Un bine mai mare decît binele propriu

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Prin toată înșiruirea asta de cuvinte e o circulație frenetică. O vîjîială nebună de semnificații, figuri de stil, umbre abia deslușite dincolo de perdeaua grea de ceață a ipocriziei, fulgere de entuziasm care luminează uneori un peisaj cît se poate de bizar, totul petrecîndu-se pe fondul unui vacarm de nedescris. Oximoroane jerpelite, paradoxuri uzate, ambalînd niște motoare care abia mai tușesc, dar de claxonat, toate claxonează în draci. E o formulă care bîntuie prin lume de foarte multă vreme, tîrîind după sine cam tot ce e valoros, dar și profund degradant în fiecare dintre noi. O barjă despre care nu se știe dacă mai e încărcată cu ceva, trecînd la vale, ca o fantomă,  pe apele incerte ale Sîmbetei.

Sînt cuvinte pe care cinicii le rostesc în batjocură, ipocriții le umflă ca pe niște baloane cu aer cald, ticăloșii le pun motoare de rachetă, naivii le țin strîns în brațe, învăluindu-le în tot ce au ei mai bun, iar șmecherii le îmbracă din cap pînă-n picioare cu cele mai izbutite haine falsificate. Un bine mai mare decît binele propriu. Formula asta a ajuns la noi ca o sorcovă obosită de toate marile sărbători ale spiritului uman, unde mereu s-a băut din greu, iar ea s-a văzut de fiecare dată venerată la începutul petrecerii și uitată sub masă odată ce cheful s-a spart. Pentru că de fiecare dată lucrurile decurg la fel. Ea e invitată de onoare și pusă în capul mesei, noi îi sărbătorim zgomotos aureola care strălucește în toată splendoarea, apoi, imediat ce băuturile ne-mbujorează, o forțăm să urce pe masă și să danseze. La sosire, îi spunem „doamnă”, în cele mai curtenitoare feluri. Imediat ce-o urcăm pe masă, devine „fă”. Iar mai încolo, cînd începem să ne simțim bine, ea mai e doar „aia”. Dac-o mai fi fiind pe-acolo. Așa ne iese mereu, orice-am face. Sărbătorim miracolul de a fi ființe umane, scălămbăindu-ne în cele mai grotești feluri cu putință. De fiecare dată pe ascuns. De fiecare dată în dosul maiestuoaselor monumente pe care le ridicăm în cinstea minunii de a fi oameni.

Alteori, vizităm ideea asta ca pe o curiozitate a naturii umane. Un soi de Grand Canyon, al cărui nume pompos, de obiectiv turistic major, e „Un bine mai mare decît binele propriu”. Firicelul plăpînd de apă vie care izvorăște din acest gînd a tăiat văi adînci și extrem de spectaculoase în munții de cuvinte pietrificate de-a lungul epocilor. Felurile în care ne-am tot chinuit să exprimăm acest conținut s-au suprapus ca straturile geologice, dînd la iveală, în cele din urmă, un peisaj grandios. O întruchipare de dimensiuni gigantice a neputinței, dar un triumf copleșitor al puterii de a formula. Elanul de a spune că există un bine mai mare decît binele propriu conține o asemenea energie încît poate să curbeze spațiu-timpul, ba are chiar puterea să alimenteze facerea unor lumi. Numai că energia asta colosală nu a putut fi folosită pînă acum decît la aprinderea instalațiilor de brad și la desfășurarea bobinelor de beteală a generozității care se revarsă odată cu sărbătorile de iarnă. În cele din urmă, neștiind cum să folosim o resursă de asemenea dimensiuni, ne-am mărginit la a ne aduce aminte, doar în acest anotimp, de sărbători, că unora „le trebuie ghetuțe”.

Și, cu toate astea, există ființe umane care se folosesc de acest fel de energie imensă ca de o lumînare obișnuită, cu ajutorul căreia, fără să-și dea seama, luminează întregul univers. Specia noastră conține asemenea exemplare rare, care dau conținut și dimensiuni adevărate ideii că poate exista un bine mai mare decît binele propriu. Ei sînt cei care, în fiecare zi, fără să știe că fac asta, salvează lumea. Și, bineînțeles, n-au parte de recunoștință pe măsura binelui pe care-l fac, pentru simplul motiv că noi, ceilalți, nu știm încă să direcționăm felul ăsta de răspuns dincolo de lumea pietrificată a marilor monumente construite din cuvinte. E o facultate pe care încă n-am dobîndit-o în masă. Sîntem doar la stadiul ridicării în deșert a piramidelor de formulări. Nu ne aflăm aici nici pentru că sîntem cu toții răi, cinici, indiferenți, nici pentru că am fi complet lipsiți de intuiția faptului că ne-am putea ridica la o condiție care se găsește mult deasupra celei în care viețuim acum. Ne găsim în acest stadiu pentru că, vorba unui filozof, e firesc să fie așa, cîtă vreme facem parte dintr-o specie care se găsește încă la adolescență.

Binele mai mare decît binele propriu încă stă sub umbra imensă, de dimensiuni cosmice, a propriei sale formulări. E ceva care ne e complet străin pe dinăuntrul conținuturilor sale. Și ne e atît de familiar pe dinafara multitudinii formulărilor. Pare ceva sortit eternei autodevorări. În discursurile noastre obișnuite, forma cea mai șlefuită a acestui paradox e cea în care la începutul frazei ne declarăm atașamentul și solidaritatea față de orice ființă umană. Pe măsură ce fraza se îndreaptă spre final, nu uităm niciodată să spunem sau să gîndim că e complet imposibil pentru absolut toate ființele umane de pe această planetă s-o ducă bine și să se bucure de o existență demnă. Pe de o parte, trăim într-o relație cît se poate de armonioasă cu idealul condiției ameliorabile a individului. Pe de altă parte, exact în aceeași măsură, ne-am obișnuit și cu ideea că el nu e posibil pentru toți. Și cu atît mai puțin aplicabil tuturor indivizilor. E o ambivalență cauzatoare de disconfort extrem pentru unii, de mici neliniști pentru alții și totodată generatoare de somn adînc pentru anumiți semeni ai noștri. Dar, în eventualitatea existenței unui moment în care specia noastră ar descoperi că există un bine mai mare decît binele propriu, atunci vom putea sărbători următorul mare eveniment al umanității. Faptul că nu am mai fi singuri în Univers. Am descoperi prima civilizație nepămînteană. În noi înșine.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

SUA visa waiver
MAE anunță că SUA reconsideră includerea României în programul Visa Waiver
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că Departamentul de Securitate Naţională al SUA a luat decizia de a reconsidera includerea României în programul Visa Waiver.
Stadionul Corvinul din Hunedoara va fi demolat  Foto Daniel Guță (4) JPG
Stadionul care i-a primit pe Hrușciov și Lucescu, la final de drum. Ultimul fluier înainte de marea demolare
Stadionul Corvinul Hunedoara împlinește 65 de ani de la inaugurare, însă meciul pe care echipa locală îl va disputa sâmbătă, 3 mai 2025, ar putea fi ultimul joc oficial găzduit de această arenă. Stadionul urmează să fie demolat pentru a face loc unei noi baze sportive.
steag canada shutterstock jpg
Dolarul canadian a atins nivelul maxim din ultimele şapte luni, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale globale
Dolarul canadian a atins vineri, 2 mai, aproape nivelul maxim din ultimele şapte luni, pe fondul unei potenţiale relaxări a tensiunilor comerciale globale.
rapid u craiova fb jpg
Colaj candidati alegeri prezidentiale FOTO Mediafax
Cum au arătat sondajele în campania prezidențială. Sociolog: „Este loc de schimbări"| ANALIZA
Cele aproape 30 de zile de campanie au strâns lupta pentru turul II. Dacă odată cu depunerea candidaturilor, în martie, datele prezentau candidații cotați pe primele locuri la distanțe și de 8 procente, ultimele cercetări sociologice prezintă date mult mai apropiate sau chiar similare.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Emisarul lui Trump venit la București salută decizia României „de a face un pas drastic şi de a face alegeri noi”
Vicepreşedintele Comisiei Electorale Federale a SUA, James E. Trainor, aflat în vizită de monitorizare a alegerilor din România, a apreciat, vineri seară, decizia României „de a face un pas drastic şi de a face alegeri noi”.
paste pui si sos pesto jpeg
Rețeta simplă și delicioasă de care nu ne vom mai sătura! Cum pregătim rapid și ușor paste cu ciuperci și smântână
Este o rețetă simplă, delicioasă, pe care o vom putea pregăti foarte rapid! Cu numai câteva ingrediente simple, vom putea pune în farfurie o porție de paste cu ciuperci și smântână de care nu ne vom mai sătura!
foto lasconi jpg
Expert american, despre fotografiile publicate de Lasconi: „Nu găsesc nicio dovadă convingătoare că aceste imagini sunt generate sau manipulate de AI”
Un expert în analiza imaginilor și dezinformare a declarat că imaginile publicate de Elena Lasconi în care apar Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea nu prezintă dovezi că ar fi generate cu inteligența artificială.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Care este orașul din România unde se trăiește cel mai bine? A reușit să depășească Capitala și Clujul
Cu toții ne dorim să locuim într-un loc cât mai curat, care să ne ofere toate condițiile necesare pentru o viață cât mai confortabilă la un preț acceptabil. Iar atunci când vine vorba despre țara noastră, un oraș surprinzător este considerat acum locația perfectă pentru a începe o viață nouă!