Un colind cu cîntec

Publicat în Dilema Veche nr. 514 din 19-23 decembrie 2013
Un colind cu cîntec jpeg

TVR3 a difuzat recent un colind cu versuri care te cam înfioară. Accentele antisemite din text erau de o duritate mult prea evidentă şi deveneau insuportabile pentru un telespectator educat, urban şi actual. Am aflat de păţanie din emisiunea unui post de ştiri, faimos pentru exagerări şi lipsa de echilibru editorial. De aceea, prima mea reacţie a fost: „Eh, au mai găsit ăştia un pretext să toace TVR-ul la credibilitate“ şi am dat să schimb canalul. Nu văzusem încă înregistrarea cîntecului incriminat. A doua zi, însă, am „dat un Google“ şi am găsit fragmentul de emisie. Drept pentru care am căzut pe gînduri: „Ce aş fi făcut dacă eram pus în situaţia de a semna fişa de emisie?“ În primul rînd, în desfăşurător, ar fi fost trecut „Colind interpretat de ansamblul Vocea Transilvaniei“. Spectacolul respectiv era difuzat în direct. Redactor-şef să fi fost, nu mi-ar fi trecut prin cap, în nici un caz, să cer textul tuturor momentelor artistice din program (cînd vorbim de colinde sau muzică populară). Cine ar fi atît de dus cu pluta încît să ceară aşa ceva? Adică, să bănuieşti că un colind ar avea conţinut pornografic, antinaţional sau rasist? Că nu ar fi potrivit orei de difuzare sau ar fi pasibil de a fi chiar interzis? Este rezonabil să ceri unui rapper să îi asculţi cîntecele la repetiţie, dar de ce să supervizezi un grup folcloric? De aceea, mie îmi pare că întreg tam-tam-ul legat de responsabilitatea televiziunii publice în „difuzarea de cîntece antisemite“ este exagerat. E drept, legal, TVR răspunde pentru tot ceea ce difuzează. Amenda de 50.000 de lei mi se pare cam mare, dar... legea-i lege! Instituţional vorbind, pentru a nu se repeta asemenea erori, ar trebui cerut, de acum încolo, oricărui cetăţean care apare pe micul ecran (fie el cîntăreţ, actor sau politician), textul celor pe care le va rosti într-o emisiune, solicitîndu-se aprobare editorială prealabilă. Aiuritor, aberant, practic imposibil. Repet: se cere repertoriul în cazuri plauzibil-controversate, de genul cîntăreţilor de rap. Pînă acum, niciodată nu au fost supervizaţi colindătorii.

Cum s-ar fi putut evita, însă, reacţiile dure şi, în bună parte îndreptăţite, ale ambasadelor SUA şi Israelului, CNCD-ului, CNA-ului, ministrului român de Externe (care a trebuit să îşi ceară scuze), preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, GDS-ului şi revistei 22, precum şi a unei bune părţi a opiniei publice? Relativ simplu, printr-o reacţie rapidă: o altă emisiune, pe TVR1, a doua zi. O dezbatere de aproximativ o oră (sau două, sau trei), la care să inviţi preoţi, rabini, corecţi politic şi naţionalişti, etnologi, filozofi, istorici şi pe Grigore Leşe. Moderatorul (Cristi Tabără, de exemplu) începea prin a-şi exprima regretul că un asemenea text a ajuns să fie difuzat şi trecea la... pus întrebări către invitaţi. Ce e colindul (în general) şi ce vrea el? Care îi este scopul? O fi textul vechi şi tradiţional? Dacă da, de cînd? De prin ce secol (pare-se că respectivul ar fi de pe la 1900)? Prin vremile alea, accentele antisemite din cultura populară creştină erau mai vizibile decît astăzi? Este „bunul creştin“ un pic antisemit? Ce e aia „bunul creştin“? Cît de tradiţional este „tradiţionalul“ în textul incriminat? Tinerii, care l-au cîntat, la ce se gîndeau în momentul interpretării? (Aici se poate introduce în direct, de la TVR Cluj, o intervenţie a unuia dintre colindători.) O fi şi filmul lui Mel Gibson (în care joacă Maia Morgenstern) un pic antisemit? Că violent este, fiind interzis minorilor şi pus la difuzare numai după miezul nopţii. Şi iac-aşa, din aproape în aproape, ajungem să dezbatem oarece subiecte serioase, interesante, posibil incomode, pornind de la o gafă de difuzare (nu e bine să difuzezi producţii inactuale, cu texte croite în alte vremuri, total contraindicate consumului cultural de masă).

Astfel, ministrul de Externe nu ar mai fi fost nevoit să-şi ceară scuze. Era necesară, însă, o condiţie prealabilă: un TVR solid, credibil, puternic, care să nu fi trecut prin măcinişul teribil la care a fost supus cam acum un an. Despre asta, altă dată. Nu are legătură, aparent, cu acel colind. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Miliardarul Rinat Ahmetov FOTO EPA-EFE
Dezastrul suferit de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. Ce-a pierdut din cauza războiului
Războiul, pentru Rinat Ahmetov, precum și pentru întreaga Ucraină, a început în 2014 cu anexarea Crimeei și confiscarea unei părți din teritoriul Donbass-ului.
Iohannis îi îngroapă pe liberali
Monstrul de la Educaţie a plecat. În urma presiunii societăţii civile, Sorin Câmpeanu, una dintre cele mai mari catastrofe care s-au perindat în ultimii 32 de ani prin fruntea Educaţiei, şi au fost suficiente, a fost forţat să îşi dea demisia ca urmare a acuzaţiilor de plagiat la adresa sa.
 Mobilizare partiala - rusi trimisi la razboi FOTO Profimedia
Câți bărbați ar fi recrutat Moscova pentru războiul din Ucraina
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat, marți, că peste 200.000 de rezerviști au fost încorporați.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.