Traume vestimentare

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Iconofobie jpeg

Am un amic, Timon Șlefuțeanu, profesor universitar, care se îmbracă elegant. Poartă papion și costume fine, pe care le asortează cu pantofi din piele scumpă. Unii îl acuză pe Timon că nu ar avea proprietatea rigorilor vestimentare, apărînd, atît în amfiteatru, cît și la piață, în frac. Se sugerează că, în spatele compulsiei de dandy, s-ar ascunde o anumită presiune emoțională, vecină cu psihopatia. Cei răi de gură pretind chiar că nu s-ar mira să-l vadă pe Șlefuțeanu decompensîndu-se într-o bună zi. Și-l imaginează răsărind pe coridoarele pline cu oameni, aranjat ca un prinț, dar înarmat cu un topor. Cu o grimasă de păpușă mecanică, va lovi atunci sîrguincios, susțin ei, în dreapta și în stînga. Trecerea cursurilor online a pus capăt speculațiilor, dar, deunăzi, am primit un mesaj alarmant de la colegul nostru. „Codrine”, scria el acolo, „vreau să te văd pe Zoom. Simt că o iau razna. Tu analizezi nevrozele prizonierilor lagărului academic și, de aceea, mă poți ajuta.” M-am conectat la ora stabilită. În ecranul calculatorului s-a ițit un Șlefuțeanu descompus, lipsit de eleganța care-l consacrase. „Nu mai rezist, am halucinații, trebuie să vorbesc cu cineva care mă înțelege!”, și-a început Timon tirada. „Sînt disperat. De cînd predau în regim online, nu mai am forța să mă îmbrac exemplar. Eleganța nu reprezintă pentru mine un moft, ci o formă de terapie. Sînt traumatizat de trei decenii și doar așa reușesc să-mi țin angoasele în frîu. Ca tînăr preparator, am ieșit, în 1990, în Germania, alături de două colege de Catedră mai în vîrstă. Un profesor a avut grijă de noi. Ne-a plimbat, ne-a hrănit, ne-a bibilit. Într-o seară, ne-a invitat la cină, la el acasă. Și neamțul, și nevastă-sa erau îmbrăcați ca pentru concertul de Anul Nou. Lumînări pe masă, argintării și cristaluri. Felul principal: fondue au fromage suisse. Introduceam niște țepușe metalice, cu crutoane înfipte în vîrf, într-un castron imens, în care, la flacără de lămpiță, se topea, prin fierbere, brînză în vin. Deodată, soția profului se ridică și spune: «Am o surpriză pentru voi! Niște hăinuțe strînse de vecinii noștri ca ajutoare. Auzind că avem invitați români, au insistat să vi le dăm vouă». Odată o văd pe babă că merge sprintenă în podul casei, de unde se întoarce cu un sac gigantic de boarfe. Avea aerul enigmatic al matroanei versate, alunecoase, aflate pe punctul de a-ți oferi domnișoara cea mai selectă din stabiliment.”

Șlefuțeanu a făcut o pauză, apoi și-a reluat povestea: „A vărsat conținutul sacului în mijlocul sufrageriei. S-a format un morman sumbru, moale, de culori incerte. «Luați, probați!», a zis. Colegele mele s-au repezit ca doi hultani asupra rufelor. Și leii smulg hălcile de carne din trupul antilopei vînate cu mai multă grație decît trăgeau ele de fiecare elastic. Scoteau, cu grăbire, din movila textilă, diverse orori pe care și le așezau, cochet, pe deasupra hainelor proprii. Am apucat să percep pe retină cîțiva chiloți îngălbeniți, deșirați, asimetrici și un costumaș de sugar cu o gaură arsă în piept (făcută pesemne de un fier de călcat, dar care mie mi-a părut a fi urma unui glonț). Am amețit și am căzut cu capul în castronul cu brînză fondue. Din fericire, m-a extras la timp profesorul, apucîndu-mă hotărît de freză, aidoma apașului gata să ia scalpul unui inamic. Am rămas cu halucinații și anxietăți. M-am vindecat întrucîtva doar atunci cînd am avut inspirația să ies din spirala care cauzase marasmul – din tabloul vestimentar, cum ar veni. Am început să-mi pun înaintea ochilor, exclusiv, haine frumoase și elegante care, treptat, au șters viziunile horror ale acelei seri. Vreme de treizeci de ani, m-am îmbrăcat constant ca un lord englez. Nu din vanitate, ci de nevoie. Terapeutic. Și a venit această nenorocită de pandemie! Am încercat să supraviețuiesc. M-am luptat cu bărbăție. Nu doream să fiu anihilat de un virus. Am umblat în casă, un timp, pus la patru ace. Din păcate, m-au reclamat la Jandarmerie niște curieri care veneau pe la mine cu diverse comenzi. Cică n-aș fi respectat carantina, fiind singurul lor client care așteaptă livrările împopoțonat și nu în pijama (ca toată lumea), semn clar că aș fi sosit proaspăt de la petreceri cu iresponsabili fără mască. Jandarmii i-au crezut, mi-au ars o amendă de mi-au sărit capacele, ba și niște perechi de palme, la protestele mele absolut justificate, și au hotărît să mă verifice periodic. Carantina a fost, pentru mine, arest la domiciliu, cu vizite regulate ale ofițerilor de probațiune. Am căzut în prostrație. Mă arăt acum, la ușă, numai în chiloți îngălbeniți, deșirați, asimetrici... Halucinațiile nu au întîrziat să apară. Așa cum vedea Macbeth pumnalul urmărindu-l, eu văd un costumaș de prunc neînțărcat, cu o gaură în piept, dansîndu-mi macabru în fața ochilor. Mă cuprinde pe după gît cu pantalonașii lui prevăzuți cu papucei... Nu mai rezist. Am luat toporul din debaraua cu scule. Am hotarît să mă apăr. Orice-ar fi!”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi