Summit NATO la Telega

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Telega era considerată pe vremuri o stațiune regală. În timpurile cînd acolo era ocnă de sare, galeriile fuseseră botezate „Carol“, „Elisabeta“, „Brătianu“ și „Rosetti“. Carol I luase măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale deținuților pe care, la o vizită, le găsise inumane. Printre ocnași s-ar fi aflat în urmă cu vreo două sute de ani și haiducul Iancu Jianu. În apropiere, la Melicești, există și o mare cruce de piatră, acolo unde regele ar fi vrut să-și construiască un castel (ulterior l-a făcut la Sinaia). Carol I a participat și la inaugurarea șoselei care leagă comuna Telega de orașul Cîmpina. În 1883, între cele două localități a fost construită și o cale ferată. Pînă atunci, sarea exploatată se transporta cu telegile, de unde și numele localității.

Astăzi, calea ferată e desființată, iar telegi nu mai există, șoseaua a fost recent reparată (destul de prost). La începutul secolului trecut, salina a fost inundată și închisă, pe locul ei apărînd Băile Telega, vizitate, se spune, în perioada interbelică și de familia regală. În apropiere, la Buștenari, satul lui Geo Bogza, în secolul trecut a izbucnit nebunia petrolului. Aurul alb (sarea) exploatat de peste trei sute de ani a fost înlocuit de aurul negru (petrolul). În zonă au apărut hoteluri, cîrciumi, popicării, magazine și iluminat public electric. Tot acolo se găsește și celebra închisoare Doftana (Bastilia românească). În fine, istoria locurilor e foarte bogată.

Și mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu (deși mulți localnici preferă să intre pe gratis la vechiul lac sărat unde deocamdată nu mai e nimic amenajat, totul s-a dărîmat și se așteaptă eventuale investiții), cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante. În apă se bălăceau destul de multe persoane vîrstnice, așa cum era și normal. Mai toate cu pălării pe cap, plutind de-a-npicioarelea prin întregul bazin (capul nu poate fi băgat în apa aceea prea sărată), schimbînd replici dintr-acelea subtile, bătrînești, pline de multe înțelesuri. O societate distinsă. Privind însă și mai atent, mi s-a părut că pe doamna cu pălărie de pai cu boruri mici, care plutea la vreo cîțiva metri de mine, o cunosc foarte bine. Rotunjoară, aparent fragilă, dar cu o figură leonină. Da, sigur, cum să nu: regina Angliei. Chiar ea.

Ceva mai încolo, un domn privea în zare cu ochii îngustați pe sub sprîncenele ușor zbîrlite. Era, bineînțeles, însuși Biden. Pe podeaua de scînduri, un tip înalt, cărunt, cu părul rar și cu nasul acvilin se îndrepta către dușuri. Cum să nu-l știu: prințul Philip, al Marii Britanii. Ziceți că a murit? Dar acolo erau și dintre cei duși, vă spun sigur, că doar doamna de lîngă balustradă, cu nas ascuțit și privire ageră de acvilă, era chiar Madeleine Albright, am recunoscut-o imediat. Și erau și foști, că altfel ce-ar mai fi căutat la Telega Angela Merkel, care tocmai cobora scările de lemn, iar cînd s-a avîntat brusc cu bustul în apă m-am temut de valuri. Balta era totuși destul de mică.

M-am gîndit că tocmai se terminase vreo conferință la terasa de lemn de la etaj și participanții se destindeau după o sesiune de lucru. Erau acolo incognito, evident (sau poate că eu eram, de fapt, incognito?). Macron era cam îmbătrînit, ce-i drept, greu de recunoscut, dar chiar și așa, nu m-a păcălit. Probabil că nu-i este deloc ușor, cu Franța lui cea agitată. Puțin mai încolo, soția sa cea subțire despica apa ca o săgeată. Și, daaa, ascuns cumva pe după scară, cu o șapcă ce-i proteja chelia, Scholz chicotea singur-singurel, amuzîndu-se parcă de propriile gînduri. Sau poate că făcea ceva în apă? Ce-i drept, nu l-am zărit pe Boris Johnson. Dacă ar fi fost acolo, cu personalitatea lui, era imposibil să-l ratez. Poate că are și el mari probleme în țara lui sau poate că, de cînd a demisionat, nu-i mai arde de asemenea întîlniri.   

Mai nasol a fost că am văzut și duș­mani. Probabil că spionau. Dintr-un colț, cu barba lui de patriarh, pîndea teribilul Dughin. Nu-i scăpa nici o mișcare. În sfîrșit, primul care a plecat a fost Biden. A ieșit din apă, a mai dat o tură bazinului, trecîndu-i în revistă pe ceilalți cu privirea lui scrutătoare, și apoi a ieșit pe poartă, probabil să prindă microbuzul de Cîmpina, de la fix. El avea drumul cel mai lung pînă acasă. Am aflat mai apoi că s-a îmbolnăvit și de COVID, săracul de el. În fine, am intuit că toată treaba fusese de fapt, bineînțeles, un summit NATO incognito, păi ce altceva? 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Schengen shutterstock 9 jpg
Avertisment după aderarea României la Schengen. Impact pozitiv major, dar atenţie la afinitatea pentru partide anti-europene
Economistul Christian Năsulea consideră că aderarea completă a României la spaţiul Schengen va avea „impact pozitiv major” pentru ţara noastră din perspectivă economică, dar atrage atenţia asupra afinității unor români pentru partide „anti-europene şi anti-piaţă liberă”.
banner oana roman png
Mbappe facebook webp
masina electrica
Țara unde se interzic mașinile pe benzină și motorină! Nu vor mai putea fi cumpărate din 2025
Uniunea Europeană încearcă din greu să elimine mașinile cu motor pe bază de ardere internă de pe șosele, însă lucrurile se dovedesc a fi mult mai complicate decât anticipau autoritățile.
Tiramisu dubai cu fistic si cadaif reteta gina bradea 5 webp
Tiramisu Dubai, cu fistic si fidea kadaif. Rețeta Ginei Bradea: „Este ușor de facut acasă si mai bun decât vestita ciocolata care costă enorm”
Unul dintre cei mai apreciați bloggeri culinari din România, Gina Bradea, propune un desert „mai bun decât vestita ciocolată Dubai”. Este vorba despre tiramisu cu fistic, ciocolată, si fidea kadaif.
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
Arabia Saudită, în altă lume: stadion-vulcan și o arenă de 350m înălţime
Saudiții nu se dezmint, continuând seria excentrităților.
Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.