Trenul e maşină mică

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Trenul e maşină mică jpeg

„Cum, domnule Giurgiu, vă putem deconta avion, nu e nevoie să mergeţi cu trenul. Zău aşa, avem buget suficient…“ De multe ori am auzit replica asta. Cînd am de făcut un drum prin ţară sau chiar prin străinătatea apropiată, prefer să merg cu trenul. Mie mi se pare mai comod. Nu am de trecut prin sîcîitoare filtre de control, nu trebuie să mă descalţ la trecerea printr-o bîzîitoare, nu am de ce să plec de acasă cu patru ore înainte, ca nu cumva să pierd nu ştiu ce oră de check-in. Nici cu automobilul sau autocarul nu mă pasionează prea tare să călătoresc.

Am constatat următoarele: în 8 din 10 cazuri, confortul călătoriei este în limitele decenţei. Biletele îmi par scumpe. Curăţenia este în regulă. Însoţitorii de vagon sînt civilizaţi şi amabili. În 8 din 10 cazuri, nu în toate. E drept, vagoanele sînt cam vechi. Pînă şi cele mai noi sînt cam vechi. Acolo cade o clanţă, dincolo e mai greu cu încălzirea, dincoace geamul nu se mai închide. Încet-încet, au dispărut minimele cantităţi de bere sau suc care se vindeau la capătul vagonului. Aşternuturile de la vagoanele-cuşetă au devenit de unică folosinţă, fiind confecţionate dintr-un material greu de definit, antipatic, defel prietenos. Sărăcia se vede în toate cele, de la vagoanele decrepite, la personalul obligat să stea în tren, să păzească inventarul. Da, aţi citit bine. După ce face un drum de o noapte, angajatul CFR este obligat să păzească vagonul pînă seara, pînă la întoarcerea spre staţia de plecare. Ar fi ei ceva mai eficienţi şi mai dispuşi la amabilitate dacă li s-ar permite să doarmă într-unul dintre hotelurile CFR din staţii? Eu cred că da. O fi, numai că respectivele hoteluri (cîte mai sînt) nu mai aparţin CFR, ci unei alte companii, CFR Infrastructură.

Începînd de aici, las impresiile mele de călător îndrăgostit de trenuri şi trec la cestiuni ceva mai serioase. Pe vremea cînd Marea Britanie încerca marea cu sarea în privatizarea monopolurilor naturale, CFR Infrastructura Lor (a englezilor) a fost prima firmă iute privatizată care a dat un la fel de iute faliment răsunător. În acest timp, siguranţa traficului a scăzut teribil, accidentele feroviare s-au înmulţit iar mîndria de a lucra la Căile Ferate britanice s-a dus pe apa Tamisei. În România, s-a făcut restructurare, nu chiar privatizare. CFR-ul s-a despărţit în companii separate, pe căprării: marfă, călători, infrastructură ş.a. Ideea a fost, probabil, că firmele mai mici se conduc mai uşor. Nu s-a trecut încă la privatizarea de tip britanic, din mai multe motive. În primul rînd, nu vrei să le repeţi greşeala. În al doilea rînd, e păcat de aşa posturi bune de director pe care să nu le mai poţi da prietenilor politici. Apoi, lasă-le aşa, că mai promitem FMI-ului că dăm managementul pe mîini private, prin licitaţie transparentă, bla, bla (acest dublu bla de la final arată cît de mult cred în succesul unui management privat în asemenea cazuri). Prea puţin important, veţi spune. Păi, nu aţi avea dreptate. Amintiţi-vă viscolul de săptămînile trecute. Trenuri blocate, întîrzieri gigantice, traficul dat peste cap. Toate reportajele colectau indignarea călătorilor, care erau supăraţi pe cei care le luaseră banii, adică pe CFR Călători. Numai că deszăpezirea e treaba celor de la Infrastructură. De care nu aţi auzit prin nici o discuţie, ceea ce este frustrant pentru mine, călător pasionat de mersul cu trenul.

Iată de ce: în timp ce Uniunea Europeană consideră transportul feroviar drept prioritate absolută şi îi alocă multă energie, întreaga atenţie publică la noi se măsoară în kilometri de autostradă. În timp ce orice om cu scaun la cap îşi dă seama că trenul este ceva mai prietenos cu natura decît camionul, noi ne încercăm muşchii electorali tot în kilometri de autostradă. În timp ce dezvoltarea marilor oraşe este dependentă de o reţea feroviară metropolitană, în România se polemizează exclusiv pe tema kilometrului de autostradă. Aţi înţeles? De-aia îmi pare rău că nu i-a frecat nimeni cu zăpadă pe cei de la Infrastructură, măcar ca prilej de polemică, să povestească şi oamenii ăia cîte resurse au ei la dispoziţie, în comparaţie cu mult mai celebrii kilometri de autostradă. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

marian godina
Marian Godină, postare cu tâlc despre întâlnirea cu un cerșetor. „L-am întrebat de ce nu merge la muncă”
Polițistul-influencer Marian Godină a făcut o postare pe pagina sa de socializare în care povestește că a fost abordat de un cerșetor care i-a vorbit în limba germană.
Santier Damen Mangalia foto Damen jpeg
Concedieri colective la Damen Mangalia. Ce angajați sunt dați afară și ce salarii compensatorii primesc DOCUMENT
Damen Mangalia a anunțat autoritățile că va începe concedieri colective, în conformitate cu Planul de redresare agreat de instanță.
transelectrica jpg
Transelectrica va dezvolta rețeaua de transport a energiei cu 9,49 miliarde de lei în următorii 10 ani
Transelectrica va implementa un plan de dezvoltare în valoare de 9,49 miliarde de lei a Reţelei Electrice de Transport pentru perioada 2024 - 2033, cu peste două miliarde de lei mai mult decât planul precedent, informează compania.
profimedia 0953053834 jpg
Mărturia unuia dintre soldații nord-coreeni luați prizonieri în Kursk. Cum a ajuns să lupte în Rusia împotriva Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat o nouă înregistrare video, în care unul dintre cei doi soldați nord luați prizonieri în regiunea Kursk este interogat de serviciile de informații ucrainene prin intermediul unui translator, relatează Ukrainska Pravda.
shutterstock 197659301 fata tanara soferita masina centura de siguranta jpeg
Situațiile în care nu este obligatorie centura de siguranță. „În mașină la mine fac ce vreau”
Centura de siguranță salvează vieți. Deși purtarea ei este obligatorie, legislația rutieră stabilește, totuși, și câteva excepții. Polițiștii precizează care sunt aceste situații.
teo trandafir stela popescu jpg
Stela Popescu, lecție de viață pentru Teo Trandafir. Ce sfat i-a dat regretata actriță: „Mi-a spus un lucru ce m-a marcat”
Teo Trandafir, una dintre cele mai emblematice prezentatoare TV din România, a dezvăluit că regretata actriță Stela Popescu i-a oferit una dintre cele mai importante lecții de viață. Întotdeauna când vine vorba despre artistă, vedeta își aduce aminte de sfatul pe care l-a primit de la aceasta.
carte de identitate jpg
Schimbări importante pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. Ce trebuie să facă în 2025
În 2025, autoritățile au introdus măsuri mai riguroase pentru a preveni eventualele ilegalități. Îți spunem ce trebuie să facă românii care nu locuiesc la adresa din buletin.
image png
Actualizarea Gmail de la Google: este necesar să îți faci un nou cont de e-mail?
Peisajul amenințărilor din 2025 este pregătit pentru o revoluție a inteligenței artificiale, iar orice sistem de apărare implementat va fi aproape sigur insuficient.
7 adelina si cristi chivu 2 jpg jpeg
Adelina Chivu, adevărul despre retragerea din televiziune din urmă cu 16 ani. Ce spune vedeta despre reîntoarcerea definitivă în România: „Deci niciodată nu e...”
Adelina Chivu a vorbit despre revenirea sa la Antena 1, dar și despre mutarea definitivă în România. Soția lui Cristi Chivu a rememorat momentul în care s-a retras din televiziune în urmă cu 16 ani, dar a dezvăluit și motivul pentru care s-a stabilit în Italia.