Ţarcul formatorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 336 din 22-28 iulie 2010
Ţarcul formatorilor  jpeg

Admit, s├«nt ├«n culp─â. Am ├«nc─âlcat Legea. E drept c─â f─âr─â s─â ┼čtiu, dar asta nu m─â ajut─â cu nimic. Am ┼úinut seminarii, traininguri ┼či programe de preg─âtire profesional─â f─âr─â s─â am Certificatul. Am predat cursuri de o zi sau o zi ┼či jum─âtate despre Uniunea European─â, am demonstrat metode de documentare online pe tema politicilor comunitare ┼či am ├«ncercat s─â ├«i fac pe unii colegi de breasl─â s─â fie interesa┼úi ├«n a scrie c├«t mai des despre Bruxelles ┼či Bucure┼čti, ├«n contextul politicilor comunitare. Le explicam care s├«nt grupurile de interese la Bruxelles, cine ┼či cum decide con┼úinutul unei norme europene, care este relevan┼úa acestora pentru cititorul din F─âlticeni sau Pucioasa, cum s─â ├«i conving─â pe ┼čefi c─â articolul cu con┼úinut ÔÇ×europeanÔÇť este interesant pentru cititori, cum s─â ÔÇ×ambalezeÔÇť un asemenea articol ├«ntr-o poveste sexy pentru cititori ┼či a┼ča mai departe. Clien┼úii, adic─â organizatorii acestor cursuri ┼či seminarii, au fost de toate felurile: centre de informare Europe Direct, Agen┼úii de Dezvoltare Regional─â, firme private, ONG-uri de breasl─â etc. Ba chiar ┼či Reprezentan┼úa Comisiei Europene la Bucure┼čti. Unii dintre ei au oferit, la finalul cursului, o diplom─â de participare, pe care scria negru pe alb c─â respectivul ziarist a absolvit un curs de jurnalism pe teme europene.

De cur├«nd, aflu beleaua ├«n care m─â aflam (sincron cu angajatorii mei ocazionali). De la ├«nt├«i ianuarie anul curent, nici un furnizor de preg─âtire profesional─â nu mai exist─â pe pia┼ú─â dec├«t dac─â dovede┼čte c─â to┼úi formatorii angaja┼úi au Certificatul. Adic─â, s├«nt verifica┼úi de o Agen┼úie a Statului, pre numele s─âu complet Consiliul Na┼úional de Formare Profesional─â a Adul┼úilor (CNFPA). S├«nt ├«n culp─â total─â. Nu s├«nt cadru didactic, nu am competen┼úe de formator care s─â fi fost acreditate ├«n alt stat membru, nu am doctorat, nu am c─âp─âtat vreun alt Certificat anterior pe vreo competen┼ú─â adiacent─â ┼či nu am nici m─âcar un am─âr├«t de master ├«n domeniul educa┼úiei adul┼úilor ob┼úinut ├«n Rom├ónia sau alt stat membru (care diplom─â s─â ├«mi fie certificat─â, ulterior, prin examen, la acela┼či celebru CNFPA). S├«nt, carevas─âzic─â, un fel de fiul ploii, privind prin Sf├«ntul Ochi al Legii.

S─â vede┼úi ├«ns─â p├«n─â unde am ajuns din cauza cruntei ignoran┼úe. Am avut neobr─âzarea ca, de-a lungul timpului, s─â aduc pentru TVR varii traineri de pe la Thompson Foundation, to┼úi fo┼čti BBC-i┼čti cu func┼úii grele. I-am adus pentru c─â pe noi, unii dintre teveri┼čti, ne intereseaz─â orice informa┼úie sau orice cuno┼čtin┼úe care s─â ne ajute ├«n carier─â. BBC-ul, orice s-ar spune, este un fel de mama televiziunilor publice din lume. Normal, de la mama ai ce s─â ├«nve┼úi. Eh, ┼úine┼úi-v─â bine! Nu i-am verificat pe britanicii cu pricina dac─â au Certificatul de la CNFPA! V─â da┼úi seama? Mai mult, la TVR avem ┼či noi un (firav) centru de training. S├«nt convins (de┼či nu am verificat) c─â TVR nu a pl─âtit taxa de 1200 de RON pe care trebuie s─â o pl─âteasc─â oricare furnizor de formare profesional─â din Rom├ónia. De ce taxa este de 1200 ┼či nu de 3400 sau 500? ÔÇ×E o nimica toat─â, domÔÇÖle, la c├«t ├«┼či trag firmele astea de training, e un mizilicÔÇť (citat aproximativ ÔÇ×pe surseÔÇť). De ce se pl─âte┼čte o tax─â, oricare ar fi ea? La ├«ntrebarea asta nu am c─âp─âtat nici un r─âspuns.

Rom├ónia are un deficit uria┼č de competen┼úe, ├«n multe, multe domenii. Formarea profesional─â a adul┼úilor este o industrie zdrav─ân─â ├«n oricare stat european ┼či va c─âp─âta, prin strategia UE2020, o importan┼ú─â sporit─â. ├Än Rom├ónia, domeniul este ├«nc─â la ├«nceput. Ca la oricare ├«nceput rom├ónesc, care ne este reflexul? Supra-reglementarea, ├«nchiderea breslei, ciubucul, o Agen┼úie a Statului care s─â dea Certificate. Culmea ironiei este c─â mul┼úi dintre formatorii de pe pia┼ú─â s├«nt promotori ┼či partizani ai Certific─ârii. De ce? Simplu, g├«ndi┼úi-v─â la notari. Pentru a ├«nchide pia┼úa, pentru a o transforma ├«n ┼úarc.

├Än final, atrag respectuos aten┼úia c─â actualul sistem rom├ónesc este ├«n contradic┼úie flagrant─â cu Directiva Liberei Circula┼úii a Serviciilor (zis─â ┼či Bolkestein). ┼×i s─â nu ├«mi spune┼úi c─â ┼či francezii fac la fel. ┼×tiu deja. Dar asta nu ├«nseamn─â c─â e bine. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea European─â la TVR.

Fotografie realizat─â de D. Popa.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.