Ucraina

Publicat în Dilema Veche nr. 825 din 12–18 decembrie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Dacă e o țară din estul european care trăiește vremuri mai interesante decît ar avea nevoie, atunci aceea trebuie să fie Ucraina. Pe partea asta a graniței, Ucraina e arareori un subiect de discuție, deși pe teritoriul ei au loc de ani de zile tot felul de conflicte care mișcă permanent granița dintre Est și Vest.

Cel mai important dintre ele e cel deloc simbolic din estul țării, unde separatiștii ruși continuă să își facă de cap cu sprijinul nemijlocit al Moscovei. Rusia continuă să trateze independența vecinilor ca pe un moft ce poate fi luat în seamă doar uneori.

Zilele trecute, președinții Ucrainei și Rusiei s-au întîlnit la Paris în așa-numitul format Normandia cu speranța că, sub supravegherea Angelei Merkel și a lui Emmanuel Macron, vor reuși să deblocheze cumva situația. Kievul spera să pună capăt războiului, Moscova – sancțiunilor internaționale.

Nici Volodimir Zelenski, nici Vladimir Putin nu s-au întors de la Paris mulțumiți. Progresul a fost mic – va exista încă un schimb de prizonieri, trupele armatei ucrainene și separatiștii se vor retrage din cîteva sate, pe front va rămîne în vigoare un armistițiu pe care, potrivit OSCE, nimeni nu s-a obosit vreodată să îl respecte.

Pentru Zelenski, actorul devenit politician și o figură încă proaspătă în peisaj, negocierile din Franța au fost o premieră din mai multe puncte de vedere, însă cel mai semnificativ rămîne probabil contactul direct cu Putin. Cei doi avuseseră anterior o serie de convorbiri telefonice, însă niciodată o întrevedere față în față. A fost o experiență despre care Zelenski va povesti probabil în memoriile sale. Pentru că nu e puțin lucru să privești în ochi un șef de stat străin în timp ce îți dă indicații despre cum ar trebui schimbată Constituția țării din care vii și pe care o reprezinți.

Putin ar dori ca separatismul regiunilor din estul Ucrainei să fie cumva consfințit în legea fundamentală a țării și nu are nici o reținere în a cere asta în public. Pentru o dimensiune corectă a situației, închipuiți-vă un înalt demnitar european sau american cerînd Rusiei pe un ton ferm să ofere Siberiei o autonomie largă, vecină cu independența. Siberia are resurse multe și oameni puțini, ar fi, în teorie, un exemplu de succes – un adevărat pod între China și Rusia europeană. O regiune cu șanse reale de dezvoltare pe care actualul aranjament economic și constituțional rusesc nu le împlinește. Sigur, nimeni nu face asta, ceea ce subliniază aroganța guvernului rus care intervine în statele vecine, dar nu ezită să pedepsească rapid orice persoană sau organizație care sugerează, fie și în glumă, că Rusia ar putea fi altfel organizată. Exemplele sînt nenumărate.

Zelenski a rezistat în fața obrăzniciilor lui Putin, însă asta nu e ceva cu care să intre în istorie. Situația din Donețk și Luhansk rămîne neclară și, foarte probabil, conflictul va putea fi rezolvat doar odată cu dispariția lui Putin din scenă.

Ucraina a pierdut Crimeea, nu își controlează estul și, ca o consecință directă a oboselii geostrategice, perspectivele unui salt istoric în zona occidentală sînt practic anulate, indiferent de cîte promisiuni se fac la Bruxelles. De douăzeci de ani încoace, Ucraina trăiește un serial al revoluțiilor eșuate, evenimente la finalul cărora rămîne întotdeauna într-o situație mai proastă decît la început.

Peste toate astea, Kievul a devenit involuntar actor și în pseudodrama politică americană unde președintele Trump e la cîteva zile de punere sub acuzare de către Congres pentru un prezumtiv șantaj la adresa lui Zelenski. Cine a avut răbdare să urmărească scandalul de la Washington a observat probabil că nivelul de comic absurd e atît de avansat încît dinspre republicani pot fi auzite acuzații că ucrainenii au încercat să se amestece în alegerile americane. Da, ucrainenii, nu rușii.

Cu cei peste 40 de milioane de locuitori ai ei, cu suprafața sa uriașă pe standarde europene, Ucraina rămîne imposibil de ignorat. Problemele ei de ordin etnic, politic și militar o fac o permanentă sursă de risc pentru întreaga regiune. Un risc și un avertisment în același timp. Semieșecul statului ucrainean este un exemplu perfect de preț plătit pentru ambiguitate. Pentru o lungă perioadă de timp, Kievul a preferat un soi de zonă gri. Undeva între Rusia și Occident, în fantezia comodă a fiecărei țări din Est – intersecție de civilizații, punte de legătură etc…

Cînd au decis totuși că modelul acesta nu funcționează și vor mai mult, ucrainenii au crezut că simpla declarație de afiliere la Occident e suficientă. N-a fost. Și asta nu neapărat pentru că Rusia a fost deranjată de reorientarea vecinilor, deși asta a contribuit semnificativ la evoluțiile ulterioare. Mai importantă a fost lipsa de reforme. Ucraina rămîne, dincolo de orice altceva, un teritoriu cu o populație săracă, dezorientată și condusă de o pătură oligarhică ce jefuiește resursele publice sub acoperirea unor campanii de PR din ce în ce mai străvezii.

Încercînd să se despartă de Rusia, Ucraina n-a reușit să se despartă de sine. Dincolo de granița de nord a României, culoarea predominantă rămîne griul.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr