Taxe, paradis, pandemie

Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Ideea unui nivel global minim obligatoriu al impozitului pl─âtit de corpora╚Ťii nu e neap─ârat nou─â. La finalul lui 2019, ipoteza c─âp─âtase un pic de consisten╚Ť─â dup─â ce Organiza╚Ťia pentru Cooperare Economic─â ╚Öi Dezvoltare anun╚Ťase c─â lucreaz─â la o proiec╚Ťie privind efectele unei astfel de initi╚Ťiative. OECD explica atunci c─â e nevoie de o plas─â de siguran╚Ť─â care s─â ofere guvernelor garan╚Ťia c─â vor reu╚Öi s─â pun─â cap─ât tenta╚Ťiei multina╚Ťionalelor de a-╚Öi ascunde profitul folosindu-se de paradisuri fiscale.

Zilele trecute, ideea a revenit cu for╚Ťe proaspete dup─â ce ea a fost men╚Ťionat─â ├«ntr-un discurs al secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen. ÔÇ×Competitivitatea ├«nseamn─â mai mult dec├«t grija pentru felul ├«n care se descurc─â companiile americane pe pia╚Ťa interna╚Ťional─â de fuziuni ╚Öi achizi╚Ťii. Ea ├«nseamn─â ╚Öi c─â trebuie s─â ne asigur─âm c─â guvernele au sisteme fiscale stabile capabile s─â colecteze suficiente venituri pentru a putea investi ├«n bunuri publice esen╚Ťiale, c─â pot r─âspunde la crize ╚Öi c─â povara finan╚Ť─ârii guvernului este ├«mp─âr╚Ťit─â cinstitÔÇŁ, a spus doamna Yellen la un eveniment organizat de Chicago Council on Global Affairs.

Declara╚Ťiile secretarului Trezoreriei vin pe fondul eforturilor pe care noua administra╚Ťie american─â le face pentru a repara economia na╚Ťional─â grav afectat─â de efectele pandemiei. Pre╚Öedintele Biden a anun╚Ťat ╚Öi a reu╚Öit s─â treac─â prin Congres un uria╚Ö plan de redresare economic─â ├«n valoare de aproape 2.000 de miliarde de dolari. Pentru compara╚Ťie, efortul asem─ân─âtor f─âcut de Uniunea European─â are valoarea aproximativ─â de 672 de miliarde de euro, semnificativ mai pu╚Ťin ╚Öi mai pu╚Ťin curajos.

├Än acest moment, administra╚Ťia caut─â bani pentru a finan╚Ťa acest program. Solu╚Ťia evident─â este cre╚Öterea taxelor, dublat─â de o mai bun─â colectare. La prima parte ├«ns─â, Guvernul ├«nt├«mpin─â deja o opozi╚Ťie ferm─â din partea mediului de afaceri ╚Öi a republicanilor din Congres. Propunerea lui Biden este ca impozitul pl─âtit de companii s─â creasc─â de la 21% la 28%, adic─â mai pu╚Ťin dec├«t nivelul existent ├«nainte ca fostul pre╚Öedinte Trump s─â opereze o reducere ale c─ârei efecte economice benefice au fost mult sub a╚Ötept─âri. La asta se adaug─â ╚Öi efortul de eliminare a p─âc─âtoasei practici de ascundere a profiturilor. Deja, ├«n special ├«n domeniul tehnologiei, mai multe state ├«ncepuser─â s─â adopte legi care for╚Ťau companiile s─â pl─âteasc─â m─âcar o parte din profit acolo unde acesta era realizat. O tendin╚Ť─â despre care nu se vorbea mai deloc ├«n urm─â cu ceva vreme tinde s─â devin─â practic─â curent─â ╚Öi asta este, probabil, o grij─â comun─â a Guvernului ╚Öi corpora╚Ťiilor americane.

Declara╚Ťiile doamnei Yellen pot fi interpretate, a╚Öadar, ╚Öi ├«n cheia unei tentative de a ╚Ťine sub control dorin╚Ťa guvernelor de a-╚Öi lua revan╚Öa ├«n fa╚Ťa multina╚Ťionalelor care, ani de-a r├«ndul, legal sau ilegal, ╚Öi-au exportat profiturile. Un astfel de val ar crea, peste tot ├«n lume, o barier─â fiscal─â uria╚Ö─â ale c─ârei efecte asupra dezvolt─ârii, comer╚Ťului liber ╚Öi inov─ârii s├«nt imposibil de prezis. Iar paradisurile fiscale s├«nt o problem─â care ar merita o aten╚Ťie mult mai mare. Tax Justice Network, o asocia╚Ťie de advocacy britanic─â ce militeaz─â pentru o legisla╚Ťie mai strict─â ├«n privin╚Ťa impozitelor pl─âtite de corpora╚Ťii, estima la finalul anului trecut c─â guvernele lumii pierd anual 427 de miliarde de dolari ├«n profituri disp─ârute prin jurisdic╚Ťii exotice. Doar ├«n insulele Cayman ajung ├«n fiecare an 70 de miliarde de dolari din care nu se vor construi niciodat─â spitale, autostr─âzi sau ╚Öcoli.

Compara╚Ťia foarte potrivit─â f─âcut─â de TJN este cu nevoile mondiale ├«n sistemul medical. Miliardele disp─ârute ar putea pl─âti 34 de milioane de salarii anuale de asistente medicale. Problema pare s─â preocupe ╚Öi Bruxelles-ul, de╚Öi atribu╚Ťiile sale ├«n domeniu s├«nt relativ sc─âzute.

ÔÇ×├Än fiecare an, din cauza a ╚Öapte paradisuri fiscale din UE, guvernele altor state membre ale UE pierd peste 40 de miliarde de euro. Nu putem permite perpetuarea acestei situa╚Ťii ╚Öi am convingerea c─â, ├«n contextul Mecanismului de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â, presiunea asupra guvernelor ├«n cauz─â va cre╚Öte. Comisia ar trebui s─â fie foarte clar─â: dac─â paradisurile fiscale din UE nu ├«╚Öi reformeaz─â sistemul fiscal, planurile lor de redresare ╚Öi rezilien╚Ť─â nu vor fi aprobateÔÇŁ, declara ├«n noiembrie Paul Tang, europarlamentar olandez ╚Öi proasp─ât ╚Öef al unei subcomisii dedicate problemelor de fiscalitate.

├Äns─â discu╚Ťia aceasta e abia la ├«nceput. ├Äntre timp, ori de c├«te ori citi╚Ťi despre cum statul rom├ón nu are bani pentru infrastructur─â sau auzi╚Ťi pe c├«te cineva pl├«ng├«ndu-se c─â Rom├ónia se ├«mprumut─â prea mult, aminti╚Ťi-v─â c─â o parte din produsele ╚Öi serviciile pe care le consuma╚Ťi s├«nt impozitate ├«n Irlanda, Cipru sau Olanda. Nu ╚Ötiu c├«t conteaz─â asta, dar poate ar fi bine ca ╚Öi acesta s─â fie un criteriu de selec╚Ťie. M─âcar p├«n─â c├«nd Janet Yellen convinge guvernele lumii c─â impozitarea onest─â e ├«n interesul tuturor.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.