Tranziție

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Președintele Statelor Unite continuă să pretindă că a cîștigat alegerile și că va avea un al doilea mandat. Feed-ul de Twitter al lui Donald Trump e mai viu ca niciodată, însă, deși e citit de toată lumea, presa îl citează tot mai rar. Apoi, a devenit  ceva banal avertismentul care însoțește unele dintre tweet-uri cu privire la veridicitatea afirmațiilor prezidențiale.

Unul dintre firele narative cele mai interesante din saga alegerilor americane e reprezentat de despărțirea lui Trump de canalul de televiziune Fox News. Încă din primele ore post-alegeri, campania sa a făcut eforturi viguroase pentru a convinge Fox să retragă estimarea privind victoria lui Joe Biden în statul Arizona. Un eșec, stația deținută de familia Murdoch a rămas fermă. Ulterior, Fox a fost urmat și de celelalte mari rețele de televiziune, iar nemulțumirea președintelui a devenit tot mai vizibilă. În prezent, Trump recomandă viguros publicului său să urmărească One America Network, o rețea TV hiperconservatoare și cu un istoric cel puțin discutabil în privința acurateții informațiilor pe care le difuzează.

De altfel, în 2016, pe vremea cînd credea că va pierde alegerile în fața lui Hillary Clinton, actualul președinte cocheta cu ideea de a-și înființa propria rețea TV. Ideea se întoarce zilele astea, dar nu e exclusă nici o soluție hibridă în care fostul star de reality-show se va asocia uneia dintre rețelele existente pe post de star politic și de comentator și, de ce nu, viitor candidat în 2024.

Deocamdată, însă, în background, se produce un alt fenomen media interesant. Tot mai mulți conservatori americani, exasperați de intervențiile și avertismentele din partea platformelor de social media, caută alternative. Am mai scris aici despre Parler, un soi de Twitter alternativ care pretinde că respectă cu strictețe dreptul la liberă exprimare. În fapt, e vorba de un start-up care, inevitabil, se va lovi de aceleași probleme ca și rețelele consacrate atunci cînd va atinge dimensiuni și relevanță comparabile. Problema independenței platformelor de social media nu are încă rezolvare, autoreglementarea e un eșec major și, cel puțin în cazul acesta, o intervenție a guvernelor e nu numai necesară, dar și mult întîrziată.

Între timp, însă, președintele ales avertizează că întîrzierea tranziției către noua administrație riscă să ducă la pierderi de vieți omenești. Concret, Joe Biden se referă la eforturile de distribuire a vaccinului pentru COVID-19. De altfel, pentru că startul tranziției întîrzie, președintele ales nu are acces nici la informații clasificate. Iar dacă situația se prelungește, pe 20 ianuarie noua administrație va trebui să înceapă practic de la zero. Ar fi pentru prima oară cînd se întîmplă așa ceva, dat fiind că procesul de transfer al puterii este relativ bine reglementat și cunoscut tuturor părților. Complexitatea sa obligă, în vremuri normale, cel puțin, administrația care pleacă și cea care vine să lucreze împreună, astfel încît să nu existe sincope în activitatea guvernului.

Deși intensitatea de săptămînile trecute lasă loc, încet-încet, unor complicate și nespectaculoase dispute juridico-administrative, chestiunea transferului de putere în Statele Unite rămîne unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda internațională. Majoritatea guvernelor din lumea liberă – cu mici excepții ridicole ca Slovenia, de exemplu – au recunoscut victoria taberei democrate și evită acum să emită orice fel de opinie despre felul în care principala superputere a lumii își administrează schimbarea de guvern. Din spatele aceste tăceri respectuoase răzbate însă teama plecată dintr-un scenariu pe care nimeni nu vrea să îl rostească cu voce tare.

„Și dacă Trump e serios?” Sau, și mai important: „Și dacă nenumăratele procese deschise de campania republicană produc rezultate?”. Sigur, aici sîntem deja adînc în teritoriul speculațiilor. Apoi, mai este și varianta în care procesele nu se termină la timp, Trump refuză ferm să accepte înfrîngerea, iar Statele Unite intră, după 20 ianuarie, într-o zonă confuză și neverificată, cu doi președinți care își dispută mandatul și nici unul nu e pe deplin la putere. Material pentru filme de categoria B despre dictaturi africane.

Analiștii politici americani se feresc, la rîndul lor, să vorbească foarte mult despre scenariile acestea. Consensul pare să fie acela că Trump trece printr-un proces mai lent de acceptare a înfrîngerii, însă, în cele din urmă, se va dovedi rezonabil și va elibera scaunul de la Casa Albă.

Ceea ce se întîmplă acum în Statele Unite este important și din alt punct de vedere. Orice lider cu tendințe autoritariste de pe lumea asta va putea invoca încăpățînările lui Trump ca să-și justifice tot felul de tertipuri pentru menținerea la putere. Și dacă Trump trebuie să aștepte cu sufletul la gură verdictele unei Justiții independente, în alte țări, inclusiv europene, judecătorii sînt mult mai atenți la direcția din care bate vîntul. Or, fie și numai din acest punct de vedere, Trump face un uriaș deserviciu nu numai societății americane, ci lumii întregi.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.