Ştiri mici...

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Guverne sub acoperire jpeg

…obținute prin răsfoirea, la întîmplare, a presei de peste tot.

Mai țineți minte dandanaua WC-urilor pe care americanii le vor folosi conform sexului pe care „îl simt” și nu pe care îl „dețin prin naștere”? Era vorba despre scandalul iscat de legislativul statului Carolina de Nord, care a decis că utilizarea toaletelor de către persoanele care se simt femei, dar s-au născut cu penis sau de către cei care se simt bărbați închiși într-un corp fără penis nu este o materie care să privească autoritățile municipale. Prin urmare, la Washington s-a simțit nevoia unei intervenții de la nivel federal. Departamentul de Justiție și cel al Educației au emis o scrisoare comună care recomandă școlilor publice să permită elevilor să utilizeze toaletele care se potrivesc „identității sexuale simțite”, nu neapărat celei scrise în certificatul de naștere. Practic, se indică expres faptul că școlile care practică discriminarea de gen (incluzîndu-se în această categorie și elevii transsexuali) nu vor mai căpăta asistență financiară de la nivel federal, conform unui set de legi din 1972. Evident, documentul a fost aplaudat de „progresiști” și hulit de „conservatori”. De exemplu, Greg Abbott, guvernatorul statului Texas, a anunțat că statul condus de el va ignora recomandările administrației Obama, fiind dispus să renunțe la subvențiile federale. Dosarului Buda Neutră i se adaugă noi file…

Găsesc apoi o știre mică și vioaie de pe frontul Brexitului. Humza Yousaf este musulman de origine pakistaneză. Locuiește în Scoția. A participat la alegeri și a fost ales. Prin urmare, s-a dus la Londra pentru a depune jurămîntul de credință în fața Reginei. Fiind membru al Partidului Național Scoțian, a purtat tradiționalul kilt (fusta aceea celebră care l-a făcut faimos pe Mel Gibson). Fiind din Pakistan, a rostit jumătate din jurămînt în limba urdu. Alți parlamentari au jurat în gaelic, scots sau doric. Îmi permit să rezum: un naționalist scoțian de religie musulmană și de origine pakistaneză a îngenuncheat în fața Reginei Angliei, îmbrăcat în kilt, și a jurat credință Coroanei în limba urdu. Să ne amintim că Partidul Național Scoțian a provocat în trecut un referendum privind independența Scoției și amenință cu încă un scrutin similar, în cazul în care majoritatea britanicilor ar decide ieșirea din UE. Scoțienii vor să rămînă în Uniune. Cum ar fi o politică de vecinătate pentru Anglia, în timp ce Scoția ar deveni stat candidat și ar intra în politica de extindere?

New York Times publică dezvăluiri șocante despre modul în care a fost falsificată Olimpiada de la Soci. Acele Jocuri Olimpice ar fi fost o bătaie de joc, organizată și finanțată de Kremlin. Dovada? Destăinuirile lui Grigori Rodcenkov, fost șef al agenției rusești antidoping. Domnia-sa a „defectat” în Statele Unite de curînd, pe modelul spionilor KGB din timpul Războiului Rece. A cerut azil în SUA pretinzînd că viața îi este în pericol. Avea și argumente: doi adjuncți ai săi au fost recent găsiți decedați, din motive necunoscute. Domnul Rodcenkov a povestit cu lux de amănunte schema de dopaj a sportivilor ruși, implicarea serviciilor secrete în manevrarea probelor de urină ale sportivilor și înlocuirea lor cu eșantioane recoltate cu luni în urmă, modul în care s-a finanțat întreaga operațiune. Pînă la urmă, să ne amintim, Soci a fost un succes propagandistic total pentru Putin: Rusia a depășit SUA la numărul de medalii cîștigate. Revine, astfel, în prim-plan, dezbaterea legată de sport și moralitate, de corupție și politică, de ignorarea idealurilor olimpice de dragul banilor și propagandei. Jurnaliștii de la New York ­Times nu se sfiesc să arate cu degetul și spre Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, pe care îl acuză de complicitate, sugerînd (fără probe deocamdată) mite substanțiale care ar fi fost folosite pentru ca Soci să cîștige organizarea, în dauna austriecilor din Salz­burg.

Știri mici, dar vioaie. Nu le-am prea văzut în presa de la noi, așa că m-am gîndit să vi le povestesc.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.