Un Davutoglu român sau doar un jucător politic?

Publicat în Dilema Veche nr. 430 din 10-16 mai 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Numirea profesorului Andrei Marga în fruntea Ministerului Afacerilor Externe a surprins pe toată lumea. La obişnuita bursă a zvonurilor, care precede de fiecare dată anunţarea unei noi echipe ministeriale, universitarul clujean era dat ca „sigur“ la Educaţie, cu atît mai mult cu cît mai ocupase această funcţie – şi nu fără a lăsa urme adînci în sistem –, iar în ultimul timp se remarcase drept unul dintre criticii cei mai duri ai fostului ministru Daniel Funeriu.

Odată nominalizat la Ministerul Afacerilor Externe, principala critică venită imediat dinspre mass-media şi dinspre adversarii politici a fost aceea a lipsei experienţei sale diplomatice. Chestiunea trebuie privită însă cu atenţie. În primul rînd că Andrei Marga nu este primul şef al diplomaţiei româneşti „aterizat“ din afara sistemului. Au mai fost Adrian Severin, Andrei Pleşu, Petre Roman, Adrian Cioroianu, fiecare cu prestaţii şi rezultate care trebuie analizate de la caz la caz. Oricum, profesorul Marga nu este cel dintîi în această situaţie.

Nici diplomaţiile străine nu ne oferă modele într-un sens sau în celălalt. Miniştrii de Externe pot avea în spatele lor cariere diplomatice sau nu.

În Germania, prin tradiţie, poziţia de ministru de Externe îi revine liderului partidului mai mic din coaliţia de guvernămînt – cazul ecologistului Joschka Fischer sau al liberal-democratului Guido Westerwelle. Se înţelege, aceştia nu vin din diplomaţie, ci de-a dreptul din politică.

Pe Ahmet Davutoˇglu, de exemplu, îl putem găsi în mai toate clasamentele consacrate celor mai influenţi sau puternici lideri globali. Iar ministrul de Externe turc vine şi el din mediul universitar de la Istanbul – a fost însă consilier de politică externă al premierului, a fost implicat în luarea deciziilor din cadrul politicii externe a ţării sale şi în 2003 a primit un titlu onorific de ambasador, semn că ascensiunea sa era deja pregătită.

Pînă la urmă, nu faptul că ministrul de Externe a parcurs sau nu treptele carierei diplomatice contează pentru succesul global al unei ţări. Ci mai degrabă cristalizarea unor interese clare şi încadrarea lor într-o concepţie despre lume, acceptată de toţi actorii politici şi promovată de aceştia, cu nuanţele specifice fiecărei familii politice în parte.

Este Andrei Marga exponentul politic al unei astfel de concepţii? Deocamdată, în timpul audierii de luni, din cadrul Comisiilor de Politică Externă ale camerelor parlamentare, universitarul clujean a ţinut să-şi marcheze teritoriul, trimiţînd un mesaj clar către Palatul Cotroceni: în Constituţie sînt prevăzuţi mai mulţi actori care trebuie să facă politica externă, iar „preşedintele, Guvernul, Parlamentul trebuie să conlucreze, respectîndu-şi reciproc competenţele“.

Andrei Marga încearcă astfel să şteargă mitul potrivit căruia preşedintele ar deţine rolul primordial în domeniul politicii externe. Este adevărat, Constituţia este destul de zgîrcită cu atribuţiile preşedintelui. Potrivit Art. 91, acesta poate doar să încheie tratate internaţionale, negociate de Guvern, şi să le trimită spre ratificare Parlamentului, într-un timp rezonabil. Mai există, desigur, atribiţiile onorifice de primire a scrisorilor de acreditare din partea ambasadorilor străini şi numirea ambasadorilor României, însă la propunerea Guvernului.

Pare că noul ministru de Externe doreşte să joace un rol mai important în politica externă decît (cel puţin) predecesorii săi din timpul Guvernului Emil Boc. Din punctul de vedere al politicii interne, este un pas spre izolarea lui Traian Băsescu, „închiderea“ lui în cadrul strict al Constituţiei şi sfîrşitul „preşedintelui jucător“. Se poate observa şi o atitudine mai ofensivă a PNL împotriva preşedintelui, care l-ar dori, probabil, suspendat şi demis cît mai repede, spre a-i face loc lui Crin Antonescu. În timp ce PSD se arată ceva mai rezervat – i-ar conveni, probabil, ca Traian Băsescu să-şi termine liniştit mandatul, la finele lui 2014. Pînă atunci, nimeni nu poate să prevadă ce se va întîmpla cu USL şi nu este exclus ca şi PSD să înainteze un candidat la preşedinţie, intrînd în joc cu şanse reale.

Dar cel puţin pentru moment este de aşteptat un partid liberal care va urmări foarte atent orice mişcare a preşedintelui în apropiarea „liniei de demarcaţie“ şi va reacţiona ferm dacă acesta va depăşi – real sau în închipuire – cadrul constituţional. Este de aşteptat, de asemenea, ca nici preşedintele să nu rămînă dator – iar răceala cu care l-a primit pe Andrei Marga s-a făcut simţită şi în timpul festivităţii de depunere a jurămîntului de la Palatul Cotroceni.

Să fie însă doar acesta rolul noului ministru de Externe? Sau Andrei Marga îşi doreşte cu adevărat să pună bazele unei concepţii noi a politicii externe româneşti? Dacă ar fi să revenim la comparaţia cu universitarul din Istanbul, Ahmet Davutoˇglu, acesta din urmă avea deja în spate, la preluarea mandatului, o lucrare importantă. Volumul său Stratejik Derinlik („Profunzimea strategică“), din 2001, a devenit imediat foarte popular în rîndul elitei politice, universitare şi militare din Turcia.

Pur şi simplu, Davutoˇglu spărgea un mit, acela al complexului republicii lui Atarütk faţă de trecutul imperial. Profesorul din Istanbul demonstra că trecutul otoman este, de fapt, un mare avantaj pentru Turcia, şi nicidecum o povară. Concepţiei i s-a spus imediat „neo-otomanism“, dar liderii turci au respins orice idee de revanşă. Azi, Turcia, aflată în plin avînt economic, şi-a crescut considerabil influenţa în spaţiul dominat odinioară de fostul Imperiu Otoman. Ceea ce a contribuit din plin la profilarea Turciei ca un jucător de mare calibru în jocul global.

Cursurile şi lucrările de istorie a filozofiei, de filozofie politică şi filozofia religiei, aparţinînd universitarului clujean Andrei Marga, consacrate printre altele chiar ideii de unificare a Europei, pot fi o bază pentru conturarea unui concept cuprinzător de politică externă, aşa cum a fost cazul cărţii lui Ahmet Davutoˇglu.

Depinde de actualul ministru de Externe dacă va merge pe drumul acesta sau va rămîne în cadrul jocului politic intern.  

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.