Transformarea unei tipologii

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Iconofobie jpeg

Interacțiunile zilnice cu universul autohton înconjurător mă fac să realizez „pe viu“ mersul înainte al istoriei. Riscînd sau nu banalitatea, stigmatul locului comun și al căderii în truism, trebuie să ne repetăm în fiecare moment că viața nu stă pe loc, modificînd, erodînd orice detaliu al existențelor noastre cu o implacabilitate de-a dreptul tulburătoare. Pînă și lucrurile așa-zicînd „rele“ se transformă în „mai rău“, trăindu-și, dacă mă pot exprima astfel, propria „degenerare“. Am un exemplu probabil neașteptat. Mă voi referi la o meteahnă autohtonă, nocivă atît în sine (e absolut stingheritoare), cît și prin efectele colaterale, generate asupra mentalității celor foarte tineri. Să încep însă cu începutul. Recent, o colegă de catedră m-a abordat furioasă. Nu pe mine, ci pe lume. „Nici nu știi“, a spus ea apăsat, „cu cîtă bucurie ți-am lecturat, zilele astea, a nu știu cîta oară, textele din Dilema veche, de acum doi-trei ani, despre inspecțiile de gradul întîi. Sînt mai actuale ca oricînd!“ Am povestit, într-adevăr, în mai multe rînduri, snoave, ilustrative pentru „în-tînirile“ învățămîntului universitar cu cel preuniversitar pe palierul respectivelor „grade didactice“. „Întîlniri“ nu prea onorante, recunosc, pentru nici una dintre părți. Totuși, în-tîmplările narate acolo erau, bănuiam, de domeniul trecutului (cu precădere, ceaușist), derivînd dintr-o „cultură“, speram, depășită, obsoletă, retardată. Cum puteau fi ele așadar „de actualitate“, în contextul unei noi generații de profesori (în licee și universități), formate în spirit european, prin contact nemijlocit cu practicile civilizațiilor apusene?

„Se poate și încă rău de tot!“, a strigat interlocutoarea mea consternată, sesizîndu-mi naivitatea. „Se vede că nu ai mai fost pe la grade cît timp te-ai dat decan (am acceptat tăcut ironia, pentru că doamna nu mințea: refuzasem, pe bandă rulantă, aceste inspecții, ușor egoist, în ultimii ani, n.m.). Eu tocmai m-am întors de la unul, unde mesele au fost întinse, în școală, exact cum scriai tu cîndva, cu tot tacîmul bahic și gastronomic, de la ora 7,30 dimineața. În postură de președintă de comisie, am încercat să temperez entuziasmul petrecăreț, dar, neavînd susținere nici din partea colegei îndrumătoare, nici din aceea a metodistei de la inspectoratul județean, nu am reușit decît să-mi compromit propria imagine. Am devenit un fel de Gică-Contra, o babetă austeră și cumva nefericită de fericirea celorlalți. S-a băut și s-a mîncat, prin urmare, toată ziua, precum în alegoriile lui Rabelais, punîndu-se activitatea școlară, pentru care sosisem în liceu, pe locul al șaișpelea. Mi s-a făcut jenă s-o sancționez pe candidată la notă (cum ar fi meritat), întrucît mi se crease deja imaginea de zgripțuroaică odioasă, insensibilă la minunatele obiceiuri moldovenești. La terminarea inspecției, am pus totuși, cu fermitate, piciorul în prag și am cerut să plecăm (noi, comisia) imediat, refuzînd orice (alt) ospăț de închidere…“

Am rîs, comentînd: „Abia atunci ai devenit zgripțuroaică…“. „Ei bine, află că nu am mai avut cînd să devin. Pricepînd că ne cărăm pe bune, ce-i apucă pe îmbujorații organizatori ai bairamului final? Înhață niște plase de rafie și aruncă în ele repede, de‑a valma, nenumărate fripturi, cîrnați, torturi, băuturi și tartinuțe de pe mesele îmbelșugate. Spre stupoarea mea, deopotrivă universitara și metodista primesc sacoșele în cauză cu gestică nonșalantă și iute, adăugînd complezent-ipocritul Vai, nu trebuia de rigoare. Am fugit, urlînd, în gînd, aidoma personajului lui Joseph Conrad – The horror! The horror!“.  În ceea ce mă privește, am înțeles un detaliu cert din pățania bietei profesoare. Nu mai trebuia să-l recitească pe Caragiale sau să-i explice cineva sensul termenului de „fripturist“. Trăise, nemediat, experiența fripturismului. Se putea considera expertă în materie. Obținuse, cu brio, aș spune, centura neagră în psihologia fripturistică. De altfel, am realizat că însăși mirarea mea inițială fusese complet nefondată. De ce ar fi esențialmente diferit segmentul educațional (fie el și expus axiologiilor apusene) de restul unei țări unde fripturismul a ajuns mod de viață? Oare vajnicii noștri politicieni nu umblă, la rîndul lor, de multă vreme, prin Occident? Cu ce folos? Vorba aia, se duc boi și se întorc vaci.

Originalitatea fripturismului băștinaș actual vine din faptul că, după cum se vede, a încetat să mai fie clasicul oportunism social, transformîndu-se într-o versiune de tipologie ieftină și stînjenitoare. Vechiul oportunist arăta o oarecare artă a seducției, se strecura, inteligent, printre ițele mecanismelor puterii. Fripturistul de tip nou este un maimuțoi leneș, profund inactiv, cu vocația înnăscută a întinderii mîinii, paradoxal, chiar și atunci cînd, din perspectiva strict mercantilă a tranzacționării, culmea, ar avea ceva de oferit, poate mai important și mai vizibil decît ceea ce primește la schimb. Capul etern plecat, inima sfîșiată de mediocritate și coloana vertebrală înclinată de îndelungi umilințe îl fac nedemn pînă și de „iscusința“ caragialianului său prototip. De la fripturistul „trădării știute și de noi“, românitatea a involuat, iată, către fripturistul sacoșei soioase de rafie, cu miros pătrunzător de mititei.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Un roman de știință
Bill Bryson nu este om de știință, nu are o formație științifică și, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare să aibă în spate un proces de înțelegere, de clarificare a unor lucruri, pînă la nivelul la care devin accesibile oricărui om cu o minimă educație academică.
Bătălia cu giganții jpeg
Datoria Europei
Nici Franța, nici Germania și nici – cu atît mai puțin! – Țările de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigențele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Mi-e greu să pricep de ce a certa pe toată lumea e o formă de „acțiune”.
Frica lui Putin jpeg
„Nu umiliți Franța, domnule președinte!”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat de două ori, nu o singură dată, că „nu trebuie umilită Rusia”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lecție pentru care mă tem că opulentul nostru continent, cu birocrația lui pe cît de groasă, pe atît de nevolnică, cu politicienii lui minusculi, nu este pregătit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
În primăvara anului 1897, la etajul al patrulea al școlii publice Cooper Union din Manhattan pe care o înființase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lungă istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a defăimării profesorilor a devenit la noi pandemică și are un gust nu amar, ci de-a dreptul grețos, cel puțin în percepția mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuză Occidentul să numească fascistă Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascistă Rusia lui Putin se explică prin contextul psiho-istoric al țărilor europene.
Un sport la Răsărit jpeg
Ce mai facem cu Naționala?
Ne torturează şi o torturăm, chestiune din care nimeni nu va rămîne întreg. Echipa României nu e altceva decît oglinda României.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neapărat ipocrizie, cum ar zice unii, ci politețe și meserie.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.