Tranziție

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Președintele Statelor Unite continuă să pretindă că a cîștigat alegerile și că va avea un al doilea mandat. Feed-ul de Twitter al lui Donald Trump e mai viu ca niciodată, însă, deși e citit de toată lumea, presa îl citează tot mai rar. Apoi, a devenit  ceva banal avertismentul care însoțește unele dintre tweet-uri cu privire la veridicitatea afirmațiilor prezidențiale.

Unul dintre firele narative cele mai interesante din saga alegerilor americane e reprezentat de despărțirea lui Trump de canalul de televiziune Fox News. Încă din primele ore post-alegeri, campania sa a făcut eforturi viguroase pentru a convinge Fox să retragă estimarea privind victoria lui Joe Biden în statul Arizona. Un eșec, stația deținută de familia Murdoch a rămas fermă. Ulterior, Fox a fost urmat și de celelalte mari rețele de televiziune, iar nemulțumirea președintelui a devenit tot mai vizibilă. În prezent, Trump recomandă viguros publicului său să urmărească One America Network, o rețea TV hiperconservatoare și cu un istoric cel puțin discutabil în privința acurateții informațiilor pe care le difuzează.

De altfel, în 2016, pe vremea cînd credea că va pierde alegerile în fața lui Hillary Clinton, actualul președinte cocheta cu ideea de a-și înființa propria rețea TV. Ideea se întoarce zilele astea, dar nu e exclusă nici o soluție hibridă în care fostul star de reality-show se va asocia uneia dintre rețelele existente pe post de star politic și de comentator și, de ce nu, viitor candidat în 2024.

Deocamdată, însă, în background, se produce un alt fenomen media interesant. Tot mai mulți conservatori americani, exasperați de intervențiile și avertismentele din partea platformelor de social media, caută alternative. Am mai scris aici despre Parler, un soi de Twitter alternativ care pretinde că respectă cu strictețe dreptul la liberă exprimare. În fapt, e vorba de un start-up care, inevitabil, se va lovi de aceleași probleme ca și rețelele consacrate atunci cînd va atinge dimensiuni și relevanță comparabile. Problema independenței platformelor de social media nu are încă rezolvare, autoreglementarea e un eșec major și, cel puțin în cazul acesta, o intervenție a guvernelor e nu numai necesară, dar și mult întîrziată.

Între timp, însă, președintele ales avertizează că întîrzierea tranziției către noua administrație riscă să ducă la pierderi de vieți omenești. Concret, Joe Biden se referă la eforturile de distribuire a vaccinului pentru COVID-19. De altfel, pentru că startul tranziției întîrzie, președintele ales nu are acces nici la informații clasificate. Iar dacă situația se prelungește, pe 20 ianuarie noua administrație va trebui să înceapă practic de la zero. Ar fi pentru prima oară cînd se întîmplă așa ceva, dat fiind că procesul de transfer al puterii este relativ bine reglementat și cunoscut tuturor părților. Complexitatea sa obligă, în vremuri normale, cel puțin, administrația care pleacă și cea care vine să lucreze împreună, astfel încît să nu existe sincope în activitatea guvernului.

Deși intensitatea de săptămînile trecute lasă loc, încet-încet, unor complicate și nespectaculoase dispute juridico-administrative, chestiunea transferului de putere în Statele Unite rămîne unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda internațională. Majoritatea guvernelor din lumea liberă – cu mici excepții ridicole ca Slovenia, de exemplu – au recunoscut victoria taberei democrate și evită acum să emită orice fel de opinie despre felul în care principala superputere a lumii își administrează schimbarea de guvern. Din spatele aceste tăceri respectuoase răzbate însă teama plecată dintr-un scenariu pe care nimeni nu vrea să îl rostească cu voce tare.

„Și dacă Trump e serios?” Sau, și mai important: „Și dacă nenumăratele procese deschise de campania republicană produc rezultate?”. Sigur, aici sîntem deja adînc în teritoriul speculațiilor. Apoi, mai este și varianta în care procesele nu se termină la timp, Trump refuză ferm să accepte înfrîngerea, iar Statele Unite intră, după 20 ianuarie, într-o zonă confuză și neverificată, cu doi președinți care își dispută mandatul și nici unul nu e pe deplin la putere. Material pentru filme de categoria B despre dictaturi africane.

Analiștii politici americani se feresc, la rîndul lor, să vorbească foarte mult despre scenariile acestea. Consensul pare să fie acela că Trump trece printr-un proces mai lent de acceptare a înfrîngerii, însă, în cele din urmă, se va dovedi rezonabil și va elibera scaunul de la Casa Albă.

Ceea ce se întîmplă acum în Statele Unite este important și din alt punct de vedere. Orice lider cu tendințe autoritariste de pe lumea asta va putea invoca încăpățînările lui Trump ca să-și justifice tot felul de tertipuri pentru menținerea la putere. Și dacă Trump trebuie să aștepte cu sufletul la gură verdictele unei Justiții independente, în alte țări, inclusiv europene, judecătorii sînt mult mai atenți la direcția din care bate vîntul. Or, fie și numai din acest punct de vedere, Trump face un uriaș deserviciu nu numai societății americane, ci lumii întregi.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

alba hudesti (2) jpg
Un alt tezaur pierdut de pe teritoriul României. Comoara prințesei ostrogote și cum s-au ales românii, în loc de aur, doar cu niște poze
Un impresionant tezaur descoperit pe teritoriul județului Botoșani aproape de jumătatea secolului al XIX lea a fost pierdut pentru totdeauna. Tezaurul a fost luat și dus în muzeele din Rusia. În schimb românii s-au ales doar cu un set de poze, cu o parte dintre obiectele descoperite.
banner marina florea jpg
Coiful de aur FOTO captura TVR png
Coiful de aur de la Coțofenești a fost folosit ca adăpătoare pentru găini, după ce a fost găsit de un grup de copii acum 100 de ani
Coiful de Aur de la Coțofenești, parte a tezaurului dacic furat sâmbătă de la Muzeul din Drents, are o poveste uluitoare, care arată că a fost găsit întâmplător de un grup de copii, în jurul anului 1926, și folosit pe post de adăpătoare pentru găini înainte ca el să fie văzut de un cunoscător.
informatie fake, foto Facebook jpg
Jandarmeria dezminte informaţia potrivit căreia un angajat al său ar fi demisionat după ce şi-a văzut părinţii la protestele din Capitală
Jandarmeria Română avertizează asupra faptului că o nouă informaţie falsă a devenit virală pe reţelele de sociale. Este vorba despre o fotografie a unui jandarm care şi-ar fi dat demisia după ce şi-a văzut părinţii la un miting din Bucureşti, unde se afla în misiune.
front 1 jpg
Au stabilit un nou record Guinness! Toate persoanele din acest cor au peste 90 de ani: „Este cu adevărat ceva special”
Un grup de 17 persoane cu vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani a demonstrat că nu există limite când vine vorba despre pasiunea pentru muzică.
Coca Cola jpg
În băuturile Coca-Cola a fost identificat un conținut mult prea mare de clorat. Retragere masivă a unor produse vândute în Europa
Îmbuteliatorul european al băuturilor Coca-Cola a anunțat luni o operațiune de retragere masivă de pe piață a unor produse vândute în Europa, după descoperirea unui conținut mult prea mare de clorat.
Chişinău (colaj). Carte poștală din perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Procesul de urbanizare în România Mare, conform datelor recensământului detaliat din 1930
Statul național român s-a format în urma Marii Uniri din anul 1918 și autoritățile au dorit să realizeze o radiografie detaliată a situației țării după trecerea unui deceniu.
Militari ucraineni razboi ucraina Bahmut 7 august 2023 profimedia 0795026976 jpg
Elevii din Rusia învață ca Moscova „a fost forţată” să atace Ucraina. Un nou manual editat de consilierul lui Vladimir Putin
Un nou manual şcolar, prezentat la Moscova şi intitulat „Istoria Militară a Rusiei”, prezintă Ucraina drept „un cap de pod agresiv anti-rusesc” al Occidentului şi explică faptul că Rusia a fost „forţată” să înceapă un război pentru propria securitate.
casatorie jpg
Motivul pentru care o americancă s-a stabilit definitiv în România. Ce lucruri au făcut-o să adore țara noastră: „Banii nu pot cumpăra așa ceva”
O femeie din Statele Unite, care s-a măritat cu un român a mărturisit că este absolut fascinată de țara noastră. Americanca s-a lăsat cucerită atât de natură, cât și de bunătatea oamenilor, astfel că a decis să se mute definitiv în România, în urma cu nouă ani.