Stolo, MRU, Ciolo

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Atunci c├«nd, la finalul lui noiembrie 2016, premierul Dacian Ciolo╚Ö acorda un interviu pentru ziare.com, o bun─â parte din electoratul ÔÇ×drepteiÔÇť ├«nc─â mai spera c─â umbra aceea mare pe care PSD o proiecta asupra ├«ntregii competi╚Ťii e doar o impresie gre╚Öit─â. Speran╚Ťele au mai disp─ârut dup─â acel interviu ├«n care, inexplicabil, dl Ciolo╚Ö a dat senza╚Ťia de disconfort ├«n rela╚Ťia cu principalele forma╚Ťiuni care ├«l sus╚Ťineau. Principalele victime au fost militan╚Ťii PNL ╚Öi USR, care ╚Öi-au pus ├«ntrebarea dac─â nu cumva s├«nt ridicoli sus╚Ťin├«nd ideea unui premier care se fere╚Öte de propriii sus╚Ťin─âtori.

Descumpănirea a fost vizibilă mai ales în rîndurile PNL, un partid deja dezorientat din motive de dinamică internă, istorie recentă și lipsă acută de idei. Descurajarea s-a văzut foarte clar în teritoriu, unde, deși au continuat să repete robotic linii de mesaj insuficient gîndite la centru, liderii locali începeau deja să se obișnuiască cu ideea înfrîngerii. O înfrîngere atît de gravă încît, după numărătoarea finală a voturilor, PNL avea să descopere că un milion de voturi s-au evaporat în eter între alegerile locale și cele generale.

E ├«nc─â imposibil de explicat conduita premierului ├«n timpul campaniei electorale. Argumentul cu privire la administrarea ╚Ť─ârii p├«n─â la alegeri st─âtea ├«n picioare numai par╚Ťial ╚Öi a fost invalidat chiar de premier atunci c├«nd, ├«n timpul campaniei, a decis s─â lanseze o platform─â cu idei de guvernare pentru viitor. E foarte greu s─â sus╚Ťii c─â nu e╚Öti interesat de politic─â, dar e╚Öti interesat de guvern. ╚śi totu╚Öi, ├«n logica sa confuz─â, dl Ciolo╚Ö a f─âcut-o.

Zilele acestea, fostul premier continu─â s─â ezite. Voluntar sau involuntar, a provocat cea mai grav─â criz─â a t├«n─ârului USR, un partid care ├«nc─â b├«jb├«ie ├«n c─âutarea unei identit─â╚Ťi ├«n care s─â se simt─â confortabil. USR trece prin convulsii interne, ├«ncerc├«nd s─â g─âseasc─â o cale de raportare la presiunea public─â pro-Ciolo╚Ö. Mul╚Ťi dintre membrii s─âi l-ar vrea ├«n partid, ├«n numele unit─â╚Ťii ├«mpotriva unui PSD care se comport─â ca un animal r─ânit ╚Öi furios, sc─âpat ├«n bugetele publice. Nimeni nu ╚Ötie ├«ns─â ce rol ar putea avea. Prespunerea c─â ar vrea s─â conduc─â un partid la fondarea ╚Öi evolu╚Ťia c─âruia nu a contribuit e legitim─â, iar fostul premier e absulut neconving─âtor c├«nd ├«ncearc─â s─â sugereze c─â nu a fost preocupat de pozi╚Ťia sa dup─â o eventual─â aderare.

Dac─â dl Ciolo╚Ö are vreo vin─â, atunci aceea const─â ├«n lipsa lui de tact ╚Öi tactic─â. Felul ├«n care a dat speran╚Ťe useri╚Ötilor ╚Öi a reu╚Öit s─â le panicheze conducerea a dus la crearea unei st─âri de tensiune absolut inutile ╚Öi contraproductive. Situa╚Ťia ├«n acest moment e nefericit─â pentru toate p─âr╚Ťile. USR e ├«n deriv─â, dl Ciolo╚Ö ├«╚Öi continu─â campania de PR f─âr─â o ╚Ťint─â clar─â, iar PSD zburd─â dup─â ce a reu╚Öit s─â supravie╚Ťuiasc─â mai bine dec├«t sperau inamicii s─âi celor mai mari demonstra╚Ťii din ultimii dou─âzeci de ani.

Pe de alt─â parte, ├«n lumina evenimentelor din ultimele dou─â luni, insisten╚Ťa cu care Dacian Ciolo╚Ö e ├«mpins, rugat, implorat chiar s─â ia o decizie cu privire la viitorul s─âu politic e aproape un semn de disperare al unei p─âr╚Ťi de societate exasperate ╚Öi cu r─âbdarea consumat─â. Plec├«nd de la presupunerea c─â aceast─â a╚Öteptare va r─âm├«ne vie, dl Ciolo╚Ö continu─â s─â b├«jb├«ie ├«ntr-un teritoriu pe care insist─â s─â ├«l dispre╚Ťuieasc─â, de╚Öi alt─â solu╚Ťie dec├«t cea politic─â nu exist─â ╚Öi nici n-ar trebui discutat─â.

Nu s├«ntem ├«ntr-un film original. L-am mai v─âzut. Oameni adu╚Öi din afara politicii, pu╚Öi s─â guverneze ╚Öi ulterior l─âsa╚Ťi s─â se descurce ├«n acest mediu crud ╚Öi neiert─âtor al vie╚Ťii de partid ╚Öi al alegerilor. Ceea ce face dl Ciolo╚Ö zilele acestea e s─â dea senza╚Ťia c─â se teme (iar) de alegeri. ├Äns─â, vr├«nd-nevr├«nd, tot acolo va ajunge.

Acolo a ajuns ╚Öi Theodor Stolojan. La fel ca Ciolo╚Ö, a venit la putere ├«ntr-un guvern sprijinit de FSN (actualul PSD) ╚Öi de PNL. La fel ca Ciolo╚Ö, ╚Öi-a c├«╚Ötigat postul ├«n urma unei crize grave (mineriada) ╚Öi, din nou la fel ca Ciolo╚Ö, a continuat s─â graviteze ├«n jurul politicii f─âr─â s─â dea senza╚Ťia de fermitate sau de curaj. Momentele sale relevante ├«n cariera post-guvernamental─â au fost mai degrab─â subscrise voin╚Ťei altora. Stolojan a avut un rol ├«n ruperea PNL, a fost candidat-iepure la preziden╚Ťialele din 2004 ╚Öi din nou candidat-iepure pentru pre┬şluarea guvern─ârii ├«n 2008. A fost ├«mpins ulterior ├«ntr-o retragere mascat─â ╚Öi confortabil─â ├«n Parlamentul European, moment ├«n care relevan╚Ťa sa politic─â a ├«ncetat definitiv. Dl Ciolo╚Ö a bifat deja jum─âtate din traseul de carier─â al predecesorului s─âu.

Un traseu asem─ân─âtor, dar mai scurt, a avut ╚Öi Mihai-R─âzvan Ungureanu, cel instalat la Palatul Victoria dup─â ce cabinetul Boc ├«╚Öi epuizase ╚Öi ultimele urme de credibilitate, iar legitimitatea ├«i era contestat─â ├«n strad─â. ╚śi MRU (cum este ├«ndeob╚Öte alintat) a fost adus la guvern doar pentru ca ulterior s─â rateze o construc╚Ťie politic─â ini╚Ťiat─â dup─â o sum─â de ezit─âri ╚Öi calcule nefericite. ╚śi MRU a r─âmas o speran╚Ť─â ne├«mplinit─â cu for╚Ťe proprii doar pentru ca, ulterior, s─â fie temporar recuperat pentru a conduce SIE.

Dup─â schimb─ârile la legea electoral─â, ace╚Öti trei oameni ar putea fonda ├«mpreun─â un partid. Al ezit─ârii ╚Öi al inadecv─ârii. Al consumului ineficient de energie. Al speran╚Ťelor investite ╚Öi care nu au mai returnat niciodat─â dividende. ├Än ceea ce-l prive╚Öte, dl Ciolo╚Ö mai poate ├«nc─â s─â ias─â din acest club. Cu tact, tactic─â ╚Öi, mai ales, convingere. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.