Un altfel de sfîrşit al lumii

Publicat în Dilema Veche nr. 462 din 20-26 decembrie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Cînd au făcut celebrul lor calendar, prilej de atîtea speculaţii tabloide, mayaşii nu aveau de unde să ştie că undeva, la capătul celălalt al lumii, se va naşte o naţiune română, simpatică în general şi cu naturelul simţitor cînd vine vorba de politichie. Dar uite că au nimerit-o. Nu este anul 2012 cel al sfîrşitului lumii, dar pentru România, sau mai bine zis pentru viaţa ei politică, a însemnat anul cotiturii. Că lucrurile vor merge spre direcţia bună sau nu, asta nu avem de unde şti şi nici mayaşii nu mai există.

Dar măcar atîta lucru ştim: că atunci cînd preşedintele Băsescu şi-a pus iscălitura pe decretul prin care l-a desemnat prim-ministru pe Victor Ponta, un an se încheia. Un an al schimbărilor dramatice, început, de fapt, în acea seară de ianuarie, cînd preşedintele, probabil enervat, a pus mîna pe telefon pentru a se război în direct cu doctorul Raed Arafat. Nimic nu a mai fost precum înainte, începînd din acea seară: nemulţumiri strigate în stradă, pierderea de către preşedinte a controlului asupra majorităţii, războiul deschis din vară şi două rînduri de alegeri devastatoare pentru tabăra preşedintelui.

Punîndu-şi semnătura pe decret, preşedintele, de fapt, a capitulat. Şi nici nu avea încotro, din moment ce electoratul – poporul suveran, nu-i aşa? – i-a respins ferm proiectul politic. Atunci cînd a afirmat că nu va chema USL la guvernare nici dacă va atinge pragul de 50% şi mai apoi că nu-l va desemna pe Victor Ponta, preşedintele a cerut permisiunea electoratului de a se implica personal în formarea unei noi majorităţi, înainte de a alege un candidat de premier după un anumit profil – un profil pe care, de altfel, l-a şi descris.

Dar electoratul a refuzat să-i dea preşedintelui această putere – alegerile, în realitate, despre asta au fost. Ce a stat la baza acestui rezultat? Cum de a fost posibil ca proiectul prezidenţial să fie respins categoric în toate păturile sociale, de oameni cu studii universitare, medii şi generale, de femei şi de bărbaţi, de ardeleni, munteni, olteni, dobrogeni şi moldoveni, de tineri şi vîrstnici? Asupra acestor întrebări se va discuta mult în 2013. Iar o altă întrebare va fi ce se va alege de acest veritabil „front popular“ – un val devastator, care apare rar, care nu poate fi oprit, dar care la fel de repede se sparge şi se retrage.

Contemplînd peisajul de după tsunami, preşedintele şi amicii politici ai domniei sale ar trebui să se întrebe cum de au nemulţumit toate categoriile sociale şi pe oricare cetăţean în parte, astfel încît ei s-au văzut uniţi într-un acelaşi curent imposibil de îndiguit. Altfel, o mişcare cu caracteristici balcanice, în care găseşti boieri luminaţi şi gloată, învăţaţi şi analfabeţi, bogaţi şi săraci, burghezi şi calfe, cărturari şi clepţi. Plus o mînă de trădători din garda pretoriană.

Această mulţime eterogenă, unită împotriva simbolului încarnat de preşedintele Băsescu, şi-a spus cuvîntul – posibilitatea de a se exprima la urne, scrîşnit şi anonim, a eliminat alte forme de manifestare, precum cele din ianuarie 2012.

Acum, valul s-a spart, mulţimea s-a potolit, răfuiala a avut loc. Pentru preşedintele Traian Băsescu începe un nou mandat, după ce a eşuat în principalul său obiectiv politic: crearea unei mari formaţiuni de centru-dreapta. Acest „al treilea mandat“ – unul scurt, de doi ani – nu mai are cum să semene cu precedentele, iar principalul scop al preşedintelui nu mai poate fi amenajarea scenei politice după propria viziune, ci pregătirea unei ieşiri onorabile din scenă.

De partea cealaltă, se naşte un nou „star“ politic. Victor Ponta, căruia puţini îi dădeau mari şanse la preluarea mandatului provizoriu, s-a ţinut bine în şa. A călcat cu cinism peste acuzaţiile de plagiat, a întrebuinţat fără a clipi dublul discurs, s-a arătat conciliant în interviurile din presa străină şi tăios în convorbirile de la posturile TV prietene. Dar i-a mers! În vară, era politicianul infantil, chemat la ordine de preşedintele Barroso, şi primea fără să crîcnească o „foaie de parcurs“ pe care orice alt omolog de-al său din Uniunea Europeană ar fi rupt-o pe loc, considerînd-o umilitoare.

Şi iată-l după alegerile din decembrie, „uns“ premier de acelaşi José Manuel Barroso, încă înainte ca preşedintele Traian Băsescu să iscălească decretul. Crescut de mic în cultura de haită a PSD, tînărul Victor Ponta a căpătat, pe nesimţite, toate trăsăturile lupului alfa. Ne place sau nu, el este produsul exemplar al lumii noastre politice de astăzi. Cine l-a subestimat a greşit profund.

Votul masiv pentru USL nu înseamnă însă o susţinere necondiţionată pentru Guvernul Ponta. Puterea are în faţă un greu examen, acela de a oferi naţiunii nu doar o guvernare mai bună sau mai rea, ci un proiect naţional în stare de a uni energii – adică exact ce n-au reuşit ceilalţi.

De partea cealaltă, opoziţia – fosta putere – trebuie să iasă cît mai repede din fantasmele ideologice şi să se întoarcă la scopurile reale ale politicii şi guvernării, nu pentru statistici, ci pentru oameni.

Totul este, aşadar, de schimbat şi nimic nu va mai fi ca înainte, după acest ciudat şi tumultos 2012. Ceea ce nu înseamnă că va fi neapărat mai bine. 

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.