Un început: pactul ecologic european

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

„Cînd o să dispară Olanda?“, se întreabă pe un ton panicat un articol din Politico. Sigur, Olanda nu dispare, nu în viitorul previzibil, cel puțin, dar subiectul rămîne totuși serios. E vorba despre efectele schimbărilor climatice într-o țară care și-a făcut un titlu de mîndrie din secole de luptă pentru amenajarea teritoriului astfel încît nu numai să fie ferită de inundații, dar și să cîștige pămînt în dauna mării. Ca efect al revoluției industriale, a venit acum rîndul naturii să își ceară dreptul, iar olandezii par să accepte.

De aceea, autoritățile au decis, în anumite cazuri, să permită inundarea unor terenuri pe care anterior reușiseră să le scoată de sub ape și să le folosească pentru agricultură. E un compromis rațional, dar insuficient.

Dacă previziunile oamenilor de știință se adeveresc, Olanda, și nu numai ea, va avea mult mai mult de făcut pentru a se proteja de efectele catastrofice ale schimbărilor climatice. Și nu va putea lupta singură. Oricît de bogată e Olanda și oricît de pricepuți sînt specialiștii ei în amenajarea teritoriului, eforturile pentru oprirea încălzirii globale nu pot fi făcute doar în spații mici, populate de oameni care înțeleg riscurile și sînt dispuși să facă ceva.

Lupta trebuie să fie globală. Însă, așa cum s-a dovedit recent la Madrid, în cadrul Conferinței ONU dedicată combaterii efectelor schimbărilor climatice, consensul nu există. Nu încă. După Madrid, 44 de țări, majoritatea insulare sau situate pe coaste de mări și oceane, au semnat o declarație prin care își comunicau consternarea și dezamăgirea față de refuzul marilor poluatori ai lumii de a-și asuma răspunderea pentru efectele schimbărilor climatice. 

Soluția intermediară e un soi de coaliție a binevoitorilor care să forțeze cumva și restul statelor să acționeze. Aici intervine Uniunea Europeană care, și sub presiunea opiniei publice, a anunțat un așa-numit Pact Ecologic European (Green Deal) care urmărește reducerea la zero a emisiilor de carbon pînă în 2050 și transformarea radicală a economiilor statelor membre în sensul responsabilizării ecologice. Documentul vorbește despre „decarbonizarea“ industriei energetice, sprijinirea inovării în economie, renovarea clădirilor pentru a reduce consumul de energie, transport public alternativ și alte cîteva zeci de măsuri menite să seteze un standard pentru restul lumii.

Prezentat de Ursula von der Leyen la doar cîteva zile după ce noua Comisie Europeană și-a intrat în drepturi, pactul a fost relativ bine primit în Parlamentul European. De altfel, cu europeana Greta Thunberg desemnată omul anului de revista Time și sute de mii de oameni pe străzile Madridului cerînd acțiune, deputaților le-ar fi fost greu să justifice o opoziție fermă la orice propunere care setează ținte legate de acest subiect.

Există totuși diferențe. Stînga e de părere că țintele asumate de Comisie nu sînt suficient de ambițioase. Verzii vorbesc ironic despre „catalogul de bune intenții“ și afirmă că așteaptă să vadă propunerile concrete în baza cărora se aplică pactul. Deputata socialistă Iratxe Garcia spune că speră ca o Europă neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon să existe chiar înainte de 2050. Liberalii de la Renew sînt de acord cu propunerile Comisiei și spun că pactul trebuie să devină baza pentru toată legislația ce va fi adoptată în viitor.

De partea cealaltă, popularii sprijină și ei inițiativa, însă și acolo, ca și la stînga, scepticismul este prezent. Însă dintr-o altă perspectivă. PPE crede că pentru a reuși e nevoie de mai mulți bani care să sprijine transformarea economiilor statelor membre în economii verzi. Mircea Hava, unul dintre românii din PPE, crede că fondurile anunțate pentru „tranziția echitabilă“ la o economie europeană „verde“ vor trebui analizate mai amănunțit, astfel încît economiile din Est să nu piardă războiul pentru climă din cauza decalajelor istorice încă insuficient compensate.

Din acest punct de vedere, detaliile planului prezentat de von der Leyen sînt încă schematice, nefiind încă foarte clar cum se împart responsabilitatea și beneficiile aplicării sale. Altfel spus, consensul e subțire și e de așteptat ca în lunile următoare să vedem divergențe majore între marile grupuri politice europene. Divergențe care există deja între state, grupul de la Vișegrad  (Polonia, Ungaria, Cehia), spre exemplu, a explicat deja destul de clar că, în absența unei finanțări pe măsura ambițiilor, se va ține departe de Green Deal.

Amalgamul de interese care trebuie conciliate cu nevoia de acțiune climatică e uriaș. Asta și pentru că, atîta vreme cît celelalte puteri industriale ale lumii nu iau la rîndul lor măsuri, Europa s-ar putea vedea pusă în situația de a fi defavorizată din punct de vedere economic. Există voci care vorbesc despre o taxă ecologică pentru produsele provenite din statele care ignoră schimbările climatice. Cum va reuși însă Uniunea să impună așa ceva într-o vreme în care războaiele comerciale par să fi revenit la modă e neclar.

Atunci cînd va privi înapoi, Europa nu va putea spune că n-a încercat. Cît va reuși, rămîne de văzut.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Uniformele de campanie ale Armatei Române, model 1912 (© iMAGO Romaniae)
Dezertorii din Armata Română, înainte de Primul Război Mondial
Dezertarea colonelului Alexandru D. Sturdza, care la 6 februarie 1917 a trecut în tabăra germanilor, împreună cu aghiotantul său, locotenentul Constantin Wachmann, a șocat societatea românească în anii Primului Război Mondial.
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
Litoralul, luat la puricat! Controale ANPC înainte de minivacanța de 1 Mai. Ce nereguli au fost găsite
Litoralul românesc a fost „luat la puricat” de ANPC, cu doar câteva zile înainte de minivacanța de 1 Mai. În urma controalelor, inspectorii, coordonați de Cristian Popescu Piedone, au aplicat amenzi în valoare totală de 145.000 de lei.
cub Daniel Buzdugan animat gif
Cine este și cu ce se ocupă Monica, soția lui Daniel Buzdugan. Cum a cunoscut-o pe partenera lui de viață
De ani buni, Daniel Buzdugan este o prezență binecunoscută în peisajul media din România. În contrast, soția sa, Monica, a ales să rămână departe de lumina reflectoarelor, păstrând discreția și protejând intimitatea familiei. Cei doi formează un cuplu solid, având o căsnicie fericită și doi copii, L
masina adobestock jpg
Un bărbat și-a cumpărat accidental propria mașină. Vehiculul îi fusese furat recent
Un bărbat s-a trezit în mijlocul unui episod de-a dreptul incredibil atunci când a dorit să își cumpere o mașină! Fără să își dea seama, britanicul a ajuns să își cumpere propria mașină, care îi fusese furată cu ceva timp în urmă!
femeie ten sanatos 437756866 jpg
7 beneficii ale consumului de apă asupra pielii
Apa este esențială vieții, iar acest lucru se reflectă și în sănătatea și aspectul fizic al pielii. Astfel, consumul regulat de apă ar trebui să facă parte din rutina de îngrijire a pielii și a sănătății în ansamblul ei. Iată 7 beneficii ale apei pentru piele.
supermarket 5202138 1280 jpg
Se pune lacătul pe un mare hipermarket din București. Ce se întâmplă cu angajații
Unul dintre cele mai mari hipermarketuri Carrefour din București se va închide definitiv, iar motivul invocat este remodelarea spațiului de către reprezentanții centrului comercial Sun Plaza.
ambiant sanatos in casa(1) jpg
Cum să creezi un ambient sănătos în locuința ta
Starea ta de bine este influențată de mulți factori, iar unul dintre cei mai importanți este locuința, mediul în care îți petreci cea mai mare parte a timpului.
tanar camera hiperbarica 1348172510 jpg
Camera hiperbarică: beneficii și contraindicații
Terapia cu oxigen hiperbaric (TOHB), realizată în camera hiperbarică, este o procedură medicală tot mai des utilizată în tratarea diverselor afecțiuni.
alexandru deaconu foto adevarul
Desemnare importantă a unui român la meciul Barcelona - Inter, din semifinalele Ligii Campionilor
Barcelona o înfruntă miercuri pe Inter, în a doua semifinală a Ligii Campionilor la fotbal.