Țîfnă solemnă

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 822 din 21ÔÇô27 noiembrie 2019
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Gaullist sau doar inadecvat, pre╚Öedintele Emmanuel Macron are o competen╚Ť─â pe care nu i-o poate nega nimeni ÔÇô aceea de a-╚Öi provoca partenerii ╚Öi de a crea noi linii de demarca╚Ťie ├«ntre ei.

Dup─â ce, ├«n urm─â cu c├«teva s─âpt─âm├«ni, a strivit brutal speran╚Ťele Macedoniei de Nord ╚Öi ale Albaniei referitoare la aderarea la Uniunea European─â, pre╚Öedintele Fran╚Ťei ╚Öi-a ├«ndreptat privirile c─âtre NATO, organiza╚Ťie pe care a diagnosticat-o ca fiind ├«n ÔÇ×moarte cerebral─âÔÇť.

Declara╚Ťia, f─âcut─â ├«ntr-un interviu acordat s─âpt─âm├«nalului britanic The Economist, a provocat frisoane ├«n Europa Central─â ╚Öi de Est, regiunea de pe continent cea mai sensibil─â la chestiuni legate de ap─ârare. Esticii nu au ╚Öi nici nu doresc variante la NATO ╚Öi, a╚Öa cum sugereaz─â pre╚Öedintele Fran╚Ťei, aplic─â un soi de g├«ndire magic─â atunci c├«nd vine vorba de ap─ârare ÔÇô pretind c─â nu v─âd ata╚Öamentul ├«n sc─âdere al Statelor Unite fa╚Ť─â de ap─ârarea transatlantic─â. Desele ie╚Öiri anti-NATO ╚Öi ├«mpotriva alia╚Ťilor europeni ale pre╚Öedintelui Trump s├«nt ├«ns─â greu de ignorat ╚Öi la ele se refer─â Macron atunci c├«nd folose╚Öte metafore brutale.

Se adaug─â aici nemul╚Ťumirea francez─â legat─â de atitudinea mai degrab─â comercial─â dec├«t strategic─â pe care o au americanii fa╚Ť─â de venerabila alian╚Ť─â care s─ârb─âtore╚Öte 70 de ani de la ├«nfiin╚Ťare ├«n 2019. Altfel spus, atunci c├«nd Washington-ul insist─â pe m─ârirea bugetelor de ap─ârare ale alia╚Ťilor nu vrea dec├«t s─â v├«nd─â ╚Öi mai multe arme. NATO ca pia╚Ť─â de desfacere.

Ce nu spune foarte clar dl Macron e c─â Fran╚Ťa ar dori un acces mai mare pe aceast─â pia╚Ť─â. ╚śi dac─â nu ├«l poate avea, atunci solu╚Ťia pare s─â fie crearea uneia noi. De aceea insist─â pe crearea unui profil geopolitic mai bine conturat al Uniunii Europene. Sigur, dincolo de v├«nzarea de arme, premisele enun╚Ťate de locatarul de la ├ëlys├ęe s├«nt demne de luat ├«n seam─â: izola╚Ťionismul american (├«nceput ├«n era Obama ╚Öi continuat cu o stilistic─â diferit─â de Trump), ridicarea Chinei, resurgen╚Ťa ruseasc─â, sl─âbiciunea intern─â a UE ca rezultat al Brexit-ului. Toate acestea oblig─â Uniunea s─â ├«╚Öi reg├«ndeasc─â rolul ╚Öi raportarea la amenin╚Ť─âri prezente ╚Öi viitoare.

Dl Macron pare hot─âr├«t s─â scoat─â continentul din amor╚Ťeal─â, s─â scuture cli╚Öeele ╚Öi s─â for╚Ťeze o reg├«ndire a proiectului european ├«n sensul declar─ârii autonomiei fa╚Ť─â de Statele Unite. Tr─âim ├«ntr-o lume multipolar─â, spune pre╚Öedintele Macron ╚Öi sugereaz─â c─â, ├«ntr-o astfel de lume, nu avem un Occident, ci mai multe. Interesele diverg, metodele s├«nt diferite, alocarea de resurse trebuie ╚Öi ea schimbat─â.

Dintr-un punct de vedere, pre╚Öedintele Fran╚Ťei seam─ân─â cu un participant la o petrecere plictisitoare la care nimeni nu ├«ndr─âzne╚Öte s─â schimbe muzica. ╚śi atunci propune, spre oroarea unora dintre cei de l├«ng─â el, ca fiecare dintre cei prezen╚Ťi s─â ├«╚Öi asculte propriul playlist. Riscul declan╚Ö─ârii unei cacofonii infinit mai deranjante nu e luat ├«n calcul. Pentru Emmanuel Macron pare mai important ca invita╚Ťii s─â ╚Ťin─â minte numele celui care a propus primul solu╚Ťia antiplictiseal─â.

Iar riscurile s├«nt acolo. Furia nord-macedonenilor dup─â ce Fran╚Ťa i-a umilit bloc├«ndu-le accesul ├«n Uniunea European─â, de╚Öi au f─âcut toate sacrificiile a╚Öteptate de la ei, ├«nc─â fierbe la foc m─ârunt. Efectele ei se vor vedea, foarte probabil, la alegerile anticipate de anul viitor. Satisfac╚Ťia Rusiei ├«n fa╚Ťa pr─âbu╚Öirii consensului occidental nu e nici ea teribil de greu de observat. De altfel, Moscova se afl─â de ceva vreme ├«ntr-o ofensiv─â diplomtic─â prin Balcanii de Vest. Din punct de vedere geopolitic, Kremlinul prime╚Öte numai ve╚Öti bune ├«n ultima vreme: pr─âbu╚Öirea Guvernului Sandu ├«n Moldova, ambiguitatea noii administra╚Ťii ucrainene s├«nt doar semnele recente. E greu de spus de ce Fran╚Ťa, ├«n ve╚Önicul ei proces de autoadmira╚Ťie, refuz─â s─â vad─â toate lucrurile astea. Sau, dac─â le vede, de ce crede c─â le poate rezolva cu mici excese retorice.

├Än peisajul interna╚Ťional, Fran╚Ťa r─âm├«ne totu╚Öi un juc─âtor de putere medie, incapabil s─â ofere garan╚Ťii de securitate sau de orice alt─â natur─â. Are deplina capacitate de a tulbura echilibrele unor structuri din care face parte, nu ├«ns─â ╚Öi greutatea necesar─â pentru a oferi alternative. ÔÇ×Armata european─âÔÇť la care viseaz─â dl Macron e undeva la intersec╚Ťia dintre fantezie ╚Öi ridicol, iar no manÔÇÖs land-ul ├«n care au fost l─âsa╚Ťi Balcanii de Vest nu reprezint─â, indiferent din ce punct ai privi, un progres ├«n direc╚Ťia unei regiuni care s─â tr─âiasc─â ├«n pace ╚Öi prosperitate.

De altfel, reac╚Ťiile externe, situate undeva ├«ntre pruden╚Ť─â ╚Öi r─âceal─â, l─âmuresc cumva situa╚Ťia. Departe de a fi inspira╚Ťional sau revolu╚Ťionar, pre╚Öe-dintele Fran╚Ťei e mai degrab─â ignorat cu un soi de exasperare obosit─â. Energia nu ╚Ťine loc de ├«n╚Ťelegere sau adecvare.

Ve╚Önicul ╚Öi obositorul antiamericanism francez face ca solu╚Ťia aleas─â de Emmanuel Macron pentru a ie╚Öi din cea╚Ťa geostrategic─â s─â fie aceea a ╚Ť├«fnei solemne. C├«nd aburii retorici se vor fi ├«mpr─â╚Ötiat, cioburile vor fi str├«nse de al╚Ťii. Iar aceia vor fi, foarte probabil, est-europenii.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.