Umbra lui Trump

Publicat în Dilema Veche nr. 880 din 18 - 24 februarie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

La mai puțin de o lună de cînd a părăsit, fără entuziasm, Casa Albă, fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, e un fel de fantomă. Eliminat de pe toate platformele relevante de social media, Trump emite uneori cîte un comunicat al cărui efect este aproape insesizabil comparat cu haosul pe care nu demult un banal tweet cu semnătura sa îl putea crea.

Retras în Florida la Mar-a-Lago, unul dintre cluburile sale de golf, Trump a asistat de departe la procesul deschis împotriva sa în Senat după ce declarațiile sale sfidătoare și ambigue cu privire la un prezumtiv furt al alegerilor au convins, pe 6 ianuare, o mulțime pestriță și violentă să atace Capitoliul. Acuzatorii nu au reușit să obțină o condamnare pentru că votul a fost dat pe linii mai degrabă politice. Era necesară o majoritate de două treimi, însă dintre republicani au votat pentru condamnare doar șapte senatori care își anunțaseră deja retragerea sau sînt suficient de puternici în statele lor cît să nu se teamă vreodată de contracandidați sprijiniți de Trump (Mitt Romney, de exemplu).

Trump a așteptat rezultatul fără prea multe emoții. Legalitatea punerii sub acuzare a unui fost președinte este chestionabilă, iar influența sa politică e încă uriașă. A fost obligat însă să asculte, fără să poată reacționa cu aceeași forță de altădată, acuzații grave care nu s-au oprit după anunțarea rezultatului. Mitch McConnell, liderul minorității republicane, a fost destul de clar în a afirma că fostul președinte poartă o responsabilitate pentru evenimentele de la începutul anului. La fel crede și senatorul Lindsey Graham, un aliat foarte influent al președintelui. Cei doi au votat împotriva condamnării, dar nu pretind că Trump e nevinovat. „Avem nevoie de o comisie de anchetă asemănătoare cu aceea care a investigat atacurile din 11 septembrie 2001. Trebuie să înțelegem ce s-a întîmplat și să avem grijă să nu se repete”, a spus Graham.

În timpul procesului, pe deasupra Mar-a-Lago a circulat un avion de mici dimensiuni, care a afișat un mesaj vizibil de departe: „Convict Trump and lock him up” („Condamnați-l pe Trump și închideți-l“) – un ecou ironic al anilor în care fostul președinte și cercul său au cerut același lucru pentru fosta sa contracandidată Hillary Clinton.

Odată cu încheierea procedurilor din Senat, America se mută încet-încet în epoca post-Trump. Noua administrație funcționează la turație maximă, prioritățile externe și interne sînt altele, schimbările de personal și de optică sînt radicale. De la atitudinea față de schimbările climatice și pînă la oprirea finanțării pentru proiecte excentrice cum e zidul de la granița cu Mexicul, nimic nu mai seamănă cu ceea ce era în urmă cu doar două luni.

Însă asta nu înseamnă că umbra fostului președinte nu va rămîne, pentru viitorul previzibil, unul dintre elementele importante ale vieții politice din Statele Unite. În continuare, o majoritate covîrșitoare a votanților republicani cred că alegerile au fost furate. În continuare, aproape întreg establishment-ul republican trăiește cu teama că va plăti un preț greu dacă îndrăznește să se împotrivească toanelor lui Trump. Concret, asta înseamnă că Trump poate decide oricînd să sprijine alți candidați decît cei agreați de conducerea partidului sau chiar, efect direct al necondamnării sale, să mai încerce o dată să ajungă la Casa Albă. De asemenea, potrivit presei americane, sînt semnale că toate acele grupuri marginale și violente care s-au reunit în atacul asupra Capitoliului rămîn active, așteptînd probabil episodul doi al unei revoluții care nu și-a consumat încă tot combustibilul.

Un efect al eliminării lui Trump de pe platformele de social media este și acela că, în aceste zile, intențiile sale sînt mai puțin clare. Înainte de alegeri, cercurile apropiate lui Trump sugerau că una dintre variante este ca președintele să se întoarcă într-o formă sau alta la fostul său rol de star de televiziune. S-a vorbit de o investiție într-o rețea nouă de stații TV după ce Fox News, postul care i-a fost cel mai apropiat în timpul mandatului, a ales să se îndepărteze de el spre final. Decizia Fox a fost una mai degrabă strategică decît sentimentală sau ideologică, pe măsură ce comportamentul tot mai straniu al lui Trump semnaliza îndepărtarea de al doilea mandat. Nimeni nu se asociază cu pierzători decît dacă nu are de ales.

Între timp, Facebook se pregătește să ia o decizie cu privire la o reîntoarcere a fostului președinte pe platforma sa. Orice decizie ar lua, va fi probabil aprig contestată din exterior, o sumă de organizații non-guvernamentale și chiar de angajați ai Behemoth-ului social media exprimînd deja opinii ferme împotriva unei eventuale decizii favorabile. Mai puțin ambiguu, Twitter, platforma preferată a lui Trump, nu dă nici un semn că ar intenționa să facă același lucru. Între timp, Parler, o platformă folosită în general de conservatori și extremiști de dreapta, revine și ea online. Parler trecuse offline după ce toți furnizorii importanți de servicii refuzaseră să mai aibă de-a face cu ea ca urmare a faptului că fusese folosită de participanți și organizatori ai atacului asupra Capitoliului.

La mai puțin de două luni distanță, după cinci morți, două sinucideri, zeci de arestări și mii de articole de condamnare a acelui atac, efectele indignării încep să se topească în background. Cu ce efecte, vom vedea probabil la următoarea rundă de alegeri.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.