Trei iluzii ale dreptei de pe la noi

Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Alegerile de duminică au fost catastrofale pentru dreapta, dar în politică nimic nu e pierdut pentru vecie. Cu condiţia de a-ţi înţelege eşecul. Iar pentru asta, drepta ar trebui să iasă din propriile iluzii. Iată doar trei dintre ele.

● A pierdut fiindcă a făcut reforme, a făcut ce trebuia. Nu, nu a făcut. Măsurile economice dureroase au fost luate la mijlocul lui 2010 şi, timp de un an şi jumătate, în România a fost linişte.

Altceva a generat explozia de la începutul anului 2012, care a răsturnat în cele din urmă întreaga scenă politică – apropo, ce mai au astăzi de spus aceia care, în acel ianuarie 2012, minimizau protestele, amăgindu-se că nu e vorba decît de vreo cîteva sute de zurbagii plătiţi de Dan Voiculescu?

În realitate, nu reformele au prăbuşit Guvernul Boc şi au zguduit încrederea în preşedintele Băsescu, ci tocmai limitele lor. Din mai 2010 pînă în ianuarie 2012, salariile fuseseră reduse, pensiile – taxate suplimentar, întreprinzătorii – bulversaţi de impozitul forfetar, consumatorii – îngenuncheaţi de creşterea TVA, economia – slăbită de lipsa măsurilor de creştere.

În acelaşi timp, o hiperclasă cuplată la resursele statului continua să prospere. Desigur, aşa se întîmpla şi în guvernările precedente, acesta este, ca să spunem aşa, obiceiul pămîntului – lasă că şi profitorii sînt şi ei cam aceiaşi, indiferent de guvernare. Doar că, în condiţii de precaritate economică, aceştia au devenit mai vizibili, prezenţa lor mai deranjantă.

Dreapta aflată la putere – dar, să nu uităm, susţinută de „mafia personală a lui Adrian Năstase“ reevaluată pe picior – nu a putut pune capăt acestei situaţii. Comportamentul arogant şi convingerea greşită că „noi“ avem întotdeauna dreptate, iar aceia care ne critică sînt ori comunişti, ori agenţi ai ruşilor au creat, dimpotrivă, imaginea unei puteri în cîrdăşie cu profitorii banului public.

Este adevărat, la capătul măsurilor de austeritate, statisticile arătau mai bine. Dar societatea arăta mai prost, iar oamenii simţeau că reforma statului eşuase în cele mai multe aspecte. Politica nu este despre statistici, ci despre oameni. Păcat că dreapta nu a înţeles asta.
● Poporul e vinovat. Nu, alţii sînt. Daţi filmul înapoi la o dată înscrisă cu litere de aur în calendarul erei politice Traian Băsescu: 20 mai 2007, ziua cînd preşedintele suspendat era reconfirmat în funcţie de 75% dintre alegătorii prezenţi la referendum. Cum se face că atunci poporul era „bun“, iar acum este „rău“?

L-au prostit Antenele lui Voiculescu? Să fim serioşi! Realizatorii Antenei 3 nu sînt cu nimic mai deştepţi decît cei de la B1 TV. Nu din cauza aceasta rezultatul alegerilor a ieşit cam în acelaşi raport cu cel al audienţelor celor două staţii TV. Pur şi simplu, televiziunea lui Dan Voiculescu s-a cocoţat pe valul nemulţumirilor publice şi, desigur, asta a fost conform intereselor politice ale patronului. Dar Antena 3 nu a generat nemulţumirea publică. Ea doar s-a aflat acolo.

Atunci, poate că „proştii“ au venit la vot în timp ce „inteligenţii“ au stat acasă. Greşit! Alegătorii USL nu sînt potrivit clişeelor care-i ţin prizonieri pe unii comentatori cu simpatii de dreapta. Pentru a-şi răcori minţile ar fi bine să consulte (măcar) articolul sociologului Barbu Mateescu „6 mituri despre votanţii USL şi ARD“, publicat cu exact o lună înainte de alegeri. Îl găsesc aici: http://cursdeguvernare.ro/sociollogica-6-mituri-despre-votantii-usl-si-ard.html

Vor constata că 30% dintre votanţii USL vin din Ardealul „occidentalizat“ şi numai 19% din Moldova „comunistă“ (faţă de 18% în cazul ARD). Că numărul cel mai mare de persoane cu studii universitare votează, totuşi, cu USL şi – surpriză! – ponderea alegătorilor de peste 65 de ani este de 16% la ARD şi doar 10% la USL! Şi mai este o întrebare: cum se face că USL a obţinut o victorie categorică în Bucureşti, regiunea cu cel mai ridicat nivel de trai din România? Categoric, altele sînt explicaţiile catastrofei.

În loc să se amăgească cu explicaţii facile, dreapta ar trebui să facă un efort intelectual pentru a înţelege cauzele unui val de nemulţumire atît de profind, încît nu l-au putut sparge nici înrăutăţirea situaţiei economice, nici greşelile Guvernului Ponta, nici reacţiile partenerilor europeni. Nici măcar ameninţarea de ultimă oră a preşedintelui Băsescu, aceea cu schimbarea direcţiei către Moscova şi Beijing.

● Băsescu este liderul dreptei. Nu. Nu mai este şi nici nu a fost unul bun. „Locomotiva“ electorală poate fi un vehicul util, dar numai pe termen scurt. Nu doar pentru că orice pe lumea asta se uzează. Ci pentru că în spatele ei se acumulează comoditatea şi lenea intelectuală, se ţes plase de intrigi, se adăpostesc lăudători de profesie, se nasc camarile. Pînă şi ameninţările de ultim moment ale preşedintelui, cum că nu-l va numi premier pe Victor Ponta, au amorţit şi mai mult reflexele unei drepte şi aşa abulice, i-au încurajat pe activiştii dreptei să creadă că „şeful“ va face ceva, că va scoate un as din mînecă şi va menţine dreapta la guvernare.

Dar „şeful“ nu mai poate face asta. Şi nici nu a fost bine ce a făcut. Să privească activiştii dreptei în urmă şi să spună ce mari proiecte politice i-au reuşit „locomotivei“. A vrut să realizeze un mare partid de centru-dreapta şi pentru asta a forţat unificarea PNL cu PD, stîrnind nemulţumirea liberalilor. Şi ce-a obţinut? O mare alianţă de centru-stînga.

A vrut o Constituţie care să întărească puterile executive ale unui preşedinte ales direct şi s-ar putea să avem o lege fundamentală în care puterile preşedintelui să fie drastic reduse. A vrut să creeze majorităţi bazate pe loialitatea faţă de propria persoană, dar a fost singurul preşedinte care a pierdut guvernarea în timpul mandatului, prin jocul parlamentar.

Dreapta trebuie să iasă din propriile iluzii şi să renunţe la autocompătimirea blegoasă care nu-i va aduce nici un cîştig. Şi care nu va face loc decît unor caricaturi de tipul lui Gigi Becali. Care tocmai a anunţat că va construi el adevărata dreaptă. Doamne, fereşte! 

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ilie Bolojan, interviu pentru presa locală Foto Captură video Bihoreanul   Youtube jpg
Cum răspunde președintele interimar Bolojan la scenariul anulării alegerilor și în luna mai
Preşedintele interimar Ilie Bolojan este convins că România nu va ajunge în situaţia de a anula pentru a doua oară un scrutin prezidenţial, apreciind că, până în momentul de faţă, nu există niciun motiv pentru o astfel de eventuală decizie.
Bundesarchiv Bild 101I 760 0171 19, Norwegen, Flughafen Fornebu Enhanced SR jpg
Bătălia pentru Norvegia – o premieră în istoria războiului
În cadrul istoriei războiului modern, operațiunea Weserübung Nord, asaltul german asupra Norvegiei din aprilie 1940, se distinge prin faptul că a reprezentat prima campanie din istorie planificată și executată întrunit de către forțele terestre (Heer), aeriene (Luftwaffe) și navale (Kriegsmarine).
O ambuscadă, pictură de Feliks Sypniewski din anul 1856 (© Wikimedia Commons)
Cum a zdrobit Ștefan cel Mare armata Poloniei în bătălia din Codrii Cosminului
La 26 octombrie 1497, Ștefan cel Mare a obținut o victorie strălucită împotriva armatei poloneze conduse de regele Ioan Albert, în Bătălia de la Codrii Cosminului.
Fabrica de zahăr din Giurgiu, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Industria alimentară și dezvoltarea economică a României Mari
Perioada interbelică a fost o epocă de avânt economic și s-a înregistrat o dezvoltare a orașelor, creșterea populației impunând dezvoltarea capacităților de producție de mâncare în cantități mari și în timp cât mai scurt.
Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Bolojan își apără decizia de a-l susține pe Crin Antonescu: „Omul Ilie Bolojan are dreptul la opţiune”
Președintele interimar Ilie Bolojan susține că nu a încălcat Constituția prin susținerea publică a lui Crin Antonescu și afirmă că, în calitate de cetățean, are dreptul la o opțiune politică.
Test, foto Shutterstock, Jagranjosh jpg
Test de inteligență pentru minți geniale. Ce pisică ajunge prima la bolul cu mâncare? Doar oamenii sclipitori rezolvă testul în 11 secunde
Astăzi îți propunem un test de inteligență pe care nu oricine reușește să îl rezolve. Provocarea pare simplă la prima vedere, însă doar cei cu atenție la micile detalii pot găsi răspunsul corect. Totul durează câteva secunde și îți testează cele mai fine abilități de observație. Iată ce presupune!
esca 88 webp
Andreea Esca, așa cum nu ai mai văzut-o vreodată! Vedeta de la Pro TV a făcut furori pe ringul de dans într-o rochie elegantă
Andreea Esca și-a surprins din nou fanii, însă de această dată cu o apariție inedită, departe de pupitrul știrilor. Vedeta PRO TV a fost filmată în timp ce dansa cu energie și entuziasm în cadrul unei petreceri.
Piata San Pietro Vatican. FOTO Arhivă
Banii Vaticanului. Care sunt veniturile, cheltuielile și deficitul bugetar al Sfântului Scaun lăsat de papa Francisc
Vaticanul, cea mai mică țară din lume, cu o suprafață de doar 0,44 kilometri pătrați, își menține o influență colosală asupra celor 1,4 miliarde de credincioși catolici de pe glob.
Tânără punând buetinul de vot în urnă   INQUAM Photos George Calin jpg
Ce așteaptă tinerii de la viitorul președinte? Răspunsurile pe care politicienii nu vor să le audă
Pentru mulți tineri români, primul vot vine odată cu studenția. Este acel moment în care, departe de orașul natal, într-un mediu academic nou, tinerii sunt puși pentru prima oară în fața unei decizii politice cu greutate.