Traume vestimentare

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Iconofobie jpeg

Am un amic, Timon ╚ślefu╚Ťeanu, profesor universitar, care se ├«mbrac─â elegant. Poart─â papion ╚Öi costume fine, pe care le asorteaz─â cu pantofi din piele scump─â. Unii ├«l acuz─â pe Timon c─â nu ar avea proprietatea rigorilor vestimentare, ap─âr├«nd, at├«t ├«n amfiteatru, c├«t ╚Öi la pia╚Ť─â, ├«n frac. Se sugereaz─â c─â, ├«n spatele compulsiei de dandy, s-ar ascunde o anumit─â presiune emo╚Ťional─â, vecin─â cu psihopatia. Cei r─âi de gur─â pretind chiar c─â nu s-ar mira s─â-l vad─â pe ╚ślefu╚Ťeanu decompens├«ndu-se ├«ntr-o bun─â zi. ╚śi-l imagineaz─â r─âs─ârind pe coridoarele pline cu oameni, aranjat ca un prin╚Ť, dar ├«narmat cu un topor. Cu o grimas─â de p─âpu╚Ö─â mecanic─â, va lovi atunci s├«rguincios, sus╚Ťin ei, ├«n dreapta ╚Öi ├«n st├«nga. Trecerea cursurilor online a pus cap─ât specula╚Ťiilor, dar, deun─âzi, am primit un mesaj alarmant de la colegul nostru. ÔÇ×CodrineÔÇŁ, scria el acolo, ÔÇ×vreau s─â te v─âd pe Zoom. Simt c─â o iau razna. Tu analizezi nevrozele prizonierilor lag─ârului academic ╚Öi, de aceea, m─â po╚Ťi ajuta.ÔÇŁ M-am conectat la ora stabilit─â. ├Än ecranul calculatorului s-a i╚Ťit un ╚ślefu╚Ťeanu descompus, lipsit de elegan╚Ťa care-l consacrase. ÔÇ×Nu mai rezist, am halucina╚Ťii, trebuie s─â vorbesc cu cineva care m─â ├«n╚Ťelege!ÔÇŁ, ╚Öi-a ├«nceput Timon tirada. ÔÇ×S├«nt disperat. De c├«nd predau ├«n regim online, nu mai am for╚Ťa s─â m─â ├«mbrac exemplar. Elegan╚Ťa nu reprezint─â pentru mine un moft, ci o form─â de terapie. S├«nt traumatizat de trei decenii ╚Öi doar a╚Öa reu╚Öesc s─â-mi ╚Ťin angoasele ├«n fr├«u. Ca t├«n─âr preparator, am ie╚Öit, ├«n 1990, ├«n Germania, al─âturi de dou─â colege de Catedr─â mai ├«n v├«rst─â. Un profesor a avut grij─â de noi. Ne-a plimbat, ne-a hr─ânit, ne-a bibilit. ├Äntr-o sear─â, ne-a invitat la cin─â, la el acas─â. ╚śi neam╚Ťul, ╚Öi nevast─â-sa erau ├«mbr─âca╚Ťi ca pentru concertul de Anul Nou. Lum├«n─âri pe mas─â, argint─ârii ╚Öi cristaluri. Felul principal: fondue au fromage suisse. Introduceam ni╚Öte ╚Ťepu╚Öe metalice, cu crutoane ├«nfipte ├«n v├«rf, ├«ntr-un castron imens, ├«n care, la flac─âr─â de l─âmpi╚Ť─â, se topea, prin fierbere, br├«nz─â ├«n vin. Deodat─â, so╚Ťia profului se ridic─â ╚Öi spune: ┬źAm o surpriz─â pentru voi! Ni╚Öte h─âinu╚Ťe str├«nse de vecinii no╚Ötri ca ajutoare. Auzind c─â avem invita╚Ťi rom├óni, au insistat s─â vi le d─âm vou─â┬╗. Odat─â o v─âd pe bab─â c─â merge sprinten─â ├«n podul casei, de unde se ├«ntoarce cu un sac gigantic de boarfe. Avea aerul enigmatic al matroanei versate, alunecoase, aflate pe punctul de a-╚Ťi oferi domni╚Öoara cea mai select─â din stabiliment.ÔÇŁ

╚ślefu╚Ťeanu a f─âcut o pauz─â, apoi ╚Öi-a reluat povestea: ÔÇ×A v─ârsat con╚Ťinutul sacului ├«n mijlocul sufrageriei. S-a format un morman sumbru, moale, de culori incerte. ┬źLua╚Ťi, proba╚Ťi!┬╗, a zis. Colegele mele s-au repezit ca doi hultani asupra rufelor. ╚śi leii smulg h─âlcile de carne din trupul antilopei v├«nate cu mai mult─â gra╚Ťie dec├«t tr─âgeau ele de fiecare elastic. Scoteau, cu gr─âbire, din movila textil─â, diverse orori pe care ╚Öi le a╚Öezau, cochet, pe deasupra hainelor proprii. Am apucat s─â percep pe retin─â c├«╚Ťiva chilo╚Ťi ├«ng─âlbeni╚Ťi, de╚Öira╚Ťi, asimetrici ╚Öi un costuma╚Ö de sugar cu o gaur─â ars─â ├«n piept (f─âcut─â pesemne de un fier de c─âlcat, dar care mie mi-a p─ârut a fi urma unui glon╚Ť). Am ame╚Ťit ╚Öi am c─âzut cu capul ├«n castronul cu br├«nz─â fondue. Din fericire, m-a extras la timp profesorul, apuc├«ndu-m─â hot─âr├«t de frez─â, aidoma apa╚Öului gata s─â ia scalpul unui inamic. Am r─âmas cu halucina╚Ťii ╚Öi anxiet─â╚Ťi. M-am vindecat ├«ntruc├«tva doar atunci c├«nd am avut inspira╚Ťia s─â ies din spirala care cauzase marasmul ÔÇô din tabloul vestimentar, cum ar veni. Am ├«nceput s─â-mi pun ├«naintea ochilor, exclusiv, haine frumoase ╚Öi elegante care, treptat, au ╚Öters viziunile horror ale acelei seri. Vreme de treizeci de ani, m-am ├«mbr─âcat constant ca un lord englez. Nu din vanitate, ci de nevoie. Terapeutic. ╚śi a venit aceast─â nenorocit─â de pandemie! Am ├«ncercat s─â supravie╚Ťuiesc. M-am luptat cu b─ârb─â╚Ťie. Nu doream s─â fiu anihilat de un virus. Am umblat ├«n cas─â, un timp, pus la patru ace. Din p─âcate, m-au reclamat la Jandarmerie ni╚Öte curieri care veneau pe la mine cu diverse comenzi. Cic─â n-a╚Ö fi respectat carantina, fiind singurul lor client care a╚Öteapt─â livr─ârile ├«mpopo╚Ťonat ╚Öi nu ├«n pijama (ca toat─â lumea), semn clar c─â a╚Ö fi sosit proasp─ât de la petreceri cu iresponsabili f─âr─â masc─â. Jandarmii i-au crezut, mi-au ars o amend─â de mi-au s─ârit capacele, ba ╚Öi ni╚Öte perechi de palme, la protestele mele absolut justificate, ╚Öi au hot─âr├«t s─â m─â verifice periodic. Carantina a fost, pentru mine, arest la domiciliu, cu vizite regulate ale ofi╚Ťerilor de proba╚Ťiune. Am c─âzut ├«n prostra╚Ťie. M─â ar─ât acum, la u╚Ö─â, numai ├«n chilo╚Ťi ├«ng─âlbeni╚Ťi, de╚Öira╚Ťi, asimetrici... Halucina╚Ťiile nu au ├«nt├«rziat s─â apar─â. A╚Öa cum vedea Macbeth pumnalul urm─ârindu-l, eu v─âd un costuma╚Ö de prunc ne├«n╚Ť─ârcat, cu o gaur─â ├«n piept, dans├«ndu-mi macabru ├«n fa╚Ťa ochilor. M─â cuprinde pe dup─â g├«t cu pantalona╚Öii lui prev─âzu╚Ťi cu papucei... Nu mai rezist. Am luat toporul din debaraua cu scule. Am hotar├«t s─â m─â ap─âr. Orice-ar fi!ÔÇŁ.

Codrin Liviu Cu╚Ťitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universit─â╚Ťii din Ia╚Öi. Cea mai recent─â carte publicat─â: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
┼×oferii nu vor mai putea parca gratis ├«n centrul Bucure┼čtiului
├Äncep├ónd cu luna august ┼čoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate ├«n centrul Capitalei sau pe trotuar, a anun┼úat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre ┼či bariere automate, iar cei care parcheaz─â pe trotuar vor fi sanc┼úiona┼úi.
image
Un apropiat al lui Kad├«rov sus┼úine c─â cecenii ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ dac─â ÔÇ×Putin nu ├«i va opriÔÇŁ VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kad├«rov, Magomed Daudov, pre┼čedintele parlamentului cecen, afirm─â c─â unit─â┼úile cecene care lupt─â ├«n Ucraina ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ┬ádac─â ÔÇ×Putin nu le va opriÔÇŁ.
image
Firm─â IT din Cluj implicat─â ├«n e┼čecul unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la e┼čecul lans─ârii unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firm─â IT din Cluj, arat─â Forbes ├«n edi┼úia interna┼úional─â. Articolul a declan┼čat o serie de m─ârturii de la angaja┼úi ai companiei, dar ┼či o reac┼úie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.