Tihna de la Boston

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

Am ajuns la Boston venind dinspre deprimantul Albany, cel cu clădiri administrative care te duceau cu gîndul la Coreea de Nord. Șoseaua traversa păduri verzi cu copaci avînd coroane imense. Mi-am mai pus poate întrebarea asta: de ce într-o țară mare și copacii sînt mai mari? De fapt, traversam, în sens invers decît la ducere, Apalașii. Sînt niște munți în mare parte împăduriți, nu foarte înalți și nu foarte ascuțiți, dar care impresionează prin masivitate. M-au făcut să-mi aduc aminte de povestea unui supraviețuitor al tsumami-ului din Oceanul Indian din 2004, despre felul valului care afectase stațiunea unde era el. Un val foarte puțin înalt pe care nu-ți venea să-l iei în serios, dar care era compact și lung cît vedeai cu ochii și care nu s-a oprit la mal, ci a măturat plaja și șoseaua, luînd cu el construcții și mașini. Apalașii au peste 3.000 de kilometri lungime. La un moment dat, autostrada a trecut pe sub un pod plin de verdeață, pe a cărei margine scria Appalachian Trail. E o potecă amenajată pe toată lungimea acestui lanț muntos și care are aproximativ 3.500 de kilometri lungime, descrisă în savuroasa carte a lui Bill Bryson – O plimbare prin pădure. Citisem cartea și văzusem la fel de savurosul film cu Robert Redford, Nick Nolte și Emma Thomson, așa că m-am bucurat nespus să zăresc fie și un mic pod din acel mare traseu. 

În fine, am intrat în orașul nostru de destinație. Boston e un oraș superb și foarte lent, în același timp. Semafoarele își schimbă culoarea după vreo două minute, lifturile merg încet, oamenii par să nu se grăbească vreodată, băncile parcurilor sînt mereu ocupate. Am ajuns acolo spre sfîrșitul călătoriei, cînd sentimentul vacanței începea să se destrame. Văzuserăm atîtea și atîtea încît eram obosiți, nu neapărat fizic, cît mai degrabă psihic. Despre vizitele la cele două celebre universități, Harvard și MIT, am mai vorbit. Cultural, nu prea mai aveam putere să digerăm alte lucruri, oricît de bune ar fi fost. Urmaserăm firul roșu al Bostonului (Freedom Trail), un traseu marcat cu cărămizi încastrate în caldarîm, care te duce prin tot centrul pe la obiectivele importante. Văzuserăm piața veche, portul cel pitoresc, obeliscul, cartierele rezidențiale și liniștite, cu vile frumoase din cărămidă, cîrciuma unde pe vremuri se întîlnea protipendada literară, Ralph Emerson, Charles Dickens și alții, care acum era un fast-food mexican de-a dreptul stupid, mirosind a iute și fără vreo urmă istorică înăuntru. Ascultaserăm un cimpoier scoțian care cînta într-o piață, cam strident, și ne amintiserăm de cel care sufla din toate puterile în cimpoi, la Washington, cu un fel de disperare ușor de înțeles, avînd în vedere că era așezat cu fața spre intrarea monumentală a trezoreriei naționale. Pe malul apei, la Boston, am văzut și un negru care bătea în niște tobe improvizate din cutii, cuve și bidoane, scoțînd o muzică de-a dreptul impresionantă. Știți bancul acela cu cei doi negri sclivisiți care, în anul 2080, coboară din înaltele camere ale hotelului Waldorf-Astoria și dau de un lustragiu alb care cîntă la intrare, în așteptarea clienților. Amîndoi îi întind picioarele cu pantofi spre lustruire. Cînd termină, se îndepărtează și unul îi spune celuilalt: „Dragă, or fi albii ăștia cum or fi, dar toți au în ei un ritm... de necrezut”.

Revenind la călătoria prin Boston, străbătuserăm și cartierul italienesc cel plin de viață, unde am mîncat formidabil într-un mic local, fiind serviți cu multă grijă de un chelner în vîrstă care ni s-a recomandat drept Antonio și ne-a asigurat în mod ceremonios că va fi  servitorul vostru pe toată perioada pe care doream s-o  petrecem în acel restaurant. Acolo ne-am simțit chiar ca în Europa. Sentimentul de „altă lume – alt continent” a dispărut ca prin farmec. Am fost tratați cu o pizza avînd un blat crocant gros doar de un milimetru, cu paste delicioase și o masala de vițel... o nebunie. Un Pinot Grigio italienesc a făcut ca totul să pară uns, pe canțonete italo-americane puse în surdină, iar un limoncello ușor gălbui-lăptos din partea casei, un espresso ca la mama lui și cannoli la desert au desăvîrșit minunatul festin. Cea mai bună masă, fără „plastic”, fără chimie, fără standardizare, pe scurt, fără nici o legătură cu toate celelalte de care avuseserăm parte în întreaga călătorie. 

Atît de bine hrăniți, aveam înainte o ultimă după-amiază în acel oraș și nu știam bine ce să mai facem. De vreun muzeu nu mai putea fi vorba, pentru că nu doar fizic eram sătui, ci și cultural, așa cum spuneam. Dar am trecut pe lîngă o clădire somptuoasă pe care scria „Athenaeum”. Era un centru cultural cu bibliotecă. Contra 10 dolari de persoană am fost lăsați întăuntru, la primul etaj, unde ni s-a spus că putem să ne simțim ca acasă. Erau o serie de încăperi cu tavane înalte, cu rafturi mari cu cărți, nu foarte înghesuite, și fotolii largi și comode din loc în loc. Pe geamuri se vedea mult verde și vechiul cimitir în care este înmormîntat marele lor revoluționar Paul Revere. Pe la noi s-ar fi putut spune că spațiul acela nu folosea la nimic, că ar fi fost de-a dreptul inutil. Dar să nu uităm că tot pe la noi s-a inventat și lozinca „Noi muncim, noi nu gîndim!”. Ei bine, acela era un loc „de gîndit”. Liniștea lui îndemna la reflecție, la lectură și la tihnă. Un individ chiar dormea acolo, într-un fotoliu. Am ales de pe rafturi un ghid despre România și m-am mirat cît de bine documentat era. Era descris în el chiar și micul meu oraș natal, cu ale sale muzee și atracții. Și unii zic că americanii n-ar avea habar de restul lumii. 

În sfîrșit, trebuie să recunosc că la un moment dat, pe modelul vecinului de fotoliu, am ațipit și eu un pic. Mai făcînd apoi o tură prin Athenaeum, am descoperit un loc cu o masă pe care erau o tablă de șah cu piese frumos sculptate și o cutie de table acoperită cu pluș. L-am chemat pe fiul meu. Desigur, șahul ar fi fost prea greu pentru noi în acel moment, așa că am ales tablele. Am încins o partidă, ca taximetriștii de pe la noi, pe care sînt sigur că americanii ar fi urmărit-o cu invidie. Dar n-am avut spectatori. Nu ne-a deranjat nimeni. A fost după-amiaza noastră cea mai tihnită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.