Trump în cărți

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Dacă președintele Donald Trump are vreun merit, atunci acela e că trezește inspirația celor din jur. Nu există, probabil, președinte al Statelor Unite despre care să se fi scris atît de multe cărți în timpul primului său mandat.

Ultima dintre ele îi aparține lui Michael Cohen, fost avocat al lui Trump, între timp condamnat pentru evaziune fiscală, fals în declarații și încălcarea regulilor de finanțare a campaniei electorale.

Cohen este relevant pentru că a făcut parte pentru mulți ani de zile din anturajul actualului președinte. A fost un așa-numit „fixer”, omul bun la toate care îi rezolva clientului său micile sau marile probleme de care acesta nu putea sau nu voia să se ocupe personal. Una dintre ele a fost plata unei importante sume de bani pentru a cumpăra tăcerea unei actrițe porno cu care Trump avusese o relație pasageră.

Nu e vreun secret că fostul avocat nu mai e într-o relație bună cu președintele. După ce, anul trecut, Cohen a depus mărturie în fața Congresului și nu a făcut vreun efort să își protejeze fostul client, Trump l-a calificat prompt drept „șobolan mincinos”.

Cu cîteva zile înainte de lansarea volumului intitulat Neloial. Adevărata poveste a avocatului personal al lui Donald J. Trump, presa americană serioasă abundă de citate ce par desprinse din tabloidele cu care actualul președinte colabora atît de bine pe vremea cînd era doar un dezvoltator imobiliar în New York. 

Cîteva dintre ele: 

 Despre negri:

– Trump, susține Cohen, nu credea că fostul președinte al Africii de Sud Nelson Mandela are stofă de lider politic. Înainte de a fi președinte, Mandela a fost principala voce a luptei împotriva politicii de separare rasială aplicată de guvernul de la Pretoria. Îndîrjirea cu care a dus această luptă l-a propulsat din închisorile regimului pînă la vîrful statului;

– „Arată-mi o țară care e condusă de negri și care nu e o hazna”, ar fi zis Trump, potrivit fostului său avocat;

– Ca regulă, scrie Cohen, tot ce ține de persoanele de culoare e, pentru președinte, undeva la un rang inferior. Muzică, cultură, politică, indiferent de domeniu, opiniile sale sînt la fel. 

 Despre latino-americani:

– „Nu o să cîștig niciodată voturile lor. Ca și negrii, sînt prea proști ca să voteze pentru Trump. Nu-s oamenii mei.” În public însă, Trump fredona altă piesă: „Nimeni nu îi iubește pe hispanici mai mult decît mine”;

 Despre Barack Obama: 

– Cohen susține că Trump își urăște intens predecesorul. La un moment dat a angajat o sosie a lui Obama doar pentru a filma un clip în care, la fel ca în emisiunea sa de la televizor Ucenicul, viitorul președinte îl concedia pe Obama. Filmat în 2012, clipul nu a fost niciodată difuzat oficial, dar a apărut între timp „pe surse”. Dincolo de aceste detalii, Trump nu a făcut niciodată un secret din sentimentele sale față de Obama. Actualul președinte a fost principalul promotor al teoriei care postula că Obama ocupă ilegal postul de la Casa Albă pentru că nu s-ar fi născut cetățean american.

 Despre creștinii evanghelici: 

– „Poți să-ți închipui că oamenii cred tîmpeniile astea?”, ar fi zis Trump după o întîlnire cu lideri ai comunităților creștine. Merită notat aici că, fără voturile evanghelicilor, Trump nu ar fi fost președinte. Fără aceleași voturi nu va avea un al doilea mandat. 

 Despre Putin:

– Trump, scrie Cohen, îl admiră pe Putin pentru că a reușit să impună un regim în care o întreagă țară e condusă ca o companie care îi aparține. Fostul avocat sugerează că Trump ar vrea să aibă și el această ocazie. Cohen adaugă că atitudinea lui Trump față de ruși ar fi fost motivată și de faptul că ar fi vrut să aibă acces la banii lor dacă ar fi pierdut alegerile în 2016. Un detaliu important ține de posibila colaborare cu Kremlinul în perspectiva alegerilor. Michael Cohen respinge această ipoteză: „Campania lui Trump a fost prea haotică și incompetentă pentru a conspira cu guvernul rus”. 

Foarte probabil, Neloial va fi un succes pentru editură și pentru autor. Fascinația publicului american față de acest neobișnuit locatar al Casei Albe va rămîne vie pentru multă vreme de aici înainte, indiferent dacă va obține sau nu un al doilea mandat. Trump reușește ceva ce puțini politicieni pot – nu lasă pe nimeni indiferent. Stîrnește adesea indignare, dar situațiile astea nu funcționează întotdeauna în defavoarea sa. Cine are dubii își poate aminti de scandalul „Access Hollywood” din 2016. La cîteva săptămîni după apariția acelui video în care Trump putea fi auzit explicînd, în termeni intolerabili pentru o bună parte a publicului, cum tratează femeile, el devenea președinte al Statelor Unite. Asta deși nici măcar apropiații săi nu mai credeau că așa ceva este posibil.

Alături de volumele semnate de John Bolton, Bob Woodward sau Michael Wolff, cartea lui Michael Cohen are un rost bine definit. Dacă, la primul mandat al lui Trump, societatea a fost luată prin surprindere, confuză și gata să se indigneze constant și plauzibil, la al doilea nimeni nu va putea spune „n-am știut”.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Agent FBI în misiune FOTO SHUTTERSTOCK
Inamicii Americii au o nouă armă preferată: bandele criminale
Rusia, China, Iran și alte țări își externalizează tot mai mult munca murdară către traficanți de droguri, criminali cibernetici și asasini plătiți, scrie The Wall Street Journal.
Parodontita   shutterstock jpeg
Medic: „Parodontita netratată crește riscul de infarct, AVC și chiar Alzheimer“| INTERVIU
De la sângerări gingivale la complicații sistemice, parodontita poate trece neobservată în fazele incipiente, mai ales dacă pacienții nu merg regulat la dentist.
putin hitler jpeg
Paralele istorice tulburătoare. Putin vede același Occident pe care l-a văzut Hitler atunci când a decis să pornească la război
Deși, pe hârtie, Alianța este militar superioară Rusiei, îi lipsește voința politică de a opri un război care îi amenință securitatea, stabilitatea și prosperitatea.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
O nouǎ manea pentru alegeri. Gheboasă, melodie pentru Ciucǎ cu o zi înainte de vot: "La comanda lui, dușmanii stau la distanță"
După maneaua pe care Dani Mocanu, cercetat în mai multe dosare penale, a lansat-o pentru Nicolae Ciucǎ, Gheboasă promovează o melodie dedicată liderului PNL cu o zi înainte de alegeri.
refugiati ucraineni fugind de razboi 26 februarie 2022 shutterstock 2131281067 jpg
Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei în 2022 se întorc la casele lor din Donbas sub ocupația rusă, deoarece nu pot ține pasul cu costul vieții pe teritoriul controlat de Ucraina.
salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.
Vot diaspora  MAE jpg
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
tudor chirila jpeg
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
Artistul Tudor Chirilă susține că fiecare votant trebuie să-și spună anumite întrebări cu privire la candidații de la prezidențiale, iar apoi să pună ștampila de vot. „Să înțelegem că bazinul de vot este segmentat și așteptările acestor segmente de votanți sunt diferite”, afirmă artistul.