Traiectorii implacabile

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
Iconofobie jpeg

Cred că obsesia predestinării – atît de prezentă în mentalitarul tradițional și, cu precădere, în cel antic – nu l-a părăsit pe om nici astăzi, în ciuda dezvoltării științei, a progresului tehnologiilor și a rafinării religioase. Sîntem încă tentați să punem totul pe seama destinului și poate că, în bună măsură (voi recunoaște acest lucru de la bun început), avem și dreptate să procedăm astfel. Într-o lume încărcată de enigme, supoziții și speculații, destinul a rămas, să admitem, o certitudine. El are capacitatea „conceptuală” de a explica plenar universul și, totodată, deține forța „hermeneutică” necesară de a învesti cu sens intervalele criptice ale existenței. „Clarifică”, „dezvăluie”, „lămurește”, „prezintă”, „expune”, „ilustrează”, „dovedește”, „predică”. Pe scurt, umple golul misterios al ontologiei, fundamentează transcendentul. „Așa a fost scris!”, „N-a fost să fie!”, „Asta a fost soarta!” etc. reprezintă doar cîteva crîmpeie dintr-o străveche înțelepciune umană (acumulată, desigur, empiric), ce conferă destinului funcționalitate demiurgică în viața individului. Dacă, în orice chestiune referitoare la ființare, ne putem arăta dilematici, interpretativi, dubitativi sau estimativi, în fața sorții, pare-se, găsim, prin intermediul unei experiențe milenare, consensul perfect: ne supunem, cu toții, necondiționat.

Anticii considerau destinul, se știe, implacabil. Adică imposibil de ocolit. S-a scris atunci, semnificativ, pe această temă. Tragedia dramaturgului grec Sofocle, Oedipus Rex / Oedip rege constituie totuși, de departe, parabola cea mai sugestivă asupra caracterului inevitabil al sorții omenești. Să observăm că „inevitabilul” se manifestă, din cauza naturii sale neconcesive, în mod malign și, de aceea, devine automat tragic (nu numai de „neocolit” așadar, ci și „lipsit de soluție”, „de nerezolvat”, cu alte cuvinte). Prin urmare, latinii asociau substantivul „destin” cu adjectivul „rău” în construcția (uzuală) fatum malus. Tragedia unei „sorți nefaste” este, de altfel, și povestea tebanului Oedip. El se naște, după cum anunță fatidic oracolul, cu o predestinare sinistră: aceea de a-și ucide tatăl și de a se căsători cu mama sa. Se încearcă, în drama lui Sofocle, o salvare de sub auspiciile cumplitei profeții. Tatăl disperat își dă copilul să fie ucis (dar acesta e cruțat, ajungînd ulterior să crească într-o cetate îndepărtată). La rîndul lui, fiul, maturizat, fuge îngrozit în lume, atunci cînd află prezicerea sumbră (bănuind, firesc, faptul că părinții săi sînt cei care au avut grijă de el în orașul adoptiv). Ca atare, revine în Teba unde își împlinește destinul: îl omoară pe tatăl adevărat și se căsătorește cu mama reală, celebra Iocasta.

Le săvîrșește pe toate, neîndoios, în ignoranță (neștiind carevasăzică, nici o clipă, că așa duce la îndeplinire previziunile), însă amănuntele nu contează în dinamica netulburată a sorții. Ea se raportează doar la insul în sine și la evenimentele din biografia lui. Orice detaliu suplimentar, orice element extern, orice adiere de deturnare vor fi „lovite de nulitate”, vorba juriștilor, devenind irelevante. De aici deducem ușor că destinul se definește mai curînd fizic decît metafizic, mai degrabă prin mecanica sa indestructibilă decît prin semiotică. Altfel spus, împlinirea, oricît de absurdă (din punctul nostru de vedere), a unui destin nu caută să genereze ori să extragă învățăminte, ci numai să consume, sec, niște fapte. Să „bifeze” etapele unui traseu dinainte configurat, să „închidă”, metodic și rece, niște calcule extrem de precise. Morala lor – dacă există vreuna – rămîne suspendată, se dizolvă sub tirul nestăvilit al „circumstanțelor”. Derularea ad litteram a „situațiilor” este, cu adevărat, importantă. De aceea, aș îndrăzni să constat că destinul are posibilitatea de a explica tot, întrucît, paradoxal, în structura lui de adîncime, tocmai explicațiile nu-și au nici locul, nici rostul. Soarta dizolvă controversele, aducînd, cum menționam inițial, consensul general, pacea universală, capitularea nemijlocită.

Acest lucru se întîmplă pentru că, în interiorul destinului, dialogul jucăuș, negocierea duioasă, îndoiala alintată, nesiguranța intelectuală, pirueta retorică, eschiva politicoasă, grimasa diplomatică și cochetăria filozofică lipsesc cu desăvîrșire. La fel și răgazul plăpînd pentru contemplație. Singură, executarea planului prestabilit, precum căderea grea a unei ghilotine ucigașe, va primi, cu asupra de măsură, prioritate. Și va primi, concomitent, și autoritate de lege (a firii, a lumii, a naturii). Din acest motiv, trebuie să ne oprim, inexorabil, la următoarea concluzie: soarta justifică absurditatea existenței, fiind ea însăși, ironic, o absurditate conjuncturală. Neașteptat și prea puțin inteligibil, oferă sensul suprem al vieții, supralicitînd, tenace, exact nonsensul său absolut.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.