Tehno

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

21 de asasinate prevenite, aproape patru tone de droguri confiscate, sute de arest─âri doar ├«n Australia ╚Öi Noua Zeeland─â ÔÇô ╚Öi acestea s├«nt doar primele detalii ale unei opera╚Ťiuni uria╚Öe desf─â╚Öurate de poli╚Ťiile a zeci de state ├«mpotriva re╚Ťelelor de crim─â organizat─â. Dincolo de dimensiunile uria╚Öe ale anchetei, un am─ânunt atrage aten╚Ťia: investiga╚Ťia nu ar fi fost posibil─â dac─â Biroul Federal de Investiga╚Ťii american nu ar fi reu╚Öit s─â pun─â pe pia╚Ť─â o aplica╚Ťie de mesagerie instant care a convins membri ai mafiilor de pe ├«ntreg globul c─â pot comunica ├«n siguran╚Ť─â, departe de ochii oamenilor legii. ├Än Asia, America de Nord, America de Sud, Orientul Mijlociu sau Australia, infractori din toate categoriile imaginabile foloseau ANoM pentru a-╚Öi coordona mi╚Öc─ârile, pentru a face planuri sau pentru a se preveni unii pe al╚Ťii ├«n leg─âtur─â cu mi╚Öc─ârile for╚Ťelor de ordine.

Senza╚Ťia de fals─â siguran╚Ť─â era indus─â ╚Öi de faptul c─â ANoM putea fi instalat─â pe telefoane disponibile doar pe pia╚Ťa neagr─â ce nu puteau fi folosite pentru a trimite e-mail-uri sau pentru apeluri clasice de voce.

Mesajele trimise prin intermediul aplica╚Ťiei erau ├«ns─â citite ├«n timp real de poli╚Ťi╚Öti. ├Än cursul zilei de mar╚Ťi se a╚Öteptau noi detalii despre con╚Ťinutul acelor conversa╚Ťii. ├Än total, la opera╚Ťiune au participat 9.000 de membri ai for╚Ťelor de ordine din lumea ├«ntreag─â.

O alt─â investiga╚Ťie, asem─ân─âtoare ca amploare, a avut loc anul trecut ├«n mai multe ╚Ť─âri europene ale c─âror poli╚Ťii au devenit foarte interesate de EncroChat, o aplica╚Ťie care, asemeni ANoM, era folosit─â intens ├«n cercurile crimei organizate.

Ni╚Öa era at├«t de bine conturat─â ├«nc├«t o cercetare a autorit─â╚Ťilor din Marea Britanie nu a reu╚Öit s─â g─âseasc─â nici un utilizator care nu apar╚Ťinea unei grup─âri infrac╚Ťionale ├«ntre cei aproximativ 10.000 de britanici care foloseau EncroChat. Aplica╚Ťia nu mai exist─â ast─âzi, dup─â ce poli╚Ťia francez─â a reu╚Öit s─â capete acces la serverele care o g─âzduiau. Ancheta care a rezultat a dus la arestarea a cel pu╚Ťin 1.000 de persoane ├«n mai multe state.

Un alt exemplu este cel al companiei americane de transport de combustibil Colonial, cea despre care scriam acum c├«teva s─âpt─âm├«ni c─â a fost victima unui atac de tip ransomware provenit cel mai probabil din Rusia. Atunci c├«nd Colonial ╚Öi-a descoperit toate fi╚Öierele din re╚Ťeaua proprie criptate ╚Öi luate ostatice de c─âtre hackerii ru╚Öi n-a avut de ales ╚Öi a pl─âtit o r─âscump─ârare. ├Än absen╚Ťa acelor fi╚Öiere informatice, repunerea ├«n func╚Ťiune a conductelor pe care le administra ar fi durat probabil luni de zile, iar consecin╚Ťele unei astfel de st─âri de fapt s├«nt imprevizibile. Deja, atunci c├«nd ╚Ötirea devenise public─â, pie╚Ťele de energie ├«ncepeau s─â se foiasc─â nervos. Colonial a pl─âtit rapid 4,4 milioane de dolari ├«n bitcoin ╚Öi a reu╚Öit astfel s─â se ├«ntoarc─â la business-ul de zi cu zi. Ceea ce nu au spus ├«ns─â reprezentan╚Ťii companiei a fost c─â, de la bun ├«nceput, problema a fost administrat─â ├«mpreun─â cu FBI ╚Öi Ministerul de Justi╚Ťie.

A╚Öa se face c─â, zilele trecute, autorit─â╚Ťile americane au anun╚Ťat pe nea╚Öteptate c─â aproape ├«ntreaga sum─â pl─âtit─â de Colonial hackerilor de la DarkSide a fost recuperat─â. E vorba de 63,7 bitcoins. Colonial r─âm├«ne, temporar cel pu╚Ťin, cu o pagub─â ├«n contabilitate pentru c─â volatilitatea extrem─â a monedei electronice face ca diferen╚Ťa dintre momentul pl─â╚Ťii ╚Öi cel al recuper─ârii s─â fie destul de mare. Pentru a nu da idei altor infractori cibernetici, procuratura din Statele Unite se fere╚Öte s─â dea foarte multe detalii despre cum a reu╚Öit s─â recupereze suma respectiv─â. Ceea ce e clar e c─â, atunci c├«nd se mobilizeaz─â resurse suficiente ÔÇô iar Justi╚Ťia american─â le are la dispozi╚Ťie ÔÇô, nici chiar o tranzac╚Ťie cu bitcoin nu garanteaz─â faptul c─â partea care prime╚Öte banii se poate bucura ├«n lini╚Öte de ei.

├Ämpreun─â, aceste ├«nt├«mpl─âri dau semnalul c─â guvernele ├«ncep ├«ncet-├«ncet s─â recupereze decalajul tehnologic fa╚Ť─â de re╚Ťelele infrac╚Ťionale moderne care se bazeaz─â tot mai mult pe tehnologie pentru a-╚Öi atinge scopurile.

Permanentul joc de-a ╚Öoarecele ╚Öi pisica ├«ntre infractori ╚Öi poli╚Ťie continu─â ├«ns─â neobosit, iar orice nou─â victorie a autorit─â╚Ťilor for╚Ťeaz─â infractorii s─â mearg─â tot mai departe ├«n efortul de a se ╚Ťine la ad─âpost. Victime involuntare ├«n acest dans s├«nt utilizatorii one╚Öti ÔÇô disiden╚Ťii din regimuri autoritare, spre exemplu, care ar avea nevoie de comunica╚Ťii sigure pentru a se feri de ├«nchisoare, avertizorii de integritate care ar vrea totu╚Öi s─â nu fie cunoscu╚Ťi atunci c├«nd dezv─âluie corup╚Ťia dintr-o institu╚Ťie sau simplii cet─â╚Ťeni care ╚Ťin la intimitate. Dac─â un guvern democratic reu╚Öe╚Öte, ├«n scopuri perfect legitime, s─â capete acces la comunica╚Ťii ╚Öi tranzac╚Ťii teoretic secrete, e greu de crezut c─â acela╚Öi lucru nu va fi ├«ncercat ╚Öi de un regim dictatorial al c─ârui unic scop este represiunea.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase cu uria┼čul pod de la Br─âila dup─â montarea tablierului metalic de 22.000 de tone FOTO
Mar┼úi, 28 iunie, a fost montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier metalic la podul suspendat de la Br─âila, informeaz─â┬á CNAIR. Podul peste Dun─âre de la Br─âila va fi cel mai mare pod suspendat din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa.
image
Primele imagini cu racheta ruseasc─â┬á X-22 care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Au ap─ârut primele imagini cu racheta care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk. Este vorba despre o rachet─â ruseasc─â X-22. ├Än urma atacului de luni, cel pu┼úin 18 persoane ┼či-au pierdut via┼úa.
image
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
În urmă cu doi ani, Andrei (13 ani) a fost bătut pe o stradă din Mangalia de un alt tânăr. La scurt timp, victima a murit.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.