Trump, Europa Centrală şi revoluţia energetică

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Nicolas Hulot, ministrul francez al Tranziţiei Ecologice şi Solidare (însăși denumirea portofoliului spune multe!), a anunțat săptămîna trecută dispariţia programată a automobilelor pe benzină şi diesel, pînă în 2040, urmînd a fi înlocuite cu mașini acționate de motoare hibrid sau electrice. La scurt timp, Grupul Volvo Cars a anunţat că toate modelele pe care le va lansa din 2019 vor fi electrice sau hibride. Și producătorul auto Dacia a anunțat acum cîteva zile că va începe fabricarea de automobile acționate electric.

Parisul a anunțat de asemenea că după 2022 va înceta să mai producă energie electrică pe bază de cărbune, iar din 2025, sectorul nuclear va asigura doar 50% din totalul energiei electrice produse, față de 80% astăzi. Un număr de 17 dintre cele 58 de reactoare nucleare pe care Franța le deține ar urma să fie închise pînă în 2025. Toate aceste decizii pun bazele nu doar pentru o adevărată revoluție tehnologică și socială, ci vor schimba și balanța de putere globală.

Anunțurile au venit – și nu poate fi întîmplător – cam în același timp cu prima vizită în Europa de Est a președintelui Donald Trump, urmată de participarea la reuniunea G20. Donald Trump avea mare nevoie de vizita în Polonia, unul dintre puținele state membre unde avea toate șansele să fie bine primit. Și de unde putea lua o doză importantă de energie pozitivă înainte de discuțiile ce se anunțau incomode cu lideri precum Angela Merkel, Emmanuel Macron și (sau, poate, mai ales) Vladimir Putin.

Pe de altă parte, guvernanții de la Varșovia au multe în comun cu Donald Trump – de la concepțiile conservatoare la refuzul de a renunța la cărbune. Dar primirea călduroasă de care liderul de la Casa Albă s-a bucurat în capitala Poloniei nu pare să-l fi ajutat prea mult în discuțiile cu liderii europeni. Donald Trump s-a găsit izolat tocmai în chestiunea luptei împotriva încălzirii globale. Este adevărat că declarația finală a reuniunii conține o anumită concesie făcută lui Donald Trump. Statele Unite vor putea duce o politică în divergență cu obiectivului ONU privind economii mai puţin consumatoare de cărbune. În același timp, restul statelor și-au afirmat angajamentul „ireversibil“ pentru prevederile Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Cu alte cuvinte, restul statelor industrializate își continuă revoluția tehnologică către energii curate, fără America.

La Varșovia, Donald Trump a promis Europei Centrale că-i va livra gazul de care ar avea nevoie, în eventualitatea unei închideri a robinetului de către Rusia. Este scenariul de care Varșovia (și nu doar ea) se teme foarte mult, în condițiile în care Germania, principalul client al Rusiei, ar putea fi aprovizionată foarte bine prin coridorul North Stream 2, care ocolește Polonia. Iată scenariul unui posibil război disperat al resurselor, la care ar putea recurge un Kremlin izolat și slăbit de sancțiunile internaționale.

Întrebarea este dacă promisiunea lansată de Donald Trump poate reprezenta și o garanție. Observați că reacția președintelui Iohannis, care a participat la summit-ul Celor trei Mări de la Varșovia, a fost cît se poate de prudentă. „Trebuie să beneficiem de toate tipurile de energie pe care le avem. Nu trebuie să se teamă cineva de această formă de gaz lichefiat. O mare parte din UE depinde de gazul rusesc. Or, dacă această dependență ar scădea, cu atît mai bine. Cu cît mai multe oferte, cu atît mai bine“, a afirmat președintele. Cu alte cuvinte, gazul lichefiat american, provenit din exploatarea gazelor de șist, poate fi un element în coșul energetic – aceasta și în măsura în care prețul cerut va fi unul competitiv. Dar este foarte greu să ne imaginăm cum convoaiele maritime din America vor veni să îndestuleze setea de resurse a Europei Centrale. Tehnic și economic, pare un scenariu neverosimil. Poate fi un bun ajutor pe termen scurt, în cazul unei crize. Dar nu mai mult.

La Varșovia, Donald Trump a spus Europei Centrale ceea ce aceasta dorea să audă. Dar, în perspectivă, Europa Centrală ar face bine să privească și către revoluția energetică anunțată la Paris. În definitiv, fiecare clădire verde, fiecare localitate devenită nu doar independentă energetic, ci și furnizoare de energie curată în rețea, fiecare mașină hibrid sau electrică, vîndută sau, și mai bine, produsă în aceste țări, reprezintă un pas important înainte spre independența de o putere care-și pune resursele energetice în slujba unei politici agresive.

Instinctul de afacerist al lui Trump a mirosit oportunitatea: cei din Europa Centrală vor mai multe resurse de gaz, iar America le-ar putea oferi ceva. Viziunea politică a liderilor central-europeni ar trebui să-i îndemne la mai mult. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

shutterstock 2466720111 jpg
Cum să îndepărtezi superglue-ul de pe piele
Chiar dacă acest adeziv creează o peliculă puternică în doar câteva secunde, există metode simple și eficiente pentru a-l îndepărta fără să-ți rănești pielea.
calarasi credinciosii praznuiesc izvorul tamaduirii foto crestinortodox.ro
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Cel mai important obicei din Vinerea Luminată
Ortodocşii sărbătoresc în fiecare an, în prima vineri după Paşti, Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea este notată cu cruce roșie în calendar și comemorează una dintre minunile atribuite Maicii Domnului.
image jpeg
Ce gest emoționant a făcut artistul italian Giorgio Ciabattoni pentru soția lui după ce gemenii lor s-au născut prematur?! „E despre dor și suferință”
Giorgio Ciabattoni, cântărețul italian care de 15 ani cucerește România cu show-urile sale, a lansat piesa „Amore Lontano”.
Gordon Ramsay jpg
De ce refuză Gordon Ramsay să mănânce în propriile restaurante: „E ciudat, tu ai construit locul ăla nenorocit”
Celebrul bucătar Gordon Ramsay, în vârstă de 58 de ani, a dezvăluit motivul pentru care nu merge să mănânce niciodată la propriile restaurante.
Beyonce  sursa foto   Instagram jpg
Drama care-a bântuit familia lui Beyoncé. Și nu e cancerul cu care a fost diagnosticată mama cântăreței!
Mama celebrei cântărețe, Tina Knowles, a vorbit deschis despre trauma cu care familia lor s-a confruntat decenii întregi. Și nu este boala de care suferă acum!
Gigi Becali FOTO MEDIAFAX
Gigi Becali îi declară „război” lui Răzvan Burleanu: „Ce, eu sunt acolo glugă de coceni?”
Gigi Becali, patronul de la FCSB, a reacționat după ce Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), a precizat că renunțarea la regula 21 ar aduce fotbalul românesc în urmă cu mai mulți ani.
banner anca pandrea png
„Eu nu merg niciodată în prima zi”. Anca Pandrea a mers la mormântul regretatului Iurie Darie, în a doua zi de Paște
Ca în fiecare an, Anca Pandrea a mers la cimitir de Paște pentru a respecta tradiția și a-i duce lumină regretatului Iurie Darie. Actrița s-a declarat recunoscătoare pentru vremea blândă, care i-a permis să iasă din casă și să ajungă la locul de veci al soțului ei, fără să resimtă disconfortul unei
Zodia căreia i se schimbă traiectoria în viață, imediat după Paște  Intră într o nouă etapă a vieții, iar totul se așază în favoarea ei png
Zodia pe care o așteaptă o mare surpriză, săptămâna viitoare. O persoană care i-a frânt inima o să-i ceară iertare
Fiecare săptămână aduce cu sine noi posibilități și schimbări importante în viața fiecărei zodii. Uneori, aceste schimbări vin sub forma unor lecții importante, iar alteori sub forma unor evenimente care ne pot schimba viața pentru totdeauna.
cutremur myanmar profimedia jpg
Astrolog celebru pe TikTok, arestat după ce a prezis că un cutremur va lovi fiecare oraș din Myanmar
Autoritățile din Myanmar au arestat un astrolog pentru că a provocat panică prezicând un nou cutremur într-un videoclip viral TikTok.