Un deceniu prezidenţial

Publicat în Dilema Veche nr. 560 din 6-12 noiembrie 2014
Nevoia de Securitate jpeg

Nu am obiceiul să scriu despre declaraţiile politicienilor. Prefer să bag în seamă şi să îmi dau cu presupusul în materie de acţiuni, fapte, decizii concrete. Am cel puţin două motive. În primul rînd, tot ce înseamnă televiziuni de ştiri se hrăneşte numai cu „domnul cutare a făcut următoarea declaraţie. Cum comentaţi?“ Evident, reporterul se duce la celălalt, pe care îl provoacă să aibă o reacţie la reacţia primului. Şi aşa mai departe. Cîteodată, ăsta se cheamă jurnalism în interes public(?!) Al doilea motiv este că vorbitul despre vorbe îmi sună exact ca bătutul apei în piuă, învîrtit fără rost de opinii, fără nici un folos pentru societate. 

Voi face o excepţie. Am văzut un interviu acordat de Traian Băsescu unor ziarişti de la

, transmis pe B1TV. A durat cam două ore, am avut multe de auzit. Recunosc că, de ascultat, am ascultat mult mai puţin. Nu aş fi băgat în seamă interviul cu pricina dacă, la un moment dat, la capitolul „lucruri bune pe care le-am făcut pentru ţară“, domnul Băsescu nu ar fi enumerat aderarea României la UE. „Fără exces de modestie, trebuie să amintesc că în mandatul meu a aderat România la UE, în condiţiile în care am preluat multe observaţii şi condiţionalităţi, rămase în urma negocierilor.“ Citatul este aproximativ deoarece, acum cînd scriu, site-ul unde se găseşte interviul merge destul de prost. Aş înţelege lipsa de modestie şi asumarea meritelor în ceea ce priveşte aderarea la UE, dacă nu s-ar fi întîmplat să fiu la Bruxelles exact în ziua cînd data de 1 ianuarie 2007 a fost hotărîtă de Consiliul European ca fiind data-cheie pentru Bulgaria şi România. Nu uit că respectivul eveniment (poate fi considerat istoric, aş zice) era tratat de preşedintele ales (Ion Iliescu era încă în funcţie) cu destul de puţin interes. În acea zi, tema majoră era Miron Cozma şi a sa graţiere! Ziua aceea urma unei serii de patru ani de eforturi dure ale unei echipe de negociere conduse de Vasile Puşcaş, care a beneficiat, de altminteri, de o poziţie puternică în Guvernul „odiosului“ Adrian Năstase. E drept, nu trecuse încă fierbinţeala campaniei electorale, nu trecuse emoţia acuzaţiei de fraudă electorală masivă comisă de Guvernul Năstase (vă amintiţi, între turul I şi II?), trăiam cu toţii intens, cu prea puţină preocupare pentru un „amănunt“ administrativ care s-a chemat încheierea negocierilor de aderare. Am fost martor ocular. Am petrecut acea zi în recepţia hotelului Le Meridien, unde se cazaseră cele

delegaţii ale României (Năstase, Iliescu, Băsescu). Atmosfera era destul de încărcată, şi alt subiect de conversaţie nu exista: graţiere în sus, graţiere în jos. 

Revin la interviu: domnul preşedinte regretă introducerea votului uninominal. Apreciez onestitatea de a recunoaşte un eşec teribil. Oricine vede cît de slab este, intelectual vorbind, actualul Parlament. Recunoaşte domnul preşedinte: votul uninominal a eliminat preşedinţii de partid din procesul de selecţie a cadrelor. Criteriul principal a devenit capacitatea financiară a posibilului candidat de a-şi finanţa campania. Strîngerea de fonduri s-a făcut pe baza unor promisiuni către oamenii cu bani, cu perspectiva decontării ulterioare, prin contracte pe bani publici. Mai pe scurt, a împins lupii în stînă. De acum, să tot porneşti lupte anticorupţie, că tocmai bine ce ai adăugat marfă suplimentară.  

Preşedintele Băsescu are şi merite incontestabile. Atît pe plan intern (traversarăm o criză cu dînsul la Cotroceni), cît şi extern: relaţiile foarte bune cu Statele Unite, implicarea fără ezitare în operaţiunile NATO, cîte o vorbă mai colţoasă rostită la cîte un Consiliu European, refuzul de a recunoaşte Kosovo, poziţiile tranşante împotriva politicilor agresive ale Rusiei. În interviu, preşedintele Băsescu spune răspicat că poţi face politici soft doar dacă la înaintare ai nişte portavioane. Mare dreptate are! 

Tot dreptate îi dau şi cînd îşi recunoaşte „greşeli de comunicare“. Păi da. Îmi amintesc ce i-a zis în lift, la hotelul Meridien, lui Ion Iliescu, în acea zi: „Tataie, cu Miron Cozma ai intrat în istorie, cu Miron Cozma ieşi, hă hă hă!“ Ce să zic? Să nu iasă şi dînsul, cu Elena Udrea… 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

china taiwan 2 jpeg
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
Lumea pare să se apropie de un moment crucial, unul care ar putea schimba definitiv cursul istoriei moderne. De câteva zile, China a desfășurat exerciții militare masive în jurul insulei Taiwan, trimițând un semnal puternic și îngrijorător către întreaga comunitate internațională.
Elon Musk FOTO Profimedia
După ce a pierdut miliarde, Elon Musk speră la „zero taxe vamale" între SUA şi Europa
Miliardarul american Elon Musk a declarat sâmbătă că speră ca în viitor să vadă o libertate totală a comerţului între Statele Unite şi Europa, vorbind la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat impunerea de taxe vamale partenerilor comerciali, relatează Reuters.
Ambulanțe care intervin pentru un palestinian rănit într-un atac al soldaților israelieni FOTO Profimedia
Imagini care contrazic versiunea Israelului, în cazul celor 15 salvatori palestinieni uciși în Gaza
Videoclipul, filmat din interiorul unui vehicul, surprinde un convoi de ambulanțe marcate, care circulau pe un drum din sudul Fâșiei Gaza, cu farurile și luminile de urgență aprinse.
Traian Basescu FOTO Inquam / George Calin
Băsescu spune că turul 2 nu s-ar fi anulat dacă ar fi intrat Ciolacu sau Ciucă
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit la România TV despre alegerile prezidențiale din 2024, susținând că absența lui Marcel Ciolacu sau a lui Nicolae Ciucă din turul II a dus la amânarea alegerilor.
gina jpg
În timp ce Michael Schumacher se zbate între viață și moarte, o ființă nouă și-a făcut apariția în familia fostului mare pilot
Veste bună în familia greu încercată a lui Michael Schumacher, de șapte ori campion în Formula 1.
Proteste în Spania față de chiriile tot mai mari FOTO AFP
Proteste de amploare în Spania: „Ne dau pe toți afară ca să facă loc turiștilor”
Sute de mii de oameni au ieșit pe străzi, sâmbătă, 5 aprilie, în aproape 40 de orașe din Spania, pentru a protesta față de chiriile tot mai mari și a crizei acute de locuințe.
Cristi Chivu (EPA) jpg
Parma lui Cristi Chivu, rezultat mare contra campioanei Italiei. Dennis Man s-a făcut de râs
Antrenorul român a întâlnit echipa la care a făcut istorie.
Depresie jpg
Cei 17 factori care favorizează riscul de demență, accident vascular cerebral și depresie
Cel puțin 17 factori contribuie la demență, accident vascular cerebral și depresie târzie, conform unei analize ample publicate în Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.
Rusia a întețit atacurile asupra marilor orașe ucrainene FOTO EPA-EFE
De ce rata interceptării dronelor rusești a scăzut la 50%. Cifrele care arată că Rusia este refractară păcii
Loviturile rusești cu drone împotriva Ucrainei au crescut cu peste 50% de când au început discuțiile de pace mediate de SUA la mijlocul lunii februarie, se arată într-o analiză The Telegraph. Atacurile zilnice au crescut de la 101 la 154 în medie.