Un fel de CAR

Publicat în Dilema Veche nr. 359 din 30 decembrie 2010
Un fel de CAR jpeg

Imaginaţi-vă că, în blocul de zece etaje în care locuiesc, vecinii au decis să organizăm un soi de CAR. Ştiţi dumneavoastră, mecanismul acela în care fiecare cotizează lunar spre un fond comun, pentru ca, din timp în timp, în funcţie de nevoi, unul dintre participanţi să poată extrage nişte bani. Are nevoie de un aragaz nou sau să plătească operaţia de cataractă a soacrei, de exemplu. Unii vecini sînt mai bogaţi, alţii sînt mai nevoiaşi. Ar fi Nicolas de la doi care conduce Peugeot-ul ăla plin de fiţe, mai este şi doamna Angela de la trei care nu se mai dă jos din BMW. Pe la etajele superioare, sub planşeul cam găurit, stau unii mai săraci: domnul Ion şi domnişoara Ludmila. S-au mutat mai de curînd la noi în bloc, amîndoi deodată, acum vreo patru ani. De aceea, au intrat mai tîrziu în schema noastră. Oricum, noi avem o regulă. Dăm banii cu grijă, ajutîndu-i în primul rînd pe cei mai puţin avuţi. Nu-i problemă, dacă domnul Silviu (tipul mai în vîrstă, înnebunit după fetişcane pe care le agaţă cînd merge cu Ferrari-ul la pas prin cartier) are probleme de lichidităţi, îi dăm şi lui. Mai puţintel, dar îi dăm. Facem aşa pentru a fi siguri că toată lumea o să poată să-şi plătească întreţinerea la timp. În plus, ne gîndim că aşa e creştineşte, să ajuţi pe cei mai săraci.  

În mod firesc, a apărut necazul: ăştia veniţi de curînd, ceva mai săraci, vor să tragă mai mulţi bani din CAR. Ştiam asta de cînd i-am lăsat să se mute (la noi în bloc e o lege nescrisă, nu se mută nimeni dacă nu sîntem cu toţii de acord, verificăm fiecare potenţial vecin, ani de zile, pînă să-l acceptăm). Numai că nu-i dăm banii pentru orice. Dacă vrea să-şi tragă ţevăraie nouă, îi dăm. Asta ajută blocul să mai scadă consumurile de apă şi, în plus, scade riscul ca vecinul de jos să se trezească inundat. Dacă vrea să îşi pună flori pe balcon, iar îi dăm. Blocul va arăta mai frumos. Îl ajutăm şi dacă vrea să-şi tragă Internet. Facem orice pentru a sprijini noile tehnologii. În plus, unul dintre noi are o firmă de profil, aşa că banii nu sînt chiar irosiţi. Îl asistăm şi dacă vrea să îşi ajute bătrîna mamă, să aibă mai multe bunătăţi pe masă, de sărbători. Aşa e frumos. Putem să-i dăm bani chiar dacă vrea să-şi deschidă o afacere, dar aici avem condiţii suplimentare. Vedeţi dumneavoastră, la fiecare extragere din fondul de CAR, noi cerem o documentaţie serioasă. Banii puşi la comun sînt ai noştri, astfel încît trebuie să ştim exact pe ce se cheltuie fiecare bănuţ. 

Avem formulare speciale pentru ajutat bătrîna mamă, avem altele pentru pus flori pe balcon şi altele pentru schimbat instalaţiile sau pus Internet de mare viteză. Dacă, însă, vrea să scape de sărăcie şi să pornească o afacere, mai punem o condiţie: să nu fie prea profitabilă. Păi, dacă proiectul lui arată bine, să se ducă la bancă, de ce mai apelează la noi? Riscăm să rămînem fără bani pentru acţiunile noastre de caritate. Din ce mai punem flori, din ce mai ajutăm pe bătrîna lui mamă? Omul ne bate la cap, zice că o afacere bine pornită l-ar ajuta să-şi întreţină singur familia. Noi, nu şi nu. La schimb, îi oferim nişte fonduri pentru un training, să-şi mai umple timpul, să treacă mai uşor peste criză. Omul ia banii că nu-s de colea.  

După o vreme, vecinul mai sărac a devenit dependent de sistemul nostru de întrajutorare. Are ţevi noi-nouţe, conectate la robinete noi-nouţe, care varsă apa în chiuvete clasa lux. Iese pe balconul lui plin de flori unde stă de vorbă pe messenger cu bătrîna lui mamă care este fericită pentru încă un pachet primit. Are timp liber din belşug, vecinul nostru. Nu l-am ajutat să pornească o afacere (ce ne propusese era prea profitabil pentru standardele noastre), mare brînză nu are de făcut, aşa că stă toată ziulica prin casă. Contabiliceşte vorbind, stă bine. În casă îi intră mai mulţi bani decît cheltuie, viaţa lui este mai confortabilă ca înainte. Noi sîntem mulţumiţi, sîntem solidari cu vecinul nostru mai sărac şi îi facem cu mîna cînd plecăm spre serviciile noastre bine plătite. Trebuie să facem bani, să avem din ce îl ajuta, nu? Aşa şi cu fondurile structurale. Alea europene. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump devin nunes FOTO Leon Neal/Getty Images
Donald Trump continuă numirile controversate la Casa Albă. Cui i-a oferit un post-cheie din domeniul informațiilor
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit sâmbătă pe directorul platformei sale de social media, Devin Nunes, să conducă un grup consultativ în domeniul informaţiilor.
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
Polițiștii la ușa Dianei Șoșoacă, duminică dimineața. Europarlamentarul furios: „Ați venit să colindați?”
Un nou scandal marca Diana Șoșoacă. Duminică dimineața, europarlamentarul a luat foc, când doi polițiști s-au prezentat la domiciliul ei pentru a-i înmâna un proces verbal de
decebal refugul png
Povestea fantastică a enigmaticului Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Nimeni nu știe exact unde se află
Pierdut în abisul timpului, numele misterios al Ranisstorumului continuă să stârnească fascinație și dezbateri aprinse între istorici, arheologi și pasionați de trecut.
Serena Williams. Foto Instagram
Aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române Foto MApN jpg
MApN reacționează în urma unor manipulări cu privire la spațiului aerian al României: „Se încearcă inducerea unui climat de panică”
Se încearcă discreditarea acțiunilor de întărire a capacității de apărare în fața oricăror forme de agresiune.
7 front sosoaca jpg
Poliția a mers la domiciliul Dianei Șoșoacă. De ce este acuzată șefa partidului SOS
Doi polițiști au mers duminică dimineața la domiciliul europarlamentarului Diana Șoșoacă să-i înmâneze un proces verbal de contravenție. Șefa SOS a filmat întâmplarea și a pus totul pe Facebook.
politia rutiera noaptea jpg
Un cetățean turc a amenințat, într-o transmisiune live, că va construi o bombă și se aruncă în aer. Zeci de polițiști au pornit în căutarea lui
Un cetățean turc a pus pe jar autoritățile din județul Olt, sâmbătă, 14 decembrie 2024. Acesta, într-o transmisiune live pe rețelele sociale, a amenințat că va construi o bombă. Ulterior, printr-un apel la 112, s-a sesizat că cetățeanul are de gând să-și pună capăt zilelor.
cariera elevi jpg
Priorităţi pentru viitorul ministru al Educaţiei
Preşedintele Iohannis şi-a cerut iertare pe 1 decembrie pentru eşecul proiectului său de suflet, România Educată:
Atacul a vizat o importantă bază militară Foto X   Nexta jpg
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost atacată de drone. A fost vizate mai multe obiective militare
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost vizată duminică dimineaţă de un atac cu drone. A fost vizată inclusiv o bază miliară de unde oamenii sunt trimişi să lupte în Ucraina.