Tihna de la Boston

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

Am ajuns la Boston venind dinspre deprimantul Albany, cel cu clădiri administrative care te duceau cu gîndul la Coreea de Nord. Șoseaua traversa păduri verzi cu copaci avînd coroane imense. Mi-am mai pus poate întrebarea asta: de ce într-o țară mare și copacii sînt mai mari? De fapt, traversam, în sens invers decît la ducere, Apalașii. Sînt niște munți în mare parte împăduriți, nu foarte înalți și nu foarte ascuțiți, dar care impresionează prin masivitate. M-au făcut să-mi aduc aminte de povestea unui supraviețuitor al tsumami-ului din Oceanul Indian din 2004, despre felul valului care afectase stațiunea unde era el. Un val foarte puțin înalt pe care nu-ți venea să-l iei în serios, dar care era compact și lung cît vedeai cu ochii și care nu s-a oprit la mal, ci a măturat plaja și șoseaua, luînd cu el construcții și mașini. Apalașii au peste 3.000 de kilometri lungime. La un moment dat, autostrada a trecut pe sub un pod plin de verdeață, pe a cărei margine scria Appalachian Trail. E o potecă amenajată pe toată lungimea acestui lanț muntos și care are aproximativ 3.500 de kilometri lungime, descrisă în savuroasa carte a lui Bill Bryson – O plimbare prin pădure. Citisem cartea și văzusem la fel de savurosul film cu Robert Redford, Nick Nolte și Emma Thomson, așa că m-am bucurat nespus să zăresc fie și un mic pod din acel mare traseu. 

În fine, am intrat în orașul nostru de destinație. Boston e un oraș superb și foarte lent, în același timp. Semafoarele își schimbă culoarea după vreo două minute, lifturile merg încet, oamenii par să nu se grăbească vreodată, băncile parcurilor sînt mereu ocupate. Am ajuns acolo spre sfîrșitul călătoriei, cînd sentimentul vacanței începea să se destrame. Văzuserăm atîtea și atîtea încît eram obosiți, nu neapărat fizic, cît mai degrabă psihic. Despre vizitele la cele două celebre universități, Harvard și MIT, am mai vorbit. Cultural, nu prea mai aveam putere să digerăm alte lucruri, oricît de bune ar fi fost. Urmaserăm firul roșu al Bostonului (Freedom Trail), un traseu marcat cu cărămizi încastrate în caldarîm, care te duce prin tot centrul pe la obiectivele importante. Văzuserăm piața veche, portul cel pitoresc, obeliscul, cartierele rezidențiale și liniștite, cu vile frumoase din cărămidă, cîrciuma unde pe vremuri se întîlnea protipendada literară, Ralph Emerson, Charles Dickens și alții, care acum era un fast-food mexican de-a dreptul stupid, mirosind a iute și fără vreo urmă istorică înăuntru. Ascultaserăm un cimpoier scoțian care cînta într-o piață, cam strident, și ne amintiserăm de cel care sufla din toate puterile în cimpoi, la Washington, cu un fel de disperare ușor de înțeles, avînd în vedere că era așezat cu fața spre intrarea monumentală a trezoreriei naționale. Pe malul apei, la Boston, am văzut și un negru care bătea în niște tobe improvizate din cutii, cuve și bidoane, scoțînd o muzică de-a dreptul impresionantă. Știți bancul acela cu cei doi negri sclivisiți care, în anul 2080, coboară din înaltele camere ale hotelului Waldorf-Astoria și dau de un lustragiu alb care cîntă la intrare, în așteptarea clienților. Amîndoi îi întind picioarele cu pantofi spre lustruire. Cînd termină, se îndepărtează și unul îi spune celuilalt: „Dragă, or fi albii ăștia cum or fi, dar toți au în ei un ritm... de necrezut”.

Revenind la călătoria prin Boston, străbătuserăm și cartierul italienesc cel plin de viață, unde am mîncat formidabil într-un mic local, fiind serviți cu multă grijă de un chelner în vîrstă care ni s-a recomandat drept Antonio și ne-a asigurat în mod ceremonios că va fi  servitorul vostru pe toată perioada pe care doream s-o  petrecem în acel restaurant. Acolo ne-am simțit chiar ca în Europa. Sentimentul de „altă lume – alt continent” a dispărut ca prin farmec. Am fost tratați cu o pizza avînd un blat crocant gros doar de un milimetru, cu paste delicioase și o masala de vițel... o nebunie. Un Pinot Grigio italienesc a făcut ca totul să pară uns, pe canțonete italo-americane puse în surdină, iar un limoncello ușor gălbui-lăptos din partea casei, un espresso ca la mama lui și cannoli la desert au desăvîrșit minunatul festin. Cea mai bună masă, fără „plastic”, fără chimie, fără standardizare, pe scurt, fără nici o legătură cu toate celelalte de care avuseserăm parte în întreaga călătorie. 

Atît de bine hrăniți, aveam înainte o ultimă după-amiază în acel oraș și nu știam bine ce să mai facem. De vreun muzeu nu mai putea fi vorba, pentru că nu doar fizic eram sătui, ci și cultural, așa cum spuneam. Dar am trecut pe lîngă o clădire somptuoasă pe care scria „Athenaeum”. Era un centru cultural cu bibliotecă. Contra 10 dolari de persoană am fost lăsați întăuntru, la primul etaj, unde ni s-a spus că putem să ne simțim ca acasă. Erau o serie de încăperi cu tavane înalte, cu rafturi mari cu cărți, nu foarte înghesuite, și fotolii largi și comode din loc în loc. Pe geamuri se vedea mult verde și vechiul cimitir în care este înmormîntat marele lor revoluționar Paul Revere. Pe la noi s-ar fi putut spune că spațiul acela nu folosea la nimic, că ar fi fost de-a dreptul inutil. Dar să nu uităm că tot pe la noi s-a inventat și lozinca „Noi muncim, noi nu gîndim!”. Ei bine, acela era un loc „de gîndit”. Liniștea lui îndemna la reflecție, la lectură și la tihnă. Un individ chiar dormea acolo, într-un fotoliu. Am ales de pe rafturi un ghid despre România și m-am mirat cît de bine documentat era. Era descris în el chiar și micul meu oraș natal, cu ale sale muzee și atracții. Și unii zic că americanii n-ar avea habar de restul lumii. 

În sfîrșit, trebuie să recunosc că la un moment dat, pe modelul vecinului de fotoliu, am ațipit și eu un pic. Mai făcînd apoi o tură prin Athenaeum, am descoperit un loc cu o masă pe care erau o tablă de șah cu piese frumos sculptate și o cutie de table acoperită cu pluș. L-am chemat pe fiul meu. Desigur, șahul ar fi fost prea greu pentru noi în acel moment, așa că am ales tablele. Am încins o partidă, ca taximetriștii de pe la noi, pe care sînt sigur că americanii ar fi urmărit-o cu invidie. Dar n-am avut spectatori. Nu ne-a deranjat nimeni. A fost după-amiaza noastră cea mai tihnită.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.