Text de citit cînd stai la coadă

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Surprins de un reporter pe c├«nd fenta o coad─â la DRPCIV (Direc┼úia Regim Permise de Conducere ┼či ├Änmatricularea Vehiculelor), pre╚Öedintele Senatului, C─âlin Popescu T─âriceanu, decide s─â explice c─â rostul persoanelor cu ├«nalte func╚Ťii ├«n stat e s─â se dedice problemelor societ─â╚Ťii, nu s─â piard─â vremea la r├«nd. ÔÇ×O problem─â de gestiune a timpuluiÔÇť, spune sobru dl T─âriceanu, iar un subaltern al s─âu se gr─âbe╚Öte s─â anun╚Ťe c─â societ─â╚Ťii i s-a f─âcut totu╚Öi o favoare, pentru c─â pre╚Öedintele Senatului ar fi putut s─â ├«╚Öi trimit─â un consilier s─â ├«i ridice permisul de conducere. N-a f─âcut-o. Ce om respectuos!

C├«teva zile mai t├«rziu, fostul premier Ponta decide c─â frustrarea cu care a r─âmas dup─â alegerile preziden╚Ťiale e ├«nc─â suficient de mare pentru a ╚Öi-o face cunoscut─â la televizor, ├«n prime-time. Spune dl Ponta c─â aglomera╚Ťia de la sec╚Ťiile de votare din str─âin─âtate la preziden╚Ťialele din 2014 ar fi fost provocat─â de oameni care ÔÇ×s-au a╚Öezat de patru-cinci ori la coad─âÔÇť. Din nou o problem─â cu cozile, care fie nu exist─â, fie s├«nt irelevante.

├Änt├«mpl─ârile astea dou─â dau o m─âsur─â a dispre╚Ťului generic al politicianului rom├ón fa╚Ť─â de cet─â╚Ťenii pe care sper─â, ╚Öi uneori reu╚Öe╚Öte, s─â ├«i guverneze. Ceea ce ╚Öocheaz─â cel mai mult e lejeritatea cu care sentimentul acesta este exprimat. E un anume soi de inadecvare primitiv─â a c─ârei explica╚Ťie st─â, probabil, ├«n lipsa sanc╚Ťiunilor eficiente la adresa derapajelor de felul ─âsta. Revolta de pe Facebook, punctat─â de invective ╚Öi meme-uri, e doar reflex automat ╚Öi oarecum ineficient venit de pe partea cealalt─â a pr─âpastiei care desparte a╚Ötept─ârile cet─â╚Ťeanului de realitatea nefericit─â din mediul politic.

Ace╚Öti oameni care, c├«nd nu v─âd con┬şspira╚Ťii, se pl├«ng c─â nu li se recunoa╚Öte locul special ├«n interiorul societ─â╚Ťii nu par s─â mai ├«n╚Ťeleag─â lucruri primare care nu ╚Ťin neap─ârat de educa╚Ťia politic─â, c├«t de bunul-sim╚Ť comun. Nu jigne╚Öti categorii ├«ntregi de oameni doar pentru c─â po╚Ťi. Mai mult, nu jigne╚Öti categorii ├«ntregi de oameni ├«n numele c─ârora vrei s─â iei decizii. Aceast─â cultur─â a privilegiului, specific rom├óneasc─â, e at├«t de ad├«nc insinuat─â ├«n spa╚Ťiul public ├«nc├«t reac╚Ťiile fire╚Öti ale autorit─â╚Ťilor lipsesc sau, atunci c├«nd s├«nt, s├«nt neconving─âtoare.

├Än cazul domnului T─âriceanu, era bi┬şne┬şve┬şnit─â o explica╚Ťie a Ministerului de In┬şterne privind existen╚Ťa acelei cozi ╚Öi motivele clare care i-au f─âcut pe reprezentan╚Ťii DRPCIV s─â ├«i acorde acces special ╚Öefului Senatului. Nu a existat o astfel de explica╚Ťie ╚Öi nici vorb─â de indicarea unor responsabilit─â╚Ťi punctuale. Exist─â ├«ns─â o anchet─â intern─â a DRPCIV. Altfel spus, complicii ├«ntru nesim╚Ťire ai pre╚Öedintelui Senatului se vor ancheta singuri. S├«nt sigur c─â va fi o anchet─â foarte dur─â. ├Än al doilea caz, afirma╚Ťiile domnului Ponta s├«nt cu at├«t mai grave cu c├«t ele pun sub semnul ├«ntreb─ârii unul dintre elementele esen╚Ťiale ale unei democra╚Ťii: alegerile. Dl Ponta sugereaz─â c─â scrutinul preziden╚Ťial a fost fraudat (ce altceva ar fi dorit s─â fac─â un om care se a╚Öaz─â de patru ori la coad─â ├«n fa╚Ťa unei sec╚Ťii de votare, dac─â nu s─â voteze?). Nici o vorb─â din partea nici unei autorit─â╚Ťi. ├Än calitatea sa de fost premier, dl Ponta pare s─â fi c─âp─âtat un soi de dispens─â de la responsabilitatea cerut─â oric─ârui lider politic.

Problema e c─â, l─âsate nesanc╚Ťio┬şna┬şte, astfel de afirma╚Ťii produc efecte. ╚śi ele se v─âd ├«n con┬şver┬şsa┬ş╚Ťiile de fiecare zi. S├«nt suficient de mul╚Ťi oameni care cred, f─âr─â a fi capabili s─â produc─â vreo dovad─â, ca ├«n Rom├ónia alegerile se fur─â pentru c─â a╚Öa vor serviciile secrete care se mai apuc─â uneori s─â provoace scandal pe la ambasadele din str─âin─âtate. Adev─ârul devine cumva op╚Ťional ╚Öi o chestiune de gust. ├Ä╚Öi pierde valoarea absolut─â, iar faptele cap─ât─â o relevan╚Ť─â relativ─â. Ele pot sau nu s─â existe ├«n realitate, cert e c─â pe baza lor se construiesc cariere politice ╚Öi nara╚Ťiuni mincinoase.

S├«nt sigur c─â s-ar putea scrie o istorie a Rom├óniei filtrat─â prin perspectiva cozii. Despre cum se vede via╚Ťa ├«ntr-un lung ╚Öir de oameni ╚Öi cum se vede din afara lui. E loc ╚Öi de ceva literatur─â motiva╚Ťional─â care s─â te l─âmureasc─â ce trebuie s─â faci ca s─â nu ajungi la coad─â ╚Öi despre cum s─â supor╚Ťi stoic dispre╚Ťul celor care au f─âcut deja ce trebuia. S-ar mai putea scrie ╚Öi despre tactici de supravie╚Ťuire la coad─â, despre ecosistemul ei, despre organizarea lui, despre dinamica special─â a acelui mediu, despre tipologiile umane de acolo, despre sentimentul acela unic pe care ├«l ai c├«nd ajungi ├«n fa╚Ťa ghi╚Öeului. Acel sentiment meschin, dar valoros, care, spre deosebire de cuv├«ntul ÔÇ×dorÔÇť, chiar este un termen specific rom├ónesc.

Coada ╚Öi dispre╚Ťul s├«nt cumva legate. Atunci c├«nd supui o mul╚Ťime de oameni unui tratament ├«njositor, e cumva firesc c─â vor fi unii care se vor uita ├«n jos c─âtre aceast─â mul╚Ťime. ├Än fapt, cele dou─â se justific─â reciproc. Cei care dispre╚Ťuiesc fac cozile posibile, iar cei care se a╚Öaz─â la r├«nd f─âr─â s─â protesteze ├«ncurajeaz─â dispre╚Ťul.

Vom avea alegeri ├«n toamn─â. Nara╚Ťiunile false au s─â domine iar campania. Apoi ne vom a╚Öeza la coad─â iar. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.