Un efort supraomenesc?

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Iconofobie jpeg

Cu certitudine, societatea românească se schimbă, radical, de trei decenii încoace. Vrem să credem, cu toții, că în bine. Și probabil că, în linii mari, așa și este. Am făcut și facem, indiscutabil, eforturi semnificative de asumare a civilizației occidentale. Uneori reușim, alteori mai puțin. Important rămîne însă faptul că încercăm și că, în interiorul tabloului general, la sfîrșitul fiecărei zile, progresăm, să sperăm, măcar cîte un pic. Ne străduim carevasăzică în mod constant, clipă de clipă, șontîc-șontîc, vorba bunicilor noștri. E greu, firește, să vină sofisticarea, eleganța și confortul peste noapte după, să nu uităm, o altă „schimbare”, anterioară, ce a durat vreo patruzeci de ani, preponderent în rău, dacă mi se permite exercițiul evaluării. Mă gîndesc, desigur, la etapa comunistă, care a lovit, cum spun, de regulă, etnografii, „în sufletul poporului”. În identitatea națională, aș nuanța eu mai curînd. În mentalitarul colectiv, mai precis. Iar mentalitarul devine o povară cumplită atunci cînd ajungi să umbli la subtilitățile lui profunde pentru „a-l repara”. Acolo se dau luptele istorice adevărate, acolo se aude scrîșnirea dinților. Pe palierul mental se găsește, ultimativ și definitiv, răspunsul la faimoasa întrebare hamletiană: „A fi sau a nu fi?”.

Pesemne că, la un moment dat, vom fi. Deocamdată, eu intenționez doar să fiu sincer și, ca atare, în ceea ce mă privește, aici, în războiul mentalităților (vechi/noi, autarhice/cosmopolite, tradiționaliste/moderne, răsăritene/apusene etc.), constat existența marilor „schisme” românești ale sfîrșitului/începutului milenar. Nu în economie, nu în politică, nu în legislație. Ce a fost nefast în derularea acestora din urmă a avut ca sursă inițială, neîndoios, tensiunea apărută la nivelul mentalitarului. Conflictul „gîndirilor” s-a aflat, ab origine, pe plaiul mioritic, în ADN-ul tuturor celorlalte conflicte. După 1989, ochiul atent observă, în spațiul psihologic băștinaș, o veritabilă schizoidie între ceea ce se vrea și ceea ce se poate, între aspirația înaltă a grupului și, din păcate, posibilitatea sa măruntă de a o realiza. Imaginea esențializată a contradicției în cauză ne arată că dorim să ajungem pe culmi himalayene fără a avea creierul, inima, plămînii și sîngele adaptate la rigorile aerului rarefiat. Bănuiți că mă refer la eternele facțiuni de opinie dintr-o societate? La cei care vor „hăis” și, prin contrast, la cei care vor „cea”? Am să vă dezamăgesc, răspunzînd că nu. Nicidecum. Mă refer la un lucru mult mai grav. La mentalitatea noastră în ansamblul ei, la felul fiecăruia dintre noi de a se așeza în istoria recentă.

În genericul „fiecare dintre noi” există, deocamdată, doi inși. Europeanul cu standarde ridicate, admirator al Londrei, Parisului sau Romei, și mahalagiul dîmbovițeano-someșano-bahluvian, consumator febril de spectacole balcanice, de suculente telenovele estice. Nici un cetățean al României actuale, aș îndrăzni să afirm, nu e scutit de dualitatea în chestiune, în grade diferite – accept – de manifestare. La unii domină, detașat, mahalagiul, la alții, surprinzător, europeanul începe să aibă cîștig de cauză. Revin însă: nici primul, nici al doilea nu scapă de „scindare”, oricît de disproporționată ar fi ea la unul sau la celălalt. Am analizat, într-un text mai vechi, cauzele și efectele straniei și paradoxalei construcții amintite. Nu le voi relua acum. Detaliul care mă fascinează în prezent, strict psihologic vorbind, rămîne opoziția (încleștarea furibundă adesea) dintre cei doi „indivizi”, efortul lor neconcesiv de a-și dobîndi supremația. Pentru cine are fixația contemplației, chiar și fragmentar, filmul „confruntării” poate fi complet tulburător. El funcționează ca o metaforă a civilizării, a ieșirii, în chinuri, din autarhie. Americanii au un mit istoric, cunoscut drept „civilizarea Vestului” și populat cu episoade exotice. Cred că vom crea, la rîndu-ne, unul.

Unul „în oglindă”, cu imagine răsturnată, care s-ar numi, exact pe dos, „civilizarea Estului” (dar cu episoade în egală măsură exotice). Dacă vi se pare că fabulez, încercați un mic experiment autoscopic. Ascultați-vă atent vocile interioare ori de cîte ori vă loviți de dilema luării unei decizii importante. Urmăriți-l pe cetățeanul occidental din dumneavoastră care intenționează să dea curs, întotdeauna, soluției oneste (deși, uneori, cumva depărtate de interesele personale imediate), benefică pentru comunitate și, pe termen lung, pentru el însuși. Încurajați-l! Apoi, ascultați, în postură de ecou malefic, și urletele pițigăiate ale spiridușului demonic, medieval-tribal, care vă îndeamnă să nu vă pese de cei din jur și să călcați pe cadavre pentru a triumfa. În cazul lui, dacă reușiți să-l apucați, abil, de beregată, fie și cu două degete, strîngeți cît puteți, fără ezitări și fără milă, pînă cînd croncănelile i se vor transforma în horcăieli agonice.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Români amendați pentru că au condus TIR-uri ilegal, deși nu au urcat niciodată la volanul unui camion. Cazul unor fapte inventate
Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală în dosarul unui polițist local din Dumbrăvița, județul Timiș, acuzat de abuz în serviciu și fals, după ce a aplicat amenzi pentru fapte inventate.
image
Jobul care oferă un salariu de 38.000 de lei, stres redus și muncă de la distanță. Ce trebuie să faci?
Un loc de muncă care se poate potrivi criteriilor multor lucrători este acela de actuar. Aceștia au un salariu mediu de peste 516 mii de lei pe an, iar mulți pot lucra hibrid sau de la distanță.
image
Dragostea excentrică dintre o văduvă bogată și un meșter fără adăpost. Sfârșitul dramatic al poveștii
Dragoste adevărată sau... întunecată? Carolyn Holland, o văduvă bogată în vârstă de 80 de ani, locuia în pitorescul oraș Cayucos din California, la malul mării, când l-a întâlnit pe David Foute, un mester cu 23 de ani mai tânăr decât ea.

HIstoria.ro

image
Prizonierii americani în „colivia de aur” de la Timișu de Jos
La 1 august 1943, după atacul executat la joasă înălţime de aviaţia americană asupra Ploieștiului, în România au căzut prizonieri primii aviatori americani.
image
Bărbierii, felcerii și „doftorii” din Bucureștiul de odinioară
Pe vremea aceea, medicii erau rari, boierii preferând să-și vadă odraslele negustori ori funcționari la Stambul, nu murind de lepră la capul bolnavilor.
image
Istoria bojdeucii lui Ion Creangă. Căsuța cumpărată pe 50 de galbeni austrieci
S-au împlinit, la 15 aprilie 2018, o sută de ani de la restaurarea căsuţei în care şi-a trăit Ion Creangă ultimii 18 ani din viaţă şi de la transformarea ei în muzeu. Bojdeuca e astăzi cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române. Istoria bojdeucii se confundă cu însăşi istoria scriitorului.