Terapia vechilor complexe

Publicat în Dilema Veche nr. 430 din 10-16 mai 2012
Erasmus Doi jpeg

Omul e american şi lucrează în Bruxelles de 20 de ani. Este vicepreşedintele uneia dintre cele mai puternice firme de lobby din oraş. Firma are cîteva principii clare: nu minte, pentru că minciuna este dăunătoare afacerilor, pe termen lung. Nu lucrează pentru state autoritare, pentru industria tutunului sau a armamentului (deşi are, printre clienţi, multe companii din „health care“ – traduceţi cum vreţi, mie asta îmi sună a industria medicamentelor, una dintre cele mai puţin inocente industrii globale). Nu lasă la preţ. Un lobby eficient este scump. Este pentru instituirea unui registru al lobby-ului, fiind de părere că, astfel, întreaga activitate „de ramură“ ar avea de cîştigat. „La aceste standarde de moralitate, aţi lucra pentru România, o ţară cu un ridicat nivel al corupţiei?“ Răspuns rapid: „România este o ţară democratică, are alegeri libere, este membră NATO şi UE, nu am avea nici un fel de problemă. Dacă aveţi vreun indiciu că aţi dori să ne fiţi clienţi, îl putem chema repede pe colegul de la departamentul juridic, să începem negocierile“, încheie răspunsul, glumind, americanul din Bruxelles.

Doamna este din România, dar lucrează de ani de zile pentru Comisia Europeană, în zona fondurilor structurale. Cunoaşte în cele mai mici detalii tehnice procedurile valabile pentru mai toate statele membre în materie de accesare a finanţărilor comunitare. Enumeră calm hibele de sistem din România: instabilitatea personalului din autorităţile de management, nivelul scăzut al salariilor din sistem, lipsa de motivaţie a funcţionarilor, în condiţiile schimbărilor politice frecvente, invenţii birocratice fără sens (de exemplu, ştiaţi că Ştampila mai există doar la noi şi la bulgari?), experienţa încă redusă în materie de proiectare a programelor. „Dar nu e adevărat că avem cea mai scăzută rată de absorbţie şi că asta e din cauza celei mai mari rate a corupţiei din toată Uniunea?“ Răspunsul vine calm, detaşat: „Ar trebui să ne uităm mai degrabă la calitatea şi apoi la cantitatea banilor cheltuiţi. E bine să ne concentrăm pe calitatea personalului care lucrează la nivel naţional cu fondurile europene şi să vedem cîte programe operaţionale sînt în verificări şi opriri temporare de plăţi în ţări cu ştate vechi: Germania, Italia, Franţa. România nu este nici mai rea, nici mai bună, are doar un deficit de experienţă, dar şi o tradiţie în a recupera spectaculos pe ultima sută de metri“.

Domnul este italian, a fost procuror cea mai mare parte a carierei sale şi conduce instituţia de control al utilizării fondurilor europene. Ne arată statistici, ne spune că are personal foarte puţin (cca 200 de agenţi în toată Europa). Drept dovadă, ne arată tabele cu numărul de turnătorii legate de utilizarea fondurilor. Recunoaşte că marea majoritate sînt rezultatul invidiei vecinului. „Dar, ce să faci, aşa puţini cîţi sîntem, trebuie să verificăm şi prostiile, ăsta ne e mandatul.“ Ne arată un raport de activitate în care, la capitolul „iregularităţi“, România şi flancul sudic (Grecia, Bulgaria, Italia, Spania, ba chiar şi Franţa) au poziţii fruntaşe. La fel de fruntaşe sînt aceleaşi ţări şi în tabelul „reclamaţii şi sesizări“. Întreb care este relevanţa celor două seturi de cifre. „Iregularitate“ înseamnă că ştampila a fost pusă în colţul din dreapta jos, în loc de colţul din stînga sus; nu înseamnă fraudă. Îmi dă dreptate şi promite ca următorul raport să facă mai clară diferenţa. Întreb care este rostul unei statistici a reclamaţiilor şi sesizărilor. Poate doar sociologic, să indice care ţări sînt mai apropiate de modelul cultural al „caprei vecinului“. Iar îmi dă dreptate. Îl înţeleg. Statisticile alea au doar rolul de a arăta cît de mult muncesc ei, cu doar 200 de agenţi.

După o (altă) săptămînă în Bruxelles am înţeles (încă o dată) cît de multe complexe de inferioritate inutile ne creăm la Bucureşti, din lipsă de experienţă, din prea multa concentrare pe obsesiile naţionale şi, adeseori, din prea multă energie partizană, fără valoare adăugată, investită în politica internă.

Ne va trece. Încet, încet. 

Cele mai multe întîlniri care au avut loc pe parcursul vizitei de studiu organizate de Fundaţia Euromonitor şi finanţate de JT International au fost off the record. De aceea, nu am dat nume de persoane sau de instituţii.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tenis istock jpg
pensie jpg
Unii pensiori se vor putea bucura de o creștere a veniturilor. Despre cine este vorba
În această săptămână, unele categorii de pensionari se vor bucura de o creștere de venituri. Suma de bani va fi decisă de CCR într-o ședintă care va avea loc. Însă unele probleme s-ar putea să apară. Iată despre ce ar putea fi vorba.
Si a plombat singur gropile de pe stradă FOto Opinia Timișoarei jpg
Un bărbat din Timiș a plombat singur gropile de pe strada pe care locuiește. „Era să mă duc în șanț… Și atunci, am pus acolo asfalt”
Un bărbat din orașul Ciacova, județul Timiș, săturat de gropile de pe strada sa, s-a apucat să-și repare drumul. A astupat singur craterele de pe strada de pământ care a fost ignorată de primărie.
sua china biden xi jinping
China vrea relații mai bune cu SUA. Musk s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez înainte de învestirea lui Trump
Oficialii chinezi speră să evită o repetare a războiului comercial cu SUA, care a creat o prăpastie între superputerile economice în timpului primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
maxresdefault jpg
Joseph Cinque, povestea africanului care a condus Revolta de pe La Amistad, ajuns subiect de film
Joseph Cinque a fost un fermier și comerciant african de etnie mende, ce a devenit sclav al negustorilor de sclavi spanioli de pe vasul La Amistad, revoltându-se cu succes împotriva acestora, a ajuns din greșeală în S.U.A,
pensie jpg
Cât va fi pensia minimă în anul 2025. Seniorii cu venituri mari vor suporta o impozitare de 10%
În 2025, aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor, cu o creștere de 12% în valoarea acestora.
megahn si harry jpg
Adevăr sau strategie de marketing? Meghan Markle, ia în calcul lansarea unei cărți post-divorț de Prințul Harry
Meghan Markle și echipa sa cochetează cu ideea unei cărți despre un eventual divorț de prințul Harry, conform unui articol Vanity Fair. Află detalii despre zvonuri, proiectele lor eșuate și reacțiile din Montecito.
romania sat istock jpg
Unicul sat din România cu propriul imn. Care este momentul special în care localnicii intonează cântecul solemn, creat de un consătean
În județul Botoșani, în satul Cucorăni, din comuna Mihai Eminescu, localnicii au imnul lor. Se numeşte Imnul Cucorănenilor şi a fost compus în perioada interbelică. Se cântă şi astăzi în şcoala din localitate la fiecare eveniment important al cătunului.
image png
Povestea românului care a căutat libertatea dincolo de apele Dunării: „Am vrut libertate. Și am avut de pătimit. Bătăile de la grăniceri nu le pot uita“
În anii '80, când regimul comunist strângea în brațele sale toate speranțele și dorințele de libertate ale românilor, Dunărea devenea nu doar un râu, ci și o linie de demarcație între visurile neîmplinite și lumea în care speranțele aveau un loc.