Toți copiii Chinei

Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Așteptată de ceva vreme, decizia autorităților chineze de a permite familiilor să aibă pînă la trei copii a fost salutată cu entuziasm de presa oficială. Populația însă a fost mai sceptică. Pe Sina Weibo – Twitter-ul chinezesc –, răspunsurile cele mai apreciate au fost cele sceptice sau de-a dreptul critice, în măsura în care acestea din urmă au putut să treacă de filtrele stricte ale cenzurii guvernamentale.

Scepticismul este îndreptățit. În 2015, în infinita-i înțelepciune, partidul comunist decisese să schimbe politica privind planning-ul familial și să permită, pentru prima oară după 1979, familii cu doi copii. Rezultatul e că nu s-a schimbat mare lucru, chinezii de rînd nu au simțit nevoia să își întemeieze familii mai mari. Din contra, numărul nașterilor scade constant, una dintre explicații fiind traiul tot mai scump – mai ales în aglomerările urbane.

Controlul demografic introdus în debutul perioadei de deschidere către lume a Chinei a avut ca efect neintenționat, dar previzibil, creșterea procentului de persoane în vîrstă. Așa-numita problemă 4-2-1 (patru bunici – doi părinți – un copil) nu are nici un răspuns în momentul acesta, iar bătrînii care nu au avut grijă în timpul vieții să facă economii și nici nu sînt prinși în vreun sistem de asigurări sociale (nu puțini, mai ales în rural) depind de acel unic urmaș pentru supraviețuire. Dacă tînărul din familie, indiferent de motive, nu vrea sau nu poate să aibă grijă de părinți și bunici, viața acestora va depinde de mila vecinilor sau a organizațiilor caritabile. Una cîte una, provinciile chineze au realizat acest lucru și au improvizat o soluție: dacă ambii părinți vin din familii cu un singur copil, atunci ei puteau avea doi urmași. Aici însă s-au lovit de problema amintită mai sus – chinezii sînt mai preocupați să își trăiască propriile vieți decît de a aduce unele noi pe lume. De altfel, asta este o problemă comună tuturor țărilor în care nivelul de trai crește semnificativ.

Implementată strict în anumite sectoare ale societății – amenzi uriașe, sterilizare forțată, avorturi obligatorii –, politica de control demografic din ultimii patruzeci de ani lasă în urmă cîteva statistici și efecte care variază de la nefericit la îngrozitor. O estimare, contestată în anumite sectoare, vorbește despre 500 de milioane de nașteri evitate. Apoi, preferința tradițională pentru băieți a dus la un dezechilibru îngrijorător al raportului dintre sexe. În acest moment, în China sînt cu 35 de milioane mai mulți bărbați decît femei. Pentru acești oameni, accesul pe „piața căsătoriilor” este imposibil. Riscurile pentru liniștea oricărei societăți (fie ea dictatură sau nu) sînt uriașe. Pentru comparație, cifra aceea este egală cu întreaga populație a Marocului și foarte aproape de aceea a Canadei. „O țară pentru bărbați singuri” e un roman care nu s-a scris încă, dar ale cărui personaje bîntuie năuce prin paradisul președintelui Xi. 

Aceeași politică a creat o  generație întreagă de așa-numiți „copii negri” – ființe care au avut ghinionul să se nască în familii care aveau deja un urmaș. Alt roman cu potențial. Copiii negri au trăit pînă acum în afara cadrului legal în China, ceea ce le bara pe viață accesul la o viață normală – educație, slujbe bine plătite sau posibilitatea de a călători. Decizia de zilele trecute echivalează pentru ei cu o a doua naștere. Adevărat, pentru unii dintre ei e probabil prea tîrziu.

Guvernul pare să fi învățat cîte ceva din greșelile trecutului și a însoțit anunțul privind intrarea în legalitate a familiilor cu trei copii de promisiunea că vor fi instituite măsuri de sprijin social, astfel încît chinezii să fie încurajați să procreeze. New York Times observă însă că nici una dintre aceste măsuri nu țintește mamele singure. Comuniștii chinezi au această particularitate straniu-amuzantă: sînt conservatori și au idei fixe despre ce înseamnă o familie.

Pe de altă parte, guvernul lui Xi Jinping nu a anunțat nici o schimbare privind strategia pe care o aplică în Xinjiang – teritoriul locuit de uiguri împotriva cărora, susține administrația americană, se duce o campanie violentă și insistentă menită să țină sub control o etnie pe care Beijingul o bănuiește de ambiții separatiste. Potrivit anuarului statistic al Chinei, numărul nașterilor în provincia nord-vestică s-a înjumătățit în doar trei ani de zile, iar altă explicație coerentă decît o aplicare mult mai strictă a măsurilor de control demografic nu există. Potrivit unei investigații a Asociated Press, mii de femei din Xinjiang au fost supuse la sterilizări și avorturi forțate în ceea ce unii experți nu s-au ferit să numească „genocid demografic”. Xi Jinping vrea mai mulți viitori plătitori de taxe în China, dar dacă s-ar putea să nu fie uiguri, atunci președintele ar fi mulțumit.

China rămîne țara cea mai populată a lumii, însă nu toți copiii ei sînt egali. Alt paradox comunist și încă un roman care nu s-a scris încă.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Mii de tineri ruși mor în războiul din Ucraina. Familia unui soldat de 18 ani ucis pe front: „Abia aștepta să se înroleze”
Moscova cheltuiește milioane de euro pentru a încerca să modeleze o nouă generație dispusă să își dea viața în serviciul militar.
image
Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul
Un nou studiu a descoperit că substanțele chimice dăunătoare pentru ADN ar putea să se ascundă în dulciurile preferate.
image
Un bărbat de origine romă care a violat o fată de 12 ani scapă de pedeapsă. Instanța a decis că „face parte din cultura sa”
Un tribunal spaniol a achitat un bărbat care a violat o fetiță de 12 ani, după ce a stabilit că relația lor face parte din cultura romă, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.