Strategii politicoase

Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
Erasmus Doi jpeg

Cînd te numeşti Comisia Europeană şi ai de pus la punct o strategie industrială pentru următorii şapte ani, capabilă să scoată din recesiune 28 de ţări, te gîndeşti la toate. Mergi pe sîrmă. Ai grijă de toate detaliile. Nimic nu scapi, altfel intri în necaz. Nu rişti să îi superi pe cei de la Consiliu, că ei sînt şefii (ai Comisiei, bineînţeles). Cu Parlamentul (european, bineînţeles) mai negociezi, te mai duci la audieri, te ajută Familia (politică, bineînţeles), dar trebuie să ai grijă de interesele statelor membre, în primul rînd (reprezentate de Consiliu, bineînţeles).

Oamenii ăia din Consiliu (cei 28, bineînţeles) sînt aleşi prin vot la ei acasă, nu la Bruxelles. Ei au de dat socoteală propriilor compatrioţi. De aceea, cînd tu, Comisia, vii cu Strategia, ai grijă ca dînsa (adică Strategia, bineînţeles) să fie cît mai politic-negociată, adică să fie cît mai politic-oasă cu interesele (de multe ori divergente) ale variilor economii naţionale. La o adică, la un moment de cumpănă, te bazezi pe alea patru-cinci state mai puternice între cele 28 de ţări egale şi le sugerezi piticilor cu industrii mai puţin performante să se conformeze deciziei luate de „fruntaşii clasei“.

Cam asta am înţeles şi din recent publicata Strategie Industrială a Europei, în perioada 2014-2020 (scuzaţi majusculele, nu m-am putut abţine). Pe scurt, ea se bazează pe unu: susţinerea IMM-urilor (adică a întreprinderilor mici şi mijlocii, bineînţeles). Avînd în vedere că Europa (continentală, bineînţeles) nu simpatizează prea tare cu modelul anglo-saxon al fondurilor de risc care ar putea finanţa micile întreprinderi cu idei încă neverificate, IMM-urile din UE rămîn dependente de creditele bancare. Mda, numai că băncile europene nu se simt prea bine la portofoliul de investiţii (au cam multe neperformante), astfel încît s-a trecut la salvarea lor din bani publici. Aşadar, s-a rezolvat: se bagă bani din bugete (naţionale sau comunitare) în salvarea unor bănci care, mai apoi, vor trece vînjos la finanţarea IMM-urilor. O soluţie politic-oasă.

Apoi, doi: Europa are de gînd să susţină industriile curate, ecologice, menite a proteja natura. De ce? Simplu. Zice că în domeniul ăsta are un avantaj faţă de competitorii globali (SUA, China, Rusia, bineînţeles). Ceea ce e adevărat: Europa chiar are un avans tehnologic în astfel de industrii. Numai că aceşti concurenţi mondiali nu au avut defel insomnii legate de soarta ursuleţilor polari aflaţi pe banchize care se topesc din pricina încălzirii globale, astfel încît au preţuri mult mai mici la energie şi produc mult mai ieftin orice. Acum, ţările membre cad în propria capcană. Vor să producă materiale de construcţii care să economisească energia, ori automobile electrice, deoarece au acumulat mai multă experienţă tehnologică. Apoi, însă, doresc să le vîndă... exact în ţările care nu dau doi bani pe acest tip de produse. Curat soluţie politic-oasă.

Trei. Este menţionată, rapid şi fără detalii suplimentare, industria de apărare. Nu se numeşte „industria de armament“, deoarece nu ar fi o formulare politicoasă. Este „de apărare“ şi constituie unul dintre pilonii prognozatei regenerări industriale europene, deoarece include multă cercetare aplicată şi poate fi subiectul unor alocări de bani de la buget(e), fără a se naşte întrebări incomode din partea opiniei publice. În plus, respectivele tehnologii utilizează rezultatele cercetării avansate, ceea ce reprezintă un alt important deziderat comunitar.

Cît de politicoase sînt, pentru România, punctele numitei strategii? Nu stăm catastrofal, aş zice. Căpătarăm privilegiul de a găzdui sediul unui uriaş proiect european de cercetare (cel al laserilor) iar, de curînd, premierii României şi Franţei au vizitat centrul de inovare Renault, din Dîmboviţa, unde se lucrează exact la un viitor model de automobil electric. Pe ici, pe colo, se mai poate scoate cîte ceva şi din ceea ce a mai rămas din industria autohtonă de apărare.

Socot că aţi înţeles bine: prin „politicos“ nu se înţelege „conform bunelor maniere“. Aici vorbim despre locuri de muncă, profit şi produs intern brut. Negociate politic-os, bineînţeles.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.