Un colind cu cîntec

Publicat în Dilema Veche nr. 514 din 19-23 decembrie 2013
Un colind cu cîntec jpeg

TVR3 a difuzat recent un colind cu versuri care te cam înfioară. Accentele antisemite din text erau de o duritate mult prea evidentă şi deveneau insuportabile pentru un telespectator educat, urban şi actual. Am aflat de păţanie din emisiunea unui post de ştiri, faimos pentru exagerări şi lipsa de echilibru editorial. De aceea, prima mea reacţie a fost: „Eh, au mai găsit ăştia un pretext să toace TVR-ul la credibilitate“ şi am dat să schimb canalul. Nu văzusem încă înregistrarea cîntecului incriminat. A doua zi, însă, am „dat un Google“ şi am găsit fragmentul de emisie. Drept pentru care am căzut pe gînduri: „Ce aş fi făcut dacă eram pus în situaţia de a semna fişa de emisie?“ În primul rînd, în desfăşurător, ar fi fost trecut „Colind interpretat de ansamblul Vocea Transilvaniei“. Spectacolul respectiv era difuzat în direct. Redactor-şef să fi fost, nu mi-ar fi trecut prin cap, în nici un caz, să cer textul tuturor momentelor artistice din program (cînd vorbim de colinde sau muzică populară). Cine ar fi atît de dus cu pluta încît să ceară aşa ceva? Adică, să bănuieşti că un colind ar avea conţinut pornografic, antinaţional sau rasist? Că nu ar fi potrivit orei de difuzare sau ar fi pasibil de a fi chiar interzis? Este rezonabil să ceri unui rapper să îi asculţi cîntecele la repetiţie, dar de ce să supervizezi un grup folcloric? De aceea, mie îmi pare că întreg tam-tam-ul legat de responsabilitatea televiziunii publice în „difuzarea de cîntece antisemite“ este exagerat. E drept, legal, TVR răspunde pentru tot ceea ce difuzează. Amenda de 50.000 de lei mi se pare cam mare, dar... legea-i lege! Instituţional vorbind, pentru a nu se repeta asemenea erori, ar trebui cerut, de acum încolo, oricărui cetăţean care apare pe micul ecran (fie el cîntăreţ, actor sau politician), textul celor pe care le va rosti într-o emisiune, solicitîndu-se aprobare editorială prealabilă. Aiuritor, aberant, practic imposibil. Repet: se cere repertoriul în cazuri plauzibil-controversate, de genul cîntăreţilor de rap. Pînă acum, niciodată nu au fost supervizaţi colindătorii.

Cum s-ar fi putut evita, însă, reacţiile dure şi, în bună parte îndreptăţite, ale ambasadelor SUA şi Israelului, CNCD-ului, CNA-ului, ministrului român de Externe (care a trebuit să îşi ceară scuze), preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, GDS-ului şi revistei 22, precum şi a unei bune părţi a opiniei publice? Relativ simplu, printr-o reacţie rapidă: o altă emisiune, pe TVR1, a doua zi. O dezbatere de aproximativ o oră (sau două, sau trei), la care să inviţi preoţi, rabini, corecţi politic şi naţionalişti, etnologi, filozofi, istorici şi pe Grigore Leşe. Moderatorul (Cristi Tabără, de exemplu) începea prin a-şi exprima regretul că un asemenea text a ajuns să fie difuzat şi trecea la... pus întrebări către invitaţi. Ce e colindul (în general) şi ce vrea el? Care îi este scopul? O fi textul vechi şi tradiţional? Dacă da, de cînd? De prin ce secol (pare-se că respectivul ar fi de pe la 1900)? Prin vremile alea, accentele antisemite din cultura populară creştină erau mai vizibile decît astăzi? Este „bunul creştin“ un pic antisemit? Ce e aia „bunul creştin“? Cît de tradiţional este „tradiţionalul“ în textul incriminat? Tinerii, care l-au cîntat, la ce se gîndeau în momentul interpretării? (Aici se poate introduce în direct, de la TVR Cluj, o intervenţie a unuia dintre colindători.) O fi şi filmul lui Mel Gibson (în care joacă Maia Morgenstern) un pic antisemit? Că violent este, fiind interzis minorilor şi pus la difuzare numai după miezul nopţii. Şi iac-aşa, din aproape în aproape, ajungem să dezbatem oarece subiecte serioase, interesante, posibil incomode, pornind de la o gafă de difuzare (nu e bine să difuzezi producţii inactuale, cu texte croite în alte vremuri, total contraindicate consumului cultural de masă).

Astfel, ministrul de Externe nu ar mai fi fost nevoit să-şi ceară scuze. Era necesară, însă, o condiţie prealabilă: un TVR solid, credibil, puternic, care să nu fi trecut prin măcinişul teribil la care a fost supus cam acum un an. Despre asta, altă dată. Nu are legătură, aparent, cu acel colind. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.