Summit NATO la Telega

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Telega era considerată pe vremuri o stațiune regală. În timpurile cînd acolo era ocnă de sare, galeriile fuseseră botezate „Carol“, „Elisabeta“, „Brătianu“ și „Rosetti“. Carol I luase măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale deținuților pe care, la o vizită, le găsise inumane. Printre ocnași s-ar fi aflat în urmă cu vreo două sute de ani și haiducul Iancu Jianu. În apropiere, la Melicești, există și o mare cruce de piatră, acolo unde regele ar fi vrut să-și construiască un castel (ulterior l-a făcut la Sinaia). Carol I a participat și la inaugurarea șoselei care leagă comuna Telega de orașul Cîmpina. În 1883, între cele două localități a fost construită și o cale ferată. Pînă atunci, sarea exploatată se transporta cu telegile, de unde și numele localității.

Astăzi, calea ferată e desființată, iar telegi nu mai există, șoseaua a fost recent reparată (destul de prost). La începutul secolului trecut, salina a fost inundată și închisă, pe locul ei apărînd Băile Telega, vizitate, se spune, în perioada interbelică și de familia regală. În apropiere, la Buștenari, satul lui Geo Bogza, în secolul trecut a izbucnit nebunia petrolului. Aurul alb (sarea) exploatat de peste trei sute de ani a fost înlocuit de aurul negru (petrolul). În zonă au apărut hoteluri, cîrciumi, popicării, magazine și iluminat public electric. Tot acolo se găsește și celebra închisoare Doftana (Bastilia românească). În fine, istoria locurilor e foarte bogată.

Și mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu (deși mulți localnici preferă să intre pe gratis la vechiul lac sărat unde deocamdată nu mai e nimic amenajat, totul s-a dărîmat și se așteaptă eventuale investiții), cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante. În apă se bălăceau destul de multe persoane vîrstnice, așa cum era și normal. Mai toate cu pălării pe cap, plutind de-a-npicioarelea prin întregul bazin (capul nu poate fi băgat în apa aceea prea sărată), schimbînd replici dintr-acelea subtile, bătrînești, pline de multe înțelesuri. O societate distinsă. Privind însă și mai atent, mi s-a părut că pe doamna cu pălărie de pai cu boruri mici, care plutea la vreo cîțiva metri de mine, o cunosc foarte bine. Rotunjoară, aparent fragilă, dar cu o figură leonină. Da, sigur, cum să nu: regina Angliei. Chiar ea.

Ceva mai încolo, un domn privea în zare cu ochii îngustați pe sub sprîncenele ușor zbîrlite. Era, bineînțeles, însuși Biden. Pe podeaua de scînduri, un tip înalt, cărunt, cu părul rar și cu nasul acvilin se îndrepta către dușuri. Cum să nu-l știu: prințul Philip, al Marii Britanii. Ziceți că a murit? Dar acolo erau și dintre cei duși, vă spun sigur, că doar doamna de lîngă balustradă, cu nas ascuțit și privire ageră de acvilă, era chiar Madeleine Albright, am recunoscut-o imediat. Și erau și foști, că altfel ce-ar mai fi căutat la Telega Angela Merkel, care tocmai cobora scările de lemn, iar cînd s-a avîntat brusc cu bustul în apă m-am temut de valuri. Balta era totuși destul de mică.

M-am gîndit că tocmai se terminase vreo conferință la terasa de lemn de la etaj și participanții se destindeau după o sesiune de lucru. Erau acolo incognito, evident (sau poate că eu eram, de fapt, incognito?). Macron era cam îmbătrînit, ce-i drept, greu de recunoscut, dar chiar și așa, nu m-a păcălit. Probabil că nu-i este deloc ușor, cu Franța lui cea agitată. Puțin mai încolo, soția sa cea subțire despica apa ca o săgeată. Și, daaa, ascuns cumva pe după scară, cu o șapcă ce-i proteja chelia, Scholz chicotea singur-singurel, amuzîndu-se parcă de propriile gînduri. Sau poate că făcea ceva în apă? Ce-i drept, nu l-am zărit pe Boris Johnson. Dacă ar fi fost acolo, cu personalitatea lui, era imposibil să-l ratez. Poate că are și el mari probleme în țara lui sau poate că, de cînd a demisionat, nu-i mai arde de asemenea întîlniri.   

Mai nasol a fost că am văzut și duș­mani. Probabil că spionau. Dintr-un colț, cu barba lui de patriarh, pîndea teribilul Dughin. Nu-i scăpa nici o mișcare. În sfîrșit, primul care a plecat a fost Biden. A ieșit din apă, a mai dat o tură bazinului, trecîndu-i în revistă pe ceilalți cu privirea lui scrutătoare, și apoi a ieșit pe poartă, probabil să prindă microbuzul de Cîmpina, de la fix. El avea drumul cel mai lung pînă acasă. Am aflat mai apoi că s-a îmbolnăvit și de COVID, săracul de el. În fine, am intuit că toată treaba fusese de fapt, bineînțeles, un summit NATO incognito, păi ce altceva? 

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Soldat ucrainean pe un tanc rusesc abandonat in Harkov FOTO Profimedia
Ucrainenii sunt pe cale să cucerească Lîman. Panică în rândul bloggerilor militari ruși
Mai mulți bloggeri și corespondenți militari ruși au afirmat că trupele ucrainene au avansat la vest, nord și nord-est de Lîman și lucrează pentru a finaliza învăluirea trupelor rusești din Lîman și de-a lungul malului nordic al râului Siverskyi Donets din această zonă.
utilaje autostrada a7 (1) jpg
Start în construcția Autostrăzii A7. Constructorii și-au stabilit baza lângă Crângul Petrești
Autostrada Buzău-Focșani, în lungime de peste 82 de km, va asigura prima legătură rutieră de mare viteză dintre Muntenia și Moldova. Constructorul are la dispoziție 20 de luni pentru finalizarea lucrărilor.
Varujan Pambuccian / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Creșterea lefurilor pentru aleșii locali: noian de justificări bizare
Reprezentanții Puterii s-au întrecut în justificări pe tema creșterii lefurilor aleșilor locali, fiind puși pe același palier cu persoanele vulnerabile sau prezentați ca actori esențiali în fața instaurării unei dictaturi.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.