Syriza

Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

„Depinde cine va clipi primul. Dacă grecii vor face primul pas, nu au altă variantă decît să iasă din euro, să retipărească drahme pe care să le devalorizeze masiv. Cam scîrbos pe termen scurt, dar, poate, singurul remediu posibil pentru o creştere economică locală. Simultan, nemţii, finlandezii şi restul vor fi obligaţi să găsească o formulă de prescriere a datoriilor în euro pentru greci, fără a urma cereri sau mişcări similare din partea Italiei, a Portugaliei sau a Belgiei. Adică – o situaţie a naibii de complicată. Mai rău va fi dacă, după cîţiva ani dureroşi, Grecia îşi va reveni economic. Foarte posibil, italienii, portughezii şi belgienii vor face aceeaşi mişcare: vor renunţa la euro. Nemţii, finlandezii şi tot flancul nordic se vor trezi cu un euro mult mai puternic (bazat doar pe economiile lor), ceea ce va aduce necazuri propriilor exportatori şi, simultan, eşecul monedei europene unice.“ Este părerea lui Jonquil, profesoară de economie la o universitate britanică privată şi de prestigiu. Este în pragul pensiei, a văzut multe schimbări de paradigmă economică la nivel global. Sceptică. Nu mai crede în „mari idei“ pentru redresare. 

„Cum ar putea să aibă Tsipras succes? Populiştii nu au succes niciodată, hai să fim serioşi!“ Asta zice Dalibor. Este preşedintele celui mai mare fond de investiţii din Croaţia. Nu mă miră părerea lui. În fond, cred că are şi dreptate. 

„Nimănui nu îi place presiunea cînd e de plată o datorie. Trăiesc în Portugalia şi văd cum s-a petrecut povestea aici. Au suferit cei săraci, pe ei a fost presiunea cea mai mare. Între timp, escrocii şi miniştrii care au furat ca în codru nu au păţit nimic. Ar trebui să se introducă legi care să tragă la răspundere penală pe cei care bagă ţara în datorii iresponsabile.“ Ea e Dawn. O englezoaică stabilită de mai mulţi ani în Portugalia. Adică de cînd a ieşit la pensie. S-a mutat acolo pentru că se trăieşte mult mai ieftin la Lisabona decît la Londra. 

„Eşti portugheză, sau doar trăieşti în Portugalia?“ întreabă Alex. El tocmai a terminat facultatea. A stat mai mult prin cluburi în timpul studenţiei, dar a muncit din greu pentru fiecare bănuţ cheltuit pe cocteiluri. Este mîndru că s-a putut întreţine singur în timpul şcolii. Acum a cunoscut o fată care are o fiică de 3 ani, dintr-o legătură anterioară. S-a terminat cu crailîcul. A devenit serios, responsabil. „Parte din ce spui e adevărat, Dawn. Dar nu totul. E adevărat că «poporul» a suferit, dar nici bogătaşii nu o duc pe roze. Liderii noştri s-au descurcat atunci cînd datoria era pe la 80% din PIB, dar cînd taxele şi impozitele au luat-o razna, au dat-o în bară. Nu e vina lor că impozitele s-au mărit. Culpa lor e că nu au prevăzut situaţia din timp. Oricum, se pare că vom plăti datoriile chiar înainte de termen. Noi, portughezii, ne-am mobilizat. Am tras din greu şi am îndurat. Eu sînt a treia generaţie care suferă din pricina datoriilor externe. Bunicul meu şi tatăl meu au trăit la fel de greu, dar din cauza altor datorii, la vremea lor. Punem osul la treabă şi nu aşteptăm guvernul să ne rezolve problemele. Băgăm capul în jug, tragem cît putem, să scăpăm de necaz şi să trăim mai bine. Să mă ierte grecii, dar mie îmi par leneşi şi încăpăţînaţi. Nu poţi să ceri lumii întregi să te ierte de datorii, după ce, pînă acum, ai trăit bine mersi pe banii altora.“ 

Evident, Dimitrios ia foc: „Om fi leneşi şi încăpăţînaţi. Dar nemţii au avut parte de trei iertări de datorii în secolul 20. Au şi acum să ne dea banii şi aurul furaţi din Banca Naţională a Greciei în timpul Războiului. Aia nu se vede, nu se aude? Să-i ia naiba, cu Troika lor cu tot!“ El e din Salonic, însurat cu Elena, o româncă din Botoşani. Îi e teamă de soacră. De cîte ori îi vizitează, face instrucţie cu el. Recunoaşte că nici el nu crede în soluţii-miracol din partea Syrizei. Îl enervează doar degetele acuzatoare pe care i le tot arată restul Europei. S-a plictisit de ele. 

Deh, mai stăm şi noi, europenii, la o vorbă. Am fi putut să ne întîlnim, în acelaşi scop, la un restaurant din Strasbourg, la o cină. Din păcate, nu avem la dispoziţie bugetele de protocol ale lui Hollande, Merkel şi Schulz. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
Scenariul în care regimul lui Putin ar cădea: ce ar putea urma pentru Rusia
Decretarea mobilizării parțiale a slăbit susținerea regimului lui Putin, iar dacă armata Rusiei va suferi o altă înfrângere majoră cel mai probabil soarta lui este pecetluită, scrie Anatol Lieven.
Regina Margareta a Danemarcei FOTO Getty Images jpg
Regina Margareta a Danemarcei și-a deposedat patru nepoți de titlurile regale
Regina Margareta a Danemarcei, singura regină a Europei și cel mai longeviv monarh de pe continent, și-a deposedat patru dintre cei opt nepoți ai săi de titluri, a anunțat palatul.
parlamentul european foto adevarul
Intrarea României în Schengen, în atenția Parlamentului European
Liderul delegației române a PSD din Parlamentul European a anunțat introducerea pe agenda plenului PE a unei dezbateri cu rezoluție privind aderarea României la Spațiul Schengen.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.