Un guvern euro-amator?

Publicat în Dilema Veche nr. 448 din 13-19 septembrie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Oare cum or fi citit membrii Guvernului discursul preşedintelui Traian Băsescu rostit în faţa diplomaţilor adunaţi la Bucureşti pentru reuniunea anuală?

În „buna“ tradiţie a bătăliei politice dintre Guvern şi Preşedinţie, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a răspuns imediat afirmaţiei preşedintelui privind posibila instalare a unui sistem de comunicare directă cu ambasadele României, „pentru a evita situaţii care s-au petrecut în trecut“, cînd mesajele palatului Cotroceni au fost blocate pe parcurs.

Probabil că, la Palatul Victoria, oamenii citesc pe diagonală sau nu citesc deloc. Pentru că în discursul preşedintelui s-au strecurat, abil, cîteva capcane extrem de periculoase pentru Executiv. Să luăm doar trei pasaje din discursul preşedintelui.

Primul: „Mai avem un obiectiv, pe care eu l-am început, din păcate nu am avut şansa să particip la ultimul Consiliu, cerusem în Consiliul informal o trecere la utilizarea fondurilor din actualul exerciţiu bugetar, de pe formula N+2 la formula N+3, adică extinderea perioadei de utilizare pînă la sfîrşitul lui 2016, şi nu pînă la sfîrşitul lui 2015. Voi încerca să reiau acest subiect, dar vă rog şi pe dvs. să aveţi în vedere că România solicită extinderea perioadei de utilizare a banilor alocaţi pentru acest exerciţiu bugetar pînă în 2016, şi nu pînă în 2015“.

Al doilea: „Nu mai sîntem în situaţia în care susţineam neconectarea MCV de Schengen cu argumentul Tratatului“.

Şi al treilea: „Sigur, nimeni nu a modificat obiectivul iniţial fixat: 2015. Vom vedea că nu depinde numai de noi. Dar, pînă una, alta, trebuie să menţinem acest obiectiv de a intra în zona euro în 2015“.

Să le privim pe rînd. Primul mesaj face o trimitere voalată la episodul de la sfîrşitul lui iunie, cînd premierul Ponta a forţat participarea la Consiliul European. Discuţia privind reprezentarea României în instituţiiile europene rămîne deschisă – nici Curtea Constituţională nu s-a pronunţat încă asupra legii adoptate de Parlament la finele sesiunii trecute.

Dar dincolo de toate acestea, preşedintele se pregăteşte să pună Guvernul într-o poziţie defensivă. Şansele pentru a obţine prelungirea cu un an a perioadei de utilizare a fondurilor europene sînt aproape nule. Şi aceasta din cauză că statele net contributoare la bugetul Uniunii nu vor să audă de aşa ceva.

În viziunea acestora, banii necheltuiţi ar urma să capete cu totul alte destinaţii şi în nici un caz să fie lăsaţi, pentru încă un an, la dispoziţia celor care nu au fost în stare să-i cheltuiască. În plus, nici „prietenii coeziunii“ nu sînt foarte interesaţi de propunerea venită de la Bucureşti. Aceasta ar fi doar în favoarea „codaşelor“ România şi Bulgaria şi, pe de altă parte, ar conferi statelor fruntaşe la capitolul absorbţie obligaţii inutile faţă de statele donatoare, în negocierile privind viitorul buget.

Acum îi va fi foarte uşor preşedintelui să arunce vina pentru „eşec“ în curtea Guvernului. „Dacă nu aş fi fost împiedicat să particip la Consiliul European din iunie, poate că altul ar fi fost rezultatul“, va putea spune preşedintele. Şi cine va putea să-l dezmintă?

A doua afirmaţie, privind aderarea la spaţiul Schengen, deschide serios discuţia privind felul în care se formează poziţia României în dosare importante. Pînă acum, poziţia României a fost una clară: respingem orice legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare (monitorizarea pe justiţie) şi dosarul Schengen.

S-a schimbat acum abordarea Bucureştiului? Acceptă acum România legătura dintre monitorizarea pe justiţie şi aderarea la spaţiul comun fără frontiere?

Grăbindu-se să sară pe „momeala“ firului direct cu ambasadele, ministrul Titus Corlăţean a pierdut din vizor acest pasaj important din discursul preşedintelui. Întrebarea este cine comunică, de fapt, poziţia oficială a României şi mai ales cine participă la elaborarea acesteia.

Pînă ca Preşedinţia şi Guvernul, împreună cu Parlamentul, să cadă de acord, partenerii noştri au luat deja act de faptul că România acceptă acum ceea ce respingea ferm pînă mai ieri – o nouă piatră de piciorul României în dosarul Schengen, iar nereuşita se va deconta, evident, tot în curtea Executivului.

A treia afirmaţie poate deschide discuţia despre implicarea sectorului privat şi a grupurilor de interese în formularea poziţiilor României pe arena europeană. Aderarea la euro în 2015 reprezintă astăzi un obiectiv formulat de preşedintele Băsescu personal şi acceptat de fostul premier Emil Boc, urmat de Banca Naţională în activitatea ei zilnică, privit cu rezerve de actualul guvern şi cu scepticism în mediul financiar şi de afaceri.

Redescoperirea obiectivului „euro 2015“ în discursul prezidenţial din faţa ambasadorilor nu a trezit însă nici un fel de reacţie din partea Executivului. A fost ratată astfel ocazia declanşării unei debzateri adevărate, în care să fie implicate nu numai palatele Cotroceni şi Victoria, dar şi Parlamentul, mediul financiar şi de afaceri. Şi odată cu aceasta a fost ratată ocazia de a formula termene tangibile şi obiective credibile, în faţa opiniei publice locale şi a partenerilor europeni.

Discursul preşedintelui în faţa ambasadorilor a trecut, iar efectele capcanelor întinse, discret, de preşedinte, în curtea Guvernului se vor vedea în timp. Executivul nu a evaluat corect discursul prezidenţial şi nu a înţeles miza.

În definitiv, nu e de mirare, din moment ce liderii USL nu au găsit util să cadă de acord măcar asupra unei poziţii comune faţă de declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene referitoare la România. Pe terenul european, Guvernul şi USL continuă să joace amatoristic. 

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la The Money Channel.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

razvan marin getty jpg
Captură de ecran 2024 11 24 164811 png
Cum se pregătesc finlandezele pentru război: „Rusia nu este atotputernică”
Finlandezele se înscriu la cursuri de supraviețuire în sălbăticie și învață să tragă cu arma pentru a fi pregătite în eventualitatea unei invazii ruse sau a izbucnirii unui război, relatează The Guardian.
cotabita jpeg
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui mare oraș
Prima apariție la televiziune publică a regretului artist Gabriel Cotabiță a fost publicată în mediul online. Era solist al grupului studențesc Redivivus.
david popovici medalie de aur jpg
David Popovici, mesaj de patru cuvinte după ce a mers la vot. Ce a transmis campionul olimpic
Și sportivii votează azi în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Nicușor Dan la vot. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
EXIT POLL Rezultate referendum București. A fost atins pragul de prezență de 30%
Primele rezultate ale referendumului inițiat de primarul Capitalei, Nicușor Dan vor fi cunoscute duminică, după ora 21. Prezența la vot este o condiție principală pentru validarea referendumului.
banner vot png
Cum s-au îmbrăcat vedetele la vot! Cât de relaxate au fost și ce mesaje au transmis? Raluka și Adrian Mutu au votat din afara țării
Pentru că își doresc o schimbare în țara lor și pentru că gândesc responsabil, mai multe vedete autohtone, aflate în țară sau peste hotare au ieșit de dimineață la vot.
URNA FOTO MAE jpg
Dosar penal după ce vicepreşedinta unei de secţii de votare din Satu Mare s-a deplasat cu urna mobilă neînsoțită de cadre MAI
Poliţiştii din Satu Mare au deschiat, duminică, în ziua alegerilor prezidențiale 2024, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre MAI
jewels 1090711 1280 jpg
Tâlhărie urmată de crimă, la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost reținut de polițiștii din Tulcea după ce a comis o faptă extrem de gravă: omorârea unei femei și furtul bijuteriilor acesteia. Incidentul s-a petrecut în municipiul Tulcea, pe strada Babadag, și a șocat comunitatea locală.
Yechiel Leiter foto FB Yechiel Leiter jpg
Israelul numeşte un apropiat al premierului Netanyahu în funcţia de ambasador în SUA
Guvernul israelian a aprobat, duminică, numirea lui Yechiel Leiter, un apropiat al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ca ambasador al Israelului în SUA.