Time is money?

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Cîți dintre noi nu ne-am confruntat cu situația în care un meșter ne-a promis că vine în ziua cutare și că va face lucrarea cutare și cutare, pentru ca apoi să-l așteptăm degeaba? Ori n-a venit la timp și au urmat nenumărate amînări, ori chiar s-a întîmplat să nu mai dăm niciodată de el. Problema apare destul de des, cel puțin prin părțile noastre, și de fiecare dată cînd se întîmplă, ne enervează cumplit. Citind cartea lui Robert Levine Geografia timpului – de ce timpul nu se măsoară la fel în toate culturile (Editura Humanitas, 2022), mi-a venit ideea că necazul ar putea fi provocat de o diferită înțelegere a timpului. Chiar dacă vorbim aceeași limbă cu meșterii și locuim în zone apropiate, aș crede că e posibil ca ei să aibă o cultură a timpului diferită de a noastră. Robert Levine observă că pe glob există culturi care prețuiesc punctualitatea, pentru care timpul înseamnă bani, și culturi în care oamenii prețuiesc mai mult „sentimentele”. În a doua situație, nu ești contrazis, nu ți se spune direct că nu se poate face una sau alta, ți se promite exact ce vrei, dintr-un soi de jenă, dar apoi nimic nu se întîmplă, iar cel care a promis nici nu se gîndește că tu l-ai luat în serios și că te vei aștepta chiar să-și respecte spusele.     

Levine a observat că, în definitiv, ideea Time is money și prețuirea timpului pe ceas sînt de dată relativ recentă în istoria umanității, că o mare parte a omenirii încă nici nu are aceste noțiuni, raportîndu-se doar la un așa-numit „timp evenimențial”.   

De ce unii se grăbesc și alții nu? De ce unii se îmbolnăvesc mai frecvent de inimă și alții nu? De ce japonezii sînt iuți, muncesc foarte mult, dar nu se îmbolnăvesc de inimă? De ce birocrația din Brazilia e de-a dreptul incredibilă? De ce californienii sînt mai lenți ca newyorkezii și mai puțin săritori și amabili decît oricare alți locuitori din America? De ce unii întîrzie și alții nu? Unde nu poți întîrzia și unde chiar nu e bine să fii punctual? Cum se raportează la timp oamenii din diverse locuri de pe planetă? 

Levine încearcă să dea răspunsuri la toate aceste întrebări și la multe altele, apelînd uneori la ingenioase experimente psiho-sociologice. De exemplu, pe baza a trei măsurători ‒ viteza de deplasare a pietonilor în zone centrale, timpul necesar funcționarilor poștali pentru o anumită operațiune standard și precizia ceasurilor publice ‒, cercetătorul a stabilit, împreună cu echipa sa, un clasament al ritmurilor de viață din 31 de țări. România a ieșit pe locul 25, imediat după Bulgaria. Pe primul loc a ieșit Elveția, urmată de Irlanda, Germania și Japonia la o distanță atît de mică încît, după cum spune autorul studiului, pe primul loc putea foarte bine să fie și Japonia. În orice caz, țările din Europa de Vest și Japonia au dominat clasamentul. Țările cu cele mai lente ritmuri au fost Brazilia, Indonezia și, pe ultimul loc, Mexicul. Sigur, clasamentul ar putea fi actualizat și probabil că unele lucruri s-ar schimba, dat fiind faptul că respectivul experiment s-a desfășurat în urmă cu 25 de ani, cînd a fost publicată și cartea lui Levine în engleză. Traducerea în românește vine după un sfert de secol, un amănunt care spune și el ceva despre ritmurile noastre.  

image
©wikimedia commons

Levine face observația că timpul e de multe ori folosit și ca o formă de exercitare a puterii. Cel mai puternic îl poate face pe cel mai slab (care depinde într-un fel sau altul de el) să aștepte. „În unele țări, a-i face pe alții să aștepte este esența statului”, constată autorul. El descoperă că dacă, în lumea occidentală, oamenii importanți nu-și permit să întîrzie sau să piardă timpul, în Brazilia cei care întîrzie sînt oamenii de succes. Există zone ale lumii în care cei cu putere sau cu bani se lasă întotdeauna așteptați, în vreme ce pîrliții așteaptă. 

Dincolo de asta, Levine spune că diferitele ritmuri de viață au fiecare avantajele și dezavantajele lor. Viteza în care se trăiește depinde de mulți factori, printre care cultura locului, densitatea populației, clima, bogăția resurselor și altele. La rîndul lor, indivizii pot fi încadrați în categoria A (rapizi) sau în categoria B (lenți). Probleme apar adesea cînd cineva din categoria B trebuie să se integreze într-un mediu rapid sau invers, cînd o persoană din categoria A e obligată să trăiască sau să lucreze într-un mediu cu ritmuri lente. Evident, toate acestea sînt chestiuni statistice, la scară mare. La nivel individual, pot apărea nenumărate nuanțe și excepții. 

Problema timpului psihologic e un alt domeniu extrem de vast, în care autorul amintitei cărți vine cu un bagaj de informații interesante. Printre exemplele pe care le oferă sînt și acelea ale unor sportivi de excepție sau ale unor maeștri în arte marțiale, care-și pot dilata timpul psihologic (uneori în mod intenționat), astfel încît mișcările adversarilor să li se pară a se desfășura cu încetinitorul. Dar dilatarea timpului poate apărea și în mod cu totul nedorit, provocînd suferință, în cazul unor afecțiuni mentale. 

S-ar putea spune că, în mare, informațiile, experimentele și analizele lui Robert Levine au confirmat lucruri la care ne așteptam, pe care le bănuiam. Forța lui stă însă în micile detalii, în  nuanțe, în subtilitatea unor observații. Cartea sa te poate face să vezi cu alți ochi „neseriozitatea” unui meșter, cum spuneam, sau să-ți explici fără să te enervezi prea lunga așteptare din fața unui ghișeu. Nu primești neapărat soluții, dar măcar niște chei de înțelegere.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Simona Halep, EPA jpg
Cadou de 65.000 de euro pentru Simona Halep, de ziua ei: „M-am îndrăgostit”
Jucătoarea de tenis și-a sărbătorit marți ziua de naștere, când a împlinit 31 de ani. Ea a primit o mașină roșie, plină cu flori, din partea sponsorului.
accident jpeg
Ioan Oroian, fostul director al Distrigaz Nord, a murit într-un accident rutier. A fost lovit de un microbuz
Un accident mortal a avut loc în județul Satu Mare, în urma căruia și-a pierdut viața Ioan Oroian (66 de ani), fostul director al Distrigaz Nord. El era în mașină cu soția lui.
Erdogan Vucic FOTO EPA EFE jpg
„Sultanul” Erdoğan în Balcanii de Vest. Neo-otomanism și pragmatism
Încheiem în acest număr analiza dedicată Neo-otomanismul și ambițiile imperiale ale Turciei în Balcani.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.