Ucraina

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 825 din 12ÔÇô18 decembrie 2019
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Dac─â e o ╚Ťar─â din estul european care tr─âie╚Öte vremuri mai interesante dec├«t ar avea nevoie, atunci aceea trebuie s─â fie Ucraina. Pe partea asta a grani╚Ťei, Ucraina e arareori un subiect de discu╚Ťie, de╚Öi pe teritoriul ei au loc de ani de zile tot felul de conflicte care mi╚Öc─â permanent grani╚Ťa dintre Est ╚Öi Vest.

Cel mai important dintre ele e cel deloc simbolic din estul ╚Ť─ârii, unde separati╚Ötii ru╚Öi continu─â s─â ├«╚Öi fac─â de cap cu sprijinul nemijlocit al Moscovei. Rusia continu─â s─â trateze independen╚Ťa vecinilor ca pe un moft ce poate fi luat ├«n seam─â doar uneori.

Zilele trecute, pre╚Öedin╚Ťii Ucrainei ╚Öi Rusiei s-au ├«nt├«lnit la Paris ├«n a╚Öa-numitul format Normandia cu speran╚Ťa c─â, sub supravegherea Angelei Merkel ╚Öi a lui Emmanuel Macron, vor reu╚Öi s─â deblocheze cumva situa╚Ťia. Kievul spera s─â pun─â cap─ât r─âzboiului, Moscova ÔÇô sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale.

Nici Volodimir Zelenski, nici Vladimir Putin nu s-au ├«ntors de la Paris mul╚Ťumi╚Ťi. Progresul a fost mic ÔÇô va exista ├«nc─â un schimb de prizonieri, trupele armatei ucrainene ╚Öi separati╚Ötii se vor retrage din c├«teva sate, pe front va r─âm├«ne ├«n vigoare un armisti╚Ťiu pe care, potrivit OSCE, nimeni nu s-a obosit vreodat─â s─â ├«l respecte.

Pentru Zelenski, actorul devenit politician ╚Öi o figur─â ├«nc─â proasp─ât─â ├«n peisaj, negocierile din Fran╚Ťa au fost o premier─â din mai multe puncte de vedere, ├«ns─â cel mai semnificativ r─âm├«ne probabil contactul direct cu Putin. Cei doi avuseser─â anterior o serie de convorbiri telefonice, ├«ns─â niciodat─â o ├«ntrevedere fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â. A fost o experien╚Ť─â despre care Zelenski va povesti probabil ├«n memoriile sale. Pentru c─â nu e pu╚Ťin lucru s─â prive╚Öti ├«n ochi un ╚Öef de stat str─âin ├«n timp ce ├«╚Ťi d─â indica╚Ťii despre cum ar trebui schimbat─â Constitu╚Ťia ╚Ť─ârii din care vii ╚Öi pe care o reprezin╚Ťi.

Putin ar dori ca separatismul regiunilor din estul Ucrainei s─â fie cumva consfin╚Ťit ├«n legea fundamental─â a ╚Ť─ârii ╚Öi nu are nici o re╚Ťinere ├«n a cere asta ├«n public. Pentru o dimensiune corect─â a situa╚Ťiei, ├«nchipui╚Ťi-v─â un ├«nalt demnitar european sau american cer├«nd Rusiei pe un ton ferm s─â ofere Siberiei o autonomie larg─â, vecin─â cu independen╚Ťa. Siberia are resurse multe ╚Öi oameni pu╚Ťini, ar fi, ├«n teorie, un exemplu de succes ÔÇô un adev─ârat pod ├«ntre China ╚Öi Rusia european─â. O regiune cu ╚Öanse reale de dezvoltare pe care actualul aranjament economic ╚Öi constitu╚Ťional rusesc nu le ├«mpline╚Öte. Sigur, nimeni nu face asta, ceea ce subliniaz─â arogan╚Ťa guvernului rus care intervine ├«n statele vecine, dar nu ezit─â s─â pedepseasc─â rapid orice persoan─â sau organiza╚Ťie care sugereaz─â, fie ╚Öi ├«n glum─â, c─â Rusia ar putea fi altfel organizat─â. Exemplele s├«nt nenum─ârate.

Zelenski a rezistat ├«n fa╚Ťa obr─âzniciilor lui Putin, ├«ns─â asta nu e ceva cu care s─â intre ├«n istorie. Situa╚Ťia din Done╚Ťk ╚Öi Luhansk r─âm├«ne neclar─â ╚Öi, foarte probabil, conflictul va putea fi rezolvat doar odat─â cu dispari╚Ťia lui Putin din scen─â.

Ucraina a pierdut Crimeea, nu ├«╚Öi controleaz─â estul ╚Öi, ca o consecin╚Ť─â direct─â a oboselii geostrategice, perspectivele unui salt istoric ├«n zona occidental─â s├«nt practic anulate, indiferent de c├«te promisiuni se fac la Bruxelles. De dou─âzeci de ani ├«ncoace, Ucraina tr─âie╚Öte un serial al revolu╚Ťiilor e╚Öuate, evenimente la finalul c─ârora r─âm├«ne ├«ntotdeauna ├«ntr-o situa╚Ťie mai proast─â dec├«t la ├«nceput.

Peste toate astea, Kievul a devenit involuntar actor ╚Öi ├«n pseudodrama politic─â american─â unde pre╚Öedintele Trump e la c├«teva zile de punere sub acuzare de c─âtre Congres pentru un prezumtiv ╚Öantaj la adresa lui Zelenski. Cine a avut r─âbdare s─â urm─âreasc─â scandalul de la Washington a observat probabil c─â nivelul de comic absurd e at├«t de avansat ├«nc├«t dinspre republicani pot fi auzite acuza╚Ťii c─â ucrainenii au ├«ncercat s─â se amestece ├«n alegerile americane. Da, ucrainenii, nu ru╚Öii.

Cu cei peste 40 de milioane de locuitori ai ei, cu suprafa╚Ťa sa uria╚Ö─â pe standarde europene, Ucraina r─âm├«ne imposibil de ignorat. Problemele ei de ordin etnic, politic ╚Öi militar o fac o permanent─â surs─â de risc pentru ├«ntreaga regiune. Un risc ╚Öi un avertisment ├«n acela╚Öi timp. Semie╚Öecul statului ucrainean este un exemplu perfect de pre╚Ť pl─âtit pentru ambiguitate. Pentru o lung─â perioad─â de timp, Kievul a preferat un soi de zon─â gri. Undeva ├«ntre Rusia ╚Öi Occident, ├«n fantezia comod─â a fiec─ârei ╚Ť─âri din Est ÔÇô intersec╚Ťie de civiliza╚Ťii, punte de leg─âtur─â etcÔÇŽ

C├«nd au decis totu╚Öi c─â modelul acesta nu func╚Ťioneaz─â ╚Öi vor mai mult, ucrainenii au crezut c─â simpla declara╚Ťie de afiliere la Occident e suficient─â. N-a fost. ╚śi asta nu neap─ârat pentru c─â Rusia a fost deranjat─â de reorientarea vecinilor, de╚Öi asta a contribuit semnificativ la evolu╚Ťiile ulterioare. Mai important─â a fost lipsa de reforme. Ucraina r─âm├«ne, dincolo de orice altceva, un teritoriu cu o popula╚Ťie s─ârac─â, dezorientat─â ╚Öi condus─â de o p─âtur─â oligarhic─â ce jefuie╚Öte resursele publice sub acoperirea unor campanii de PR din ce ├«n ce mai str─âvezii.

├Äncerc├«nd s─â se despart─â de Rusia, Ucraina n-a reu╚Öit s─â se despart─â de sine. Dincolo de grani╚Ťa de nord a Rom├óniei, culoarea predominant─â r─âm├«ne griul.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.