Trebuie oare s─â ne preg─âtim pentru ÔÇ×sf├«r┼čitul democra┼úieiÔÇŁ?

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptat─â spre Iran jpeg

Democra┼úia este ├«n regres pe planet─â, constat─âm acest fapt aproape ├«n fiecare zi. ├Än anii c├«nd, la Moscova, Putin ┼či Medvedev ├«┼či schimbau ├«ntre ei posturile, c├«nd la Pre┼čedin┼úie, c├«nd ├«n fruntea Guvernului, parc─â mai exista o speran┼ú─â legat─â de conservarea unei fa┼úade democratice ├«n Rusia. ├Äntre timp, lucrurile au devenit clare, Putin s-a instalat la putere pe via┼ú─â. ├Än China, dup─â moartea lui Mao, liderul care a fost arhitectul deschiderii economice, Deng Xiaoping, a instituit un fel de regul─â, ca nici un pre┼čedinte s─â nu r─âm├«n─â la putere mai mult de zece ani. Acest principiu zace acum ├«n pubela istoriei, aruncat acolo de actualul ┼čef suprem, Xi Jinping. ├Än urm─â cu 20 de ani, Turcia p─ârea s─â fie pe cale de a concilia islamul cu democra┼úia ┼či se vorbea des despre modelul turc care ar fi trebuit s─â se extind─â ├«n ├«ntregul Orient Mijlociu. Ast─âzi, nu mai ├«ncape ├«ndoial─â, Recep Tayyip Erdogan se poart─â ca un nou sultan. India, considerat─â, prin num─ârul de aleg─âtori, cea mai mare democra┼úie din lume, a virat, sub bagheta premierului Modi, spre un na┼úionalism ├«ngrijor─âtor cu accente fanatice incompatibile cu ideea de democra┼úieÔÇŽ

Mai s├«nt ┼či alte exemple de natur─â s─â pun─â ├«n lumin─â restr├«ngerea ariei geografice de pe planet─â unde oamenii se mai bucur─â integral de libertate, mai ales de libertatea de a-┼či exprima opiniile f─âr─â teama de a fi reprima┼úi, violenta┼úi, redu┼či la t─âcere. Chiar ┼či Uniunea European─â se confrunt─â cu un regres al democra┼úiei ├«n dou─â dintre ┼ú─ârile ei membre, Ungaria ┼či Polonia (din c├«te spun observatori aviza┼úi).

Marea ├«ntrebare ├«ns─â, ├«n prezent, este dac─â un astfel de regres s-ar putea ad├«nci ┼či ├«n Statele Unite. Editoriali┼čti serio┼či ├«┼či exprim─â temerea c─â America ar putea intra ├«ntr-un grav ciclu de violen┼úe ┼či turbulen┼úe, indiferent dac─â Trump va c├«┼čtiga sau nu alegerile.

ÔÇ×America pe marginea vulcanului, ┼či noi ├«mpreun─â cu eaÔÇŁ ÔÇô iat─â titlul unui dosar publicat recent de revista francez─â Le Point. Comentatorii vor s─â spun─â de fapt c─â dac─â ├«n America se va produce o explozie social─â ┼či institu┼úional─â de mari propor┼úii, ea se va reverbera ca un tsunami ┼či ├«n restul lumii.

Cele mai stupefiante avertismente vin de la editoriali┼čtii care cred c─â Trump, dac─â va fi ├«nvins, nu va accepta rezultatul alegerilor de pe 3 noiembrie, sau c─â Trump va fi chiar capabil s─â le falsifice. Statele Unite ne-au obi┼čnuit cu multe contradic┼úii insuportabile ┼či cu multe excese, dar ideea c─â un scrutin preziden┼úial american ar putea fi falsificat ├«n cel mai vulgar mod cu putin┼ú─â, cum a f─âcut-o, de exemplu, Luka┼čenko ├«n Republica Belarus, parc─â vine dintr-un film de fic┼úiune.

Pe data de 3 septembrie, ├«n New York Times a ap─ârut un articol intitulat ÔÇ×S─â ne preg─âtim pentru sf├«r┼čitul democra┼úieiÔÇť. Iat─â atmosfera descris─â de jurnalistul Farhad Manjoo, ├«n v├«rst─â de 42 de ani, intelectual  trecut prin Cornell University: ÔÇ×Pe str─âzi se produc schimburi de focuri, universitarii constat─â o cre┼čtere a violen┼úei ├«n acest ajun de scrutin preziden┼úial. V├«nz─ârile de arme bat toate recordurile. Din fericire, se anun┼ú─â o penurie de muni┼úii ├«n toat─â ┼úara. ├Än acela┼či timp mai avem pandemia, ┼čomajul de mas─â, catastrofe naturale care lovesc din toate p─âr┼úile, intens─â polarizare rasial─â ┼či partizan─â, f─âr─â s─â mai vorbim de un anumit grad de nebunie colectiv─â provocat─â de carantin─âÔÇŁ.

E imposibil, citind aceste r├«nduri, s─â nu te g├«nde┼čti la acele romane distopice sau de tip science-fiction foarte prizate de produc─âtorii de la Hollywood. Preg─âte┼čte Trump o lovitur─â de stat? Aceasta s─â fie oare inten┼úia din spatele sloganului s─âu de campanie, ÔÇ×Lege ┼či OrdineÔÇť? Sau mai degrab─â Joe Biden orchestreaz─â eliminarea cu orice pre┼ú a lui Trump din peisajul politic, cu sau f─âr─â metode democratice? Mai este Partidul Repblican unul de tip democratic? Este autoritarismul ├«n expansiune ├«n America? Se preg─âte┼čte o insurec┼úie comunist─â? A ap─ârut ├«n Statele Unite un fel de cult visceral al ÔÇ×omului puternicÔÇŁ? Votul prin coresponden┼ú─â risc─â s─â genereze un veritabil dezastru?

Zeci ┼či zeci de ├«ntreb─âri de acest gen, precum ┼či tot felul de specula┼úii complotiste ┼či scenarii catastrofiste s├«nt r─âsp├«ndite de mediile de informare ├«n contextul acestor preziden┼úiale americane. Alegerea liderului de la Casa Alb─â a devenit, de la al doilea r─âzboi mondial ├«ncoace, un fel spectacol planetar. ├Äntr-un fel sau altul, aproape toate ┼ú─ârile din lume ├«┼či reg├«ndesc strategiile diplomatice ├«n func┼úie de omul ales ca pre┼čedinte de americani. Este deci normal ca ├«n jurul acestor alegeri s─â se fac─â mult─â v├«lv─â ┼či s─â curg─â mult─â cerneal─â. Citind numeroase comentarii legate de aceste alegeri, remarc un cuv├«nt utilizat nelini┼čtitor de frecvent: haos. Pe 26 august, de exemplu, cotidianul francez Le Monde publica, sub semn─âtura lui Denis Lacorne, un articol al c─ârui titlu sintetiza ├«ntreaga analiz─â: ÔÇ×Crearea haosului este ultima speran┼ú─â a lui Donald Trump pentru a c├«┼čtiga preziden┼úialeleÔÇŁ.

Rela┼úiile dintre Donald Trump ┼či europeni au fost, ├«n orice caz, ├«n ace┼čti patru ani, total haotice. Uniunea European─â nu reprezint─â, din punctul de vedere al lui Donald Trump, o construc┼úie susceptibil─â s─â convin─â intereselor Americii. Donald Trump a jubilat la ideea c─â Marea Britanie iese din Uniunea European─â ┼či i-a promis drept compensa┼úie un acord de liber-schimb excep┼úional de avantajos, cu un mesaj implicit ┼či spre celelalte ┼ú─âri: ie┼či┼úi din Uniune ┼či America v─â va asigura bun─âstarea.

Recent, decret├«nd ├«n mod unilateral reactivarea ├«mpotriva Iranului a unor sanc┼úiuni sistate de ONU ├«n 2015, Donald Trump s-a izolat total pe plan interna┼úional ┼či a intrat ├«ntr-un litigiu diplomatic frontal cu europenii, cu China ┼či cu Rusia. Amenin┼ú─ârile sale adresate ├«ntregii lumi, c─â America ├«i va ÔÇ×pedepsiÔÇŁ pe to┼úi cei care nu respect─â decizia Washington-ului, s├«nt calificate drept inaccepabile, sinonime cu un diktat. Tot ce mai r─âm─âsese ca mecanism democratic de luare a deciziilor pe plan interna┼úional pare total dereglat chiar de ┼úara care ┼či-a asumat timp de o sut─â de ani rolul de prim ap─âr─âtor planetar al democra┼úiei. Pentru a capta aceast─â paradoxal─â situa┼úie nu g─âsesc un cuv├«nt mai potrivit dec├«t haos.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.