To╚Ťi copiii Chinei

Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

A╚Öteptat─â de ceva vreme, decizia autorit─â╚Ťilor chineze de a permite familiilor s─â aib─â p├«n─â la trei copii a fost salutat─â cu entuziasm de presa oficial─â. Popula╚Ťia ├«ns─â a fost mai sceptic─â. Pe Sina Weibo ÔÇô Twitter-ul chinezesc ÔÇô, r─âspunsurile cele mai apreciate au fost cele sceptice sau de-a dreptul critice, ├«n m─âsura ├«n care acestea din urm─â au putut s─â treac─â de filtrele stricte ale cenzurii guvernamentale.

Scepticismul este ├«ndrept─â╚Ťit. ├Än 2015, ├«n infinita-i ├«n╚Ťelepciune, partidul comunist decisese s─â schimbe politica privind planning-ul familial ╚Öi s─â permit─â, pentru prima oar─â dup─â 1979, familii cu doi copii. Rezultatul e c─â nu s-a schimbat mare lucru, chinezii de r├«nd nu au sim╚Ťit nevoia s─â ├«╚Öi ├«ntemeieze familii mai mari. Din contra, num─ârul na╚Öterilor scade constant, una dintre explica╚Ťii fiind traiul tot mai scump ÔÇô mai ales ├«n aglomer─ârile urbane.

Controlul demografic introdus ├«n debutul perioadei de deschidere c─âtre lume a Chinei a avut ca efect neinten╚Ťionat, dar previzibil, cre╚Öterea procentului de persoane ├«n v├«rst─â. A╚Öa-numita problem─â 4-2-1 (patru bunici ÔÇô doi p─ârin╚Ťi ÔÇô un copil) nu are nici un r─âspuns ├«n momentul acesta, iar b─âtr├«nii care nu au avut grij─â ├«n timpul vie╚Ťii s─â fac─â economii ╚Öi nici nu s├«nt prin╚Öi ├«n vreun sistem de asigur─âri sociale (nu pu╚Ťini, mai ales ├«n rural) depind de acel unic urma╚Ö pentru supravie╚Ťuire. Dac─â t├«n─ârul din familie, indiferent de motive, nu vrea sau nu poate s─â aib─â grij─â de p─ârin╚Ťi ╚Öi bunici, via╚Ťa acestora va depinde de mila vecinilor sau a organiza╚Ťiilor caritabile. Una c├«te una, provinciile chineze au realizat acest lucru ╚Öi au improvizat o solu╚Ťie: dac─â ambii p─ârin╚Ťi vin din familii cu un singur copil, atunci ei puteau avea doi urma╚Öi. Aici ├«ns─â s-au lovit de problema amintit─â mai sus ÔÇô chinezii s├«nt mai preocupa╚Ťi s─â ├«╚Öi tr─âiasc─â propriile vie╚Ťi dec├«t de a aduce unele noi pe lume. De altfel, asta este o problem─â comun─â tuturor ╚Ť─ârilor ├«n care nivelul de trai cre╚Öte semnificativ.

Implementat─â strict ├«n anumite sectoare ale societ─â╚Ťii ÔÇô amenzi uria╚Öe, sterilizare for╚Ťat─â, avorturi obligatorii ÔÇô, politica de control demografic din ultimii patruzeci de ani las─â ├«n urm─â c├«teva statistici ╚Öi efecte care variaz─â de la nefericit la ├«ngrozitor. O estimare, contestat─â ├«n anumite sectoare, vorbe╚Öte despre 500 de milioane de na╚Öteri evitate. Apoi, preferin╚Ťa tradi╚Ťional─â pentru b─âie╚Ťi a dus la un dezechilibru ├«ngrijor─âtor al raportului dintre sexe. ├Än acest moment, ├«n China s├«nt cu 35 de milioane mai mul╚Ťi b─ârba╚Ťi dec├«t femei. Pentru ace╚Öti oameni, accesul pe ÔÇ×pia╚Ťa c─âs─âtoriilorÔÇŁ este imposibil. Riscurile pentru lini╚Ötea oric─ârei societ─â╚Ťi (fie ea dictatur─â sau nu) s├«nt uria╚Öe. Pentru compara╚Ťie, cifra aceea este egal─â cu ├«ntreaga popula╚Ťie a Marocului ╚Öi foarte aproape de aceea a Canadei. ÔÇ×O ╚Ťar─â pentru b─ârba╚Ťi singuriÔÇŁ e un roman care nu s-a scris ├«nc─â, dar ale c─ârui personaje b├«ntuie n─âuce prin paradisul pre╚Öedintelui Xi. 

Aceea╚Öi politic─â a creat o  genera╚Ťie ├«ntreag─â de a╚Öa-numi╚Ťi ÔÇ×copii negriÔÇŁ ÔÇô fiin╚Ťe care au avut ghinionul s─â se nasc─â ├«n familii care aveau deja un urma╚Ö. Alt roman cu poten╚Ťial. Copiii negri au tr─âit p├«n─â acum ├«n afara cadrului legal ├«n China, ceea ce le bara pe via╚Ť─â accesul la o via╚Ť─â normal─â ÔÇô educa╚Ťie, slujbe bine pl─âtite sau posibilitatea de a c─âl─âtori. Decizia de zilele trecute echivaleaz─â pentru ei cu o a doua na╚Ötere. Adev─ârat, pentru unii dintre ei e probabil prea t├«rziu.

Guvernul pare s─â fi ├«nv─â╚Ťat c├«te ceva din gre╚Öelile trecutului ╚Öi a ├«nso╚Ťit anun╚Ťul privind intrarea ├«n legalitate a familiilor cu trei copii de promisiunea c─â vor fi instituite m─âsuri de sprijin social, astfel ├«nc├«t chinezii s─â fie ├«ncuraja╚Ťi s─â procreeze. New York Times observ─â ├«ns─â c─â nici una dintre aceste m─âsuri nu ╚Ťinte╚Öte mamele singure. Comuni╚Ötii chinezi au aceast─â particularitate straniu-amuzant─â: s├«nt conservatori ╚Öi au idei fixe despre ce ├«nseamn─â o familie.

Pe de alt─â parte, guvernul lui Xi Jinping nu a anun╚Ťat nici o schimbare privind strategia pe care o aplic─â ├«n Xinjiang ÔÇô teritoriul locuit de uiguri ├«mpotriva c─ârora, sus╚Ťine administra╚Ťia american─â, se duce o campanie violent─â ╚Öi insistent─â menit─â s─â ╚Ťin─â sub control o etnie pe care Beijingul o b─ânuie╚Öte de ambi╚Ťii separatiste. Potrivit anuarului statistic al Chinei, num─ârul na╚Öterilor ├«n provincia nord-vestic─â s-a ├«njum─ât─â╚Ťit ├«n doar trei ani de zile, iar alt─â explica╚Ťie coerent─â dec├«t o aplicare mult mai strict─â a m─âsurilor de control demografic nu exist─â. Potrivit unei investiga╚Ťii a Asociated Press, mii de femei din Xinjiang au fost supuse la steriliz─âri ╚Öi avorturi for╚Ťate ├«n ceea ce unii exper╚Ťi nu s-au ferit s─â numeasc─â ÔÇ×genocid demograficÔÇŁ. Xi Jinping vrea mai mul╚Ťi viitori pl─âtitori de taxe ├«n China, dar dac─â s-ar putea s─â nu fie uiguri, atunci pre╚Öedintele ar fi mul╚Ťumit.

China r─âm├«ne ╚Ťara cea mai populat─â a lumii, ├«ns─â nu to╚Ťi copiii ei s├«nt egali. Alt paradox comunist ╚Öi ├«nc─â un roman care nu s-a scris ├«nc─â.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experien┼úa unui turist ├«n Cluj: ÔÇ×Nu pare din Rom├ónia. Arat─â ├«ntr-un fel... ÔÇť
Un turist a relatat impresiile sale dup─â ce a vizitat Clujul ┼či spune c─â ora┼čul arat─â diferit de alte localit─â┼úi din Rom├ónia. Turistul a f─âcut mai multe remarci ┼či a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
De┼či temperaturile scad u┼čor, c─âldura extrem─â face ravagii ├«n Rom├ónia. Dup─â valul de aer tropical, meteorologii anun┼ú─â furtuni violente.
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.