Tombstone

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 928 din 20 ÔÇô 26 ianuarie 2022
Iconofobie jpeg

ÔÇ×TombstoneÔÇŁ ├«nseamn─â, ├«n englez─â, ÔÇ×piatr─â de morm├«ntÔÇŁ. Este numele unui or─â┼čel din sudul Arizonei, devenit popular dup─â ce Hollywood-ul i-a dedicat o superproduc┼úie cinematografic─â ├«n 1993. Filmul, laureat cu o mul┼úime de Oscar-uri, se axeaz─â pe povestea lui Wyatt Earp, erou mitologic (personaj real la origine) din Tombstone. El a ┼úinut piept, al─âturi de fra┼úii s─âi, bandelor de gangsteri ce ├«nc─â mai b├«ntuiau Vestul S─âlbatic ├«n secolul al XIX-lea. Intransigen┼úa ├«n respectarea legii ┼či curajul ├«n fa┼úa mor╚Ťii l-au proiectat ├«n legend─â. A devenit un fel de brand istoric pentru Tombstone. Totu┼či, or─â┼čelul, de la nume ┼či p├«n─â la culoarea local─â, r─âm├«ne un exemplu de macabru vest-american ┼či prea pu┼úin o surs─â generatoare de optimism (ca mitul ├«ntemeietor al lui Earp, bun─âoar─â). Con┼čtien┼úi de valoarea istoric─â a locului, dar ┼či de componenta turistic-financiar─â pe care o va dezvolta ├«n timp, americanii l-au conservat ├«ntr-un mod admirabil. Tombstone e ast─âzi o a┼čezare suspendat─â cronologic. G─âse┼čti aici toat─â atmosfera Vestului S─âlbatic tradi┼úional, cu praful de┼čertului ridic├«ndu-se, ├«n mici rotocoale, pe ÔÇ×strada principal─âÔÇŁ (main street), cu u┼čile batante ale barurilor (saloons) sc├«r┼ú├«ind lugubru ┼či cu urmele cartu┼čelor de odinioar─â (├«nc─â vizibile ├«n arhitectura din lemn a caselor). De altfel, ├«ns─â┼či legenda ├«ntemeierii ora┼čului (preced├«nd-o pe cea a lui Earp) e cam sinistr─â. Se spune c─â un cowboy ├«ndr─âzne┼ú ar fi pornit, pe la ├«nceputul anilor 1800, ├«n explorarea teritoriului din sudul Tucson-ului ÔÇô b─ânuit, pe atunci, a fi limita civiliza┼úiei. Amicii i-au spus c─â nu (├«┼či) va g─âsi dec├«t ÔÇ×piatra de morm├«ntÔÇŁ (the tombstone). Pionierul ├«ns─â a reu╚Öit s─â ├«ntemeieze un ora┼č pe care l-a numit, ironic, chiar a┼ča ÔÇô ÔÇ×TombstoneÔÇŁ. A deschis un saloon ┼či a atras, ca un magnet, pe to┼úi r─âuf─âc─âtorii vremii. Umorul negru n-a ┼úinut prea mult timp. ÔÇ×Desc─âlec─âtorulÔÇŁ a fost ├«mpu┼čcat ├«n barul propriu (g─âsindu-┼či astfel, iat─â, ÔÇ×piatra de morm├«ntÔÇŁ). Azi, se zice, fantoma lui apare, ocazional, prin t├«rg.

Locul cel mai sumbru din ora┼č este cimitirul, The Boothill Churchyard. Vizit├«nd, la un moment dat, Tombstone-ul, ├«mpreun─â cu ni┼čte prieteni americani, am fost l─âsat s─â descop─âr ÔÇ×splendoarea peisajuluiÔÇŁ de unul singur. Tovar─â┼čii de excursie au motivat c─â trebuie s─â rezolve urgent ÔÇ×o problem─âÔÇŁ. Admit c─â nu m-am plictisit. Prima leg─âtur─â pe care am f─âcut-o, merg├«nd printre bizarele morminte, a fost cu ÔÇ×Cimitirul VeselÔÇŁ din S─âp├«n┼úa. Ulterior, mi-am revizuit totu┼či compara┼úia. The Boothill  Churchyard  nu are umor (dec├«t, cel mult, unul involuntar). E mai degrab─â grotesc, ÔÇ×grotescÔÇŁ ├«n sensul lui Edgar Allan Poe. Aici s├«nt ├«ngropa┼úi to┼úi cei care, ├«n vremurile de ÔÇ×s─âlb─âticie vestic─âÔÇŁ, au murit violent, ├«n diverse ├«mprejur─âri zbuciumate. Mul┼úi nu au nici nume ┼či s├«nt identifica┼úi dup─â diverse fapte sau gesturi (ÔÇ×omul care a intrat ├«n Tombstone la 20 septembrie 1868 ┼či a tras la Father JohnÔÇŁ, ÔÇ×cel care obi┼čnuia s─â-┼či fumeze luleaua ├«n fa┼úa saloon-uluiÔÇŁ, ÔÇ×omul care trecea prin ora┼č la serbarea f├«nuluiÔÇŁ etc.). Lucrul absolut tulbur─âtor vine, cu toate acestea, de altundeva. Pe multe dintre ÔÇ×pietreÔÇŁ s├«nt consemnate a┼ča-zisele ÔÇ×eroriÔÇŁ ce au dus la moartea prematur─â a celor ├«ngropa╚Ťi acolo. Scrie, de pild─â, pe un morm├«nt: ÔÇ×Aici zace Abraham Malloney, lin┼čat din ├«nt├«mplare, la 2 iunie 1880, de mul┼úimea furioas─â, care l-a confundat cu criminalul Bob KidÔÇŁ. Ori: ÔÇ×Michael Strauss ÔÇô sp├«nzurat din gre┼čeal─â de ┼čeriful Jeremiah Jenkins, la 14 noiembrie 1876ÔÇŁ. ┼×i tot a┼ča: ÔÇ×necunoscut ├«mpu┼čcat din gre┼čeal─â de ...ÔÇŁ, ÔÇ×b─ârbat omor├«t din ├«nt├«mplare de ...ÔÇŁ, ÔÇ×t├«n─âr sf├«rtecat incidental de tr─âsura lui ...ÔÇŁ etc., etc. Un ├«ntreg univers uman, zdrobit de ÔÇ×├«nt├«mplareÔÇŁ, de o for┼ú─â cosmic─â irepresibil─â, r─âs─ârit─â din genuni incomensurabile, fa┼ú─â de care via┼úa ┼či destinul unui individ ┼či chiar ale unei comunit─â┼úi ├«ntregi par ni┼čte microbi. O lume disp─ârut─â ├«n ÔÇ×accidenteleÔÇŁ inevitabile ale derul─ârii existen╚Ťei sale pe p─âm├«nt.

┼×i totu┼či, a╚Ö ├«ndr─âzni s─â cred, aceste mor┼úi hilare ÔÇô hilare ├«ntr-un sens macabru ÔÇô nu s├«nt neap─ârat ÔÇ×├«nt├«mpl─âtoareÔÇŁ. Pe ÔÇ×insignifian┼úaÔÇŁ lor se fondeaz─â o nou─â civiliza┼úie. Prin sacrificiul indivizilor respectivi, Vestul american s-a civilizat, ┼či-a consumat haosul ┼či nebunia, evolu├«nd c─âtre normalitate. Cu to╚Ťii au participat, ├«n mod simbolic, la un proces colectiv al devenirii, a╚Öa cum Ana a lui Manole mediaz─â, prin jertfa ei aparent absurd─â, ├«ntemeierea capodoperei de mai t├«rziu... Pierdut ├«n reverii metafizice, printre morminte, am fost readus la realitate, destul de abrupt, de prietenii americani, ├«ntor┼či din ÔÇ×misiuneaÔÇŁ lor secret─â. Aduceau, cu mult─â pomp─â, un ziar de epoc─â, Tombstone Post (tip─ârit pe loc, ├«n Tombstone, ca atrac┼úie turistic─â) ├«n care m─â introduseser─â ┼či pe mine pe prima pagin─â: ÔÇ×Codrin Liviu Cu┼úitaru, pistolar de peste m─âri ┼či ┼ú─âri, ┼či-a g─âsit asear─â sf├«r┼čitul, pe strada principal─â, ├«ntr-un schimb de focuri cu ┼čeriful McGill. Va fi ├«nmorm├«ntat la Boothill. May he rest in peace!ÔÇŁ.

Codrin Liviu Cu╚Ťitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universit─â╚Ťii din Ia╚Öi. Cea mai recent─â carte publicat─â: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.