Ştirile dimprejur

Publicat în Dilema Veche nr. 376 din 28 aprilie - 4 mai 2011
Erasmus Doi jpeg

Am luat, de ceva vreme, un obicei: ţin televizorul din birou blocat pe CNN. Canalele noastre de ştiri sînt atît de puţin relevante, încît am renunţat de vreun an să le mai „consum“. Carevasăzică, ascult CNN cam 10 ore pe zi, şi iată, îmi rămase cîte ceva în minte.

Comentariile cele mai frecvente se referă, firesc, la Libia şi la Japonia. Pe lîngă ele, am mai aflat despre nebunia respingerii proiectului de buget în Congresul american, despre impactul votului finlandez asupra euro, despre scăderea cotei de rating a băncilor irlandeze în cotaţiile internaţionale sau despre cea mai recentă criză a societăţii americane: cea a controlorilor de zbor. Evident, din oră în oră, mai aflăm cîte ceva despre Nunta Secolului, cea din 29 aprilie. 

Pe rînd, iaca direcţia comentariilor despre Libia – Occidentul ar vrea să facă, dar nu pare a şti cu exactitate ce anume. Aflăm că situaţia în oraşele asediate este disperată. Răniţii nu mai pot fi trataţi pentru că spitalele nu mai au medicamente. Liderii opoziţiei cer intervenţia terestră a puterilor occidentale. Iată că, de foarte curînd, Anglia, urmată de Franţa şi Italia, anunţă trimiterea a cîte 10 „traineri“ (formatori, educatori, învăţători) militari în Benghazi. Evident, Ministerul libian de Externe protestează. Aliaţii replică. Nu e vorba despre militari, ci despre „oameni de legătură“, „traineri vocaţionali“, simpli „educatori militari“. Imediat după „calupul-Libia“, urmează ţinerea la curent cu situaţia din Siria sau cu cea din Coasta de Fildeş şi Yemen. Expertul invitat repetă, evidenţiind, rolul militar şi politic crescut al Franţei lui Sarkozy în toate cele conflicte africane. 

Despre Japonia aflăm, minut cu minut, situaţia din Fukushima, în măsura în care se întîmplă ceva relevant. Reportajele sînt şocante, pe măsura tragediei. Sînt povestite întîmplările trăite de supravieţuitori. Detaliile tehnice (centrale nucleare, radiaţii, cutremure, tsunami, statistici) alternează cu interviuri ale celor care au trecut prin drama de acum cîteva săptămîni. Nu lipsesc comentariile privind impactul economic global. Fabricile de automobile se închid, o întreagă industrie (care se şi vedea spre capătul tunelului) este din nou ameninţată.
Urmează „ştirile europene“. Finlandezii au dat un mare flit (în formă electorală) ideii de întrajutorare financiară comunitară. Au votat un Nu hotărît la un referendum menit a decide sprijinul pentru Portugalia. În plus, partidul lor de dreapta, antieuropean şi semi-izolaţionist, a cîştigat din greu în preferinţele electoratului. Decizia foştilor baci de reni, actuali iubitori de saună, votcă şi software open source, de curînd cei mai mari producători de telefoane mobile, a pus pe jar toate pieţele financiare mondiale.

Care pieţe s-au mai cutremurat şi la auzul ştirii cu refuzul bugetului Americii. Picat în Congres. Agenţiile de rating au dat în jos perspectivele obligaţiunilor emise de FED. Aşa ceva chiar că pune pe foc orice bursă serioasă din lume. Cum să explic mai bine? Retrogradarea obligaţiunilor americane naşte tot atîtea comentarii cum ar fi, să zicem, în România, ca Iri să se combine cu Oana, iar Pepe cu Monica. Sper că am fost destul de explicit.

Cea mai recentă dezbatere americană este legată de controlorii de trafic aerian. În ultimele săptămîni, mai mulţi asemenea profesionişti (bine plătiţi, de altfel) au fost prinşi… dormind în post. La propriu. Scandal, discuţii, comentarii. Ultima victimă era să fie însăşi Prima Doamnă, Michelle Obama.

La finalul Jurnalului, nimic mai potrivit decît Marea Nuntă (cum care? cea dintre Kate şi William, Nunta Regală, ce credeaţi?). Avem parte de interviuri cu: rude, prieteni, colegi de şcoală, analişti (de nunţi, cred), sociologi, politologi, popor. La final, mă relaxez: CNN-ul va transmite în direct toate cele ce se vor petrece pe 29 aprilie. Un expert recomandă „punga de greaţă la nunta regală“ (costă 3 lire şi se găseşte, deja, de vînzare). Dragi români, relaxaţi-vă. TVR Info va transmite, de asemenea, Măreţul Eveniment Monden al Secolului. Astfel, vom deveni sincroni, preţ de cîteva ore, cu preocupările restului lumii.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Dosarul lui Horaţiu Potra: Tribunalul Prahova judecă vineri contestaţiile la măsura controlului judiciar
Tribunalul Prahova judecă, vineri, contestaţiile procurorilor şi ale inculpaţilor faţă de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploieşti cu privire la Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, cercetat în aceeași cauză.
Ciorcila jpeg
durere sold jpg
De ce simțim durerea diferit. Descoperă adevărul din spatele pragului durerii și cum îți influențează viața
Durerea este o experiență complexă, modelată nu doar de factorii fizici, ci și de psihologia și cultura noastră. De multe ori, auzim oameni spunând că au un „prag al durerii ridicat”, considerând-o dovadă de putere sau reziliență. Dar ce înseamnă, de fapt, acest „prag al durerii”
netflix pixabay jpg
Serial de pe Netflix care a făcut furori în toată lumea. Și criticii au doar cuvinte de laudă la adresa lui
Un serial recent lansat pe Netflix a reușit să capteze atenția publicului global, devenind viral în scurt timp. „The Cage” este considerat de critici și spectatori drept unul dintre cele mai bune seriale ale platformei de streaming, datorită combinației sale de acțiune intensă
James Acuna fost ofiter CIA foto arhiva personala (1) jpg
Un fost ofițer CIA explică modul în care Rusia l-a ajutat pe Bashar al-Assad să fugă din Siria
Fost ofițer superior CIA timp de două decenii, James Acuna explică foarte clar modalitatea prin care Rusia l-a ajutat pe fostul președinte sirian Bashar al-Assad să fugă din Siria și să ajungă la Moscova.
luxemburg istock jpg
Țara care are o capitală cu același nume ca statul. Este una dintre cele mai faimoase și bogate din lume
Deși este o țară mică, acest loc este unul dintre cele mai faimoase și bogate din Europa. Însă, pe lângă frumusețea și opulența pe care o are, un alt detaliu poate să atragă atenția celor mai mulți dintre noi! Este una dintre puținele țări a căror capitală are același nume cu cel al statului!
Cadouri de Crăciun. FOTO
Ghidul cadourilor de Secret Santa pentru toate zodiile: Cum să alegi darul perfect
Pentru cei care caută cadoul perfect de Secret Santa, astrologii oferă sugestii inspirate în funcție de zodie, astfel încât fiecare dar să fie potrivit personalității destinatarului.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Intrarea în Schengen nu ne scapă de tot de controalele la graniță. Cât timp și în ce situații ne vor fi cerute actele la frontieră
Controalele la frontierele interne ale Uniunii Europene pot fi reintroduse temporar, în funcție de riscurile de securitate sau de fluxurile de migrație. Chestorul (r) Marian Tutilescu explică cum pot evolua aceste măsuri și ce implică pentru România.
apa potabila robinet jpg
UE obligă statele să protejeze infrastructura de energie și apă potabilă
Comisia Europeană a elaborat directiva privind reziliența entităților critice, care impune respectarea unor standarde riguroase pentru a asigura servicii esențiale populației.