Tot soiul de lume bună

Publicat în Dilema Veche nr. 542 din 3-9 iulie 2014
Tot soiul de lume bună jpeg

Burston Marsteller este o firmă americană. Biroul lor din Bruxelles este considerat a fi cel mai influent grup de comunicare politică, lobby şi advocacy din oraş. Au tot soiul de clienţi: companii din varii domenii (mai puţin tutun şi armament), guverne naţionale (mai puţin cele considerate a susţine grupări teroriste), ONG-uri de tot soiul. De exemplu, unii dintre clienţii cei mai interesanţi au fost membrii guvernului unui stat membru căruia îi venise rîndul să deţină preşedinţia Consiliului. Experţii de la Burston Marsteller au făcut planurile de comunicare publică şi au organizat sesiuni intensive de învăţare. Practic, înainte de preluarea mandatului, timp de mai bine de şase luni, toţi membrii guvernului ţării respective au trecut printr-o şcoală ad-hoc. Au aflat ce să faci şi ce să nu faci prin sălile de şedinţe, cum să-i tratezi pe ziarişti, care e echilibrul instituţional de forţe din Bruxelles. Nu a fost ieftin, dar preşedinţia respectivă a fost considerată drept una dintre cele mai performante din ultimii ani. Am avut privilegiul cîtorva întîlniri off the record cu oameni-cheie de la BM şi, de fiecare dată, am plecat cu multă informaţie de calitate, confidenţială, aur curat pentru oricine doreşte să înţeleagă cam care mai e starea Uniunii, la un moment dat.

Iarna trecută, David Earnshaw, CEO-ul de la Burston Marsteller, a ţinut o prelegere publică la unul dintre think-tank-urile locale. Făcea o trecere în revistă a ceea ce va urma în 2014. Vă ofer un rezumat, măcar pentru a vedea dacă se poate înşela în previziuni un adevărat guru într-ale încîlcitelor iţe politice intracomunitare, dar şi pentru a înţelege cam cum se pune problema prin zonă.

David începe prin a enumera posturile importante care vor fi vacantate şi care vor fi ocupate pe parcursul acestui an. În primul rînd, este vorba despre europarlamentari: 751 la număr. Au fost aleşi deja, avurăm alegerile cu pricina, rezultatele se cunosc. Începînd cu data de 1 iulie, ei îşi vor lua în primire mandatele şi vor începe treaba. Care va dura pînă fix la 1 august, deoarece în luna cu pricina, la Bruxelles nici musca-n zbor nu mai există. Toată lumea pleacă prin toată lumea, întru dreapta susţinere a industriilor turistice de pre unde vezi cu ochii. Această pauză încurcă multe socoteli procedurale, deoarece există pe rol un set masiv de legislaţie aflată în lucru şi care va trebui, în unele cazuri, reluată, recitită, redezbătută. În afară de membrii simpli, mai trebuie aleşi doi preşedinţi (de cîte doi ani şi jumătate), precum şi trupa de 14 vicepreşedinţi. Negocieri, nu glumă! De fapt, o glumă de negocieri, în comparaţie cu cele dedicate celuilalt grup de posturi vacante: şeful Comisiei Europene şi comisarii, precum şi preşedintele Consiliului, plus Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă. Adică un total de 30 de persoane-cheie, venind din toate statele membre, pe căprării de competenţe, afiliere politică şi reprezentare naţională. Nici nu vă închipuiţi cît de complicat este procesul care are loc zilele astea la Bruxelles! Cîte energii se consumă, cît efort de comunicare publică se depune, cîte trocuri se fac… Apoi, mai trebuie stabiliţi liderii de grup politic în Parlament. Unii dintre cei mai cunoscuţi (cum ar fi socialistul Swoboda) se retrag spre ţara mumă. Alţii ţintesc spre poziţii în Comisie. Se negociază intens, de asemenea, şefiile comisiilor din Parlamentul European, adică un total de 20 de poziţii (sau 22, dacă se socotesc şi cele două subcomisii). Dincolo, în executiv, mai trebuie stabilit un preşedinte permanent al Eurozonei, poziţie inventată recent de tandemul Merkel – Hollande. De parcă nu ar fi suficient, în viitorul apropiat se vor vacanta şi secretariatul general NATO şi cel de la ONU. Europa are candidaţi extrem de credibili pentru ambele posturi. Alte decizii, alte negocieri. Citiţi toată prelegerea lui David pe www.eu-academy.eu. Merită. 

P.S. Deocamdată, naţionalmente vorbind, stăm neaşteptat de bine, avînd parte de un rar consens bipartizan Băsescu – Ponta întru susţinerea lui Dacian Cioloş pentru un al doilea mandat pe postul de Comisar pentru agricultură. Vom reveni cu amănunte… 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.