Trei preşedinţi

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

„A fost fain la ultima întîlnire“, începe E. „Eu zic că a fost de bine. Ne-am înțeles cum să-i cîrpim pe golani, cum colaborăm să-i ajutăm pe amărîți. Dar tot n-am făcut nici un pas în față, să intru și eu la voi în gașcă. Nici o vorbă.“

„Măi, e nasol cu primitu-n gașcă. La noi, trebuie să fie toți de acord. Și avem pe unii care au un cui pe tine, de ani de zile. Fără acordul tuturor, n-am ce face, știi prea bine“, zice T. „Asta-i vrăjeală! Ce sînteți voi de nu puteți să puneți picioru-n prag? Ce fel de șefi sînteți? Vai de capu’ vostru, dacă nici măcar asta nu sînteți în stare. Vă joacă prăpădiții ăia din insulă cum vor ei?“, răspunde E. „Oricum ar fi“, continuă el, „să vorbim despre bani: ne-am înțeles la trei miliarde pe an și aud acum că dați suma în doi ani, deci vorbim de trei, nu de şase miliarde.“ „500.000 îi avem noi gata, sînt pregătiți. Restul de bani să-i dea băieții din gașcă, să pună o taxă pe benzină, să-i strîngă de la toți oamenii“, intervine J. „Cît? Tot n-am înțeles! Trei sau şase?“, întreabă E. „Păi, trei. Atît ne-am înțeles“, zice J. „Ba să credeți voi că trei. Uite-aci, hîrtie de la voi unde scrie negru pe alb că vorbim de trei miliarde anual, nu în total“, intervine adjunctul lui E. „Oricum, trei miliarde e mărunțiș. Grecilor le-ați dat 400 de miliarde, să vă salvați moneda“, continuă E. J. dă semne de nervozitate. „Moneda noastră e un proiect important, de-aia le-am dat, să-l salvăm.“ „Lasă, că și libera circulație e un proiect important. Nu dați banii, îi urc pe amărîți în autocare și le dau drumul prin Grecia și Bulgaria. Or să vă năpădească. Ce-o să le faceți? Îi împușcați?“, continuă E., agasant. J. începe să se foiască în scaun și îi amintește lui E. că a amînat raportul ăla nasol pînă după alegeri, ca să-l ajute pe E. să cîștige, că așa l-a rugat. „Cîștigam și fără amînarea ta. Nu crezi că merit mai mult respect? Ce vrei să zici? Că tu m-ai făcut șef? Pîn’ la urmă, țara aia a ta e cît un orășel de la mine. Ai grijă cum vorbești, uită-te cu cine stai de vorbă, da?“

„Hai, măi băieți, să fim mai constructivi, așa nu ajungem nicăieri“, încearcă T. să detensioneze atmosfera. „Mă lași?“, insistă E. „Voi faceți mișto de mine. Promisiuni non-stop, nimic concret. Mă amețiți cu primirea în gașcă de vreo cincizeci de ani. De fapt, nu vreți decît să-i țin eu cu casă și masă pe amărîți, pe banii mei, asta vreți, nimic mai mult. De-aia băgați din top cu primirea. Asta e păcăleală de trei lei. Ziceți-o p-aia dreaptă, că nu avem nici o șansă. Ar fi o ușurare pentru mine, credeți-mă. Dar nu mai umblați cu cioara vopsită!“

„De parcă n-ai ști cît de greu se decide la noi în gașcă. Repet, hai să fim constructivi. Ți-l trimit pe Tim, cu el aud că te înțelegi mai bine, ajungeți voi la o soluție. La o adică, mai trece pe-aici și doamna M. Nu se poate să nu ajungem la pace, cumva. Hai, mai lasă și tu de la tine!“, continuă cu încăpățînare T.

Aici s-a terminat conversația. Au căzut de acord că nu cad de acord și s-au înțeles să îl trimită pe Tim săptămîna viitoare. Pare-se, el face figură de om serios în fața lui E.

În cazul în care nu ați înțeles încă, această conversație reprezintă o adaptare imaginară a unui dialog real între E – Erdogan, președintele Turciei, J – Jun­cker, președintele Comisiei Europene și T – Tusk, președintele Consiliului European. Tim este Timmermans, omul doi al Comisiei. Ca atare, vă închipuiți lesne cine este doamna M., cine este „gașca“ în care ar vrea să intre Turcia și care sînt „amărîții“ pe care Erdogan amenință că îi urcă în autocare, spre Europa. Am respectat întocmai spiritul acestei conversații, nu litera sa. Conținutul întîlnirii a fost dezvăluit de un site grecesc, Euro2day, prin publicarea minutei. Nici Comisia, nici Consiliul, nici Turcia nu au negat pînă acum veridicitatea documentului.

Nu am a comenta nimic legat de negocierea în sine. A avut loc, pare-se, în noiembrie anul trecut, în Antalya. De atunci și pînă acum, nu s-a mai petrecut, aparent, nimic spectaculos. Adică nu s-a mai publicat minuta nici unei întîlniri ulterioare.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.