Un GPS literar

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 911 din 23 ÔÇô 29 septembrie 2021
Un GPS literar jpeg

Cartea lui Mircea Gheorghe, Bucuriile ╚Öi capcanele lecturii, Editura Ideea European─â, 2020, este un instrument de lucru binevenit. Scrierea mi se pare o util─â introducere ├«n necesarul proces de orientare a cititorului ├«n arta lecturii. Nu e vorba de ruperea leg─âturilor cu trecutul, de p─âr─âsirea ÔÇ×galaxiei GutenbergÔÇŁ, ci de o abordare conform─â cu noile tehnologii informatice, o armonizare cu multiplele suporturi de stocare oferite de ÔÇ×galaxia Bill GatesÔÇŁ. ├Än contextul actual, al exploziei Internetului, al unei sufocante oferte mass-media, ÔÇ×r─ât─âcireaÔÇŁ cititorului ÔÇô c─âci despre el e vorba ÔÇô ├«n acest labirint modern este inevitabil─â. Ini╚Ťierea devine o etap─â necesar─â pentru cei dornici de priponul la ÔÇ×iesleaÔÇŁ literaturii.

Varietatea ofertei literare ╚Öi diversitatea gusturilor individuale s├«nt reale probleme ale alegerii optime, mai ales pentru ├«ncep─âtori, iar o minim─â instruc╚Ťie ├«n domeniu pare o etap─â necesar─â ├«n aceast─â veche ├«ndeletnicire uman─â. Dac─â nu reu╚Öe╚Öte s─â elimine total hazardul, cel pu╚Ťin ├«l atenueaz─â. Iat─â de ce volumul autorului poate fi un important vector orientativ, un GPS, ca s─â folosesc un acronim la mod─â, de a c─ârui utilitate nu ne ├«ndoim.

S-au scris nenum─ârate c─âr╚Ťi care trateaz─â acest delicat subiect. Cartea lui Alberto Manguel, Une histoire de la lecture, amintit─â ╚Öi ├«n volumul lui Mircea Gheorghe, este o capodoper─â a genului. Opiniile argentinianului s├«nt jaloane sigure ├«ntr-o c─âutare necesar─â.

Nu mai pu╚Ťin interesante s├«nt ╚Öi opiniile Mariei Zambrano, adev─ârate reflec╚Ťii filozofice ÔÇôdiscipola lui Ortega y Gasset, cum bine se ╚Ötie ÔÇô, care se ├«ntreba: Mais pourquoi ├ęcrire si la parole existe?

Citirea apare ca un reflex necesar, asem─ân─âtoare cu scrierea la cel─âlalt cap─ât al firului nev─âzut ce leag─â pe cititor de autor. C─â firul mai are ╚Öi noduri, e de ├«n╚Ťeles, iar cartea ├«n discu╚Ťie este un bun ghid ├«n dezlegarea acestor inevitabile obstacole ivite ├«n calea pasionatului de lectur─â. S├«nt sigur c─â cititorul nu va lua mot ├á mot recomand─ârile, asta  este de la sine ├«n╚Ťeles, dar i se propune o gam─â de op╚Ťiuni din care poate alege. ╚śi asta nu e pu╚Ťin. Gustul propriu va alege subiectul ce intr─â ├«n rezonan╚Ť─â cu propria coard─â, cu vibra╚Ťia at├«t de diferit─â de la un cititor la altul.

Nu de pu╚Ťine ori, ÔÇ×acordareaÔÇŁ se face pe o not─â fals─â, fenomen generator de confuzii, cea mai frecvent─â fiind cea dintre realitate ╚Öi fic╚Ťiune. Don Quijote, celebrul hidalgo din romanul lui Cervantes ÔÇô ÔÇ×lumin─â ╚Öi oglind─â a ├«ntregii cavalerii r─ât─âcitoareÔÇŁ ÔÇô, ├«╚Öi ├«ncepe aventura lupt├«nd ├«mpotriva morilor de v├«nt, captivat de universul fictiv al romanelor cavalere╚Öti.    

Autorul men╚Ťioneaz─â avertismentul scriitoarei americane Edith Wharton ├«n privin╚Ťa pericolului lecturilor inadecvate, generatoare de impostur─â, ba chiar  periculoase: ÔÇ×Pu╚Ťine vicii s├«nt mai greu de eradicat dec├«t cele considerate, ├«n general, virtu╚Ťi. Primul dintre ele este lectura (...)ÔÇŁ. Ravagiile bovarismului, spre exemplu, vin s─â ilustreze c├«t se poate de bine reflec╚Ťiile prozatoarei americane.

Aceast─â introducere ├«n abordarea optim─â a lecturii, despre care d─â socoteal─â cartea lui Mircea Gheorghe, nu este exhaustiv─â, ar fi ╚Öi imposibil, dar mi se pare acoperitoare prin evantaiul r─âspunsurilor la ├«ntreb─ârile esen╚Ťiale. M─â g├«ndeam la contribu╚Ťia criticii, mai ales a celei de ├«nt├«mpinare, ├«n orientarea posibilului cititor ÔÇô c─âl─âuz─â necesar─â ├«n g─âsirea ÔÇ×oazeiÔÇŁ din acest imens de╚Öert cu nisipuri mi╚Öc─âtoare. Orientarea lectorului, cum bine se ╚Ötie, ╚Ťine de propria sensibilitate literar─â, de scara de valori ╚Öi propriile etalone. Nu trec nep─âs─âtor pe l├«ng─â critic─â, dar o iau drept informa╚Ťie util─â, nu verdict de tip ghilotin─â, iar critica ÔÇ×constructiv─âÔÇŁ sun─â a oximoron. Dac─â l-am citi ├«nainte pe Sainte-Beuve ┼či am ┼úine cont de aversiunile lui literare ÔÇô ┼či nu numai! ÔÇô, i-am mai citi pe Baudelaire, pe Flaubert? Tel arbre, tel fruit, celebra etichet─â a criticului francez, miroase a r─âzmeri┼ú─â, nu a critic─â obiectiv─â. Dac─â ne l─âs─âm influen┼úa╚Ťi de sarcasmul lui ┼×erban Cioculescu relativ la deghiz─ârile ÔÇ×personagiuluiÔÇŁ Mateiu Caragiale, rat─âm, cu siguran┼ú─â, o bijuterie a stilisticii literaturii rom├óne ÔÇô Craii de Curtea Veche.

Cine dă verdictul, cine poate să certifice calitatea scrierii spre care să ne îndreptăm? Să fie acesta criticul?

Citesc ├«n Jurnalul lui Witold Gombrowicz: ÔÇ×Asupra valorii unui scriitor decide totu╚Öi vox populi. O sut─â de critici pot afirma c─â o pies─â de teatru e genial─â, dar atunci c├«nd sala e goal─â, piesa se scoate de pe afi╚ÖÔÇŁ. Deci nici critica nu poate pune r├«vnita ╚Ötampila numit─â ÔÇ×capodoper─âÔÇŁ.

S├«ntem inunda╚Ťi de un imens ocean de maculatur─â literar─â, din p─âcate, cu priz─â mare la un lung segment de cititori ÔÇô deci nici verdictul calit─â╚Ťii nu e apanajul pomenitei vox populi. C─âr╚Ťi mediocre, cu iz comercial predominant ÔÇô ÔÇ×literatur─â produs─â dup─â re╚Ťete, ca un fast food literar destinat unui consum rapid de mas─âÔÇŁ ÔÇô, ├«n imense tiraje, cu coperte lucitoare ce mascheaz─â anoste dest─âinuiri, mai ales cele biografice ╚Öi autobiografice ÔÇô iat─â o capcan─â de care ne poate feri acest GPS. ├Äntr-o libr─ârie din Montr├ęal, ÔÇ×Renaud BrayÔÇŁ, cu o suprafa╚Ť─â c├«t a unui teren de fotbal, rafturile au ajuns ne├«nc─âp─âtoare, c─âr╚Ťile s├«nt mormane a╚Öezate direct pe podea, unde cu greu g─âse╚Öti poteca potrivit─â c─âut─ârilor tale.

Aici, zic eu, e meritul acestei c─âr╚Ťi: ghid orientativ benefic ╚Öi pentru cartea tip─ârit─â, ╚Öi pentru mediul online, o abordare corect─â, obiectiv─â, f─âr─â aere de profesor care d─â lec╚Ťii, f─âr─â laude nem─âsurate, f─âr─â blam─âri ╚Öi inflam─âri orgolioase, lipsit de aureola unui guru, ├«n fond un dictator care ├«ncearc─â s─â-╚Öi impun─â propriul gust. Este vorba, ├«n acest necesar  ÔÇ×├«ndreptarÔÇŁ, despre ini╚Ťiere ╚Öi incitare la lectur─â, ├«ndemn ├«n care se simt profunzimea lecturilor asimilate ╚Öi anvergura cultural─â a autorului.

Emil Belu este scriitor și trăiește în Canada.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.