Trump, Europa Central─â ┼či revolu┼úia energetic─â

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Nicolas Hulot, ministrul francez al Tranzi┼úiei Ecologice ┼či Solidare (├«ns─â╚Öi denumirea portofoliului spune multe!), a anun╚Ťat s─âpt─âm├«na trecut─â dispari┼úia programat─â a automobilelor pe benzin─â ┼či diesel, p├«n─â ├«n 2040, urm├«nd a fi ├«nlocuite cu ma╚Öini ac╚Ťionate de motoare hibrid sau electrice. La scurt timp, Grupul Volvo Cars a anun┼úat c─â toate modelele pe care le va lansa din 2019 vor fi electrice sau hibride. ╚śi produc─âtorul auto Dacia a anun╚Ťat acum c├«teva zile c─â va ├«ncepe fabricarea de automobile ac╚Ťionate electric.

Parisul a anun╚Ťat de asemenea c─â dup─â 2022 va ├«nceta s─â mai produc─â energie electric─â pe baz─â de c─ârbune, iar din 2025, sectorul nuclear va asigura doar 50% din totalul energiei electrice produse, fa╚Ť─â de 80% ast─âzi. Un num─âr de 17 dintre cele 58 de reactoare nucleare pe care Fran╚Ťa le de╚Ťine ar urma s─â fie ├«nchise p├«n─â ├«n 2025. Toate aceste decizii pun bazele nu doar pentru o adev─ârat─â revolu╚Ťie tehnologic─â ╚Öi social─â, ci vor schimba ╚Öi balan╚Ťa de putere global─â.

Anun╚Ťurile au venit ÔÇô ╚Öi nu poate fi ├«nt├«mpl─âtor ÔÇô cam ├«n acela╚Öi timp cu prima vizit─â ├«n Europa de Est a pre╚Öedintelui Donald Trump, urmat─â de participarea la reuniunea G20. Donald Trump avea mare nevoie de vizita ├«n Polonia, unul dintre pu╚Ťinele state membre unde avea toate ╚Öansele s─â fie bine primit. ╚śi de unde putea lua o doz─â important─â de energie pozitiv─â ├«nainte de discu╚Ťiile ce se anun╚Ťau incomode cu lideri precum Angela Merkel, Emmanuel Macron ╚Öi (sau, poate, mai ales) Vladimir Putin.

Pe de alt─â parte, guvernan╚Ťii de la Var╚Öovia au multe ├«n comun cu Donald Trump ÔÇô de la concep╚Ťiile conservatoare la refuzul de a renun╚Ťa la c─ârbune. Dar primirea c─âlduroas─â de care liderul de la Casa Alb─â s-a bucurat ├«n capitala Poloniei nu pare s─â-l fi ajutat prea mult ├«n discu╚Ťiile cu liderii europeni. Donald Trump s-a g─âsit izolat tocmai ├«n chestiunea luptei ├«mpotriva ├«nc─âlzirii globale. Este adev─ârat c─â declara╚Ťia final─â a reuniunii con╚Ťine o anumit─â concesie f─âcut─â lui Donald Trump. Statele Unite vor putea duce o politic─â ├«n divergen╚Ť─â cu obiectivului ONU privind economii mai pu┼úin consumatoare de c─ârbune. ├Än acela╚Öi timp, restul statelor ╚Öi-au afirmat angajamentul ÔÇ×ireversibilÔÇť pentru prevederile Acordului de la Paris privind schimb─ârile climatice. Cu alte cuvinte, restul statelor industrializate ├«╚Öi continu─â revolu╚Ťia tehnologic─â c─âtre energii curate, f─âr─â America.

La Var╚Öovia, Donald Trump a promis Europei Centrale c─â-i va livra gazul de care ar avea nevoie, ├«n eventualitatea unei ├«nchideri a robinetului de c─âtre Rusia. Este scenariul de care Var╚Öovia (╚Öi nu doar ea) se teme foarte mult, ├«n condi╚Ťiile ├«n care Germania, principalul client al Rusiei, ar putea fi aprovizionat─â foarte bine prin coridorul North Stream 2, care ocole╚Öte Polonia. Iat─â scenariul unui posibil r─âzboi disperat al resurselor, la care ar putea recurge un Kremlin izolat ╚Öi sl─âbit de sanc╚Ťiunile interna╚Ťionale.

├Äntrebarea este dac─â promisiunea lansat─â de Donald Trump poate reprezenta ╚Öi o garan╚Ťie. Observa╚Ťi c─â reac╚Ťia pre╚Öedintelui Iohannis, care a participat la summit-ul Celor trei M─âri de la Var╚Öovia, a fost c├«t se poate de prudent─â. ÔÇ×Trebuie s─â beneficiem de toate tipurile de energie pe care le avem. Nu trebuie s─â se team─â cineva de aceast─â form─â de gaz lichefiat. O mare parte din UE depinde de gazul rusesc. Or, dac─â aceast─â dependen╚Ť─â ar sc─âdea, cu at├«t mai bine. Cu c├«t mai multe oferte, cu at├«t mai bineÔÇť, a afirmat pre╚Öedintele. Cu alte cuvinte, gazul lichefiat american, provenit din exploatarea gazelor de ╚Öist, poate fi un element ├«n co╚Öul energetic ÔÇô aceasta ╚Öi ├«n m─âsura ├«n care pre╚Ťul cerut va fi unul competitiv. Dar este foarte greu s─â ne imagin─âm cum convoaiele maritime din America vor veni s─â ├«ndestuleze setea de resurse a Europei Centrale. Tehnic ╚Öi economic, pare un scenariu neverosimil. Poate fi un bun ajutor pe termen scurt, ├«n cazul unei crize. Dar nu mai mult.

La Var╚Öovia, Donald Trump a spus Europei Centrale ceea ce aceasta dorea s─â aud─â. Dar, ├«n perspectiv─â, Europa Central─â ar face bine s─â priveasc─â ╚Öi c─âtre revolu╚Ťia energetic─â anun╚Ťat─â la Paris. ├Än definitiv, fiecare cl─âdire verde, fiecare localitate devenit─â nu doar independent─â energetic, ci ╚Öi furnizoare de energie curat─â ├«n re╚Ťea, fiecare ma╚Öin─â hibrid sau electric─â, v├«ndut─â sau, ╚Öi mai bine, produs─â ├«n aceste ╚Ť─âri, reprezint─â un pas important ├«nainte spre independen╚Ťa de o putere care-╚Öi pune resursele energetice ├«n slujba unei politici agresive.

Instinctul de afacerist al lui Trump a mirosit oportunitatea: cei din Europa Central─â vor mai multe resurse de gaz, iar America le-ar putea oferi ceva. Viziunea politic─â a liderilor central-europeni ar trebui s─â-i ├«ndemne la mai mult. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul ÔÇ×Flac─âraÔÇŁ 2.0
Nu, Adrian P─âunescu nu a fost un ÔÇ×colabora┼úionistÔÇŁ. El a fost un coautor, poate printre cei mai importan┼úi, al cultului lui Ceau┼čescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
├Än Marea Britanie, tradi╚Ťionalele cabine ro╚Öii de telefon au devenit mici galerii de art─â.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruen╚Ťe multiple ├«ntre omul creator ╚Öi ÔÇô juc├«ndu-ne pu╚Ťin cu no╚Ťiunile ÔÇô creatorul tr─âitor.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Teoria chibritului
ÔÇ×A face teoria chibrituluiÔÇŁ e una dintre expresiile colocviale ╚Öi umoristice cunoscute de toat─â lumea, dar pe care dic╚Ťionarele noastre nu le-au ├«nregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia s├«nt cele care dau unei na╚Ťiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Carevas─âzic─â, Viktor Orb├ín ╚Ťine cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care folose┼čte orice mijloc, orice tertip pentru a-┼či m─âri capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Pensionarii de la teras─â
├Ämi vin ├«n minte pensionarii str─âini, turi╚Öti prin Rom├ónia anilor ÔÇÖ70-ÔÇÖ80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia ╚Öi senin─âtatea lor.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.
image
┼×iretlicurile lui Vlad ╚Üepe╚Ö: ├Änceputul r─âzboiului cu otomanii
├Än 1460, c├ó╚Ťiva dintre boierii nemul╚Ťumi╚Ťi de Vlad ╚Üepe╚Ö au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea ╚Öi i-au prezentat situa╚Ťia din Valahia ╚Öi probabil unele pove╚Öti exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul ╚Öi 500 de b─âie╚Ťi, Vlad a trimis vorb─â sultanului...
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.