Tu pentru ce votezi duminică?

Publicat în Dilema Veche nr. 796 din 23-29 mai 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

România reușește adesea să fie specială. Cînd nu suferă de un retard istoric, supracompensînd cu întîrziere tendințe europene sau internaționale, refuză, cu un soi de inexplicabilă încăpățînare, să îmbrățișeze normalul.

Nici duminică nu va fi altfel. Va fi singura țară în care alegerile pentru Parlamentul European sînt o filă într-un dosar penal. Vor fi oameni care vor merge la vot cu credința că de votul lor depinde o condamnare îndelung amînată și vor fi oameni care vor merge la vot pentru a o preveni în numele unei presupuse nedreptăți. Aproape că nu mai realizăm cît de absurdă e premisa că dosarul e dependent de vot și participarea la vot de dosar.

Nici vorbă despre platforme politice, ideologii, soluții, discuții despre instituții europene. Nu. Alegerile astea sînt despre Liviu Dragnea, despre consolidarea sau prăbușirea piramidei pe care și-a construit-o cu migală în acești ultimi ani.

Mai aproape de Lukașenko decît de Orbán sau Kaczynski, Liviu Dragnea e în fiecare căsuță de pe buletinul de vot. Unele dintre dreptunghiurile astea promit un viitor imediat fără Dragnea. Altele promit continuitate. În fine, vreo cîteva oscilează oportunist. Însă, oriunde te-ai uita, e acolo.

Sigur că Franța, cu „vestele“ ei „galbene“, va vota ținînd seama de problematica internă. Sigur că Austria, căreia tocmai i se prăbușește guvernul, va testa un posibil viitor fără extrema dreaptă pro-rusă la guvernare. Sigur că oricare dintre statele participante la alegeri va avea pe agendă chestiuni care nu privesc construcția europeană. Însă în nici unul dintre ele votul nu are caracterul unui referendum privind abolirea domniei legii. În nici unul dintre ele buletinul de vot nu e înlocuit de un dosar penal. Doar în România se desfășoară un uriaș reality-show la finalul căruia există riscul ca toți participanții să piardă.

E cumva exasperantă atmosfera asta de „totul sau nimic“ care însoțește aproape fiecare rundă de alegeri românești. Obositoare și contraproductivă. Și e greu să nu te întrebi cum am ajuns aici și mai ales de ce e de fiecare dată la fel. Căci înainte de Dragnea au fost alții, pe alte coordonate, dar urgența părea aceeași. Și niciodată nu a fost învățată vreo lecție care să prevină acest caracter ultimativ și care să nu ne mai pună în situația de a vota întotdeauna cu fața întoarsă spre un trecut de care încercăm permanent să scăpăm.

Am ajuns aici din mai multe motive. Legislație electorală restrictivă, raportarea permanentă la cîte un Mesia de etapă și, mai ales, abandonul participării între rundele de alegeri. Segmente întregi de electorat românesc votează adesea cu un sentiment vecin celui resimțit atunci cînd trebuie să adaugi un dosar cu șină la o serie de documente. Nu e clar de ce naiba e dosarul ăla esențial, dar dacă trebuie… Asta în situația în care votează. În momentul în care cabina de vot rămîne în urmă, se încheie și participarea la procesul public de luare a deciziilor. Responsabilitatea a fost transferată, putem să ne vedem de viață.

Adăugați și refuzul ieșirii din zona de confort. I s-a cedat domnului Dragnea aproape întreg terenul cînd vine vorba despre viața de zi cu zi a românului mediu. Bașkan benevolent, șeful PSD mimează stîngaci-încrîncenat preocuparea sinceră pentru bugetele familiale, calitatea alimentelor sau viitorul agricultorilor. Poate face asta și pentru că pe culoarul ăsta nu vrea nimeni să intre. E invitat permanent să fie populist și el acceptă invitația de fiecare dată. Opoziția se supără și dă vina pe electorat. Probabil doar în România există partide care cred că un procent uriaș al masei de votanți e compus din oameni fără discernămînt.

Și dacă dl Dragnea dispare din spațiul public – dintr-un acces brusc de demnitate sau forțat de judecători –, România nu se va schimba radical. Asemeni unei păpuși matrioșka, sistemul politic românesc va produce alți și alți Dragnea. Se va întîmpla asta cîtă vreme bugetele publice nu vor fi supravegheate strașnic și cîtă vreme vom permite ca, de la agricultură la mass-media, piețele să fie dominate de jucători care pot îndoi reguli după plac sub ochii miopi ai unui stat capturat, inabil și ticălos.

Matrioșka otrăvită va continua să se reproducă la nesfîrșit cîtă vreme oamenii nu se întorc spre politică și politica spre oameni. Nici un viitor Dragnea n-ar mai fi posibil dacă cetățenii români și-ar supraveghea primarul și parlamentarul. Dacă le-ar cere permanent explicații și socoteală, dacă le-ar spune permanent ce așteaptă de la ei. Și n-ar mai fi posibil nici dacă cei care i se opun bașkanului vor încerca să înțeleagă de ce bașkanul există.

Alegerile, orice fel de alegeri, sînt despre putere, iar Liviu Dragnea își extrage puterea din slăbiciunile tuturor celor din jur: ale partidelor, ale statului, ale presei, ale societății în general.

Nu există român identificabil care să vrea să trăiască prost, să aibă șanse mai mici decît vecinul său să își cedeze averea prezentă și viitoare unuia care nu dă nimic înapoi. Există însă acest cerc vicios care trebuie rupt undeva, iar votul e începutul, nu finalul acestui proces.

M-e greu să cred că, în cele cîteva zile rămase pînă la alegeri, se va schima ceva în discursul public. De aceea, o hotărîre pentru ziua de duminică ar trebui să conțină măcar această propoziție: „Vreau ca votul ăsta să fie primul și ultimul despre un dosar penal“.

Politica absurdului trebuie să înceteze. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

imelda staunton netflix jpg
EXCLUSIV Imelda Staunton, regina din „The Crown“: „Elisabeta a fost mai înțelegătoare cu Prințesa Diana decât ne dăm seama“
Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul“, Imelda Staunton, cea care a preluat interpretarea vârstei a treia a Reginei Elisabeta, povestește cât de complicat a fost de însușit o perioadă neagră din existența Coroanei.
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
Actrița și cântăreața Irene Cara a fost găsită moartă în casă. Rolurile care au făcut-o celebră
Interpreta din filmele "Fame" şi "Flashdance" avea 63 de ani și a murit în casa ei din Florida. Nu se cunosc deocamdată cauzele decesului ei.
Franta Danemarca FOTO EPA EFE jpg
Franța-Danemarca. Știm care este prima echipă calificată în optimi
Echipa națională a Franţei a jucat cu selecționata Danemarcei, sâmbătă, pe Stadium 974 din Doha, în Grupa D.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.