“ și afirmă că așteaptă să vadă propunerile concrete în baza cărora se aplică pactul. Deputata socialistă Iratxe Garcia spune că speră ca o Europă neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon să existe chiar înainte de 2050. Liberalii de la Renew sînt de acord cu propunerile Comisiei și spun că pactul trebuie să devină baza pentru toată legislația ce va fi adoptată în viitor.

De partea cealaltă, popularii sprijină și ei inițiativa, însă și acolo, ca și la stînga, scepticismul este prezent. Însă dintr-o altă perspectivă. PPE crede că pentru a reuși e nevoie de mai mulți bani care să sprijine transformarea economiilor statelor membre în economii verzi. Mircea Hava, unul dintre românii din PPE, crede că fondurile anunțate pentru „tranziția echitabilă“ la o economie europeană „verde“ vor trebui analizate mai amănunțit, astfel încît economiile din Est să nu piardă războiul pentru climă din cauza decalajelor istorice încă insuficient compensate.

Din acest punct de vedere, detaliile planului prezentat de von der Leyen sînt încă schematice, nefiind încă foarte clar cum se împart responsabilitatea și beneficiile aplicării sale. Altfel spus, consensul e subțire și e de așteptat ca în lunile următoare să vedem divergențe majore între marile grupuri politice europene. Divergențe care există deja între state, grupul de la Vișegrad  (Polonia, Ungaria, Cehia), spre exemplu, a explicat deja destul de clar că, în absența unei finanțări pe măsura ambițiilor, se va ține departe de Green Deal.

Amalgamul de interese care trebuie conciliate cu nevoia de acțiune climatică e uriaș. Asta și pentru că, atîta vreme cît celelalte puteri industriale ale lumii nu iau la rîndul lor măsuri, Europa s-ar putea vedea pusă în situația de a fi defavorizată din punct de vedere economic. Există voci care vorbesc despre o taxă ecologică pentru produsele provenite din statele care ignoră schimbările climatice. Cum va reuși însă Uniunea să impună așa ceva într-o vreme în care războaiele comerciale par să fi revenit la modă e neclar.

Atunci cînd va privi înapoi, Europa nu va putea spune că n-a încercat. Cît va reuși, rămîne de văzut.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Maria Zaharova și Serghei Lavrov FOTO Profimedia
Kremlinul preia o informaţie falsă pentru a ataca Franța și procesul democratic din România. Principalii actori, Emmanuel Macron şi şeful Telegram
Rusia reia o dezinformare și acuză, fără dovezi, Franța că ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale din România prin controlul asupra rețelei Telegram.
image png
Mikaela, fiica lui Mihai Albu, spectaculoasă la nunta tatălui său! Le-a ținut lumânarea mirilor, în biserică. FOTO
Mihai Albu și Elena Nechifor au parte de momente minunate în viața lor. Cei doi și-au oficializat povestea de iubire, devenind soț și soție în fața ofițerului de Stare Civilă ieri, 23 mai, iar astăzi s-au cununat în fața lui Dumnezeu. Mikaela, fiica designerului din fostul mariaj cu Iulia Albu, a fo
Mateea Petrescu și Tina Glandian susțin o conferință de presă în dosarul fraților Tate, în Bucuresti. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Consiliera lui George Simion, oprită să intre în Republica Moldova. Avea întâlniri planificate cu oamenii fugarului pro-rus Ilan Șor
Mateea Petrescu, cunoscută în spațiul public drept consilier de comunicare pentru liderul AUR, George Simion, a fost oprită de autoritățile Republicii Moldova la graniță, pe când intenționa să intre în această țară.
litovoi jpg
Domnitorul român care și-a dat viața pentru a apăra țara noastră. Mulți au uitat de el, deși a luptat până la moarte cu ungurii
Într-o epocă marcată de lupte pentru putere și independență, un voievod român s-a ridicat împotriva dominației străine și și-a dat viața pentru pământul strămoșesc.
Gradinita FOTO Shutterstock
Anchetă la o grădiniţă din Timiş, după ce mai mulţi copii de 2 şi 3 ani au ajuns la spital cu simptome de greaţă, vărsături şi febră
DSP a demarat o anchetă la o grădiniţă din localitatea Şag, Timiş, după ce mai mulţi copii cu vârste de 2 şi 3 ani au ajuns la spital prezentând simptome digestive similare.
acc tichilesti jpg
Cinci victime, printre care doi copii mici, răniți într-un accident în județul Constanța. Mașina în care se aflau s-a răsturnat
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă, 24 mai 2025, în județul Constanța. Cinci persoane, printre care doi copii mici, au ajuns la spital. Mașina în care se aflau s-a răsturnat.
el chapo foto profimedia
Fostul avocat al lui El Chapo și un fost traficant de droguri, pe buletinul de vot pentru a fi judecători în Mexic
Mexic urmează să organizeze primele alegeri judiciare în Durango, însă pe listă sunt candidați cu antecedente controversate.
image png
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Mihai Albu. Soția lui, superbă în rochia de mireasă!
Mihai Albu a ajuns din nou în fața altarului alături de aleasa inimii sale, Elena Nechifor. Cei doi se cunună astăzi religios, iar emoțiile sunt la cote maxime. Mirele și mireasa au apariții de revisă, iar Click! vă prezintă cele mai spectaculoase cadre cu ei și invitații lor.
eduard hellvig
Eduard Hellvig, la aniversarea a 150 de ani de liberalism în România: „PNL își caută o nouă busolă”
La 150 de ani de la fondarea liberalismului în România, fostul director al SRI, Eduard Hellvig afirmă că este obligatoriu ca PNL să se reformeze şi să se poziţioneze pe direcţia corectă.