Un efort supraomenesc?

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Iconofobie jpeg

Cu certitudine, societatea românească se schimbă, radical, de trei decenii încoace. Vrem să credem, cu toții, că în bine. Și probabil că, în linii mari, așa și este. Am făcut și facem, indiscutabil, eforturi semnificative de asumare a civilizației occidentale. Uneori reușim, alteori mai puțin. Important rămîne însă faptul că încercăm și că, în interiorul tabloului general, la sfîrșitul fiecărei zile, progresăm, să sperăm, măcar cîte un pic. Ne străduim carevasăzică în mod constant, clipă de clipă, șontîc-șontîc, vorba bunicilor noștri. E greu, firește, să vină sofisticarea, eleganța și confortul peste noapte după, să nu uităm, o altă „schimbare”, anterioară, ce a durat vreo patruzeci de ani, preponderent în rău, dacă mi se permite exercițiul evaluării. Mă gîndesc, desigur, la etapa comunistă, care a lovit, cum spun, de regulă, etnografii, „în sufletul poporului”. În identitatea națională, aș nuanța eu mai curînd. În mentalitarul colectiv, mai precis. Iar mentalitarul devine o povară cumplită atunci cînd ajungi să umbli la subtilitățile lui profunde pentru „a-l repara”. Acolo se dau luptele istorice adevărate, acolo se aude scrîșnirea dinților. Pe palierul mental se găsește, ultimativ și definitiv, răspunsul la faimoasa întrebare hamletiană: „A fi sau a nu fi?”.

Pesemne că, la un moment dat, vom fi. Deocamdată, eu intenționez doar să fiu sincer și, ca atare, în ceea ce mă privește, aici, în războiul mentalităților (vechi/noi, autarhice/cosmopolite, tradiționaliste/moderne, răsăritene/apusene etc.), constat existența marilor „schisme” românești ale sfîrșitului/începutului milenar. Nu în economie, nu în politică, nu în legislație. Ce a fost nefast în derularea acestora din urmă a avut ca sursă inițială, neîndoios, tensiunea apărută la nivelul mentalitarului. Conflictul „gîndirilor” s-a aflat, ab origine, pe plaiul mioritic, în ADN-ul tuturor celorlalte conflicte. După 1989, ochiul atent observă, în spațiul psihologic băștinaș, o veritabilă schizoidie între ceea ce se vrea și ceea ce se poate, între aspirația înaltă a grupului și, din păcate, posibilitatea sa măruntă de a o realiza. Imaginea esențializată a contradicției în cauză ne arată că dorim să ajungem pe culmi himalayene fără a avea creierul, inima, plămînii și sîngele adaptate la rigorile aerului rarefiat. Bănuiți că mă refer la eternele facțiuni de opinie dintr-o societate? La cei care vor „hăis” și, prin contrast, la cei care vor „cea”? Am să vă dezamăgesc, răspunzînd că nu. Nicidecum. Mă refer la un lucru mult mai grav. La mentalitatea noastră în ansamblul ei, la felul fiecăruia dintre noi de a se așeza în istoria recentă.

În genericul „fiecare dintre noi” există, deocamdată, doi inși. Europeanul cu standarde ridicate, admirator al Londrei, Parisului sau Romei, și mahalagiul dîmbovițeano-someșano-bahluvian, consumator febril de spectacole balcanice, de suculente telenovele estice. Nici un cetățean al României actuale, aș îndrăzni să afirm, nu e scutit de dualitatea în chestiune, în grade diferite – accept – de manifestare. La unii domină, detașat, mahalagiul, la alții, surprinzător, europeanul începe să aibă cîștig de cauză. Revin însă: nici primul, nici al doilea nu scapă de „scindare”, oricît de disproporționată ar fi ea la unul sau la celălalt. Am analizat, într-un text mai vechi, cauzele și efectele straniei și paradoxalei construcții amintite. Nu le voi relua acum. Detaliul care mă fascinează în prezent, strict psihologic vorbind, rămîne opoziția (încleștarea furibundă adesea) dintre cei doi „indivizi”, efortul lor neconcesiv de a-și dobîndi supremația. Pentru cine are fixația contemplației, chiar și fragmentar, filmul „confruntării” poate fi complet tulburător. El funcționează ca o metaforă a civilizării, a ieșirii, în chinuri, din autarhie. Americanii au un mit istoric, cunoscut drept „civilizarea Vestului” și populat cu episoade exotice. Cred că vom crea, la rîndu-ne, unul.

Unul „în oglindă”, cu imagine răsturnată, care s-ar numi, exact pe dos, „civilizarea Estului” (dar cu episoade în egală măsură exotice). Dacă vi se pare că fabulez, încercați un mic experiment autoscopic. Ascultați-vă atent vocile interioare ori de cîte ori vă loviți de dilema luării unei decizii importante. Urmăriți-l pe cetățeanul occidental din dumneavoastră care intenționează să dea curs, întotdeauna, soluției oneste (deși, uneori, cumva depărtate de interesele personale imediate), benefică pentru comunitate și, pe termen lung, pentru el însuși. Încurajați-l! Apoi, ascultați, în postură de ecou malefic, și urletele pițigăiate ale spiridușului demonic, medieval-tribal, care vă îndeamnă să nu vă pese de cei din jur și să călcați pe cadavre pentru a triumfa. În cazul lui, dacă reușiți să-l apucați, abil, de beregată, fie și cu două degete, strîngeți cît puteți, fără ezitări și fără milă, pînă cînd croncănelile i se vor transforma în horcăieli agonice.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cisternă cu motorină răsturnată 3 png
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în județul Suceava. Sunt scurgeri de combustibil
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în noaptea de marţi spre miercuri, la intrare în municipiul Fălticeni dinspre localitatea Spătăreşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
trump putin  jpg
Donald Trump ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina. „Este posibil”
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat „posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu se negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
cafea turceasca istock jpg
Ce cantitate de cafea trebuie să bei pentru a trăi mai mult. Un cunoscut cardiolog garantează: „Speranță de viață mai mare”
Cafeaua, băutura care te trezește la viață în fiecare dimineață, continuă să fie subiectul a numeroase studii științifice și dezbateri medicale.
banner wilmark mihai petre png
saltea de pat  jpg
La cât timp se schimbă salteaua de pat, de fapt. Când știi că ai nevoie de una nouă
Salteaua joacă un rol crucial în asigurarea unui somn odihnitor și a sănătății generale. Dacă nu este schimbată la timp, aceasta poate provoca disconfort și chiar probleme de sănătate.
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
Trump amenință Europa cu taxe vamale: „UE este foarte rea pentru noi, ne tratează foarte rău. Nu ne cumpără mașinile sau produsele agricole”
Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale, „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”, adăugând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.
Raphina
Seară vibrantă în Liga Campionilor. Barcelona a mai făcut o magie: 5-4 cu Benfica
Marți noapte au avut loc primele meciuri din etapa a 7-a a Ligii Campionilor la fotbal.
index (1) webp
CellValley, echipamentul premium de remodelare corporală și estetică facială, revoluționează piața esteticii din România, distribuit exclusiv de Rowe România
Rowe România, lider pe piața echipamentelor profesionale pentru saloane de înfrumusețare și clinici medicale, anunță lansarea unui nou produs inovativ – CellValley.
creanga si eminescu jpg
Secretele prieteniei strânse dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă. O legătură interesantă între două persoane total diferite
Prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă este una dintre cele mai fascinante povești de camaraderie din literatura română.