Traumele copilăriei: Moș Gorilă (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image

Lumea progresistă de azi are o marotă. Copilăria și adolescența sînt, invariabil, etapele unor mari traume emoționale (produse, desigur, de adulții lipsiți de empatie din jurul junelui în formare), ce vor influența negativ comportamentul maturului din viitor. Se susține această ipoteză mult prea stăruitor pentru a nu intra la idei. Ca atare, am început să mă autopsihanalizez (nu merg la specialiști de teama unor revelații devastatoare pentru individul fragil, de 55 de ani, care am devenit, tîrîș-grăpiș, după două decenii și ceva de ceaușism și vreo trei și un pic de tranziție). Credeți-mă sau nu, prin intermediul unor curajoase imersii mnemotehnice, am descoperit, în adîncul psihicului meu, lucruri absolut uluitoare, pe care îndrăznesc să le expun aici, să le exorcizez mai precis, de-a lungul mai multor săptămîni, în speranța că voi fi de ajutor și altor inși vulnerabili din promoția mea.

Deși ne aflăm (încă) în canicula verii, primul episod care mă bîntuie, în coborîrea mea în Maelström, e legat de o zi la grădiniță în preajma unui Crăciun de la începutul anilor ’70. În preajma unei vacanțe de iarnă ar fi mai corect să spun, întrucît pe atunci, Nașterea Mîntuitorului nu se serba oficial. Nici măcar Moș Crăciun nu era Moș Crăciun, ci Moș Gerilă. În dimineața respectivă, de decembrie, cenușie, umedă și friguroasă, am fost strînși toți copiii (caravasăzică cele trei grupe existente – mică, mijlocie și mare) în încăperea centrală a clădirii unde funcționa instituția de educație preșcolară, una cu ștaif altfel (eram coleg, de pildă, între alți bravi ieșeni de care urma să se audă după 1990, cu Mihai-Răzvan Ungureanu, viitorul prim-ministru al României). Vorbim despre o casă veche, boierească, rechiziționată de comuniști și transformată, iată, în Grădi, cum se zice astăzi.

Detaliul este important pentru a se putea vizualiza clar cadrul. Încăperea centrală, unde fuseserăm adunați, constituise odinioară, cu siguranță, salonul pentru oaspeții proprietarilor aristocrați ai conacului. Pentru a fi cuminți și ușor controlabili, am fost așezați aici în genunchi (mă rog, treptat, poziția ajungea să fie a șezutului „turcește”), în tăcere mormîntală, cu ochii ațintiți spre „verandă”. „Veranda” (așa o numeam, la sugestia Doamnelor) reprezenta vestibulul fostei locuințe. Cei care amenajaseră grădinița separaseră incinta în chestiune de încăperea principală printr-o (a doua) intrare din tablă și sticlă. Acolo, pe „verandă”, ne schimbam noi, la sosire, în fiecare dimineață, încălțările „de stradă” cu cele „de școală”, „cipicele” croșetate de bunici ori „balerinii” celebri de la Romarta. Tot în acel spațiu destul de îngust se afla și toaleta principală a clădirii, numită pudic – tot la recomandarea Doamnelor – „cabină”. Cînd te apucau trepidațiile buclucașe ale vezicii, te scuzai politicos și alergai iute-iute „la cabină”.

„Copii”, a spus cu glas solemn buna noastră doamnă educatoare Crăiescu, după ce am fost îngenunchiați în tăcere, „cum știți, curînd intrăm în noul an și, conform tradiției, Moș Gerilă nu v-a uitat. Ne vizitează chiar acum. Are cîte un dar pentru fiecare dintre voi. Veți recita poeziile pe care le-am pregătit împreună și veți fi cuminciori și tăcuți ca niște statui, ca să nu primiți, în loc de cadouaș, un bețișor… Da? Ne-am înțeles?” N-am apucat să strigăm, în cor, „Daaa!”, pentru că am și zărit, în verandă, o umbră ciudată, masivă și șovăitoare, care s-a ițit la intrarea din tablă, prevăzută cu fereastră, pentru aproximativ două secunde. A dispărut subit, cu un zgomot sinistru, de sac cu cartofi aruncat într-o remorcă ruginită. Cele trei Doamne au sărit ca arse, strigînd una către cealaltă: „Vai, vai!”, „A căzut!”, „Repede, repede. Au ieșit, în trombă, în vestibul și, aplecîndu-se, au cules ceva de pe jos. La fel de șovăitoare, umbra a reapărut fantomatic și s-a prelins apoi în direcția „cabinei”.

Doamnele au revenit, surîzînd destul de crispat: „Of, dulapurile astea cu ghete! Sînt prea pline și cad”. A urmat o lungă, istovitoare, liniște. Eram muți de emoție și de teamă… Cînd ne-am fi așteptat mai puțin, s-au auzit niște zgomote infernale din vestibul. Cineva bătea nebunește, cu o rangă am avut senzația (s-a clarificat totuși, mai tîrziu, că era vorba despre un toaig gros), în tabla ușii de trecere dinspre verandă către încăperea de oaspeți, unde noi așteptam paralizați. Stupoare! Geamurile subțiri, prinse superficial în șanțurile ușilor metalice, au cedat. Unul cîte unul au căzut, cu sunete asurzitoare, făcîndu-se țăndări. Ușa s-a deschis violent și a intrat un personaj tulburător, îmbrăcat în palton maro (umflat parcă, pe interior, cu aer de la o pompă), purtînd un fes verde pe cap, o mască de plastic pe față (cu chip de lup), pe care o știam de la librăriile din cartier, și o barbă lungă, în valuri, ce ai fi jurat că era vata dintr-un pachet mare, așa cum avea toată lumea acasă, la baie. Ori, în fine, „la cabină”.

(va urma)

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Duelul în literatură, literatura în duel
Miza lor a fost libertatea, fără de care onoarea și demnitatea își pierd sensul.
image png
Cereale și război
Beat sau nu, funcționarul menționat mai sus riscă zilele astea să aibă parte de o mahmureală zdravănă.
image png
Despre (in)disciplina de partid
Cu alte cuvinte, în politică e nevoie și de un dram de noblețe. Chiar dacă – și tocmai dacă – adversarului îi lipsește.
image png
„Se strică limba”?
Se „strică limba”? Cumva, da. Dar nu asta ne indignează cu adevărat, ci faptul că nu mai sîntem noi aceia care o stricăm.
image png
Winnie-the-Pooh și Primul Război Mondial
De aici pînă la personajul Winnie-the-Pooh din poveștile pentru copii scrise de A.A. Milne nu a fost deloc mult.
image png
Apocalipsa după Petrică
Să nu uităm, România nu e doar țara lui „Petrică și lupul“. E și cea a expresiei „ți s-a urît cu binele”. Dacă minte n-a avut …
image png
Drogangeală
„Se duc să petreacă sau să se rupă pe «droage»?“
image png
Traumele copilăriei: Moș Gorilă (II)
Eu eram, de fapt, cel care trebuia schimbat neîntîrziat. Ratasem cu desăvîrșire „cabina”.
image png
Think Outside the Box
Pentru a contribui la construirea unui viitor mai bun și mai inovator. Dar vrem asta oare?
image png
Un meci absolut penibil, următorul mai reușit. Cum e, de fapt, echipa României?
În alte reprezentative, astea sînt la nivel de beţişoare şi bastonaşe. La noi, de doctorat.
p 7 WC jpg
Revine oare America la izolaționism?
Cei care consideră că ajutorarea Ucrainei nu reprezintă un interes național important pentru America poartă, istoric vorbind, ochelari de cal.
image png
O fostă capitală
După Philadelphia am ajuns la Baltimore, un alt oraș care ni s-a părut trist, dar fără farmecul celui dintîi.
image png
image png
Un Pearl Harbour mai mic
Anne Applebaum a sintetizat, în The Atlantic, relativ simplu: nu rezistența îl provoacă pe Putin, ci slăbiciunea inamicului.
image png
Trei sfaturi de la George P. Shultz
În contextul autohton, cel de-al treilea sfat al dlui Shultz nu e valabil doar pentru miniștrii de Externe. Dar să nu ne facem iluzii. Nimeni nu-l va lua în serios.
image png
Contradicție
Și totuși, de ce și de unde atîta ură împotriva unui sistem generos – de fapt, unicul astfel în toată istoria lumii?
image png
Ana a României: înainte de a fi regină
În gîndul ei era să meargă singură la gară și să îl vadă „pentru o secundă, ascunsă în mulțime”.
image png
Teatru trist
„A căzut o dronă rusească la voi.”
image png
„De etnie...”
Vorbitorii care o folosesc ca atare, cu substantivul neînsoțit de vreun adjectiv, deci fără specificarea unei etnii anume, se referă aproape în exclusivitate la romi.
image png
Să înceapă școala!
Într-o lume plină de dureri și de suferințe, școala poate fi un sanctuar.
image png
image png
Muzee și muzee
Smithsonian Institute e cel mai mare complex muzeal din lume, iar faptul că totul e gratis îl apropie vizitatorilor într-un mod special.
O mare invenție – contractul social jpeg
O carte îndelung așteptată: „Logică juridică” de Codrin Codrea
Opinia potrivit căreia știința logicii este una singură nu are consistență.

Adevarul.ro

image
Farmazon, afaceristul care l-a înfundat pe Dumitru Buzatu, spune că nu pe șeful CJ Vaslui a vrut să-l denunțe
Emil Savin, cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon și „Regele asfaltului”, a spus la Antena 3 că l-a denunțat doar pe expertul din dosarul mitei.
image
Cel mai straniu castel medieval din România, părăsit pe stânci, primește o nouă șansă VIDEO
Castelul Colț din Hunedoara și Curtea nobiliară din Râu de Mori, două dintre cele mai periclitate monumente medievale din România, au rămas ale nimănui după 1990, însă situația lor s-ar putea schimba dramatic
image
Carnea roșie și riscurile pentru sănătate. Dr. Mihaela Bilic: „Pentru liniștea voastră, puneți în farfurie de două ori mai multe legume“
Carnea roșie nu are riscuri pentru sănătate, după o nouă metodă de evaluare a studiilor științifice. Totuși, „pentru liniștea voastră, de câte ori mâncați un grătar puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne!”, susține nutriționista Mihaela Bilic.

HIstoria.ro

image
Cum era așteptat Carol al II-lea la gară? „Lipsește numai d. Titulescu, care nu s-a putut scula”
Gazetăria dintre cele două războaie excela printr-un gen absent în presa de azi: reportajul politic. Jurnalişti de talent, aleşi dintre tineri scriitori, trudind ziua la ziare pentru poezia creată noaptea, erau în stare să transforme într-o proză poliţistă pînă şi o şedinţă de la Finanţe.
image
Inițiativa celor 3 Mari si politica revizionista a Ungariei
Președinta Ungariei, Novak Katalin, a participat miercuri, 6 septembrie, la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, la un an de la ultima vizită a acesteia în capitală. Cu ocazia acestei întâlniri oficiale, între doamna Nova
image
Regina-Mamă Elena, dezamăgită de întâlnirea cu Hitler
După abdicarea Regelui Carol al II-lea, în 1940, și urcarea pentru a doua oară pe tron a lui Mihai, principesa Elena a fost invitată de mareșalul Ion Antonescu să revină în România pentru a fi alături de fiul său.