Tembelizorul

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

Cu ocazia Dosarului Dilemei vechi despre pierderea uzului rațiunii (cel de săptămîna asta), am presupus că o trecere în revistă a canalelor de televiziune ar putea da o măsură a acestui fenomen, pe plan public. Așa se face că, într-o după-amiază din Săptămîna Patimilor, m-am apucat să zapez în căutare de „clienți“ și conținuturi adecvate acestui subiect. 

Întîi am descoperit sau, mai bine zis, am redescoperit că primele 11 canale sînt specializate în transmisii sportive. În acel moment, 9 din cele 11 canale transmiteau partide de fotbal comentate pe alocuri foarte aprins. Uneori găseai chiar același meci la televiziuni diferite. Pe unul dintre cele doar două canale fără meciuri de fotbal era o discuție cu Gheorghe Hagi, iar pe burtieră era o scrisă cu majuscule o declarație a lui Gigi Becali: „Dacă nu bat Farul... adio titlu! Mă las“. Fotbalul de pe 9 + 1 posturi TV mi-a readus în minte părerea proastă a lui Nicolae Iorga despre acest sport „...brutal domeniu, copilăresc și inferior...“, dar și clasica vorbă potrivit căreia fotbalul ar fi o activitate în care 22 de bărbați în maiou și chiloți aleargă după o minge, iar cînd o ajung, dau în ea cu piciorul.

Am trecut mai departe. La Antena 1 era o doamnă îmbrăcată în roșu din cap pînă în picioare, care prezenta starea vremii. După ea a urmat o știre cu Arnold Schwarzenegger care, înarmat cu o lopată, astupa cu bitum o groapă în asfalt de pe strada unde locuiește. O formă de a atrage atenția că primăria nu-și făcea datoria. Țin minte că la noi, prin anii ’90, ideea asta a avut-o Gabriel Liiceanu, dar probabil că i s-a părut prea de tot s-o pună și în practică. 

La Kanal D 2 se desfășura celebra emisiune Bravo, ai stil. Vestimentațiile prezentate și figurile care se perindă pe acolo sînt uneori foarte dificil de descris. Emisiunea trebuie văzută, chiar dacă uneori îți dă senzația că nu vezi bine. La un moment dat, cineva din juriu i-a spus fetei îmbrăcate cu stil că ar fi fost bine dacă părul ei ar fi fost genul „slinos“. Următoarea apariție a fost o fată care, pe lîngă hainele neobișnuite, avea buzele făcute cu „ruj“ negru. Aici întrebarea ar fi dacă putem considera extravaganța o formă de sminteală. Sau nu?

La A7 TV, un deputat din opoziție cu o figură simplă și un aer doct critica politicile guvernamentale în domeniul turismului. Părea să aibă chiar prea multă dreptate.

Am ajuns apoi la o televiziune cu nume minunat: Inedit TV. Tocmai începea o emisiune la care erau invitați doi generali, despre care moderatorul a ținut să precizeze că au avut legături și cu „zona de Intelli­gence“, iar unul a fost deputat și a făcut parte din grupul de prietenie româno-rusă, „pe vremea cînd Vladimir Vladimirovici Putin nu dădea semne de lipsă de integritate psihică“. Prima întrebare: „Cum vedeți situația de la granițele României?“. Primul răspuns al unuia dintre generali: „Poate sîntem singura țară din lume care ne învecinăm, dureros, cu propriul popor“.

La B1 TV, Petre Daea vobește, bineîn­țe­les, despre „cerialele ucrainiene“. Ur­mă­toa­rea știre e despre un proiect de lege pro­pus în Parlament de către deputatul PSD Alfred Simonis: legea pentru scoaterea sălilor de jocuri (păcănelele) în afara localităților. Prin această scoatere a păcănelelor din localități, explică Simonis, minorii ar avea dificultăți să mai ajungă la asemenea aparate. Corect! 

La aceeași televiziune a urmat o altă știre, care a agitat lumea din studiouri, despre înregistările incriminatorii din rechizitoriul împotriva lui Dan Diaconescu. Potrivit acestora, acuzatul cerea cuiva să-i aducă o fată virgină.   

Telecomanda m-a dus mai departe la România TV. Acolo se vorbea pe mai multe voci despre bugetul tot mai mic alocat de români pentru sărbătorile de Paști. Pe burtieră se succedau informații teribile – „Urmează: Eliminarea banilor din România. Confirmarea oficială“ –  „Restricționarea accesului la Sfînta Lumină“. Ce post!

La Cinemaraton „rula“ Balanța lui Lucian Pintilie, în toată nebunia ei genială. Maia Morgenstern striga ceva într-un elicopter care survola zona unor exerciții militare cu soldați alergînd, tancuri și explozii.

Trecînd și pe la televiziuni mai puțin autohtone, am descoperit campionatul mondial al deserturilor la Paprika (unde se preparau melci de Chelsea). La Travel TV  era o poveste cu „Laboratorul paranormal“, la Viasat Nature „Monștrii apelor“, iar la Nat Geo Wild „Giganții apelor“. În fine, la CBS Reality am dat peste istoria unui tip care și-a omorît ambii părinți pentru a-i moșteni. La prima încercare, în care a sărit cu mașina, cu ei și cu un nepot cu tot, într-un rîu adînc, planul fiind să scape doar el și întreaga poveste să pară un accident, n-a reușit. Nu s-a înecat nimeni. La o a doua încercare, a izbutit cu un plan mai simplu: i-a împușcat. 

La Job TV, un bărbat și o femeie, cu măști, se plimbă prin Spania și vorbesc vrute și nevrute. Pe burtieră scrie: „Oferim forță de muncă din Asia, orice meserie“.

După calupul de posturi exotice, am ajuns din nou la autohtoni. La Agro TV, Liviu Dragnea dădea sfaturi despre agricultură, ca un specialist. La final a trecut la declarații mai solemne: „Țineți minte! România nu mai are mult timp pînă se poate salva“. În opinia lui, țara noastră se va transforma într-un stat totalitar. Pînă una-alta însă, ce va face el de Paște? Va sta cu copiii.  

La Aleph dau peste o reclamă la „Gîndurile lui Cristoiu“.

E prea mult. Ajung să cred serios că Duck TV, cu rățuștele, albinele și ursuleții ei pentru copii de doi ani, e singura televiziune normală. Iar în România, nimeni nu mai pare tentat să fie cronicar TV. Păi, dragilor, nici nu știți ce pierdeți.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

65093291 1004 webp
Ciucă, generalul lui Iohannis în voia lui Dumnezeu
Nicolae Ciucă nu a reușit nici în campania electorală să fie cursiv în vorbire și convingător în ceea ce spune. A rămas nesigur pe el și i-a fost frică să meargă la dezbaterea TV de la care a mai lipsit doar Ciolacu.
 Ce cadou inedit a primit Anca Lungu în Franța, de la tatăl ei!
Cum să prepari cel mai delicios și sănătos desert de casă pentru copii. Rețeta Ancăi Lungu
Îți place să le gătești celor mici, însă rămâi în pană de idei și nu știi ce desert să le mai faci în așa fel încât să fie și delicios și sănătos? Ei bine, Anca Lungu vine în ajutorul mămicilor. Fosta jurnalistă, adepta unui stil de viață sănătos și care adoră să gătească, a publicat recent un filmu
televizor istock jpg
Caz ireal în Alba Iulia! Cum a ajuns un român să-și cumpere un televizor cu doar 4 lei
Un caz de-a dreptul neobișnuit a avut loc în țara noastră, în unul dintre cele mai mari și cunoscute orașe ale României. Autoritățile din Alba Iulia au rămas uimite atunci când au aflat că un bărbat ar fi încercat să plătească numai 4 lei pentru un televizor, deși acesta costa sute de lei!
alimente supermarket foto shutterstock
Orașele și cartierele din România cu cele mai mici costuri ale vieții
România se poziționează pe locul 24 din 27 la indicele de accesibilitate pentru cheltuielile lunare la hypermarket, evidențiind o competitivitate scăzută în comparație cu alte țări din UE.
horoscop 4 august jpg
Horoscop sâmbătă, 23 noiembrie. Berbecii sunt plini de energie, iar Capricornii se supără repede
Taurii au grijă de cei dragi, iar Fecioarele au discuții legate de banii din casă. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 23 noiembrie.
instanta jpeg
Fiul lui Sile Cămătaru a fost condamnat după ce a fost prins la volan fără permis. Decizia judecătorilor
Mario Nuțu Balint, fiul lui Sile Cămătaru, a fost prins de polițiști de mai multe ori conducând cu permisul suspendat. În vară a fost trimis în judecată, iar vineri a fost condamnat de judecători.
burnout
O mare parte din angajații din România suferă de burnout. Care sunt motivele
Tot mai mulți angajați din România suferă de epuizare profesională sau burnout, femeile fiind mai afectate decât bărbați, dar și o bună parte dintre angajații români care lucrează în ture.
gica hagi sportpictures jpeg
Locația, florile și logistica au fost cel mai greu de realizat la nuntă Andei Adam cu Joseph Adam
De ce nu au plecat Anda Adam și soțul ei, Joseph Mohaci, în luna de miere: „Mă las pe mâna...”
Nunta Andei Adam cu Joseph Mohaci a fost de departe nunta anului! Cei doi și-au unit destinele în luna iunie a acestui an, iar evenimentul a avut loc într-un club din București. Din păcate însă, cuplul nu s-a bucurat încă de luna de miere. Care este motivul?