Știri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 909 din 9 – 15 septembrie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

 În absența demonstrațiilor masive și a confruntărilor dintre protestatari și poliție, Belarusul a dispărut din jurnalele de știri și de pe agenda internațională. Însă regimul lui Alexandr Lukașenko continuă să își prigonească consecvent adversarii. Un tribunal din capitala Minsk a condamnat doi activiști ai Opoziției la 10, respectiv 11 ani de închisoare sub acuzația că au încercat să organizeze o lovitură de stat. A trecut un an de zile de cînd protestele provocate de alegerile prezidențiale au scos zeci de mii de bieloruși în stradă. În închisori sînt încă sute de jurnaliști, activiști, membri ai partidelor de opoziție care au făcut greșeala să solicite o democrație într-o țară cunoscută ca „ultima dictatură a Europei”.

Mulți dintre cei urmăriți de regim au ales să plece în străinătate pentru a se pune la adăpost. Între aceștia se află și Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașenko la alegerile prezidențiale. Alții, însă, au continuat să sfideze regimul, ba chiar au făcut din refuzul de a părăsi țara un punct pe agenda rezistenței. E și cazul activistei Mariei Kolesnikova care și-a distrus ostentativ pașaportul în momentul în care a fost arestată. Ea va petrece acum 11 ani în închisorile lui Lukașenko. Probabil merită notat că, înainte de arestare, în urmă cu 11 luni, Kolesnikova era membră a filarmonicii și nu luptătoare de gherilă. 

 În urmă cu șapte ani, lumea primea stupefiată știrea doborîrii unui avion malaezian de pasageri de către separatiștii pro-ruși din Ucraina. Fără să aibă vreo legătură cu conflictul ruso-ucrainean, 80 de persoane și-au pierdut atunci viața. Singura vină a acelor oameni a fost că nu au calculat riscul ca o adunătură de răzvrătiți incompetenți, înarmați și încurajați de Moscova, să se joace cu echipamentul din dotare. Zilele acestea, familiile celor decedați în acea tragedie absurdă au avut ocazia să povestească lumii trauma prin care au trecut. Iar mărturiile din procesul care se desfășoară în Olanda sînt grăitoare. Olandeza Ria van der Steen, de exemplu, și-a pierdut tatăl și mama vitregă. Ea a povestit judecătorilor cum de atunci are un vis recurent în care își caută tatăl prin rămășițele avionului pentru a-l anunța că a murit. Australienii Vanessa și James Fizk și-au pierdut la rîndul lor părinții. Nici unul nu înțelege de ce  oameni care nu aveau nici un rol în acel conflict i-au devenit victime. De asemenea, e greu de înțeles cinismul guvernului Rusiei care a refuzat orice colaborare cu tribunalul. 

Trei ruși și un ucrainean sînt acuzați că au luat parte la incident. Nici unul nu va apărea în proces. Mărturiile familiilor vor continua în săptămînile următoare, iar un verdict este așteptat pînă la finalul anului. 

 Guvernul federal american a decis să intervină pentru protejarea clinicilor care practică avortul în statul Texas. Decizia vine după ce legislativul local a adoptat una dintre cele mai restrictive legi în privința avortului. Intervenția Washington-ului are la bază un act normativ din 1994 care face infracțiune din orice tentativă de a opri o persoană care intenționează să apeleze la serviciile unei clinici specializate în sănătatea sexuală și reproductivă. Intervenția Washington-ului este însă doar o măsură temporară menită să asigure pe termen scurt continuarea activității acelor clinici. Pe termen lung se caută soluții pentru ca legea texană să fie anulată sau amendată. 

 Una dintre cele mai cunoscute vedete de social media, americanca Kim Kardashian, e în centrul unei controverse neașteptate în Marea Britanie după ce a apărut într-o reclamă în care își încurajează fanii și urmăritorii să cumpere o criptomonedă. Șeful Autorității de Reglementare Financiară, Charles Randell, și-a exprimat scepticismul legat de baza etică a unei astfel de reclame. Randell a explicat că despre Ethereum Max (diferit de mai cunoscutul Ethereum) nu se știe aproape nimic, astfel încît e firesc să îți pui întrebarea dacă nu cumva e vorba despre o fraudă. La data publicării reclamei în care apare Kardashian, despre dezvoltatorii Ethereum Max nu se știa aproape nimic, iar criptomoneda avea respectabila vîrstă de o lună. „Mai mult”, spune Randell, „sînt influencer-i care promovează monede care pur și simplu nu există”. 

 Marți, autoritățile israeliene căutau șase palestinieni care reușiseră performanța de a evada dintr-o închisoare de maximă securitate. Știrea privind evadarea este umilitoare pentru autoritățile din Israel care, din cauza amenințărilor permanente cărora trebuie să le facă față, se mîndrește cu un sistem de securitate de neegalat. Din primele relatări rezultă că palestinienii și-au găsit drumul spre libertate folosind, ca într-un scenariu de film vechi, o linguriță ruginită pe care au ținut-o ascunsă în spatele unui poster. Nu e clar dacă afișul respectiv o înfățișa pe Kim Kardashian.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.