Tradiţii şi bun-simţ

Publicat în Dilema Veche nr. 445 din 23-29 august 2012
Tradiţii şi bun simţ jpeg

Nu mă sparie atît de tare actuala zaveră politică românească. Îmi creează doar disconfort pentru că e zgomotoasă. Mă şi plictiseşte întrucîtva, la cît de previzibile au devenit reacţiile celor două tabere implicate în mod direct. De asemenea, mă roade pierderea imparţialităţii jurnalistice, vizibilă în cam tot peisajul media. Cine are mintea limpede şi oferă doar informaţie (nu judecăţi şi sentinţe partizane) e luat de fraier. Nu ar face audienţă. Conform aceluiaşi principiu, politicianul care îşi atacă adversarul cu eleganţă sau cu argumente (doar) de bun-simţ trebuie scos de la apariţii TV. E slab, e molîu, nu-i bun – aşa zice partidul!

Mai nou, despicăm firu’n patru pe teme ceva mai sofisticate, ţinînd de ambiguităţi scăpate în texte de lege. În sine, asta nu e rău. Într-un stat care se teme de lege, la lege se face apel cînd dai de necaz sau ai nelămuriri. Aşa învăţarăm noi că e într-un stat de drept. Ignorăm însă, mult prea uşor, alte ingrediente. Bunul-simţ, tradiţiile politice, legile nescrise.

Cînd am vizitat Philadelphia, nu am putut rata primul sediu al Congresului. Ghidul ne-a povestit o istorioară. Zice-se că una dintre cele mai importante zile din istoria Americii a fost (după cea a declarării independenţei) cea în care George Washington şi-a încheiat mandatele. Fusese primul preşedinte şi, încă din primul său discurs, afirmase că dorea „precedente bazate pe principii“. Carevasazică, după opt ani la conducerea tînărului stat, erou al independenţei şi excelent politician, respectat de întreaga clasă politică americană, Washington (fost ofiţer) a decis să părăsească puterea şi să o predea fostului său secund, John Adams.

Istoria recentă nu mai consemnase o predare paşnică a puterii. În Europa secolelor precedente, asemenea lucruri se petreceau doar după moartea sau încarcerarea predecesorului. Era o experienţă inedită să laşi conducerea statului unui alt ins, de bună-voie sau pentru că a avut mai multe voturi. De aceea, tensiunea a fost mare în sala Congresului cînd, în timpul ceremoniei, după prestarea jurămîntului, cînd George Washington urma să predea lui Adams funcţia de şef al statului, cei doi protagonişti au înţepenit, fiecare la locul său. Cîteva minute, congresmenii nu au ştiut la ce să se aştepte. Era în spiritul epocii (şi nu ar fi mirat pe nimeni) ca Washington să se răzgîndească, să organizeze o mică lovitură de forţă şi să descăpăţîneze cîţiva oponenţi. De fapt, era vorba doar de o bîlbîială de protocol. Adams aştepta, în semn de respect faţă de eroul independenţei. Washington arăta deferenţă preşedintelui în funcţie. Nici unul, nici celălalt nu voiau să facă primul pas, din dorinţa de a nu greşi în a crea precedentul. Era prima tranziţie paşnică în democraţia modernă. Cred că emoţia acelui moment s-a transmis din generaţie în generaţie, în societatea americană, pînă în zilele noastre. Au avut preşedinţi care şi-au dat demisia, au avut re-numărări de voturi şi apeluri către Curtea Supremă, au avut parte şi de poveşti cu rochiţe pătate care ar fi dus la suspendare pentru declaraţii mincinoase. De fiecare dată, şocul a fost puternic resimţit în societate. De fiecare dată, s-a mai adăugat un dram de experienţă politică.

Îmi amintesc povestea ghidului din Philadelphia (habar n-am cît e de reală) de cîte ori aud că sistemul românesc de legi este imperfect şi interpretabil (de acord) şi că, vezi Doamne, de aia ne aflăm acum în plin scandal (aparent) interminabil. Aşa o fi. Numai că oricine ştie că Legea Perfectă nu există. De aceea au apărut avocaţii pe lume. Americanii ştiu asta foarte bine (nu degeaba au cei mai buni avocaţi din lume).

De aceea, nu cred că problemei actuale din România i se poate oferi o soluţie exclusiv juridică. Mai degrabă văd ieşirea din impas prin apelul la tradiţia politică şi la bunul-simţ al beligeranţilor. Primul ingredient ne cam lipseşte. Iată, 22 de ani nu par a fi suficienţi pentru a crea cutume puternice (dar acumulăm repede, bag de seamă). Cît priveşte elementul doi, nu ştiu ce să zic. Parcă v-aş lăsa pe dumneavoastră să judecaţi în ce măsură există pre la noi, p’aci. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

paste pui si sos pesto jpeg
Rețeta simplă și delicioasă de care nu ne vom mai sătura! Cum pregătim rapid și ușor paste cu ciuperci și smântână
Este o rețetă simplă, delicioasă, pe care o vom putea pregăti foarte rapid! Cu numai câteva ingrediente simple, vom putea pune în farfurie o porție de paste cu ciuperci și smântână de care nu ne vom mai sătura!
foto lasconi jpg
Expert american, despre fotografiile publicate de Lasconi: „Nu găsesc nicio dovadă convingătoare că aceste imagini sunt generate sau manipulate de AI”
Un expert în analiza imaginilor și dezinformare a declarat că imaginile publicate de Elena Lasconi în care apar Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea nu prezintă dovezi că ar fi generate cu inteligența artificială.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Care este orașul din România unde se trăiește cel mai bine? A reușit să depășească Capitala și Clujul
Cu toții ne dorim să locuim într-un loc cât mai curat, care să ne ofere toate condițiile necesare pentru o viață cât mai confortabilă la un preț acceptabil. Iar atunci când vine vorba despre țara noastră, un oraș surprinzător este considerat acum locația perfectă pentru a începe o viață nouă!
irina margareta Nistor png
Ce poartă Irina Margareta Nistor în geantă, mereu? Cătălin Măruță a rămas șocat când a văzut
Irina Margareta Nistor este un nume pe care mulți dintre noi îl cunoaștem, mai ales cei dintre noi pasionați de film. Însă, poate că puțini dintre noi ne-am fi așteptat ca acest critic de film faimos pe plan internațional să aibă mereu în geantă un condiment anume!
Cea mai bătrână persoană din lume, Ethel Caterham Facebook jpg
Cea mai vârstnică femeie din lume vorbește despre secretul longevității! Cum a reușit să ajungă la 115 ani
Cu toții ne dorim o viață cât mai îndelungată, pe care să o petrecem alături de cei dragi. Ei bine, unii oameni reușesc să ajungă la vârste impresionante, cum ar fi și această britanică în vârstă de 115 ani!
despartire jpg
Horoscop sâmbătă, 3 mai. Relația chinuită a unui nativ ajunge la final!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 3 mai.
„Geografii personale cu Nona Rapotan”. Doina Rotaru: „Ce înseamnă să fii compozitor contemporan?”
„Geografii personale cu Nona Rapotan”. Doina Rotaru: „Ce înseamnă să fii compozitor contemporan?”
Pe 9 mai 2025, de la ora 18:00, Muzeul Hărților găzduiește o nouă ediție a seriei „Geografii personale cu Nona Rapotan”, al cărei invitat special este compozitoarea Doina Rotaru.
Expoziție de costume populare din zona Clujului, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Expoziție de costume populare din zona Clujului, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj găzduiește miercuri, 7 mai 2025, ora 11.00, vernisajul expoziției „Costume din zona Clujului”.
tristan tate (1) jpg
Tristan Tate, mesaj de susținere pentru Ponta, înainte de alegeri: „Îl felicit pentru recunoașterea corupției și a ingerințelor din țară”
Tristan Tate a declarat pe rețelele de socializare faptul că îl susține pe Victor Ponta, candidatul independent la alegerile prezidențiale.