To╚Ťi copiii domnului Iliescu

Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

A provocat un pic de rumoare ie╚Öirea pe blog a fostului pre╚Öedinte Iliescu. Un text ra╚Ťional care investigheaz─â scurt pozi╚Ťia Rom├óniei ├«n anul ├«n care ╚Ťara se afl─â, pentru prima oar─â, la conducerea Consiliului Uniunii Europene.

E sf├«r╚Öitul unei etape, spune Ion Iliescu. Aceea a ader─ârii. Urmeaz─â etapa integr─ârii, aceea ├«n care Rom├ónia particip─â activ la dezbaterea european─â. Iar sensul acestei particip─âri este acela de a preveni instituirea unei Europe a cercurilor concentrice, lucru care, deloc gre╚Öit, este v─âzut ca o reducere a democra╚Ťiei ├«n blocul comunitar.

Merge mai departe fostul pre╚Öedinte ╚Öi avertizeaz─â, din nou corect, c─â solu╚Ťia durabil─â pentru criza intern─â a Rom├óniei este ├«ntoarcerea la politic─â. ├Än final, Ion Iliescu avertizeaz─â c─â alegerile pentru Parlamentul European trebuie s─â opereze ca o selec╚Ťie de oameni cu o oarecare valoare:

ÔÇ×Demnitatea de europarlamentar nu este, nu poate fi, o recompens─â pentru ni╚Öte politicieni, sau clien╚Ťi ai lor, ci o ├«mplinire pentru cariere politice exemplare, ├«n slujba cet─â╚Ťenilor ╚Öi a na╚Ťiunilor europene. Este momentul ca elitele politice s─â se ├«nt├«lneasc─â din nou cu cet─â╚Ťenii, pe agenda public─â, ╚Öi cu un proiect comun, acela al integr─ârii europene, de care s─â se bucure to╚Ťi membrii Uniunii.ÔÇť

Greu de contrazis. Dar și greu de luat în serios.

Un banal exerci╚Ťiu de memorie ne arat─â c─â, prin jocul fuziunilor, sciziunilor ╚Öi al sor╚Ťii, cam dou─â treimi din spectrul politic rom├ónesc ├«╚Öi are originea ├«n ac╚Ťiunea politic─â a fostului pre╚Öedinte. Exist─â, pe de o parte, ramura FSN-FDSN-PDSR-PSD/ProRom├ónia/UNPR ╚Öi, pe de alta, ramura mai complicat─â, FSN-FSN(PD)-PDL-PNL/PMP. Despre PNL a╚Ö ad─âuga c─â, ├«n perioada ├«n care nu a beneficiat de infuzii directe de fo╚Öti membri ai diferitelor variante de FSN, a colaborat ├«n momente-cheie cu partidul fostului pre╚Öedinte. Guvernul Stolojan este un astfel de exemplu, protocolul pentru ÔÇ×combaterea extremismuluiÔÇť din debutul guvern─ârii N─âstase e altul ╚Öi, mai recent, USL.

Altfel spus, dac─â azi politica rom├óneasc─â nu arat─â bine, dl Iliescu are o responsabilitate special─â. E greu de reprodus ├«n zilele noastre influen╚Ťa uria╚Ö─â asupra mediilor politice rom├óne╚Öti exercitat─â de fostul ╚Öef al statului. Liviu Dragnea, cu toate visele ╚Öi planurile sale de feudalizare a statului, nu va avea niciodat─â o astfel de anvergur─â.

At├«t de puternic a fost sistemul creat ├«n jurul fostului pre╚Öedinte ├«nc├«t a fost nevoie de mai bine de zece ani de la retragerea sa din orice func╚Ťie politic─â pentru a fi martori la apari╚Ťia unor partide c├«t de c├«t relevante ╚Öi f─âr─â leg─âturi de orice fel cu FSN-ul primoridial.

Un cuv├«nt al domnului Iliescu, ├«n vremurile ├«n care era mai activ dec├«t ast─âzi, distrugea cariere, schimba litera sau sensul unor legi ╚Öi impunea schimb─âri majore de direc╚Ťie ale felului ├«n care era administrat─â ╚Ťara. S├«nt multe de spus despre relevan╚Ťa fostului pre╚Öedinte ╚Öi probabil va veni ╚Öi vremea acestor analize, ├«ns─â a╚Ö da un singur exemplu care s─â ilustreze modul capricios ├«n care dl Iliescu ╚Öi-a ├«n╚Ťeles datoria public─â. Sub mandatele sale s-au produs dou─â evenimente esen╚Ťiale pentru Rom├ónia anilor ÔÇÖ90: conflictul interetnic din martie ÔÇÖ90 de la T├«rgu Mure╚Ö ╚Öi binevenita reconciliere rom├óno-maghiar─â din 1996, gest care, probabil, l-a costat pe fostul pre╚Öedinte ob╚Ťinerea unui nou mandat. Asupra ambelor evenimente este prezent─â umbra lui Ion Iliescu.

I-a pl─âcut lui Ion Iliescu s─â lucreze pentru propria imagine ├«n istorie. Sub un alt mandat al domniei-sale s-au desf─â╚Öurat negocierile pentru aderarea la Uniunea European─â, ├«ns─â tot atunci s-au pus bazele unui stil autocratic de guvernare al c─ârui v├«rf de lance a fost Adrian N─âstase, stil imitat ╚Öi dezvoltat de urma╚Öii celor doi la conducerea principalului partid de guvern─âm├«nt. ├Än vremea ├«n care ├«ncercam s─â convingem UE s─â ne accepte, dl Iliescu condamna din v├«rful buzelor a╚Öa numitul ÔÇ×capitalism de cumetrie care s-a format ├«n Rom├ónia, unde un grup de indivizi interesa╚Ťi paraziteaz─â finan╚Ťele statului, na╚Ťionaliz├«nd pierderile lor ╚Öi re╚Ťin├«nd tot profitulÔÇť. Asemenea vorbe n au fost aproape niciodat─â urmate ╚Öi de ac╚Ťiuni concrete, de╚Öi fostul pre╚Öedinte avea la dispozi╚Ťie influen╚Ťa ╚Öi mijloacele necesare pentru a bara accesul ├«n func╚Ťii politice ╚Öi administrative al unora dintre cele mai toxice personaje din istoria recent─â a Rom├óniei.

De la Ion Iliescu s-a a╚Öteptat ├«ntotdeauna s─â ├«╚Öi foloseasc─â puterea, fie ea efectiv─â sau simbolic─â, ╚Öi altfel dec├«t de dragul propriei mo╚Öteniri sau a simplului ei exerci╚Ťiu. A╚Öa se explic─â ╚Öi trac╚Ťiunea pe care a c─âp─âtat-o la finalul lui 2018 dialogul s─âu cu Paul Cozighian publicat de Le Figaro. Exista speran╚Ťa c─â, poate acum, c├«nd nu mai are mai nimic de pierdut sau de c├«╚Ötigat, dl Iliescu va interveni decisiv pentru a-╚Öi corecta mo╚Ötenitorii politici ├«nainte de a trimite ╚Ťara pe un drum f─âr─â ├«ntoarcere. A preferat s─â mint─â stupefiant, sus╚Ťin├«nd c─â i-au fost atribuite citate nereale.

Sub domnia copiilor s─âi, bun─âvoin╚Ťa de care se bucur─â fostul pre╚Öedinte atunci c├«nd mai intervine public este, din punctul meu de vedere, prost plasat─â. Sistemul politic pe care fostul pre╚Öedinte ├«l las─â ├«n urm─â spune mai multe despre domnia-sa dec├«t orice apel generic la echilibru, consens sau decizii politice ra╚Ťionale. Aceea este adev─ârata sa mo╚Ötenire. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.