Supărarea lui Nea Pisică

Publicat în Dilema Veche nr. 935 din 10 – 16 martie 2022
Iconofobie jpeg

Aşteptam pe cineva, în urmă cu cîteva zile, în faţa corpului central al Universităţii ieșene. Un tînăr înalt, foarte slab, ochelarist, palid şi nesigur s-a apropiat pentru a mă întreba timid: „Nu vă supăraţi, ştiţi cumva cît este ceasul?”. „Şi douăzeci şi cinci”, i-am răspuns scurt, revenind apoi la gîndurile mele. Omul a mulţumit şi s-a retras, rămînînd totuşi, ezitant, la vreo şase metri depărtare. După mai multe secunde, l-am observat întorcîndu-se, parcă şi mai derutat decît înainte. Am băgat iute mîna în buzunar după patru-cinci lei. Eram convins că întrebarea nu fusese decît o „încălzire” la exercitarea sportului nostru naţional – cerşetoria. Spre surprinderea mea însă, tînărul s-a grăbit să spună: „Cît şi douăzeci şi cinci, dacă nu vă supăraţi?”. Complet buimăcit, m-am bîlbîit puţin înainte de a zice că era nouă şi douăzeci şi cinci de minute.

În principiu, aş avea circumstanţe atenuante. E greu de presupus că te poţi afla într-un loc, la un moment dat, fără a şti ora aproximativă din zi cînd se derulează filmul vieţii. Ar mai trebui să întrebi în ce zi/lună/an ne găsim, pentru ca tabloul SF să fie plenar. Cu toate acestea, la o analiză atentă a situaţiei, lapidarul meu interlocutor era cît se poate de îndreptăţit să ceară lămuriri suplimentare. Atunci cînd soliciţi o informaţie, te aştepţi să o primeşti în integralitatea sa, chiar dacă anumite detalii îţi sînt deja cunoscute. Nu este aici doar o regulă a politeţii universale, ci şi o ilustrare in nuce a virtuţilor raţionalităţii. Nu poţi pretinde că ai înţeles şi, în consecinţă, că stăpîneşti o realitate, dacă tu te dovedești primul care o prezintă ciuntit. Am cunoscut pe cineva, în trecut, care, întîlnindu-te pe stradă, îţi spunea cu entuziasm subit şi fără nici o introducere: „Să ştii că sînt de acord cu Milica. Are perfectă dreptate”. Sau: „Nea Pisică nu mai vrea să vină. S-a supărat”. Te crispai, cu un rînjet tont pe figură, dorindu-ţi să fi avut necivilitatea (legitimă altfel) de a-l întreba: „Care Milica, oame?”. Ori: „Cine-i Nea Pisică, taică?”.

În episodul din faţa Universităţii, eu mă aflam în culpă. În postura de emitent de informaţii, vorbisem eliptic despre „Milici” şi „Nea Pisici”, făcîndu-mă aşadar vinovat de lipsa inteligibilităţii, una dintre maladiile cele mai răspîndite, să recunoaştem, astăzi. Faptul că trăim într-un timp al vitezei nu mi se mai pare de mult o scuză pentru cultura lacunară ce s-a închegat, pe nesimţite, în jurul nostru, în ultimii ani. Paradoxal, în vremuri în care, se ştie, informaţia circulă mai repede ca niciodată şi e mai accesibilă, la nivel de mase, mai mult decît oricînd în istoria umanităţii, preocuparea pentru inteligibilitate şi exhaustivitate a scăzut îngrijorător. Principala problemă trebuie căutată în limbă şi, cu precădere, în folosirea ei. Individul postindustrial şi-a pierdut abilitatea comunicării prin limbaj, care, la înaintaşii săi, ajunsese, prin sofisticate dezvoltări, la nivel de artă. Omul contemporan transformă limba, o reduce la stadiul de ideogramă, exploatîndu-i, pînă la secătuire, capacitatea simbolică (a se urmări „noul limbaj” al Internetului sau al mesageriei celulare, în interiorul căruia nevoia de brevitate a impus un palier metatextual aşa-zicînd, cu semnificaţie codificată).

Se înţelege că, într-un astfel de context, inteligibilitatea rămîne o opţiune şi nu o obligaţie. Nimeni nu pare să mai aibă răgazul explicaţiilor. Abrevierile, încifrările, acronimele de tot felul, iconografia minimalistă şi sugestia imagistică au invadat intervalul postmodernităţii, năucindu-ne. Dacă nu îţi păstrezi atenţia, în permanenţă, la cote maxime de activitate, rişti să fii depăşit de istorie, intri în zona gri a ambiguităţii. Nu mai vorbim aici doar despre o inadaptare la tehnologie (care îşi are – şi ea – substraturile sale psihosociale), ci de însăşi inadecvarea la ritmul existenţei. Prin urmare (observ lucrul la mulţi dintre contemporani), în efortul necesar de adaptare, unii se refugiază în neinteligibil ca într-o fortăreaţă – o veritabilă Cetate a Ambiguităţii. Cu cît sistemul devine mai confuz pentru ele, deschizîndu-le înainte prăpăstiile comunicării eliptice şi oceanele limbajului de lemn, cu atît aceste victime ale neînţelegerii şi explicaţiilor insuficiente se retrag pe piscurile teoriilor abracadabrante şi ale filozofiilor aberante. Încet-încet, universul „exploziei de informaţie” actual se transformă într-un decor absurd. Lumea e tot mai mult creionată în stilul butaforiei din teatrul lui Ionesco. Dacă vei încerca să treci dincolo de „reprezentări”, pentru a comunica, te vei trezi bătînd, exasperat, în poarta masivă a cetăţii amintite. Nimeni nu îţi va deschide însă. Vei auzi, cel mult, un glas stins, undeva pe metereze, spunîndu-ţi dezolat: „Pleacă, pleacă! Nea Pisică nu mai vine şi nu va mai veni niciodată! S-a supărat definitiv”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo
lovituri Beirut/ FOTO:AFP
Aviaţia israeliană a bombardat intens sudul Beirutului. Lovituri și în estul Libanului, unde au murit 22 de oameni
Aviaţia israeliană a bombardat pe tot parcursul zilei de jou periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.
amabasada romaniei chisinau
Alegeri prezidențiale 2024. Unde pot vota moldovenii cu cetățenie română
Moldovenii cu cetățenie română își vor putea exercita dreptul electoral în cadrul a 59 de secții de votare, care vor fi deschise timp de trei zile, adică în perioada 22-24 noiembrie.
banner viorel lis png
Viorel Lis, internat de 2 săptămâni în spital. Cât de gravă este situația fostului edil al Capitalei
Vești neplăcute legate de starea de sănătate a lui Viorel sunt făcute de soția sa, Oana Lis. Fostul edil al Capitalei se află internat, pe patul de spital, de mai bine de două săptămâni. Informațiile complete le aflați din rândurile de mai jos.
Vulturii s au impus in Norvegia FOTO Federatia Romana de Baschet jpg
Naţionala masculină de baschet a României a câştigat în Norvegia, în precalificările CM 2027
Naţionala masculină de baschet a României a învins formaţia Norvegiei cu scorul de 75-62 (26-20, 17-18, 12-12, 20-12), joi seara, la Oslo, într-un meci din Grupa B a precalificărilor pentru Cupa Mondială FIBA din 2027.
botosani jpg
Campioana FCSB, pusă cu botul pe labe în Botoșani
FC Botoşani a obţinut joi seară o victorie dramatică în faţa campioanei FCSB, cu scorul de 1-0 (0-0), joi seara, pe teren propriu, într-un meci restant din etapa a 4-a a Superligii de fotbal.
image png
Ce spun preoții despre copiii pierduți în timpul sarcinii: de ce nu e bine ca părinții să lor să le pună nume
Unul dintre cele mai tragice evenimente din viața unui copil îl reprezintă pierderea unui copil. Indiferent dacă această tragedie se întâmplă în timpul sarcinii sau după, cert este că durerea este nemăsurabilă indiferent de moment. Legat de bebelușii care au murit în timpul sarcinii, preoții recoman
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
Prințul Harry s-a tatuat! Videoclipul cu Ducele de Sussex a devenit viral pe rețelele de socializare
Prințul Harry, în vârstă de 40 de ani, l-a lăsat pe Jelly Roll, în vârstă de 39 de ani, să îl tatueze pe gât. Imaginile au fost publicate chiar pe rețelele de socializare și au devenit rapid virale. Filmulețul dezvăluie că superstarul muzicii country va fi titularul ceremoniei de închidere a viitoar
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
Un designer oferă zece rochii de mireasă gratis! Va fi „bătaie” la cel mai mare târg de nunți, din Cluj
Mâine, începând cu ora 10.00, la cel mai tare eveniment de nunți din țară care se va desfășura la Cluj, un designer oferă în mod gratuit zece rochii de mireasă celor care vor ajunge la eveniment. Astfel, viitoarele domnișoare care urmează să aibă nunta, sunt așteptate la Wonder Events Fair (WEF).