Trei doamne în sala de reanimare a Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

„Toţi împreună pentru relansarea Europei!” Cu acest slogan s-a instalat Germania pe 1 iulie, pentru şase luni, la preşedinţia turnantă a Uniunii Europene într-un moment cînd construcţia comunitară este confruntată cu o acumulare de probleme fără precedent. Unii editorialişti, cel puţin în Franţa, consideră că Europa are totuşi noroc: este bine că Germania, prima economie a continentului, se află în prezent la cîrma iniţiativelor, şi nu o ţară mică sau mijlocie, fără mare autoritate.

Europa are noroc şi de doamna Angela Merkel în acest moment, mai afirmă aceleaşi voci competente. Nici un alt lider european nu poate afişa un parcurs politic atît de fabulos precum cancelara germană: 15 ani de exercitare a puterii, popularitate în creştere şi chiar perspectiva de a mai obţine un mandat în fruntea guvernului de la Berlin. Presa europeană i-a adus multe elogii doamnei Merkel în ajunul preluării preşedinţiei europene de către Germania. Editorialiştii şi-au amintit că Angela Merkel este născută în fosta Germanie comunistă (sau de Est, cum i se mai spunea pe vremuri), ceea ce îi conferă un atu în relaţiile cu democraţiile mai mult sau mai puţin rebele sau iliberale din Europa Centrală şi Răsăriteană. Într-un moment cînd menţinerea unităţii Europei apare ca o primă urgenţă, dat fiind şocul traumatic al Brexit-ului, doamna Angela Merkel poate juca rolul de mediator ideal între Est şi Vest, dar şi între Nord şi Sud. De altfel, cancelara germană şi-a asumat această misiunea în încercarea de a convinge cîteva ţări din Nord să accepte un plan de relansare economică a Uniunii Europene bazat pe un principiu de solidaritate total nou (echivalînd cu un transfer de fonduri de la economiile solide din Nord spre economiile suferinde din Sud).

De multe ori, în Europa, lucrurile se mişcă după scenariul următor: întîi se agită preşedintele francez care se înflăcărează, lansează cîte o salvă de idei curajoase şi novatoare, propune planuri entuziaste (iar uneori utopice) de reformă a edificiului comunitar; cum Franţa nu are mijloacele de a-şi pune în practică iniţiativele, toate aceste idei şoptite la urechea doamnei Merkel sînt apoi analizate la rece de germani. Iar din cînd în cînd, Berlinul acceptă cîte o idee franceză, ceea ce îi face pe mulţi editorialişti să exulte şi să spună: „Iată că, de fapt, cuplul franco-german funcţionează, există un pilot în avion, locomotivele Uniunii Europene – Franţa şi Germania – trag în aceeaşi direcție”. De la izbucnirea pandemiei, cel puţin una dintre ideile născute la Paris, cea legată de infuzia de fonduri sub formă de ajutor necondiţionat în vederea relansării economiei, a fost acceptată la Berlin.

Cu cîteva zile înainte de preluarea preşedinţiei Uniunii de către Germania, doamna Merkel a acordat un interviu mai multor mari cotidiene europene şi a pronunţat o frază-cheie: „Este în interesul Germaniei ca Europa să nu se prăbuşească”. Iată un alt motiv pentru care putem spune că Europa are noroc în prezent: într-un context de paralizie a economiei mondiale, mai mult decît oricînd economia germană are nevoie, pentru a continua să fie performantă, de oxigenul furnizat de consumatorul european. Cu o luciditate demnă de respect, revista franceză Le Point a publicat, la sfîrşitul lunii mai, un dosar dedicat doamnei Angela Merkel, iar pe copertă, împreună cu fotografia cancelarei, trona şi acest titlu elocvent: La Patronne. Un mod de a spune că adevăratul şef al Europei este acum o femeie şi că ea se numeşte Angela Merkel.

Nu este greu de observat însă că, în prezent, în sala de reanimare a Europei se află, de fapt, trei femei, două nemţoaice şi o franţuzoaică. Niciodată etajul deciziilor europene nu a fost atît de „feminizat”. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, formează împreună cu Angela Merkel un trio care s-ar putea şi el să fie un „noroc” pentru Europa.

Despre doamna Merkel se spune în orice caz că are în prezent ambiţia de a rămîne în istoria Europei ca o personalitate care a salvat construcţia europeană într-un moment dificil şi nu ca un fel de eminenţă întunecată care i-a dat lovitura de graţie. Mai rămîne ca şi europenii să pună umărul la renaşterea Europei, din septembrie încolo, cînd se vor întoarce din vacanţă… Pentru că europenii, în lunile iulie şi august, încetează brusc să mai fie cetăţeni, ei devin turişti, se deconectează de problemele planetei şi au doar o singură obsesie: să-i aducă o ofrandă cît mai substanţială zeului Vacanţă. Personal, observ cum principalele canale de televiziune franceze se deconectează şi ele de evenimentele internaţionale în timpul verii, ca şi cum publicul ar trebui protejat de veşti proaste.

Or, aceste veşti proaste continuă să se adîncească. Democraţia este în regres planetar şi începe să semene cu calota polară care se topeşte în ritm alert şi ireversibil. China impune un control total în Hong Kong, unde orice persoană care revendică valori democratice riscă acum închisoarea pe viaţă. În Rusia, preşedintele Putin s-a „aranjat” ca să rămînă la putere pînă în 2036, cînd va avea 84 de ani. În Turcia, preşedintele Erdogan vrea să ia sub control reţelele de socializare, ultimul bastion al dezbaterilor democratice. India, care pînă nu demult era numită „cea mai mare democraţie din lume” (pe criterii de număr de alegători), a efectuat, sub bagheta premierului Narendra Modi, un brutal viraj naţionalist. La frontiera sudică a Uniunii Europene, Libanul este o democraţie care se prăbuşeşte, Siria şi Libia sînt focare de instabilitate şi război, iar în Africa Subsahariană jihadismul nu poate fi învins cu metode militare.

Aş putea completa lista pericolelor grave şi a undelor de şoc cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar nu vreau să-i încarc pe cititorii Dilemei vechi cu energie negativă în acest început de sezon estival…

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.