Ştiri mici...

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Guverne sub acoperire jpeg

…obținute prin răsfoirea, la întîmplare, a presei de peste tot.

Mai țineți minte dandanaua WC-urilor pe care americanii le vor folosi conform sexului pe care „îl simt” și nu pe care îl „dețin prin naștere”? Era vorba despre scandalul iscat de legislativul statului Carolina de Nord, care a decis că utilizarea toaletelor de către persoanele care se simt femei, dar s-au născut cu penis sau de către cei care se simt bărbați închiși într-un corp fără penis nu este o materie care să privească autoritățile municipale. Prin urmare, la Washington s-a simțit nevoia unei intervenții de la nivel federal. Departamentul de Justiție și cel al Educației au emis o scrisoare comună care recomandă școlilor publice să permită elevilor să utilizeze toaletele care se potrivesc „identității sexuale simțite”, nu neapărat celei scrise în certificatul de naștere. Practic, se indică expres faptul că școlile care practică discriminarea de gen (incluzîndu-se în această categorie și elevii transsexuali) nu vor mai căpăta asistență financiară de la nivel federal, conform unui set de legi din 1972. Evident, documentul a fost aplaudat de „progresiști” și hulit de „conservatori”. De exemplu, Greg Abbott, guvernatorul statului Texas, a anunțat că statul condus de el va ignora recomandările administrației Obama, fiind dispus să renunțe la subvențiile federale. Dosarului Buda Neutră i se adaugă noi file…

Găsesc apoi o știre mică și vioaie de pe frontul Brexitului. Humza Yousaf este musulman de origine pakistaneză. Locuiește în Scoția. A participat la alegeri și a fost ales. Prin urmare, s-a dus la Londra pentru a depune jurămîntul de credință în fața Reginei. Fiind membru al Partidului Național Scoțian, a purtat tradiționalul kilt (fusta aceea celebră care l-a făcut faimos pe Mel Gibson). Fiind din Pakistan, a rostit jumătate din jurămînt în limba urdu. Alți parlamentari au jurat în gaelic, scots sau doric. Îmi permit să rezum: un naționalist scoțian de religie musulmană și de origine pakistaneză a îngenuncheat în fața Reginei Angliei, îmbrăcat în kilt, și a jurat credință Coroanei în limba urdu. Să ne amintim că Partidul Național Scoțian a provocat în trecut un referendum privind independența Scoției și amenință cu încă un scrutin similar, în cazul în care majoritatea britanicilor ar decide ieșirea din UE. Scoțienii vor să rămînă în Uniune. Cum ar fi o politică de vecinătate pentru Anglia, în timp ce Scoția ar deveni stat candidat și ar intra în politica de extindere?

New York Times publică dezvăluiri șocante despre modul în care a fost falsificată Olimpiada de la Soci. Acele Jocuri Olimpice ar fi fost o bătaie de joc, organizată și finanțată de Kremlin. Dovada? Destăinuirile lui Grigori Rodcenkov, fost șef al agenției rusești antidoping. Domnia-sa a „defectat” în Statele Unite de curînd, pe modelul spionilor KGB din timpul Războiului Rece. A cerut azil în SUA pretinzînd că viața îi este în pericol. Avea și argumente: doi adjuncți ai săi au fost recent găsiți decedați, din motive necunoscute. Domnul Rodcenkov a povestit cu lux de amănunte schema de dopaj a sportivilor ruși, implicarea serviciilor secrete în manevrarea probelor de urină ale sportivilor și înlocuirea lor cu eșantioane recoltate cu luni în urmă, modul în care s-a finanțat întreaga operațiune. Pînă la urmă, să ne amintim, Soci a fost un succes propagandistic total pentru Putin: Rusia a depășit SUA la numărul de medalii cîștigate. Revine, astfel, în prim-plan, dezbaterea legată de sport și moralitate, de corupție și politică, de ignorarea idealurilor olimpice de dragul banilor și propagandei. Jurnaliștii de la New York ­Times nu se sfiesc să arate cu degetul și spre Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, pe care îl acuză de complicitate, sugerînd (fără probe deocamdată) mite substanțiale care ar fi fost folosite pentru ca Soci să cîștige organizarea, în dauna austriecilor din Salz­burg.

Știri mici, dar vioaie. Nu le-am prea văzut în presa de la noi, așa că m-am gîndit să vi le povestesc.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

gabi lunca
2 aprilie: Patru ani de la moartea a doi mari solişti de muzică lăutărească din cauza Covid-19
Pe 2 aprilie 2025 se împlinesc 4 ani de când muzica lăutărească românească a pierdut doi mari solişti, pe Gabi Luncă şi Nelu Ploieşteanu, care au murit după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19. Tot într-o zi de 2 aprilie a murit şi Elena Cuza, soţia primului domnitor al României moderne.
Steffen Heringhaus Foto five elements digital jpg
O companie românească a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv în topul celor mai bune agenții SEO din Europa
Agenția românească five elements digital, specializată în marketing digital pentru companii în creștere rapidă și branduri enterprise, a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv la European Search Awards 2025.
zodii pixabay jpg
Patru zodii vor avea parte de o transformare radicală în aprilie. Acești nativi vor reuși să renunțe la tot ce le făcea rău
Luna aprilie aduce schimbări majore pentru patru zodii, care vor avea ocazia să-și redefinească viața și să scape de tot ceea ce le împiedica evoluția.
panica la bordul unui avion, foto Shutterstock jpg
O femeie a încercat să deschidă ușa unui avion care zbura deasupra Oceanului Indian. Ce s-a întâmplat ulterior
O femeie a creat panică în timpul unui zbor din Bali, Indonezia, către Melbourne, Australia. Ea a încercat să deschidă ușa aeronavei, la bordul căreia se aflau 200 de oameni. Ce i s-a întâmplat ulterior?
Justin Bieber, Kim Kardashian, Sabrina Carpenter, foto Instagram jpg
Vedetele care inspiră Generația Z în alegerea numelui viitorului copil. Ele sunt cele mai iubite celebrități!
Vedetele sunt o sursă de inspirație nu numai în modă sau carieră, ci și în alegerea numelui pentru viitorul copil. În urma unui sondaj recent, s-a aflat care sunt modelele celebre care influențează viitorii părinți din Generația Z în această privință.
Stegarul Dac Foto Captură Video TikTok jpg
Stegarul Dac, plasat sub control judiciar după ce a agresat un jandarm. Procurorii i-au stabilit mai multe interdicții
Cezar Avrămuță, cunoscut drept Stegarul Dac, a fost vizat într-un dosar penal după ce a agresat un jandarm în apropierea Arestului Central din Bucureşti. Poliția Capitalei anunță că bărbatul fost plasat sub control judiciar, având mai multe interdicții.
babe lumanari jpg
Când se aprind, de fapt, lumânări la mormintele celor dragi. Puțini știu ce semnifică cu adevărat această tradiție
Creștinii obișnuiesc să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, însă puțini știu ce semnifică cu adevărat acest obicei. Tradiția nu simbolizează doar respectul față de cei trecuți în neființă, ci și un act spiritual care provine din cele mai vechi și religioase credințe.
lake 4166302 1280 jpg
Trei locuri exotice de pe glob pe care le poți vizita fără să dai mulți bani. Sunt luxoase, mai puțin cunoscute și oferă experiențe de neuitat
Să-ți petreci concediul într-o destinație exotică, cu facilități de lux, nu trebuie să fie un vis inaccesibil.
Castelul corvinilor  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL jpg
Castelul Corvinilor, șase secole de transformări uimitoare. Cum i s-a redat farmecul unei bijuterii arhitecturale
Castelul Corvinilor din Hunedoara trece prin ample lucrări de restaurare, menite să-i redea strălucirea pierdută în deceniile în care fusese „sufocat” de combinatul siderurgic. De-a lungul timpului, a trecut prin mai multe etape de refacere, care și-au pus amprenta asupra arhitecturii sale.