Tocqueville pe gheaţă

Publicat în Dilema Veche nr. 502 din 26 septembrie-2 octombrie 2013
Tocqueville pe gheaţă jpeg

Democraţia se învaţă. Aşa ne învaţă De Tocqueville, un francez care, la începutul secolului al XIX-lea, ajunge să călătorească în America şi să se… mire. Mirările lui, puse pe hîrtie, au devenit, în timp, una dintre cele mai faimoase şi utile lucrări pentru oricine vrea să înţeleagă pe ce lume se află, dacă trăieşte într-o democraţie liberală modernă.

Francezul a fost uimit de viteza şi naturaleţea cu care se asociau americanii, oameni liberi, în cazul în care găseau un interes comun. „Locuitorul Statelor Unite ştie din naştere că trebuie să se sprijine doar pe sine însuşi în lupta împotriva relelor şi obstacolelor vieţii; el priveşte autoritatea socială cu suspiciune şi cu nelinişte, şi nu apelează la puterea ei decît dacă nu poate altfel.“ (citat din Despre democraţie în America)

Zilele astea m-am implicat (direct interesat fiind) într-o acţiune de interes civic. Rezumat: Patinoarul Flamaropol (fost 23 August) se închide. Este o ruină. Nici un sport pe gheaţă (patinaj artistic sau hochei) nu mai poate supravieţui în Bucureşti şi sudul ţării deoarece era singurul patinoar acoperit pe care se putea face sport de performanţă. Mii de sportivi de toate vîrstele vor trebui să abandoneze sau să schimbe sportul practicat. Patinoarul şi terenul din jur aparţin, după lege, statului. Statul l-a dat spre administrare Ministerului Sporturilor. Care a delegat Federaţia (teoretic, asociaţie liberă şi nonguvernamentală) de Hochei să se ocupe de cele ce se întîmplă acolo. Au urmat (în federaţie) contestări de alegeri, concesionarea unor terenuri, proastă administrare, mici furtişaguri şi ciubucuri. Urmarea: patinoarul a rămas fără curent în luna mai şi urmează să fie închis definitiv. Suferă: toţi copiii cărora le place patinajul sau hocheiul, antrenorii care rămîn fără obiectul muncii, părinţii sportivilor care, pînă acum, au investit mulţi bani şi foarte mult timp pentru ca odraslele să aibă parte de o educaţie completă. Nu suferă: cei care au luat în concesiune terenurile adiacente şi care continuă să facă un oarece profit. Asistă relativ indiferent: Autoritatea centrală (adică Ministerul) şi cea locală (Primăria).

Problema nu este de nerezolvat. Patinoarul ar putea fi preluat de Primărie (care primărie chiar îşi doreşte mutarea, ba a alocat şi bugetul necesar renovării), cu condiţia să fie predat cu tot terenul aferent. Ministerul nu prea doreşte să transfere chiar tot ce este împrejur. De aici, tergiversări, amînări, raţiuni „înalte“ şi deloc transparente care tot amînă un banal proces pur administrativ.

Aşadar, ce ne-am zis, cîţiva părinţi şi antrenori exasperaţi: „Ce-ar fi ca noi, cei direct interesaţi, să o luăm pe calea descrisă de Tocqueville în America?“ Am îmbrăcat sportivii (propriii copii, direct interesaţi) în echipament şi ne-am dus în faţa Ministerului, pentru a cere o rezolvare a problemei, împreună cu antrenorii lor (direct interesaţi şi ei). Am avut şi bannere!

Doamna care diriguieşte sportul naţional (Autoritatea Centrală, carevasăzică) a coborît în mijlocul copiilor, i-a mîngîiat pe cap şi a făcut promisiuni. Ce era să facă? Erau şapte-opt camere de televiziune acolo. Din punct de vedere politic, a reacţionat natural. Apoi, în sala de întîlniri în care ne-a invitat, a făcut o gafă: a întrebat ce cluburi sînt reprezentate. Am înţeles reflexul: sportul se face la un club care poate fi de stat. Clubul de stat primeşte fonduri (mizerabile, de altfel) de la stat. Cum îşi permite clubul să încerce să muşte din mîna care (mizerabil) îl hrăneşte? Am încercat, pe loc, să o fac pe reprezentanta autorităţii statului să înţeleagă că nici cluburile, nici federaţiile nu sînt reali reprezentanţi ai interesului pentru care ne aflam acolo. Cei care ar trebui să conteze ar fi doar cei care au un adevărat interes comun: sportivii, antrenorii şi părinţii.

Nu ştiu cum se va termina „bătălia“ noastră civică. Sînt, totuşi, optimist. Îl voi reciti pe Tocqueville şi voi aplica instrucţiunile sale de întrebuinţare a democraţiei. Este imposibil ca americanul de acum 200 de ani să fi fost mai democrat decît este azi românul. Sau… nu? Oricum, democraţia se învaţă. Aşa că tot optimist sînt.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vaccin
Studiu. Cum funcţionează vaccinurile ARN mesager. Specialiștii au descoperit modul în care poate fi păcălit sistemul imunitar
Un nou studiu a identificat un mecanism celular necunoscut până acum, care reglează modul în care vaccinurile ARNm sunt livrate, protejate şi degradate în interiorul celulelor.
criptomonede adevarul jpeg
Departamentul de Justiție al SUA desfiinţează unitatea dedicată criptomonedelor. Se concentrează pe combaterea terorismului şi a traficului de droguri
Departamentul de Justiţie al SUA a decis să desfiinţeze unitatea dedicată criptomonedelor, alocând resursele pentru combaterea infracţiunilor grave ce implică aceste active digitale, cum ar fi traficul de droguri, terorismul şi crimele organizate.
vitamins 7661774 1280 jpg
Care sunt cele mai periculoase vitamine? Nu se iau niciodată împreună
Vitaminele și suplimentele pot avea un impact semnificativ asupra sănătății, însă atunci când sunt combinate incorect, acestea pot duce la efecte neașteptate și chiar periculoase.
image png
Anca Țurcașiu, adevărul despre divorțul de medicul Cristian Georgescu: „Dintr-odată, toată viața mea s-a răsturnat”
Anca Țurcașiu a fost împreună cu medicul Cristian Georgescu timp de 23 de ani. Și-au întemeiat o frumoasă familie alături de Radu, băiatul lor. Cei doi s-au căsătorit în anul 1998 nunta fiind una mare, cu 400 de invitați, și a avut loc în Paradisul Verde de la Corbeanca. Anca Țurcașiu anunța pe pag
CFR Cluj CSU Craiova (Sportpictures) jpg
CSU Craiova, pas greșit și în play-off: oltenii, învinși categoric de CFR Cluj
Gruparea lui Mirel Rădoi nu s-a regăsit în meciul cu ardelenii.
logo instagram shutterstock  jpg
Transmisiunile live ale adolescenților vor fi blocate pe Instagram
Meta își extinde măsurile de siguranță pentru adolescenți pe Instagram prin interzicerea funcției live a platformei. Compania își va extinde măsurile de protecție pentru persoanele sub 18 ani și la platformele Facebook și Messenger.
scari rulante munte scari rulante jpg
Aici ajungi în vârful muntelui cu scările rulante! Proiectul a costat milioane de dolari
Un resort montan din provincia Jianxi, China, a investit milioane de dolari într-o rețea imensă de scări rulante pentru a permite vizitatorilor să ajungă fără efort pe vârfurile muntelui.
Domul din Milano FOTO Shutterstock
​Destinațiile cele mai ieftine pentru city break în 2025 au fost dezvăluite. Surpriza de pe locul întâi: oferă un raport calitate-preț excelent
Un nou studiu a dezvăluit care sunt cele mai accesibile destinații europene pentru un city break în 2025.
saci cu voturi FOTO INQUAM Photos Virgil Simonescu jpg
MAI demontează noi dezinformări: „Transportul buletinelor de vot, ștampilelor și proceselor verbale nu se face cu mașinile Jandarmeriei sau Poliției”
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) explică cum se face transportul buletinelor de vot, ștampilelor și proceselor verbale în timpul alegerilor, în contextul în care pe internet au apărut mai multe dezinformări.