Uitați un pic de Klaus

Publicat în Dilema Veche nr. 767 din 1-7 noiembrie 2018
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Scriam săptămîna trecută despre avansul noii politici de centru românești. Un pol care se con­struiește cu inerente ezitări, erori și pusee de orgoliu, dar care are ca principal merit faptul că nu mai poate fi ignorat.

De altfel, acuzațiile sincron de extremism de stînga și dreapta lansate dinspre coaliția de guvernare spre USR arată că există, inclusiv în zona Puterii, o oarecare îngrijorare cu privire la succesul discursului de înnoire.

Îngrijorare există și la PNL, care a suferit ceva vecin cu o criză de nervi acum două săptămîni, cînd opiniile Comisiei de la Veneția cu privire la legile Justiției au livrat o lovitură cruntă Puterii. PNL s-a plîns pe toate canalele că nu îi sînt recunoscute meritele în opoziție, sesizarea Comisiei îi aparținea. În fapt, meritele acelea au fost recunoscute, însă ceea ce nu au vrut să facă nici jurnaliștii și nici publicul larg a fost să uite celelalte aspecte ale comportamentului politic al PNL și nici istoria sa din ultimii ani.

Vedem zilele acestea o luptă surdă pentru conturarea alternativei. Noile partide de centru versus PNL: cum va arăta politica următorilor ani se decide acum, printre crize de nervi și decizii de poziționare.

Plăcut sau nu, trebuie să admitem că politica românească este puternic dependentă de persoane și personalități. Iar asta se vede în aproape toate partidele și nicăieri mai bine decît la alegerile prezidențiale de care pot depinde ulterior majoritățile în Parlament și libertatea de acțiune a partidului care livrează candidatul cîștigător.

Mai este doar un an pînă la preziden­ția­le și nu cunoaștem decît un singur nume de candidat – Klaus Iohannis. Actualul președinte și-a anunțat deja intenția de a obține un al doilea mandat. Prima consecință a anunțului constă în faptul că PNL a scăpat de o dezbatere internă care ar fi riscat să provoace alte și alte falii în interiorul partidului.

În rest, însă, liniște. Adesea inconfortabilă. PSD are o problemă reală, candidații testați în sondaje ies toți prost, ALDE are candidat, dar nu și resursele necesare, iar USR și MRÎ pretind că subiectul nu există. Ei bine, există, iar întrebarea pe care ultimele două trebuie să și-o pună e dacă se vor alinia la cortegiul lui Klaus Iohannis sau nu.

Nu e cine știe ce mare secret faptul că între Cotroceni și opoziția parlamentară și extraparlamentară există o oarecare coordonare. Așteptările Cotrocenilor sînt ca această colaborare să ia forma unei asocieri care să sprijine un al doilea mandat Iohannis. Altfel spus, USR și MRÎ, cu toată opoziția lor fermă la actua­la coaliție, ar trebui să își uite frustrarea neputincioasă provocată de percepția unei oarecari ineficiențe prezidențiale. Apoi, ar trebui să își ignore disprețul la adresa PNL (pe care cu greu și-l ascund în public). În fine, odată aceste condiții îndeplinite, cele două ar trebui să se înhame la orice strategie or fi gîndind consilierii politici ai președintelui.

Cred că acceptarea unei astfel de înțelegeri ar fi o greșeală. MRÎ nu e încă partid, iar USR nu a terminat de construit structura care i-ar asigura locul în peisaj pentru o perioadă mai lungă. Ambele sînt obligate să ia distanță de ac­tualul mandat prezidențial pentru care nu au nici o responsabilitate directă – USR și MRÎ nu existau, nici măcar ca intenție, în 2014. Dacă trebuie să uite ceva, atunci amîndouă trebuie să uite de Klaus Iohannis și de planurile sale. Să accepte că un al doilea mandat Iohannis nu e nici inevitabil, nici neapărat soluția cea mai bună. Plec, evident, de la prezumția că amîndouă entitățile vor să fie luate în serios.

Altfel spus, actualul președinte trebuie obligat să își cîștige al doilea eventual mandat cu mijloace proprii și fără să sacrifice viitoarea legislatură transformînd noile partide în drone prezidențiale fără direcție și coerență, așa cum a făcut cu PNL.

Ca o paranteză, nu cred că actualul mandat prezidențial e un dezastru. Klaus Iohannis e mai degrabă legalist și calm, președinte al unei țări normale. E șeful de stat pe care România și l-ar fi dorit într-un context în care nu vedeam un asalt asupra statului de drept în interior și valuri de populism feroce măturînd establishment-ul din zeci de state, dintre care unele foarte apropiate strategic și politic de România. Despre cît de normal e climatul politic de la noi, cred că nu are rost să discutăm.

Dacă i-aș reproșa ceva președintelui, ar fi mai degrabă inteligența emoțională lacunară, decît orice altceva. Numărul uriaș de voturi pe care îl are în spate l-ar fi obligat să fie mai atent la propriul electorat și la propriul popor. Să culeagă emoția, să o raționalizeze și să o dea înapoi cu rost. Pentru România, e prea devreme pentru exercitarea mecanică a puterii.

Pe scurt, USR și MRÎ trebuie să înceapă discuțiile interne despre viitorul candidat la prezidențiale. Nu e obligatoriu ca el să fie comun. Mai mult, nu e obligatoriu ca el să fie membru de partid. Dar este obligatoriu ca el/ei să existe, iar Klaus Iohannis să nu se simtă sigur atunci cînd va intra în campania electorală. Am văzut deja că această siguranță îi dăunează în primul rînd lui însuși. Consecințele sînt, ulterior, vizibile în exercitarea mandatului.

Noul centru politic românesc are obligația să nu mimeze politica și să aibă ambiții mari. Altminteri, eforturile de pînă acum se vor dovedi inutile, iar speranța pe care USR și MRÎ au sădit-o în rîndurile membrilor și simpatizanților se va dovedi o fraudă foarte costisitoare. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.