Subterana

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Subterana jpeg

C├«nd stresul atinge apogeul, s─âtul de toate, de microprocesoare ┼či de fibre optice pe care job-ul ╚Ťi le impune, de ┼úipetele vecinei de la parter, ÔÇ×sc─ârm─ânat─âÔÇť ├«n valuri de Patrick, so┼úul, ├«ntors afumat de la McKibbins Irish Pub ÔÇô c├«rciuma favorit─â a irlandezilor din cartier ÔÇô, de zgomotul infernal al autostr─âzii din apropiere, pe care trec, ├«n medie, dou─â sute zece mii de autovehicule ├«n dou─âzeci ┼či patru de ore, de l─âtratul f─âr─â odihn─â al dul─âului de pe balconul de vizavi, de protestatarii care acuz─â lipsa locuin╚Ťelor sociale, de coloana de motocicli╚Öti (Harley-Davidson) cu motoarele turate la maximum, ├«ntr-un protest viz├«nd cre╚Öterea tarifului de ├«nmatriculare a vehiculelor, iar al╚Ťii, care nu ╚Ötiu ce mai vor, sf├«r╚Öesc t─âmb─âl─âul cu b─ât─âi, ├«mbr├«nceli, vitrine sparte, arcade s├«nger├«nd, ambulan┼úe sosite ├«n mare grab─â cu sirenele ┼či girofarurile ├«n func┼úiune. S─âtul de toate astea ┼či ├«nc─â de multe altele, am leacul meu: iau drumul Niagarei.

Re┼úeta e simpl─â. Pentru a putea locui ├«ntr-un asemenea spa┼úiu ce devoreaz─â fiin┼úa, am nevoie de un contact cu un alt spa┼úiu, mai agresiv, ce tinde a anula fiin┼úa. O terapie miraculoas─â de unde m─â ├«ntorc lecuit, reg─âsindu-mi peticul meu de infern transformat ├«ntr-un petic de paradis. ┼×i eu, care m─â credeam incapabil de autoiluzii!

Pentru ca totul s─â fie perfect ┼či terapia s─â-mi reu┼čeasc─â, mai am nevoie de un element de decor adecvat: un anotimp indecis, ceva ├«ntre o toamn─â t├«rzie ┼či o iarn─â ne├«nceput─â. Niciodat─â nu am fost un ÔÇ×solarÔÇť. Iubesc noaptea de smoal─â, ador nordul cu stelele reci, m─â umplu de bucurie umbrele prelungi ale norilor m─âtur├«nd p─âm├«ntul ├«n amiaza mare, ascult v├«ntul spulber├«nd frunzele uscate ale toamnei, m─â fascineaz─â furtunile de z─âpad─â din lungile ierni canadiene. (ÔÇ×Mon pays ce nÔÇÖest pas un pays, cÔÇÖest lÔÇÖhiverÔÇť ÔÇô versurile emblematice ale unui ├«ndr─âgit poet din Qu├ębec, Gilles Vigneault.) Niagara: puhoi de ap─â, puhoi de turi┼čtiÔÇŽ

M─â strecor ├«ntr-o dung─â prin mul┼úimea de curio┼či ce prive┼čte fascinat─â spectacolul pr─âbu┼čirii apei ├«n h─âurile de la baza cascadei, acolo unde, abia vizibil, o mic─â ambarca┼úiune plin─â cu turi┼čti se apropie periculos p├«n─â la limita zidului lichid. Nu m─â intereseaz─â spectacolul exterior, l-am mai v─âzut de multe ori, nici mirificele curcubeie pe care le face apa pulverizat─â, nici cascada mai mic─â de pe partea american─â, ce pare un zgomotos ┼čuvoi de foc ├«n apusul de soare al acestei toamne t├«rzii. Nimic din ce ┼úine de exterior, de aceast─â regie a naturii, nu m─â satisface. Am ┼úinta mea: subterana Niagarei.

Un ascensor rapid te coboar─â ├«n tenebre. Infernul de aici, creat de fratele meu, turistul, trebuie s─â fie aidoma celui de ÔÇ×dincoloÔÇť. De aici, de la zeci de metri sub nivelul lacului, po┼úi privi prin ferestrele practicate ├«n st├«nc─â acest imens torent de ap─â izbind cu furie. Zgomotul este infernal, e o agita┼úie incredibil─â, busculade de la o fereastr─â la alta ├«n c─âutarea ineditului, flash-urile aparatelor de fotografiat se suprapun peste lumina galben─â, artificial─â, a interiorului, ├«ntr-o culoare incert─â ce scap─â spectrului luminii. ├Ämbulzeal─â, ┼úipete disperate: unde e┼čti, Paul? unde e┼čti, Sarah? Vacarm de nedescris, g├«lceav─â ├«ntre dou─â femei dintr-o pricin─â numai de ele ┼čtiut─â, b─ârba┼úi ce alearg─â spre ascensor, ca ├«ntr-o curs─â olimpic─â, copii care url─â, speria┼úi de peisajul lugubru al subteranei ÔÇô iat─â numai c├«teva dintre ingredientele infernului. O parantez─â. ├Äntr-o vizit─â la Museum of Modern Art din New York ÔÇô MoMA, cum ├«l alint─â localnicii ÔÇô am fost surprins de prezen┼úa unui podium de premiere olimpic─â ├«n Infern. ├Än ciclul de desene al lui Robert Rauschenberg (gua┼če, creion etc.) ce ilustreaz─â Infernul lui Dante, exist─â unul la care am z─âbovit ├«ndelung: Canto XXXI. Ce m-a uimit, privind desenul, a fost prezen┼úa unui podium olimpic cu premian┼úii a┼čeza┼úi pe treptele lui, a┼čtept├«nduÔÇĹ┼či, parc─â, medaliile ┼či buchetele de flori. Pare de necrezut, dar concuren┼úa ÔÇô fie ea chiar sportiv─â ÔÇô nu lipse┼čte nici ├«n Infern. ┼×i eu, naivul, care crezusem c─â ÔÇ×acoloÔÇť, unde m─â voi duce sigur, voi sc─âpa de ea. Poate am norocul s─â nimeresc ├«n Paradis ├«ntr-o ÔÇ×Zi a por╚Ťilor deschiseÔÇť. Ar fi miracol, nu noroc!

Un blitz m─â izbe┼čte ├«n fa┼ú─â: o b─âtr├«n─â cu un aparat de fotografiat, dotat cu un imens obiectiv, ce pare a-l ┼úine cu greu ├«n m├«n─â, fotografiaz─â de zor turi┼čtii. Nu o intereseaz─â cascada, ci noi, mul┼úimea avid─â de inedit. Prin pulberea de ap─â ce p─âtrunde prin ferestrele subterane ┼či ├«n aceast─â lumin─â palid─â, pare o preoteas─â ├«n albele-i ve┼čminte, o Pythie oficiind ├«ntr-un oracol acvatic, ale c─ârei preziceri s├«nt convertite ├«n fotografii care, probabil, vor fi decodificate vreodat─â.

Am mai privit ├«nc─â o dat─â acest spectacol ├«nainte de a m─â ├«ndrepta spre ascensor. El, singur, m─â poate familiariza cu suferin┼úele de-apoi. Revenind la suprafa┼ú─â, existen┼úa ├«mi pare mai suportabil─â, un Infern mai ÔÇ×umanÔÇť dec├«t cel de jos. Subterana Niagarei m─â face mai ├«n┼úeleg─âtor cu toate: cu Patrick, irlandezul care-┼či ÔÇ×scarm─ân─âÔÇť nevasta, cu l─âtratul dul─âului din balconul vecinilor, cu zgomotul autostr─âzii ce trece prin cartier, mult mai sc─âzut dec├«t cel al cascadei, cu h─ârm─âlaia demonstran┼úilor ├«nver╚Öuna╚Ťi ├«mpotriva ├«nc─âlc─ârii unor drepturi consfin╚Ťite de lege.

Mai înţelegător cu multe altele.

Emil Belu este scriitor și trăiește în Canada.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor rom├óni care ┼či-au rezervat vacan┼úe ├«n Grecia. ÔÇ×O voce r─âstit─â a spus c─â doar turi┼čtii din Rom├ónia fac astaÔÇŁ
Mai mul┼úi rom├óni care voiau s─â-┼či rezerve vacan┼úa ├«n Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turi┼čtii au pierdut sute ┼či chiar mii de euro pe care e posibil s─â nu-i mai recupereze.
image
Disput─â ├«ntr-o gr─âdini┼ú─â f─âcut─â cu banii statului ungar: ÔÇ×Pot veni ┼či copii rom├óni, dar educa┼úia va fi ├«n maghiar─âÔÇŁ
Biserica Reformat─â a construit ├«n Huedin (jude┼úul Cluj) o gr─âdini┼ú─â cu predare ├«n limba maghiar─â. Un reprezentant al bisericii a precizat c─â gr─âdini┼úa a fost construit─â cu sprijin din partea┬á statului ungar, dar c─â va primi ┼či copii rom├óni.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.