Time is money?

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Cîți dintre noi nu ne-am confruntat cu situația în care un meșter ne-a promis că vine în ziua cutare și că va face lucrarea cutare și cutare, pentru ca apoi să-l așteptăm degeaba? Ori n-a venit la timp și au urmat nenumărate amînări, ori chiar s-a întîmplat să nu mai dăm niciodată de el. Problema apare destul de des, cel puțin prin părțile noastre, și de fiecare dată cînd se întîmplă, ne enervează cumplit. Citind cartea lui Robert Levine Geografia timpului – de ce timpul nu se măsoară la fel în toate culturile (Editura Humanitas, 2022), mi-a venit ideea că necazul ar putea fi provocat de o diferită înțelegere a timpului. Chiar dacă vorbim aceeași limbă cu meșterii și locuim în zone apropiate, aș crede că e posibil ca ei să aibă o cultură a timpului diferită de a noastră. Robert Levine observă că pe glob există culturi care prețuiesc punctualitatea, pentru care timpul înseamnă bani, și culturi în care oamenii prețuiesc mai mult „sentimentele”. În a doua situație, nu ești contrazis, nu ți se spune direct că nu se poate face una sau alta, ți se promite exact ce vrei, dintr-un soi de jenă, dar apoi nimic nu se întîmplă, iar cel care a promis nici nu se gîndește că tu l-ai luat în serios și că te vei aștepta chiar să-și respecte spusele.     

Levine a observat că, în definitiv, ideea Time is money și prețuirea timpului pe ceas sînt de dată relativ recentă în istoria umanității, că o mare parte a omenirii încă nici nu are aceste noțiuni, raportîndu-se doar la un așa-numit „timp evenimențial”.   

De ce unii se grăbesc și alții nu? De ce unii se îmbolnăvesc mai frecvent de inimă și alții nu? De ce japonezii sînt iuți, muncesc foarte mult, dar nu se îmbolnăvesc de inimă? De ce birocrația din Brazilia e de-a dreptul incredibilă? De ce californienii sînt mai lenți ca newyorkezii și mai puțin săritori și amabili decît oricare alți locuitori din America? De ce unii întîrzie și alții nu? Unde nu poți întîrzia și unde chiar nu e bine să fii punctual? Cum se raportează la timp oamenii din diverse locuri de pe planetă? 

Levine încearcă să dea răspunsuri la toate aceste întrebări și la multe altele, apelînd uneori la ingenioase experimente psiho-sociologice. De exemplu, pe baza a trei măsurători ‒ viteza de deplasare a pietonilor în zone centrale, timpul necesar funcționarilor poștali pentru o anumită operațiune standard și precizia ceasurilor publice ‒, cercetătorul a stabilit, împreună cu echipa sa, un clasament al ritmurilor de viață din 31 de țări. România a ieșit pe locul 25, imediat după Bulgaria. Pe primul loc a ieșit Elveția, urmată de Irlanda, Germania și Japonia la o distanță atît de mică încît, după cum spune autorul studiului, pe primul loc putea foarte bine să fie și Japonia. În orice caz, țările din Europa de Vest și Japonia au dominat clasamentul. Țările cu cele mai lente ritmuri au fost Brazilia, Indonezia și, pe ultimul loc, Mexicul. Sigur, clasamentul ar putea fi actualizat și probabil că unele lucruri s-ar schimba, dat fiind faptul că respectivul experiment s-a desfășurat în urmă cu 25 de ani, cînd a fost publicată și cartea lui Levine în engleză. Traducerea în românește vine după un sfert de secol, un amănunt care spune și el ceva despre ritmurile noastre.  

©wikimedia commons
©wikimedia commons

Levine face observația că timpul e de multe ori folosit și ca o formă de exercitare a puterii. Cel mai puternic îl poate face pe cel mai slab (care depinde într-un fel sau altul de el) să aștepte. „În unele țări, a-i face pe alții să aștepte este esența statului”, constată autorul. El descoperă că dacă, în lumea occidentală, oamenii importanți nu-și permit să întîrzie sau să piardă timpul, în Brazilia cei care întîrzie sînt oamenii de succes. Există zone ale lumii în care cei cu putere sau cu bani se lasă întotdeauna așteptați, în vreme ce pîrliții așteaptă. 

Dincolo de asta, Levine spune că diferitele ritmuri de viață au fiecare avantajele și dezavantajele lor. Viteza în care se trăiește depinde de mulți factori, printre care cultura locului, densitatea populației, clima, bogăția resurselor și altele. La rîndul lor, indivizii pot fi încadrați în categoria A (rapizi) sau în categoria B (lenți). Probleme apar adesea cînd cineva din categoria B trebuie să se integreze într-un mediu rapid sau invers, cînd o persoană din categoria A e obligată să trăiască sau să lucreze într-un mediu cu ritmuri lente. Evident, toate acestea sînt chestiuni statistice, la scară mare. La nivel individual, pot apărea nenumărate nuanțe și excepții. 

Problema timpului psihologic e un alt domeniu extrem de vast, în care autorul amintitei cărți vine cu un bagaj de informații interesante. Printre exemplele pe care le oferă sînt și acelea ale unor sportivi de excepție sau ale unor maeștri în arte marțiale, care-și pot dilata timpul psihologic (uneori în mod intenționat), astfel încît mișcările adversarilor să li se pară a se desfășura cu încetinitorul. Dar dilatarea timpului poate apărea și în mod cu totul nedorit, provocînd suferință, în cazul unor afecțiuni mentale. 

S-ar putea spune că, în mare, informațiile, experimentele și analizele lui Robert Levine au confirmat lucruri la care ne așteptam, pe care le bănuiam. Forța lui stă însă în micile detalii, în  nuanțe, în subtilitatea unor observații. Cartea sa te poate face să vezi cu alți ochi „neseriozitatea” unui meșter, cum spuneam, sau să-ți explici fără să te enervezi prea lunga așteptare din fața unui ghișeu. Nu primești neapărat soluții, dar măcar niște chei de înțelegere.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.