Tu pentru ce votezi duminică?

Publicat în Dilema Veche nr. 796 din 23-29 mai 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

România reușește adesea să fie specială. Cînd nu suferă de un retard istoric, supracompensînd cu întîrziere tendințe europene sau internaționale, refuză, cu un soi de inexplicabilă încăpățînare, să îmbrățișeze normalul.

Nici duminică nu va fi altfel. Va fi singura țară în care alegerile pentru Parlamentul European sînt o filă într-un dosar penal. Vor fi oameni care vor merge la vot cu credința că de votul lor depinde o condamnare îndelung amînată și vor fi oameni care vor merge la vot pentru a o preveni în numele unei presupuse nedreptăți. Aproape că nu mai realizăm cît de absurdă e premisa că dosarul e dependent de vot și participarea la vot de dosar.

Nici vorbă despre platforme politice, ideologii, soluții, discuții despre instituții europene. Nu. Alegerile astea sînt despre Liviu Dragnea, despre consolidarea sau prăbușirea piramidei pe care și-a construit-o cu migală în acești ultimi ani.

Mai aproape de Lukașenko decît de Orbán sau Kaczynski, Liviu Dragnea e în fiecare căsuță de pe buletinul de vot. Unele dintre dreptunghiurile astea promit un viitor imediat fără Dragnea. Altele promit continuitate. În fine, vreo cîteva oscilează oportunist. Însă, oriunde te-ai uita, e acolo.

Sigur că Franța, cu „vestele“ ei „galbene“, va vota ținînd seama de problematica internă. Sigur că Austria, căreia tocmai i se prăbușește guvernul, va testa un posibil viitor fără extrema dreaptă pro-rusă la guvernare. Sigur că oricare dintre statele participante la alegeri va avea pe agendă chestiuni care nu privesc construcția europeană. Însă în nici unul dintre ele votul nu are caracterul unui referendum privind abolirea domniei legii. În nici unul dintre ele buletinul de vot nu e înlocuit de un dosar penal. Doar în România se desfășoară un uriaș reality-show la finalul căruia există riscul ca toți participanții să piardă.

E cumva exasperantă atmosfera asta de „totul sau nimic“ care însoțește aproape fiecare rundă de alegeri românești. Obositoare și contraproductivă. Și e greu să nu te întrebi cum am ajuns aici și mai ales de ce e de fiecare dată la fel. Căci înainte de Dragnea au fost alții, pe alte coordonate, dar urgența părea aceeași. Și niciodată nu a fost învățată vreo lecție care să prevină acest caracter ultimativ și care să nu ne mai pună în situația de a vota întotdeauna cu fața întoarsă spre un trecut de care încercăm permanent să scăpăm.

Am ajuns aici din mai multe motive. Legislație electorală restrictivă, raportarea permanentă la cîte un Mesia de etapă și, mai ales, abandonul participării între rundele de alegeri. Segmente întregi de electorat românesc votează adesea cu un sentiment vecin celui resimțit atunci cînd trebuie să adaugi un dosar cu șină la o serie de documente. Nu e clar de ce naiba e dosarul ăla esențial, dar dacă trebuie… Asta în situația în care votează. În momentul în care cabina de vot rămîne în urmă, se încheie și participarea la procesul public de luare a deciziilor. Responsabilitatea a fost transferată, putem să ne vedem de viață.

Adăugați și refuzul ieșirii din zona de confort. I s-a cedat domnului Dragnea aproape întreg terenul cînd vine vorba despre viața de zi cu zi a românului mediu. Bașkan benevolent, șeful PSD mimează stîngaci-încrîncenat preocuparea sinceră pentru bugetele familiale, calitatea alimentelor sau viitorul agricultorilor. Poate face asta și pentru că pe culoarul ăsta nu vrea nimeni să intre. E invitat permanent să fie populist și el acceptă invitația de fiecare dată. Opoziția se supără și dă vina pe electorat. Probabil doar în România există partide care cred că un procent uriaș al masei de votanți e compus din oameni fără discernămînt.

Și dacă dl Dragnea dispare din spațiul public – dintr-un acces brusc de demnitate sau forțat de judecători –, România nu se va schimba radical. Asemeni unei păpuși matrioșka, sistemul politic românesc va produce alți și alți Dragnea. Se va întîmpla asta cîtă vreme bugetele publice nu vor fi supravegheate strașnic și cîtă vreme vom permite ca, de la agricultură la mass-media, piețele să fie dominate de jucători care pot îndoi reguli după plac sub ochii miopi ai unui stat capturat, inabil și ticălos.

Matrioșka otrăvită va continua să se reproducă la nesfîrșit cîtă vreme oamenii nu se întorc spre politică și politica spre oameni. Nici un viitor Dragnea n-ar mai fi posibil dacă cetățenii români și-ar supraveghea primarul și parlamentarul. Dacă le-ar cere permanent explicații și socoteală, dacă le-ar spune permanent ce așteaptă de la ei. Și n-ar mai fi posibil nici dacă cei care i se opun bașkanului vor încerca să înțeleagă de ce bașkanul există.

Alegerile, orice fel de alegeri, sînt despre putere, iar Liviu Dragnea își extrage puterea din slăbiciunile tuturor celor din jur: ale partidelor, ale statului, ale presei, ale societății în general.

Nu există român identificabil care să vrea să trăiască prost, să aibă șanse mai mici decît vecinul său să își cedeze averea prezentă și viitoare unuia care nu dă nimic înapoi. Există însă acest cerc vicios care trebuie rupt undeva, iar votul e începutul, nu finalul acestui proces.

M-e greu să cred că, în cele cîteva zile rămase pînă la alegeri, se va schima ceva în discursul public. De aceea, o hotărîre pentru ziua de duminică ar trebui să conțină măcar această propoziție: „Vreau ca votul ăsta să fie primul și ultimul despre un dosar penal“.

Politica absurdului trebuie să înceteze. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Sebastian Burduja fb jpg
Subvenția la energie electrică și gaze, în funcție de venitul familiei, după renunțarea la plafonare. Explicațiile ministrului Energiei
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a subliniat la Digi24 că „scenariul de bază” prevede prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze. În urma renunțării la plafonare, subvenționarea se va face în funcție de venitul familiei, potrivit ministrului.
MARIA CARNECI jpg
Maria Cârneci, dezvăluiri dureroase despre moartea soțului. Care a fost ultima dorință a celui pe care l-a iubit mai bine de 30 de ani și ce i-a dat fiului, în ultimele clipe: „A murit cu ochii la noi”
Maria Cârneci (71 de ani) a vorbit despre tragedia prin care a fost nevoită să treacă cu mai bine de 5 ani în urmă. Cântăreața de muzică populară și-a îngropat soțul după ce a dus o luptă crâncenă cu o boală nemiloasă.
vlad oprea primar sinaia
Primarul din Sinaia, denunţat la DNA de șeful Nordis. Ar fi primit peste 200.000 de euro pentru a elibera mai multe avize SURSE
Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a intrat în atenţia procurorilor DNA în urma unui denunţ formulat de către patronul Nordis, omul de afaceri Vladimir Ciorbă, potrivit unor surse judiciare citate de News.
Dimitrie Cantemir   Portrait from Descriptio Moldaviae, 1716 (crop) jpg
Cine nu i-a lăsat pe voievozii progresiști să modernizeze Principatele. Au sfârșit omorâți de turci sau în pribegie
O serie de voievozi cu spirit „luminat” au încercat să modernizeze și să europenizeze principatele române tocmai pentru a le apropia de standardele de civilizație ale Occidentului. S-au izbit însă de conservatorismul boierimii și al Bisercii, plus de opoziția otomanilor.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei Foto Sebastian Burduja   Facebook jpg
Burduja: „Oamenii au dat un vot de blam pentru Călin Georgescu. E un impostor”. Ce spune despre campania PNL care l-ar fi favorizat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este de părere că oamenii au dat un vot de blam pentru Călin Georgescu, ca urmare a greșelilor făcute de politicieni. Ministrul a mai punctat, în cazul campaniei PNL care l-ar fi favorizat pe Georgescu, că cei care au încălcat legea trebuie să răspundă.
Acces gratuit la muzeele din structura Muzeului Municipiului București, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor
Acces gratuit la muzeele din structura Muzeului Municipiului București, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române toate muzeele din structura Muzeului Municipiului București vor fi deschise și se pot vizita gratuit vineri, 24 ianuarie 2025.
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Cum se face îngrășământul natural din două ingrediente. Secretul care îți asigură o recoltă bogată la primăvară
Cu cât începem să ne apropiem de finalul iernii, cu atât va trebui să fim tot mai atenția la starea copacilor noștri fructiferi. Iar cu numai două ingrediente banale vom putea să pregătim un îngrășământ eficient, care ne va ajuta să avem o recoltă mult mai bogată și delicioasă!
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan anunță restructurări, dar nu convinge. Realitatea, explicată de economiști: „De fapt, cheltuielile statului cresc”
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a ajunțat că aproape 200 de angajați ai instituției vor fi disponibilizați. Experții consultați de „Adevărul” sunt parțial de acord cu decizia lui Bolojan, însă subliniază că e nevoie de măsuri mult mai serioase pentru a rezolva problema dezmățului bugetar.
banner Săndel Bălan