Traumele copilăriei: Moș Gorilă (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image

Lumea progresistă de azi are o marotă. Copilăria și adolescența sînt, invariabil, etapele unor mari traume emoționale (produse, desigur, de adulții lipsiți de empatie din jurul junelui în formare), ce vor influența negativ comportamentul maturului din viitor. Se susține această ipoteză mult prea stăruitor pentru a nu intra la idei. Ca atare, am început să mă autopsihanalizez (nu merg la specialiști de teama unor revelații devastatoare pentru individul fragil, de 55 de ani, care am devenit, tîrîș-grăpiș, după două decenii și ceva de ceaușism și vreo trei și un pic de tranziție). Credeți-mă sau nu, prin intermediul unor curajoase imersii mnemotehnice, am descoperit, în adîncul psihicului meu, lucruri absolut uluitoare, pe care îndrăznesc să le expun aici, să le exorcizez mai precis, de-a lungul mai multor săptămîni, în speranța că voi fi de ajutor și altor inși vulnerabili din promoția mea.

Deși ne aflăm (încă) în canicula verii, primul episod care mă bîntuie, în coborîrea mea în Maelström, e legat de o zi la grădiniță în preajma unui Crăciun de la începutul anilor ’70. În preajma unei vacanțe de iarnă ar fi mai corect să spun, întrucît pe atunci, Nașterea Mîntuitorului nu se serba oficial. Nici măcar Moș Crăciun nu era Moș Crăciun, ci Moș Gerilă. În dimineața respectivă, de decembrie, cenușie, umedă și friguroasă, am fost strînși toți copiii (caravasăzică cele trei grupe existente – mică, mijlocie și mare) în încăperea centrală a clădirii unde funcționa instituția de educație preșcolară, una cu ștaif altfel (eram coleg, de pildă, între alți bravi ieșeni de care urma să se audă după 1990, cu Mihai-Răzvan Ungureanu, viitorul prim-ministru al României). Vorbim despre o casă veche, boierească, rechiziționată de comuniști și transformată, iată, în Grădi, cum se zice astăzi.

Detaliul este important pentru a se putea vizualiza clar cadrul. Încăperea centrală, unde fuseserăm adunați, constituise odinioară, cu siguranță, salonul pentru oaspeții proprietarilor aristocrați ai conacului. Pentru a fi cuminți și ușor controlabili, am fost așezați aici în genunchi (mă rog, treptat, poziția ajungea să fie a șezutului „turcește”), în tăcere mormîntală, cu ochii ațintiți spre „verandă”. „Veranda” (așa o numeam, la sugestia Doamnelor) reprezenta vestibulul fostei locuințe. Cei care amenajaseră grădinița separaseră incinta în chestiune de încăperea principală printr-o (a doua) intrare din tablă și sticlă. Acolo, pe „verandă”, ne schimbam noi, la sosire, în fiecare dimineață, încălțările „de stradă” cu cele „de școală”, „cipicele” croșetate de bunici ori „balerinii” celebri de la Romarta. Tot în acel spațiu destul de îngust se afla și toaleta principală a clădirii, numită pudic – tot la recomandarea Doamnelor – „cabină”. Cînd te apucau trepidațiile buclucașe ale vezicii, te scuzai politicos și alergai iute-iute „la cabină”.

„Copii”, a spus cu glas solemn buna noastră doamnă educatoare Crăiescu, după ce am fost îngenunchiați în tăcere, „cum știți, curînd intrăm în noul an și, conform tradiției, Moș Gerilă nu v-a uitat. Ne vizitează chiar acum. Are cîte un dar pentru fiecare dintre voi. Veți recita poeziile pe care le-am pregătit împreună și veți fi cuminciori și tăcuți ca niște statui, ca să nu primiți, în loc de cadouaș, un bețișor… Da? Ne-am înțeles?” N-am apucat să strigăm, în cor, „Daaa!”, pentru că am și zărit, în verandă, o umbră ciudată, masivă și șovăitoare, care s-a ițit la intrarea din tablă, prevăzută cu fereastră, pentru aproximativ două secunde. A dispărut subit, cu un zgomot sinistru, de sac cu cartofi aruncat într-o remorcă ruginită. Cele trei Doamne au sărit ca arse, strigînd una către cealaltă: „Vai, vai!”, „A căzut!”, „Repede, repede. Au ieșit, în trombă, în vestibul și, aplecîndu-se, au cules ceva de pe jos. La fel de șovăitoare, umbra a reapărut fantomatic și s-a prelins apoi în direcția „cabinei”.

Doamnele au revenit, surîzînd destul de crispat: „Of, dulapurile astea cu ghete! Sînt prea pline și cad”. A urmat o lungă, istovitoare, liniște. Eram muți de emoție și de teamă… Cînd ne-am fi așteptat mai puțin, s-au auzit niște zgomote infernale din vestibul. Cineva bătea nebunește, cu o rangă am avut senzația (s-a clarificat totuși, mai tîrziu, că era vorba despre un toaig gros), în tabla ușii de trecere dinspre verandă către încăperea de oaspeți, unde noi așteptam paralizați. Stupoare! Geamurile subțiri, prinse superficial în șanțurile ușilor metalice, au cedat. Unul cîte unul au căzut, cu sunete asurzitoare, făcîndu-se țăndări. Ușa s-a deschis violent și a intrat un personaj tulburător, îmbrăcat în palton maro (umflat parcă, pe interior, cu aer de la o pompă), purtînd un fes verde pe cap, o mască de plastic pe față (cu chip de lup), pe care o știam de la librăriile din cartier, și o barbă lungă, în valuri, ce ai fi jurat că era vata dintr-un pachet mare, așa cum avea toată lumea acasă, la baie. Ori, în fine, „la cabină”.

(va urma)

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

panza de paianjen shutterstock 1761418589 jpg
Cum să scapi de pânzele de păianjen din locuință cu ajutorul unui fruct
Păianjeni – invadatorii mici care ne dau fiori! Nu-i așa că nimic nu strică mai repede liniștea unei seri relaxante decât descoperirea unei pânze în colțul camerei sau apariția bruscă a unui oaspete cu opt picioare traversând podeaua?
donald trump/ FOTO:X
Donald Trump anunță că are metode să ocolească legea pentru a obţine şi un alt treilea mandat de preşedinte. „Mulți oameni ar dori să fac acest lucru”
Donald Trump afirmă că nu glumește cu privire la o posibilă candidatură pentru un al treilea mandat, deşi, potrivit Constituţiei SUA, acest lucru nu este posibil. „Există metode prin care să fac acest lucru”, a declarat el.
foc soba png
Începe programul „Rabla pentru Sobe”: cine poate depune cereri
Primăriile din aproximativ 900 de comune situate în zona montană pot depune cereri pentru accesarea fondurilor din cadrul programului „Rabla pentru Sobe”.
comarnic acid sulfuric foto news jpg
DN 1, blocat la Comarnic din cauza unor scurgeri de acid sulfuric. Populația din zonă este evacuată
DN 1 este blocat luni dimineață în zona orașului Comarnic, județul Prahova, după ce au fost semnalate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă.
cafea jpg
Cafea pe stomacul gol? De ce aceasta nu este cea mai bună idee și cum să vă bucurați de ea fără consecințe asupra sănătății!
Pentru mulți, cafeaua de dimineață este un ritual sacru. Cu toate acestea, dacă simți disconfort gastric, nervozitate sau chiar o scădere bruscă a energiei după prima ceașcă, este posibil ca obiceiul de a consuma cafeaua pe stomacul gol să nu fie cea mai bună alegere pentru tine.
image png
Descoperă 5 obiceiuri simple ale japonezilor care te vor menține slab și sănătos
Te-ai întrebat vreodată de ce japonezii sunt cunoscuți pentru suplețea și longevitatea lor? Au secrete pe care le putem implementa și noi în viața de zi cu zi?
O mașină de poliție a fost la un pas să dea peste două femei pe trecere FOTO Captură video
Un poliţist din Mehedinți a fost prins băut lângă maşina de serviciu
Un poliţist în vârstă de 36 de ani s-a ales cu un dosar penal întocmit de colegii săi pentru că s-a urcat băut la volan. La testare, etilotestul a indicat 0,48 ml/litru alcool pur în aerul respirat.
mama bebelus foto pixabay jpg
Oamenii de știință dezvăluie: femeile care au născut după această vârstă trăiesc mai mult!
Momentul în care naști poate influența durata vieții tale? Poate maternitatea mai târzie să aducă beneficii pentru sănătate și longevitate? Cercetătorii spun că da!
zodiac 2904106 1920 jpg
Zodiile care vor avea o săptămână extraordinară. Norocul le va surâde, iar problemele vor fi lăsate în urmă
Noua săptămână vine cu vești excelente pentru anumite zodii, care vor simți din plin susținerea Universului.